Τι είναι μια πτήση με κόκκινα μάτια;

Πιθανότατα έχετε ακούσει τον όρο που χρησιμοποιούν οι έμπειροι ταξιδιώτες, αλλά τι είναι η πτήση με κόκκινα μάτια;

Αυτές οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων δεν είναι για άτομα με λιποθυμία, αλλά μπορεί να σας εξοικονομήσουν χρήματα και να σας διευκολύνουν να πιάσετε την καλύτερη θέση στο αεροπλάνο.

Ας εμβαθύνουμε στον ορισμό των πτήσεων με κόκκινα μάτια μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν κάνετε κράτηση!

Τι είναι μια πτήση με κόκκινα μάτια;

Παράθυρο επιβατών αεροπλάνου με κόκκινο προσκέφαλο καθίσματος που φαίνεται καθώς φώτα από την πόλη κάτω τη νύχτα κρυφοκοιτάγονται μέσα από το άνοιγμα για οδηγό για πτήσεις με κόκκινα μάτια

pisitnamtasaeng/Shutterstock

Μια πτήση με κόκκινα μάτια είναι μια ολονύκτια πτήση που αναχωρεί οπουδήποτε από τις 9:00 μ.μ. έως τη 1:00 π.μ. και προσγειώνεται νωρίς το πρωί γύρω στις 5:00 π.μ. έως τις 7:00 π.μ.

Αυτές οι μεγάλες πτήσεις μεταφέρουν επιβάτες σε μακρινές ή απομακρυσμένες πόλεις και προορισμούς που χρειάζονται αρκετές ώρες για να φτάσετε.

Οι κοινές πτήσεις με τα κόκκινα μάτια εκτελούνται μεταξύ των Ανατολικών και Δυτικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Αμερικής.

Οι άνθρωποι μπορεί να πουν ότι «παίρνουν το κόκκινο μάτι» σε μια συγκεκριμένη πόλη ή χώρα. Αυτό που εννοούν είναι ότι παίρνουν μια ολονύκτια πτήση που δεν θα φτάσει μέχρι το πρωί.

Οι πτήσεις με κόκκινα μάτια είναι γνωστό ότι προκαλούν κόπωση στους ταξιδιώτες.

Επειδή λαμβάνουν χώρα όταν οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως κοιμούνται βαθιά, μπορούν να απορρίψουν τα μοτίβα ύπνου και να αφήσουν τους επιβάτες να αισθάνονται κουρασμένοι.

Αυτές οι ολονύχτιες πτήσεις έγιναν πραγματικά δημοφιλείς τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 όταν Τα επαγγελματικά αεροπορικά ταξίδια σημείωσαν ρεκόρ.

Οι εταιρικοί υπάλληλοι ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με υποψήφιους πελάτες και ομάδες, γι’ αυτό επέλεξαν πτήσεις με κόκκινα μάτια για να αποφύγουν να αφήσουν τα ταξίδια να μειώσουν τον χρόνο του προσώπου τους.

Σήμερα, οι πτήσεις με κόκκινα μάτια εξακολουθούν να είναι φιλικές προς τον προϋπολογισμό διαδρομές που μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για ταξιδιώτες που δεν τους πειράζει να θυσιάσουν λίγο κλείσιμο των ματιών στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων ή μιας πτήσης με λιγότερο κόσμο.

Τι είναι η παράταση; Ένας πλήρης, λεπτομερής οδηγός

Από πού προέρχεται ο όρος πτήση με κόκκινα μάτια;

Δεδομένου ότι αυτές οι πτήσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν προσγειώνονται μέχρι το πρωί, οι επιβάτες μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετά (ή οποιονδήποτε) στην πτήση και ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν με κόκκινα μάτια.

Από εκεί προέρχεται ο όρος πτήση με τα κόκκινα μάτια, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε που δεν χρησιμοποιήθηκε για αεροπλάνα μέχρι το 1969.

Το 1969, η American Airlines άρχισε να διαφημίζει πτήσεις με κόκκινα μάτια όταν οι δυνατότητες πλοήγησης του αεροπλάνου ήταν αρκετά ισχυρές για ολονύχτια πτήσεις.

Η Delta Air Lines επιτέθηκε αμέσως μετά, χρησιμοποιώντας τα αεροπλάνα της που είχαν καθίσει τη νύχτα και δημιουργώντας μια εντελώς νέα ροή εσόδων.

Οι επιβάτες εκτίμησαν την ευκολία και τους φθηνότερους ναύλους των πτήσεων με το κόκκινο μάτι, έτσι η ιδέα κόλλησε. Ακόμα και σήμερα τα λέμε πτήσεις με κόκκινα μάτια!

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πτήσης Red Eye

Άνδρας κοιμάται σε ένα αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με κόκκινα μάτια με απαλό, μοβ χρώματος φως γύρω του

Jaromir Chalabala/Shutterstock

Οι πτήσεις με κόκκινα μάτια μπορεί να έχουν κακή φήμη (είναι το όνομα, έτσι δεν είναι;), αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη εδώ.

Για μερικούς ανθρώπους, οι πτήσεις με κόκκινα μάτια μπορεί να είναι η τέλεια λύση. Για άλλους, θα μπορούσαν να είναι ένας εφιάλτης.

Το κόλπο είναι να καταλάβεις σε ποιο στρατόπεδο πέσεις πριν κάνετε κράτηση για τη νυχτερινή πτήση σας.

Οι πτήσεις με κόκκινα μάτια έχουν μερικά ισχυρά οφέλη και ορισμένα μειονεκτήματα, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Πλεονεκτήματα

Αυτές οι πτήσεις αργά το βράδυ μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή αν ψάχνετε για μια οικονομική πτήση με λιγότερο κόσμο, όπου μπορείτε πραγματικά να τεντώσετε τα πόδια σας.

 • Πιο φθηνα: Το να τραβήξετε τα κόκκινα μάτια στον προορισμό σας μπορεί να σημαίνει εξοικονόμηση λίγων δολαρίων στα αεροπορικά εισιτήρια σας, αλλά μην υπολογίζετε ότι θα είναι τεράστια εξοικονόμηση. Οι ναύλοι από το Λος Άντζελες προς τη Νέα Υόρκη στη δοκιμαστική μας αναζήτηση ήταν περίπου 10 $ φθηνότεροι κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Λιγότερο κόσμο: Είναι εύκολο να δούμε πώς μια πτήση αργά το βράδυ θα προσέλκυε λιγότερους επιβάτες, οδηγώντας σε μια πτήση με λιγότερο κόσμο (και λιγότερους ανθρώπους στο αεροδρόμιο γενικά).
 • Κοιμηθείτε ενώ πετάτε: Εάν είστε ο τύπος που μπορεί να κοιμηθεί οπουδήποτε, μπορείτε να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο, να ξεκουραστείτε και να ξυπνήσετε όταν προσγειωθείτε στον προορισμό σας. Μιλήστε για το όνειρο ενός ταξιδιώτη!
 • Εξοικονόμηση κόστους ξενοδοχείου: Εάν φτάσατε στον προορισμό σας το απόγευμα ή το βράδυ, θα πρέπει να πληρώσετε για μια επιπλέον διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο σας. Με τις πτήσεις με τα κόκκινα μάτια, θα εξοικονομήσετε κόστος ξενοδοχείων με το να πετάτε όλη τη νύχτα.
 • Καλύτερη επιλογή καθίσματος: Με λιγότερους επιβάτες στο αεροπλάνο για αυτές τις ολονύχτιες πτήσεις, θα έχετε καλύτερη επιλογή θέσεων (είτε έχουν εκχωρηθεί θέσεις είτε όχι).

Μειονεκτήματα

Ίσως θελήσετε να αποφύγετε την κράτηση μιας πτήσης με κόκκινα μάτια εάν είστε επιρρεπείς σε jet lag, θέλετε μεγάλη ποικιλία πτήσεων ή ταξιδεύετε με παιδιά.

 • Jet lag: Ρωτήστε όποιον έχει κάνει μια διαδρομή με τα κόκκινα μάτια: Είναι εξαντλητικό και κάνει πραγματικά έναν αριθμό στον κιρκάδιο ρυθμό σας. Εάν φτάσετε με τζετ λαγκ, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακάμψετε για να απολαύσετε τον προορισμό σας.
 • Λιγότερες επιλογές πτήσης: Η κράτηση πτήσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας σας αφήνει λιγότερες επιλογές για να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β. Εάν ελπίζετε να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα επιλογών πτήσεων, τα κόκκινα μάτια δεν θα είναι για εσάς.
 • Δύσκολο να ταξιδεύεις με παιδιά: Το να φέρετε όλη την οικογένεια —ή απλώς τα παιδιά σας— μάλλον δεν είναι η ιδανική κατάσταση για να κάνετε κράτηση για μια βόλτα με αεροπλάνο με τα κόκκινα μάτια. Μπορεί όλοι να μπορέσετε να κλείσετε το μάτι κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά μπορεί να είναι θορυβώδες, τα παιδιά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, η αποπλάνηση θα είναι μια αγγαρεία και όλοι θα πρέπει να κοιμηθούν όταν φτάσετε για να συνέλθετε.
 • Άβολα για ύπνο: Ακόμη και το πιο φουσκωμένο, μαλακό μαξιλάρι λαιμού δεν αρκεί για να αναπληρώσει την ενόχληση που προκαλεί ο ύπνος σε ένα αεροπλάνο καθώς πετάτε όλη τη νύχτα. Ο θόρυβος του κινητήρα, οι άλλοι επιβάτες, το πλήρωμα πτήσης, οι ανακοινώσεις και η γενική δυσφορία του πιλότου στον αέρα στο απίστευτο μαύρο μπορεί όλα να σημαίνουν ότι ο ύπνος δεν είναι παρά ένα όνειρο με κόκκινο μάτι.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ο νυχτερινός διάδρομος του αεροδρομίου φωτίστηκε με αεροπλάνο να ταξιδεύει στον διάδρομο προσγείωσης για έναν οδηγό που ρωτά τι είναι μια πτήση με κόκκινα μάτια

beeboys/Shutterstock

Εάν εξακολουθείτε να παραμένετε εκεί και σκέφτεστε να κάνετε κράτηση για το επόμενο κόκκινο μάτι στον προορισμό σας, σας χειροκροτούμε. Δεν είναι για όλους, αλλά μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις!

Ωστόσο, δεν γνωρίζετε την πλήρη ιστορία και τι να περιμένετε μέχρι να διαβάσετε αυτές τις πρόσθετες σκέψεις.

 • Τα κόκκινα μάτια δεν είναι πιο σύντομα από τις πτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξετάσαμε τις ώρες πτήσεων μεταξύ Λος Άντζελες και Νέας Υόρκης, οι οποίες διήρκεσαν περίπου 5 ώρες και 30 λεπτά ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας. Εάν σκέφτεστε να κάνετε κράτηση μόνο για να εξοικονομήσετε χρόνο, να ξέρετε ότι δεν θα φτάσετε στον προορισμό σας πιο γρήγορα με αυτόν τον τρόπο.
 • Φθηνότερο, αλλά μόνο με λίγα δολάρια. Η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να είναι σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων ή απλώς να ξυρίσετε μερικά δολάρια εδώ και εκεί. Αν και η επιλογή του κόκκινου ματιού έναντι μιας κανονικής πτήσης δεν θα σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα, μπορεί να είναι περίπου 10 $ φθηνότερα από πτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ή νωρίτερα το βράδυ. Αυτό που πραγματικά θα εξοικονομήσετε χρήματα είναι η τιμή του ξενοδοχείου που δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε καθώς ταξιδεύετε μια νύχτα! Σκεφτείτε πόσα χρήματα θέλετε να εξοικονομήσετε και τι είστε διατεθειμένοι να ανταλλάξετε με τα ελαφρώς φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια.
 • Είναι η ευκαιρία σας να απλωθείτε. Αν έχετε σκοτώσει ποτέ το γεμάτο κάθισμα του αεροπλάνου δίπλα σας και θα θέλατε να ήταν άδειο, μια πτήση με κόκκινα μάτια μπορεί να είναι η ευκαιρία σας να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Με λιγότερους επιβάτες σε αυτές τις αργά το βράδυ πτήσεις, μπορεί να βρεθείτε με μια άδεια θέση ή μια εντελώς άδεια σειρά για τον εαυτό σας!
 • Συσκευάστε τα απαραίτητα. Εάν πρόκειται να πετάξετε τη νύχτα, θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια μάσκα ύπνου, ακουστικά με ακύρωσης θορύβου, ένα μαλακό μαξιλάρι λαιμού και μια ελαφριά κουβέρτα για να βολευτείτε για την πτήση. Μπορεί να μην έχετε τον καλύτερο ύπνο ποτέ, αλλά θα μπορείτε να ξεκουραστείτε και να αποφύγετε τα περίφημα κόκκινα μάτια το πρωί με αυτόν τον τρόπο.
 • Αξίζει να το δοκιμάσετε μια φορά. Υπάρχει κάτι περίεργο και διασκεδαστικό στην ιδέα να μεταφέρεις το κόκκινο μάτι στον προορισμό σου. Ίσως είναι η απεικόνιση σε ταινίες και βιβλία, αλλά είναι σαν μια ιεροτελεστία για τους ταξιδιώτες. Εάν αντέχετε, ίσως αξίζει να κάνετε το κόκκινο μάτι τουλάχιστον μία φορά – απλώς για να πείτε ότι το κάνατε.

Συχνές Ερωτήσεις

Έννοια του τι είναι μια πτήση με κόκκινα μάτια που απεικονίζεται με ένα κάθισμα αεροπλάνου που περιέχει ένα μαξιλάρι λαιμού, μάσκα ύπνου και ωτοασπίδες για μια ολονύκτια πτήση

FotoHelin/Shutterstock

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθείτε στο μανιφέστο πτήσης για μελλοντικά κόκκινα μάτια, δείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Τι θεωρείται πτήση με κόκκινα μάτια;

Οι πτήσεις με κόκκινα μάτια είναι ολονύκτια πτήσεις που συνήθως απογειώνονται μεταξύ 9 μ.μ.-1 π.μ. και προσγειώνονται μεταξύ 5 π.μ.-7 π.μ.

Οι πτήσεις με τα κόκκινα μάτια ονομάστηκαν για τα ενδεικτικά κόκκινα μάτια που έχουν οι κουρασμένοι ταξιδιώτες που στερούνται ύπνου κατά την προσγείωση το πρωί.

Είναι φθηνότερη η πτήση με τα κόκκινα μάτια;

Οι πτήσεις με κόκκινα μάτια μπορεί να είναι ελαφρώς φθηνότερες από προηγούμενες πτήσεις, αλλά βρήκαμε μόνο διαφορές γύρω στα 10 $ για αυτές τις αργά το βράδυ.

Εκεί που οι ταξιδιώτες εξοικονομούν τα περισσότερα χρήματα είναι τα έξοδα του ξενοδοχείου χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν για ένα δωμάτιο τη νύχτα της πτήσης.

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν πτήσεις με κόκκινα μάτια;

Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν πτήσεις με κόκκινα μάτια για να έχουν περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας τον προορισμό τους χωρίς να περιορίζουν τις ώρες της ημέρας για να ταξιδέψουν.

Οι πτήσεις με τα κόκκινα μάτια μπορεί να είναι ελαφρώς φθηνότερες, με λιγότερο κόσμο και να προσφέρουν επίσης καλύτερη επιλογή θέσεων.

Οι πτήσεις με κόκκινα μάτια είναι συνήθως γεμάτες;

Οι πτήσεις με τα κόκκινα μάτια δεν γεμίζουν τόσο γρήγορα όσο οι ημερήσιες και βραδινές πτήσεις, επειδή πολλοί άνθρωποι θέλουν να αποφύγουν να πετούν τη νύχτα.

Με λιγότερους επιβάτες στο αεροπλάνο, μπορεί να έχετε καλύτερη διαθεσιμότητα θέσεων και ανοιχτές θέσεις γύρω σας για μια πιο άνετη πτήση.

Πρέπει να κοιμάστε μετά από μια πτήση με τα κόκκινα μάτια;

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε μετά από μια πτήση με τα κόκκινα μάτια για να βοηθήσετε το σώμα σας να εγκλιματιστεί στη νέα ζώνη ώρας και να αποτρέψετε το jet lag.

Εάν δεν μπορούσατε να ξαπλώσετε κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας πτήσης, λίγες ώρες ύπνου μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε το ταξίδι σας και να απολαύσετε το ταξίδι σας πολύ περισσότερο από ό,τι θα αισθανόσασταν τζετ λαγκ και εξάντληση.

Λοιπόν, τι είναι μια πτήση με κόκκινα μάτια;

Εάν κλείσετε μια πτήση που απογειώνεται αργά το βράδυ (από τις 9:00 μ.μ. έως τη 1:00 π.μ.) και προσγειωθεί νωρίς το πρωί (μεταξύ 5:00 π.μ. και 7:00 π.μ.), τότε εσείς, φίλε μου, θα πάρετε ένα κόκκινο πτήση των ματιών.

Οι πτήσεις με κόκκινα μάτια, ή οι ολονύχτιες πτήσεις, δεν είναι για τους αδύναμους.

Η λήψη ενός σημαίνει ότι θα πετάτε για 5+ ώρες, θα ταξιδεύετε σε διαφορετική ζώνη ώρας (γεια σας, jet lag) και θα φτάσετε στον προορισμό σας με μια ακόρεστη επιθυμία για έναν μεγάλο υπνάκο.

Μπορούν να είναι φθηνότερα, με λιγότερο κόσμο και να σας προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές θέσεων στο αεροπλάνο.

Αλλά είναι δύσκολο να κοιμηθείς σε αυτές τις πτήσεις, μπορεί να ξυπνήσεις με τα ενδεικτικά κόκκινα μάτια και μπορεί να μην εξοικονομήσεις όσο νομίζεις.

Εάν θέλετε να αφαιρέσετε άλλη μια καταχώριση από τη λίστα με τα ταξίδια σας, κάντε κράτηση για το επόμενο κόκκινο μάτι.

Αλλά αν το κλείσιμο των ματιών είναι περισσότερο το θέμα σας, λέμε να μείνετε με τις ημερήσιες πτήσεις.

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Τι είναι ένα κάθισμα διαφράγματος σε αεροπλάνο;

Πώς να αποκτήσετε το καλύτερο κάθισμα σε αεροπλάνο

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια