15 καλύτερα πράγματα να κάνετε στην Πρετόρια

Η Νότια Αφρική είναι γνωστή για την άγρια ​​ζωή της. Ωστόσο, πόλεις όπως η Πρετόρια έχουν πολλά αξιοθέατα που με έχουν συναρπάσει και με διασκεδάζουν κάθε φορά που το επισκέπτομαι. Ποιος είναι καλύτερος να μοιραστεί τις σκέψεις του για τα καλύτερα πράγματα της Πρετόρια από έναν επιβεβαιωμένο λάτρη όλων των πραγμάτων της Νότιας Αφρικής; Ο γιορτασμός αυτής της απίστευτης χώρας έχει γίνει ακόμη και η καθημερινή μου δουλειά!

Αν και μόλις 40 λεπτά από το Γιοχάνεσμπουργκ με τον σιδηρόδρομο Gautrain, η «Jacaranda City» της Νότιας Αφρικής είναι ένα πολύ διαφορετικό θηρίο. Είναι σίγουρα πιο συντηρητικό σε προοπτική από το Jozi, αλλά και αναμφισβήτητα πιο ελκυστικό για εξερεύνηση. Δεν υπάρχουν μόνο μια σειρά από εντυπωσιακά κτίρια, αλλά και περίπου 50.000 μωβ ανθισμένα δέντρα jacaranda. Ακόμη και όταν δεν είναι ανθισμένα (τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο), υπάρχουν ακόμα πολλά να χαρούν. Από πάρκα μέχρι μουσεία, αυτά είναι τα 15 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Πρετόρια.

Κάντε κλικ στο κουμπί και βρείτε όλες τις πλατφόρμες αναζήτησης και κλείστε μόνοι σας το επόμενο ταξίδι σας.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

1. Μνημείο & Μουσείο Κληρονομιάς του Πάρκου Ελευθερίας

Έχοντας πάρει το όνομά του από τον πατέρα του πρώτου προέδρου της πρώην Δημοκρατίας του Τράνσβααλ, Μαρτίνους Πρετόριους, οι ιστορικές φυλετικές διακρίσεις και η εποχή του απαρτχάιντ εμφανίζονται στην Πρετόρια. Το Freedom Park δημιουργήθηκε ως ένας τρόπος τιμής και μνήμης όσων συμμετείχαν στον αγώνα για τη δημοκρατία, μαζί με τους Νοτιοαφρικανούς που πέθαναν κατά τη διάρκεια των πολέμων της χώρας.

Το κεντρικό στοιχείο του πάρκου στο λόφο Salvokop είναι ένας απλός δακτύλιος από όρθιες πέτρες που σηματοδοτούν φιγούρες όπως ο Steve Biko, που σκοτώθηκε από πράκτορες ασφαλείας του απαρτχάιντ το 1977. Ένα ήσυχο μέρος για να αναλογιστείτε την ομορφιά των γύρω τοπίων της Πρετόρια, το Freedom Park περιέχει επίσης το ‘// κτήριο χαπό. Εδώ θα βρείτε μια ιστορία σε γλάστρα που καλύπτει τουλάχιστον 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

15 καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Durban

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για σαφάρι στην Αφρική

2. Κτίρια Ενώσεων

Τα κτήρια της Ένωσης βρίσκονται σε έναν άλλο λόφο, το Meintjieskop, με θέα στις κεντρικές γειτονιές της Πρετόρια. Τα γραφεία του Νοτιοαφρικανού προέδρου, η ιστορική ορκωμοσία του Νέλσον Μαντέλα ως προέδρου πραγματοποιήθηκε εδώ το 1994.

Σήμερα, ο σπουδαίος άνδρας τιμάται με ένα κυριολεκτικά μεγαλύτερο από τη ζωή χάλκινο άγαλμα στους υπέροχα διατηρημένους κήπους. Ανοιχτοί στο κοινό καθημερινά, οι κήποι είναι ένα πολύ αγαπημένο μέρος της πόλης, που χρησιμοποιείται από ντόπιους, επισκέπτες, ακόμη και από τον περιστασιακό επισκέπτη του προέδρου. Η κληρονομιά και η σημασία τους για την ιστορία της χώρας κάνουν την επίσκεψη στα κτίρια της Ένωσης να μην χάνεται.

3. Μουσείο Τέχνης Πρετόρια

Πηγή: Laurens / Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0
Μουσείο Τέχνης Πρετόρια

Οι κομψές, μονοώροφες γραμμές του Μουσείο Τέχνης Πρετόρια αποτελούν το τέλειο σκηνικό για να ανακαλύψετε μια από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης της Νότιας Αφρικής. Ιδρύθηκε το 1930, τα πρώτα αντικείμενα που αποκτήθηκαν από το μουσείο περιελάμβαναν κυρίως έργα τέχνης του 17ου αιώνα από την Ευρώπη, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή.

Τώρα όμως, το Μουσείο Τέχνης της Πρετόρια έχει επεκτείνει τις συλλογές του για να συμπεριλάβει πολλούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της Νότιας Αφρικής. Προσέξτε τα τοπία του Henk Pierneef, τα γλυπτά του Anton van Wouw και τους καμβάδες του κάποτε εξόριστου ζωγράφου Gerard Sekoto.

4. Πλατεία Εκκλησίας

Για την καρδιά της ιστορικής Πρετόρια, κάντε μια γραμμή μετάβασης στην πλατεία Εκκλησίας (Kerkplein). Ένα άγαλμα ενός άλλου προέδρου του Transvaal, του Paul Kruger, βρίσκεται στην κεντρική του πλίνθο. Δημιουργήθηκε από τον Anton von Wouw.

Στις άκρες της πλατείας υπάρχουν πολλά σημαντικά κτίρια, όπως το Παλάτι της Δικαιοσύνης, το Ou Raadsaal, το Tudor Chambers και το Old Netherlands Bank Building. Το Παλάτι της Δικαιοσύνης είναι πλούσιο σε βικτοριανές λεπτομέρειες, αν και η δομή είναι ίσως περισσότερο γνωστή για εκδηλώσεις στο εσωτερικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ δικάστηκε ο Νέλσον Μαντέλα κατά τη διάρκεια της δίκης για προδοσία της Ριβόνια, η οποία οδήγησε στη φυλάκισή του για 27 χρόνια.

5. Εθνικός Βοτανικός Κήπος Πρετόρια

Εθνικός Βοτανικός Κήπος Πρετόρια

Σε μικρή απόσταση ανατολικά της πλατείας Εκκλησίας, αυτός είναι ένας από τους εννέα εθνικούς βοτανικούς κήπους στη Νότια Αφρική. Συγκριτικά μικρό σε ανάστημα, με έκταση 76 εκταρίων, εξακολουθεί να καταφέρνει να εκτείνεται σε μια τεράστια ποικιλία τοπίων, καλύπτοντας παχύφυτα, υγροτόπους, λιβάδια και ιατρικούς κήπους. Υπάρχει επίσης δενδροκομείο, τεχνητός καταρράκτης και εστιατόριο.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους εξερεύνησης είναι να ακολουθήσετε το σύντομο μονοπάτι της Dassie Walking Trail. Η θέαση αυτών των χαριτωμένων θηλαστικών δεν είναι εγγυημένη, αλλά αν το συναντήσετε έστω και για μια μικρή απόσταση θα σας φέρει σε κοντινή απόσταση από ένα πλήθος φυσικών θαυμάτων.

6. Μνημείο Voortrekker

Μνημείο Voortrekker

Η Δημοκρατία του Τράνσβααλ δημιουργήθηκε όταν οι ολλανδόφωνοι έποικοι στη Νότια Αφρική εγκατέλειψαν την αποικία του Ακρωτηρίου της Βρετανίας στα μέσα του 1800 προκειμένου να ζήσουν ανεξάρτητα από τη Βρετανία. Αποκαλούμενοι τους εαυτούς τους voortrekkers (πρωτοπόρους), αλλά γνωστούς και ως Boers, το Great Trek τους αποτελεί μέρος της ιδρυτικής ιστορίας του αποικισμού της Νότιας Αφρικής.

Αυτό το τεράστιο μνημείο, ύψους 40 μέτρων, χτίστηκε τη δεκαετία του 1930. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη μαρμάρινη ζωφόρο στον κόσμο στην Αίθουσα των Ηρώων, η οποία αποτελείται από 27 πάνελ. Υπάρχει επίσης ένα κενοτάφιο διακοσμημένο με τις σημαίες των δημοκρατιών των Μπόερ, μαζί με αντικείμενα από το Great Trek. Αν και όλα αυτά μπορεί να αισθάνονται λίγο αντίθετα με το σύγχρονο έθνος του ουράνιου τόξου, είναι μια συναρπαστική εικόνα για το μυαλό αυτών των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων.

7. Κρατικό Θέατρο Νοτίου Αφρικής

Εντυπωσιακό τόσο σε μέγεθος όσο και σε έκταση, το South African State Theatre είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα του είδους του στην Αφρική. Σε ένα μπρουταλιστικό αρχιτεκτονικό στυλ από ακατέργαστο ημιτελές σκυρόδεμα, περιέχει έξι χώρους απόδοσης και μπορεί να φιλοξενήσει 2.700 άτομα.

Ο μακρύς κατάλογος των μηνιαίων παραστάσεων και εκδηλώσεων του Theatre είναι ταλέντα από τη Νότια Αφρική και το εξωτερικό. Περιλαμβάνοντας τα πάντα, από νέα έργα έως περιθωριακά φεστιβάλ, αξίζει να δείτε τα πιο πρόσφατα προγράμματα πριν φτάσετε στην Πρετόρια για να δείτε τι συμβαίνει.

8. Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ditsong

Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ditsong

Αυτό το μουσείο φυσικής ιστορίας έχει τα είδη των εκθεμάτων των ζώων ταρίχευσης και των περιπτώσεων εντόμων που πιθανώς ήδη περιμένετε. Αυτό που κάνει το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ditsong να ξεχωρίζει ανάμεσα σε παρόμοια αξιοθέατα είναι τα τεράστια απολιθώματα του.

Αυτά περιλαμβάνουν απίστευτα σημαντικά απολιθώματα ανθρωποειδών από διάφορες τοποθεσίες στο κοντινό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO Cradle of Humankind, συμπεριλαμβανομένων των Sterkfontein, Kromdraai και Swartkrans. Το αστέρι ολόκληρου του μουσείου είναι ένα απολίθωμα γνωστό ως Mrs Ples – το πιο πλήρες κρανίο του Australopithecus africanus που ανακαλύφθηκε ποτέ. Η κυρία Ples χρονολογείται σε ηλικία περίπου 3,4 εκατομμυρίων ετών, και μάλιστα μπήκε σε μια λίστα Μεγάλων Νοτιοαφρικανών.

9. Καταφύγιο ελεφάντων στο φράγμα Hartbeespoort

Επίσκεψη στο καταφύγιο των ελεφάντων Hartbeespoort

Το Hartbeespoort Dam Elephant Sanctuary απέχει περίπου μία ώρα από το κέντρο της Πρετόρια οδικώς. Παρέχει ένα σπίτι για ελέφαντες που δεν θα επιζούσαν στη φύση σε κανένα από τα διάσημα εθνικά πάρκα της Νότιας Αφρικής.

Οι ελέφαντες του καταφυγίου φροντίζονται από μια ομάδα φροντιστών. Οι ξεναγοί επίσης οδηγούν τους επισκέπτες μέσω του ιερού με τα πόδια τρεις φορές την ημέρα. Μια δραστηριότητα που είναι διαθέσιμη μόνο σε λίγα εθνικά πάρκα στην Αφρική, επιτρέπει στους επισκέπτες να έρθουν πραγματικά κοντά σε αυτά τα μαγευτικά πλάσματα.

Η συμβουλή μου – κατευθυνθείτε στο Hartbeespoort εγκαίρως για την περιοδεία στις 8 π.μ. Όχι μόνο θα βρείτε τους ελέφαντες στην πιο δραστήρια τους κατάσταση στο δροσερό νωρίς το πρωί, αλλά και θα συμμετάσχετε μαζί με τους φροντιστές στο βούρτσισμα τους.

10. Οχυρό Klapperkop

Η θέα μου από το Fort Klapperkop

Το Fort Klapperkop ήταν μία από τις τέσσερις αμυντικές κατασκευές που κατασκευάστηκαν για να υπερασπιστούν την Πρετόρια ενάντια στους Βρετανούς κατά τη διάρκεια των Πολέμων των Anglo Boer στα τέλη του 19ου αιώνα. Χρονολογείται από το 1898 και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα από τα ιστορικά οχυρά της Πρετόρια.

Εκτός από το μακρύ κτήριο και τους αμυντικούς προμαχώνες του, το Fort Klapperkop περιέχει μια στεγνή τάφρο και ένα από τα μεγάλα όπλα γαλλικής κατασκευής, γνωστά ως Long Tom. Παρά την αντιληπτή σημασία του, το φρούριο επανδρώθηκε μόνο από 30 στρατιώτες και δεν πυροβόλησε ποτέ παρά μόνο στην πράξη.

Αν σας αρέσει η μουσική σας όσο κι εμένα, το Fort Schanskop μπορεί να είναι το οχυρό για εσάς, καθώς φιλοξενεί ένα υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής στο τέλος των περισσότερων μηνών.

11. Συλλογή Van Tilburg

Πηγή: Andrew Hall / Wikimedia | CC BY-SA 3.0
Συλλογή Van Tilburg

Στεγάζεται στο Old Arts Building του Πανεπιστημίου της Πρετόρια, η συλλογή Van Tilburg περιλαμβάνει έναν θησαυρό διακοσμητικών τεχνών. Παράλληλα με πίνακες ζωγραφικής, η συλλογή του περιλαμβάνει έπιπλα του 17ου και 18ου αιώνα, καθώς και τη μεγαλύτερη συλλογή ανατολίτικων κεραμικών στη Νότια Αφρική.

Το τελευταίο περιλαμβάνει αγγεία από την προσωπική συλλογή του αυτοκράτορα Kangxi, ο οποίος βασίλεψε από το 1661 έως το 1722, και 550 κομμάτια πορσελάνης Ming. Δυστυχώς, η μικρή αυτοπροσωπογραφία του Rembrandt van Rijn αποδείχθηκε πρόσφατα ότι ήταν ψεύτικη.

12. Burgers Park

Burgers Park

Είναι απίθανο να ακούσετε τις λέξεις “θέλεις κρεμμύδια με αυτό;” στο Burgers Park. Αυτός ο ιστορικός χώρος πρασίνου, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1870, πήρε το όνομά του από τον Thomas Francois Burgers, τον τέταρτο πρόεδρο της Δημοκρατίας του Transvaal.

Το παλαιότερο δημόσιο πάρκο της Πρετόρια, οι φαρδιοί χλοοτάπητες και τα καμπυλωτά μονοπάτια του πλέκονται ανάμεσα σε ένα πλήθος αξιοθέατων, όπως μια μπάντα από χυτοσίδηρο, μια λιμνούλα με ψάρια και το άγαλμα του Thomas Burgers. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Melrose House, ένα μουσείο με εσωτερικούς χώρους που περιγράφουν λεπτομερώς την αλλαγή μεταξύ βικτωριανών και εδουαρδιανών γεύσεων. Λειτούργησε επίσης ως το βρετανικό στρατιωτικό αρχηγείο όταν η Πρετόρια καταλήφθηκε για 18 μήνες από τον Ιούνιο του 1900.

13. Αφρικανικό Παράθυρο

Πηγή: Borisgorelik / Wikimedia | CC BY-SA 3.0
Αφρικανικό παράθυρο, Πρετόρια

Το African Window είναι το όνομα που δόθηκε στο κτίριο που στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας Ditsong (DNMCH). Με μία από τις ευρύτερες αποστολές οποιουδήποτε από τα μουσεία της Πρετόρια, οι οθόνες του καλύπτουν τα πάντα, από κεφαλές τσεκουριάς της Λίθινης Εποχής έως πρώιμους υπολογιστές Apple Mac.

Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν ένα μείγμα μόνιμων και προσωρινών εκθέσεων και φροντίζουν περίπου τρία εκατομμύρια αντικείμενα που ανήκουν στο μείγμα πολιτιστικών ομάδων της Νότιας Αφρικής. Αν δεν έχετε χρόνο, κατευθυνθείτε κατευθείαν στις γκαλερί που περιέχουν τέχνη San rock χιλιάδων ετών.

14. Φυσικό καταφύγιο Groenkloof

Φυσικό καταφύγιο Groenkloof

Ανοιχτό καθημερινά κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Groenkloof προστατεύει την υπό εξαφάνιση χλωρίδα της περιοχής. Βρίσκεται μόλις 15 λεπτά νότια της κεντρικής Πρετόρια, ανάμεσα στο θέρετρο Fountains Valley και το Waterkloof Golf Club.

Το Groenkloof μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά από τυπικά ζώα της Νότιας Αφρικής, όπως το kudu, το blesbok, η καμηλοπάρδαλη και το τσακάλι. Χωρίς μεγάλες γάτες, το καταφύγιο είναι δημοφιλές τόσο στους ποδηλάτες όσο και στους περιπατητές. Υπάρχει μια ποδηλατική διαδρομή εκτός δρόμου 20 χιλιομέτρων και τρία μονοπάτια πεζοπορίας που εκτείνονται από 3,5 έως 10,5 χιλιόμετρα. Τούτου λεχθέντος, η σύντομη διαδρομή του οχήματος είναι η καλύτερη για θέαση άγριας ζωής.

15. Οίκος Κρούγκερ

Περπατώντας μπροστά από το Kruger House

Περιτριγυρισμένο από μοντέρνους πύργους, το Kruger House ήταν η κατοικία της πόλης του πιο γνωστού προέδρου του Transvaal, Paul Kruger. Ένα από τα πρώτα κτίρια στην Πρετόρια που πήρε ηλεκτρισμό, το σπίτι έχει διαμορφωθεί με ένα μείγμα πρωτότυπων και επίπλων εποχής, για να δείξει πώς θα ζούσε ο πρόεδρος.

Η μακριά, μερικώς καλυμμένη μπροστινή βεράντα (ή η πλαγιά) ήταν ιδιαίτερα γνωστή ως το σημείο που άρεσε στον Κρούγκερ να κάθεται. Οι εκθεσιακοί χώροι απεικονίζουν τη μάχη του από την ελευθερία από τους Βρετανούς του Cape Colony, ενώ στους χώρους υπάρχει το προεδρικό του λεωφορείο.

“Κλείστε Τώρα Ξενοδοχείο και Πληρώστε Λιγότερα!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.