Πόσοι άνθρωποι ζουν στην Ευρώπη; (Ενημερώθηκε για το 2023)

Αν και είναι μικρή για μια ήπειρο, η Ευρώπη κατέχει μια ισχυρή θέση στη φαντασία του κόσμου. Είναι ένα ζωντανό κέντρο πολιτισμού και κουζίνας, που κατατάσσεται σταθερά ως ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός.

Μεγάλο μέρος της ζωντάνιας του πηγάζει από τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων και παραδόσεων που στριμώχνονται σε μια τόσο μικρή περιοχή. Αυτό οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται: πόσοι άνθρωποι υπάρχουν στην Ευρώπη, τέλος πάντων;

Ίσως είστε ένας ταξιδιώτης σε πολυθρόνα που απλά έχετε περιέργεια για την κατάσταση του κόσμου. Ίσως είστε φοιτητής που αναζητά καλή πληροφόρηση για την Ευρώπη ή ίσως είστε τουρίστας που προσπαθεί να σχεδιάσει το επόμενο ταξίδι του και να αντλήσει όλες τις πληροφορίες που μπορείτε.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε! Στη σημερινή ανάρτηση, θα συζητήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης στο σύνολό του, τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες και πόλεις της, καθώς και κάποια άλλα στοιχεία και στοιχεία για να το διαβάσετε.

Πάρτε λοιπόν έναν τούρκικο καφέ, βαυαρική lager, ιταλική σόδα ή ισπανική σαγκρία και συνεχίστε να διαβάζετε.

Πληθυσμός της Ευρώπης

Ο σημερινός πληθυσμός της Ευρώπης είναι πάνω από 742 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις.

Ενώ υπάρχει συζήτηση για το ποια έθνη εμπίπτουν σε ποια τεταρτημόρια της Ευρώπης, ο πληθυσμός μπορεί να χωριστεί σε περιοχές όπως αυτή:

 • 288 εκατομμύρια στην Ανατολική Ευρώπη
 • 196 εκατομμύρια στη Δυτική Ευρώπη
 • 151 εκατομμύρια στη Νότια Ευρώπη
 • 107 εκατομμύρια στη Βόρεια Ευρώπη

Επιπλέον, ο «πληθυσμός της Ευρώπης ισοδυναμεί με 9,32% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού» και «Η πυκνότητα πληθυσμού στην Ευρώπη είναι 34 ανά [square kilometer]», που μεταφράζεται περίπου σε 87 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια μέση πυκνότητα. Υπάρχουν έντονες διαφορές στις πυκνότητες πληθυσμού σε αγροτικές και αστικές περιοχές, τις οποίες θα συζητήσουμε σε λίγο.

Πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πολλοί αναγνώστες μπορεί να αναρωτηθούν εάν τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν για τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και η απάντηση είναι αρνητική.

Η ΕΕ είναι μια συλλογή 27 χωρών που συνδέονται με πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των συνολικών 50 χωρών της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό, ο πληθυσμός τους είναι σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν της Ευρώπης συνολικά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΕ, ο πληθυσμός της κυμαίνεται γύρω στα 448 εκατομμύρια.

Είναι σχεδόν 300 εκατομμύρια πιο λιγο παρά η Ευρώπη στο σύνολό της. Και πού ακριβώς βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, αναρωτιέστε;

Η αστική-αγροτική κατάρρευση στην Ευρώπη

«Το 2021, περίπου το 38,9 % του πληθυσμού της ΕΕ ζούσε σε πόλη, με χαμηλότερα ποσοστά να ζουν σε πόλεις και προάστια (35,9 %) και σε αγροτικές περιοχές (25,2 %)», αναφέρει η ΕΕ. Αυτά είναι, για άλλη μια φορά, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Στην Ευρώπη, οι αριθμοί είναι παρόμοιοι, αν και ο αστικός και ο προαστιακός πληθυσμός έχουν συνδυαστεί.

Σύμφωνα με το The Global Economy“Ο [rural] Ο μέσος όρος για το 2022 με βάση 47 χώρες ήταν 27,12 τοις εκατό. Η υψηλότερη τιμή ήταν στο Λιχτενστάιν [at] 85,46 τοις εκατό και η χαμηλότερη τιμή ήταν στο Γιβραλτάρ [at] 0 τοις εκατό.” Αυτό είναι λογικό, καθώς το Γιβραλτάρ είναι μια βρετανική εδαφική πόλη που βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο συνολικής έκτασης 2,6 τετραγωνικών μιλίων, επομένως όλοι οι κάτοικοί του είναι αστικοί.

Στην ουσία, όμως, τα νούμερα είναι παρόμοια, με τα νούμερα της υπαίθρου να αγγίζουν περίπου το 25% στην ΕΕ και το 27 στην Ευρώπη συνολικά.

Πρόσφατες πληθυσμιακές αλλαγές στην Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, ο πληθυσμός της Ευρώπης έκανε μια βουτιά. Ωστόσο, έχει δείξει σημαντική ανάκαμψη τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τη Eurostat«Μετά από μείωση του πληθυσμού το 2020 και το 2021 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, ο πληθυσμός της ΕΕ αυξήθηκε το 2022, από 446,7 εκατομμύρια την 1η Ιανουαρίου 2022 σε 448,4 εκατομμύρια ανθρώπους την 1η Ιανουαρίου 2023. Η αρνητική φυσική αλλαγή ( περισσότεροι θάνατοι παρά γεννήσεις) υπερτερούν αριθμητικά από τη θετική καθαρή μετανάστευση».

Όσον αφορά την αύξηση, «Η παρατηρούμενη αύξηση του πληθυσμού μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες μεταναστευτικές μετακινήσεις μετά τον COVID-19 και στη μαζική εισροή εκτοπισμένων από την Ουκρανία που έλαβαν καθεστώς προσωρινής προστασίας στις χώρες της ΕΕ, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022».

Λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι αριθμοί προέρχονται μόνο από την ΕΕ, επομένως είναι χαμηλότεροι από τα συνολικά στοιχεία του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ των δύο.

Για παράδειγμα, η Ευρώπη σημείωσε μια ελαφρά ανάπτυξη το 2020. Ενώ ήταν μόνο ,04 τοις εκατό, δεν ήταν η πτώση που ανέφερε η Ε.Ε. Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού παραμένει σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι μεγαλύτερες χώρες στην Ευρώπη κατά πληθυσμό

Η Ευρώπη είναι μια συναρπαστική χώρα με τόνους διαφορών μεταξύ των πληθυσμών της, ακόμη και σε πολύ μικρό χώρο. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε περισσότερο από τα παραπάνω στοιχεία που ανεβάζουν τον αγροτικό πληθυσμό του Λιχτενστάιν σε περισσότερο από 85% για να δούμε ότι οι άνθρωποι το κάνουν πραγματικά διαφορετικά σε όλη την ήπειρο.

Αλλά πού βρίσκονται οι περισσότεροι άνθρωποι, αναρωτιέστε; Ακολουθεί μια γρήγορη ματιά στην τρέχουσα ανάλυση.

1. Ρωσία

Η Ρωσία ήταν στο παρελθόν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αν και οι ταξιδιώτες την παρακολουθούν προσεκτικά επί του παρόντος για λόγους ασφαλείας.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ήταν τόσο δημοφιλές για να το επισκεφτείτε – και μπορεί να είναι ξανά – είναι ότι υπάρχουν πολλά να δείτε λόγω του τεράστιου μεγέθους του. Πόσο τεράστιο; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η Ρωσία είναι περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερη από την Ευρώπη.

Καλά διαβάσατε: η ήπειρος είναι μικρότερος παρά η χώρα. Σύμφωνα με το My Life Elsewhere«Η Ευρώπη είναι περίπου 10.180.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η Ρωσία είναι περίπου 17.098.242 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθιστώντας τη Ρωσία 68% μεγαλύτερη από την Ευρώπη».

Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερη. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ο πληθυσμός του είναι ο υψηλότερος μακράν, με περισσότερα από 144 εκατομμύρια άτομα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Ρωσία είναι μόνο προσωρινά μέρος της Ευρώπης. Η ξηρά της δυτικά των Ουραλίων βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ η υπόλοιπη – η συντριπτική πλειοψηφία – βρίσκεται στην Ασία.

2. Γερμανία

Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό, με περίπου 83 εκατομμύρια κατοίκους. Γιατί είναι τόσο πυκνοκατοικημένο, παρόλο που η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ουκρανία είναι μεγαλύτερες σε έκταση;

Πιθανώς επειδή, όπως το Εξηγεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, «Η Γερμανία είναι γνωστή για το ότι είναι ένα καλό μέρος για να ζεις και να εργάζεσαι και ως εκ τούτου είναι πιο ελκυστική για τους μετανάστες από ποτέ. Από το 1950, υπάρχουν μόνο λίγα χρόνια κατά τα οποία περισσότεροι άνθρωποι μετανάστευσαν από παρά μετανάστευσαν στη Γερμανία».

3. Ηνωμένο Βασίλειο

Επόμενο: Μεγάλη Βρετανία, με περίπου 68 εκατομμύρια ανθρώπους. Όπως και η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρίσκεται στην κορυφή των μεγεθών της γης, αλλά εξακολουθεί να ανεβαίνει όταν πρόκειται για την πυκνότητα του πληθυσμού. Αυτό οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε κοινωνικούς παράγοντες, Λέει ο Guardian:

«Η πληθυσμιακή έκρηξη αλλού στη Βρετανία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Υπήρχαν διεθνείς παράγοντες: το τέλος του ψυχρού πολέμου, μια πιο συνυφασμένη παγκόσμια οικονομία και η επέκταση της ΕΕ. Τα βρετανικά πανεπιστήμια αναζήτησαν περισσότερους ξένους φοιτητές και οι μεσογειακές χώρες άρχισαν να αγωνίζονται οικονομικά».

Με τους μετανάστες να έχουν περισσότερα παιδιά από τους υπάρχοντες Βρετανούς, οι κοινωνικές πιέσεις ενθάρρυναν επίσης μια ανοδική τάση.

Ωστόσο, άλλα μέρη στη Βρετανία, όπως το Λίβερπουλ και η Γλασκώβη, έχουν δει δραματική μείωση του πληθυσμού. Αυτό τα κάνει ήρεμα, άνετα μέρη για τον τουρίστα. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα του top 10;

Περιλαμβάνουν, στρογγυλοποιημένα στο πλησιέστερο εκατομμύριο:

 1. Γαλλία στα 65 εκατ
 2. Ιταλία στα 59 εκατ
 3. Ισπανία στα 47 εκατ
 4. Πολωνία στα 41 εκατ
 5. Ουκρανία στα 37 εκατ
 6. Ρουμανία στα 20 εκατ
 7. Η Ολλανδία στα 18 εκατ

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης κατά πληθυσμό

Ένας χάρτης με καρφίτσες διαφορετικών χρωμάτων.

Παρίσι, Γαλλία – 2022: Χάρτης της Ευρώπης με καρφίτσες. Επιλεκτική εστίαση. Πολλές καρφίτσες πολλαπλών χρωμάτων συγκεντρώθηκαν στη Δυτική Ευρώπη./EWY Media/Shutterstock

ο μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης κατά πληθυσμό είναι:

 1. Μόσχα, Ρωσία
 2. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
 3. Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
 4. Βερολίνο, Γερμανία
 5. Μαδρίτη, Ισπανία
 6. Κίεβο, Ουκρανία
 7. Ρώμη, Ιταλία
 8. Παρίσι, Γαλλία
 9. Βουκουρέστι, Ρουμανία
 10. Μινσκ, Λευκορωσία

Συχνές Ερωτήσεις

Άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή που διασχίζουν έναν δρόμο.

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – 24 Αυγούστου 2016: Πολλοί άνθρωποι διασχίζουν την οδό Regent στα φανάρια. Έννοια κατοικημένης πόλης/IR Stone/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον πληθυσμό της Ευρώπης.

Πόσες χώρες υπάρχουν στην Ευρώπη;

Οι συζητήσεις για τον πληθυσμό συχνά προβληματίζονται από το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει με ακρίβεια πόσες χώρες υπάρχουν στην Ευρώπη. Ορισμένες πηγές λένε 50 αλλά περιλαμβάνουν αμφισβητούμενες περιοχές, όπως η Γροιλανδία ή το Κοσσυφοπέδιο.

Άλλοι λένε μόνο 44, αφήνοντας αυτές τις περιοχές εκτός. Άλλοι πάλι λένε 45, οπότε είναι δύσκολο να το πεις. Ως εκ τούτου, οι αριθμοί πληθυσμού ποικίλλουν επίσης. Απλώς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βασιστούμε στις πιο αξιόπιστες πηγές και να παρέχουμε καλούς μέσους όρους.

Ζουν περισσότεροι άνθρωποι στην πόλη ή στη χώρα;

Αυτή η ερώτηση είναι σίγουρα πιο εύκολο να απαντηθεί, αφού η απάντηση είναι μια ηχηρή «πόλη»! Η κατανομή μεταξύ των προαστιακών και των πραγματικών αστικών περιοχών διαφέρει από μέρος σε μέρος και ανάλογα με τον ορισμό που χρησιμοποιείτε, αλλά εξακολουθεί να είναι μια αρκετά έντονη διαίρεση.

Ο πληθυσμός αυξάνεται ή μειώνεται;

Ο πληθυσμός της Ευρώπης φαίνεται να αυξάνεται συνολικά. Ενώ οι Ευρωπαίοι τείνουν να έχουν λιγότερα παιδιά από ό,τι μετανάστες από άλλες ηπείρους, αυτή ακριβώς η μετανάστευση προκαλεί συνολική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων όπου διαφορετικά οι θάνατοι θα μπορούσαν να υπερβαίνουν τις γεννήσεις.

Ωστόσο, επισημαίνουν άλλες πηγές ότι «η Ευρώπη αναμένεται να χάσει περίπου τριάντα εκατομμύρια άτομα σε ηλικία εργασίας έως το 2050», παρά τα στοιχεία που αυξάνονται συνολικά.

Είναι ο πληθυσμός της Ευρώπης ίδιος με τον πληθυσμό της ΕΕ;

Όχι, ο πληθυσμός της Ευρώπης και της ΕΕ είναι διαφορετικοί. Αυτό συμβαίνει για τον πολύ απλό λόγο ότι η ΕΕ περιλαμβάνει μόνο περίπου το ήμισυ του συνόλου των χωρών της Ευρώπης. Μπορείτε να δείτε ένα πλήρες κατάλογο των χωρών μελών εδώ.

Στην Ευρώπη… και πέρα

Η γνώση του πληθυσμού της Ευρώπης είναι χρήσιμη στον ταξιδιώτη που αναζητά μια συγκεκριμένη εμπειρία. Για όσους αγαπούν την αστική σκηνή, οι χώρες με πυκνή σύγκρουση όπως η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι καλύτερες.

Όσοι θέλουν μια πιο χαλαρή αγροτική ατμόσφαιρα είναι καλύτερα να αναζητήσουν τις περιοχές της χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού.

Αρα αυτο ειναι! Είτε είστε τουρίστας, φοιτητής ή ταξιδιώτης με πολυθρόνα, ελπίζουμε ότι αυτό απάντησε στις ερωτήσεις σας σχετικά με τον πληθυσμό της Ευρώπης… και σας ενέπνευσε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι σήμερα!

Πόσοι άνθρωποι ζουν στη Χαβάη

Πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ;

 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια