καλύτερο κάθισμα σε αεροπλάνο

Πώς να αποκτήσετε το καλύτερο κάθισμα σε αεροπλάνο

Περιεχόμενα

Θέλετε να ξέρετε πώς να πάρετε την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο; Αυτές οι 10 στρατηγικές για ανώτερα καθίσματα θα σας κάνουν να ανεβείτε σε κορυφαία θέση όταν έρθει η ώρα για απογείωση. 

Ποιο είναι το καλύτερο κάθισμα σε αεροπλάνο;

Άδειο κάθισμα παραθύρου αεροπλάνου μπροστά με θέα στο ηλιοβασίλεμα για οδηγό που δείχνει πώς να αποκτήσετε την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο

Thx4Stock/Shutterstock

Κάθισμα παραθύρου στην πρώτη σειρά; Ένα ευρύχωρο κάθισμα στη σειρά εξόδου; Κάθισμα στο διάδρομο κοντά στα φτερά; Η προσπάθεια να βρεις την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο μπορεί να είναι δύσκολη όταν υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. 

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο – και πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα μπορέσετε να το πιάσετε για την επερχόμενη πτήση σας; Οι καλύτερες θέσεις σε ένα αεροπλάνο εξαρτώνται από το τι ψάχνετε κατά τη διάρκεια της πτήσης σας.

Ποιες είναι οι προτιμήσεις και οι ανάγκες σας; Ακολουθεί μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κάθεσαι σε διάφορες περιοχές του αεροπλάνου. 

Μπροστινό μέρος του αεροπλάνου

Αν θέλετε να είστε μεταξύ των πρώτων ατόμων που θα κατέβουν από το αεροπλάνο μετά την προσγείωση, οι θέσεις στις πρώτες 5 σειρές είναι η καλύτερη επιλογή σας. Θα μπαίνεις και θα βγαίνεις σαν φλας και συνήθως είναι πιο ήσυχο χωρίς τον θόρυβο του κινητήρα κοντά.

Τα μειονεκτήματα: Πολλοί άνθρωποι θα περνούν δίπλα σας κατά την επιβίβαση και δεν θα μπορείτε να αποθηκεύσετε τα πράγματά σας κάτω από τα καθίσματα μπροστά σας, αν επιλέξετε την πρώτη σειρά. 

Το πίσω μέρος του αεροπλάνου

Εάν πρέπει να βρίσκεστε κοντά στις τουαλέτες, θα κοιτάτε κυρίως τα καθίσματα στο πίσω μέρος. Τα περισσότερα αεροπλάνα έχουν μπάνια στο πίσω μέρος, αλλά μερικά έχουν ένα επιπλέον μπάνιο μπροστά. 

Τα μειονεκτήματα: Τα καθίσματα που βρίσκονται κοντά στις τουαλέτες είναι, λοιπόν, κοντά στις τουαλέτες (eww) και οι άνθρωποι θα περνούν από τη θέση σας καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Εάν είναι μια μεγάλη πτήση, αυτό το καθιστικό μπορεί να είναι ευλογία και κατάρα. 

Καθίσματα παραθύρου

Αν θέλετε υπέροχη θέα στον κόσμο από κάτω κατά τη διάρκεια της πτήσης και λίγο περισσότερο χώρο στους ώμους (ή ένα μέρος για να ξεκουραστείτε το κεφάλι σας για έναν υπνάκο), τα καθίσματα στο παράθυρο είναι τα καλύτερα. 

Τα μειονεκτήματα: Τα καθίσματα στα παράθυρα μπορεί να είναι λίγο πιο δροσερά και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, θα πρέπει να ξεπεράσετε άλλους επιβάτες στη σειρά σας ή να τους ξυπνήσετε. 

Καθίσματα διαδρόμου και σειρά εξόδου

Εάν θέλετε ένα πιο ευρύχωρο κάθισμα, τα καθίσματα στο διάδρομο και τα καθίσματα στη σειρά εξόδου είναι καλές επιλογές. Τα καθίσματα στο διάδρομο σημαίνουν ότι δεν θα έχετε γείτονα στη μία πλευρά και τα καθίσματα της σειράς εξόδου σας δίνουν λίγο περισσότερο χώρο για τα πόδια.

Τα μειονεκτήματα: Τα καθίσματα στο διάδρομο σημαίνουν ότι θα σας βουρτσίσουν (ή με αγκώνες) οι επιβάτες που περνούν από το κάθισμά σας. Τα καθίσματα της σειράς εξόδου δεν ξαπλώνουν και μπορεί να απαιτήσουν από εσάς να εκτελέσετε ενέργειες έκτακτης ανάγκης υπό πίεση, εάν κάτι πάει στραβά. 

Συνολικά, πιστεύουμε ότι η καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο είναι ένα κάθισμα στο παράθυρο ή στο διάδρομο κάπου στις πρώτες 5 σειρές ή στη σειρά εξόδου. 

Πώς να αποκτήσετε το καλύτερο κάθισμα σε αεροπλάνο: 10 αμυχές για να δοκιμάσετε

Η Ασιάτισσα αεροσυνοδός δείχνει μια θέση στο αεροπλάνο για να καθίσει ένας επιχειρηματίας μετά την ανάθεση καθώς κρατά την κάρτα επιβίβασής της

Shine Nucha/Shutterstock

Τώρα που έχετε μια καλύτερη αίσθηση για το πού βρίσκεται το κορυφαίο ακίνητο σε ένα αεροπλάνο, ας δούμε πώς να αποκτήσετε την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο. Μπορείτε να βελτιώσετε την επιλογή της θέσης σας σε μια πτήση με διάφορους τρόπους – τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή.

Αυτές οι 10 στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να προσγειωθείτε σε μια πρώτη θέση σε οποιαδήποτε πτήση. 

1. Κλείστε έγκαιρα τη θέση σας

Η κράτηση της θέσης σας όσο το δυνατόν νωρίτερα είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες σάς επιτρέπουν να κάνετε την επιλογή της θέσης σας κατά το online check-in ξεκινώντας 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση σας. 

Εάν αφήσετε την ανάθεση της θέσης σας στην τύχη, μπορεί να μείνετε με τις λιγότερο περιζήτητες θέσεις στο αεροπλάνο αφού όλοι οι άλλοι επιβάτες κάνουν την επιλογή τους. Η έγκαιρη κράτηση της θέσης σας βοηθά να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο. 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η καλύτερη θέση στο αεροπλάνο εξαρτάται πραγματικά από τις προτιμήσεις σας για την πτήση. Αλλά δεν μπορείτε να κάνετε λάθος επιλέγοντας μια θέση στις πρώτες 5 σειρές ή αποφεύγοντας εντελώς τις μεσαίες θέσεις όταν κάνετε κράτηση για την επιλογή σας!

2. Ρυθμίστε ένα χρονοδιακόπτη για το check-in

Το διαδικτυακό check-in ανοίγει 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση σας και σε αυτό το σημείο εμφανίζεται η δυνατότητα επιλογής της θέσης σας (για αεροπορικές εταιρείες που επιτρέπουν την επιλογή θέσης). 

Θέλετε να είστε στην κουκκίδα για το check-in – κυριολεκτικά, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο να σβήνει ακριβώς 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση σας. Αυτό θα σας δώσει τη μεγαλύτερη επιλογή θέσεων και την καλύτερη ευκαιρία να επιλέξετε ένα υπέροχο σημείο στο αεροπλάνο. 

Ακόμη και η αναμονή για λίγα λεπτά μετά το 24ωρο πριν από την πτήση σας μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της προσγείωσης ενός υπέροχου καθίσματος στο μπροστινό μέρος ή ενός προνομιακού καθίσματος παραθύρου έναντι ενός μη ανακλινόμενου καθίσματος στην πλάτη δίπλα στα μπάνια. 

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας μέλη της οικογένειας ή φίλους που ταξιδεύουν να επιλέξουν τις θέσεις τους ακριβώς 24 ώρες πριν από την πτήση.

Εάν έχουν διαφορετικό αριθμό επιβεβαίωσης, δεν μπορείτε να επιλέξετε τις θέσεις τους και μπορεί να κολλήσουν με κακές θέσεις αν περιμένετε μέχρι να κάνετε κράτηση για τις δικές σας! 

Διαβάστε στη συνέχεια: Η καλύτερη μέρα για κράτηση πτήσεων για το 2023 | Είναι ακόμα Κυριακή;

3. Αγοράστε το Early Bird Check-in

Μια άλλη επιλογή για να πάρετε μια καλή θέση σε ένα αεροπλάνο είναι να κάνετε check-in ακόμη νωρίτερα (έως και 36 ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση σας) εάν πετάτε με Southwest. 

Το πρόγραμμα Early Bird Check-In της Southwest σας ελέγχει αυτόματα σε 48 ώρες πριν από το συνηθισμένο 24ωρο. Αν και η Southwest δεν σας εκχωρεί ή δεν σας επιτρέπει να κάνετε κράτηση θέσεων, αυτό το πρόσθετο $15+ θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλύτερη θέση.

Αυτό συμβαίνει επειδή η προσθήκη Early Bird Check-In αυξάνει την ομάδα επιβίβασής σας, ώστε να είστε από τους πρώτους που επιβιβάζονται στο αεροπλάνο, όπου μπορείτε να επιλέξετε από όποιες διαθέσιμες θέσεις βλέπετε. 

Θα μπορείτε επίσης να διασφαλίσετε τη διαθεσιμότητα του χώρου απορριμμάτων πάνω από το κάθισμά σας, καθώς θα μπορείτε να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο νωρίτερα. Δεν είναι διαθέσιμο για όλες τις πτήσεις, αλλά αν δείτε την επιλογή κατά την κράτηση, πάρτε την! 

4. Πληρώστε για την επιλογή θέσης

Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν εκχωρούν θέσεις σε όλους τους επιβάτες συνήθως σας επιτρέπουν να πληρώσετε λίγο επιπλέον για να κρατήσετε μια συγκεκριμένη θέση για την πτήση σας. JetBlue, Spirit Airlines και Frontier Airlines είναι όλα παραδείγματα. 

Δεν απαιτείται να πληρώσετε για να επιλέξετε μια θέση σε αυτές τις αεροπορικές εταιρείες και αν δεν το κάνετε, θα σας εκχωρηθεί μια θέση πριν επιβιβαστείτε – αλλά δεν θα έχετε λόγο για το πού βρίσκεται αυτή η θέση στο αεροπλάνο. 

Αντίθετα, ξοδέψτε λίγα δολάρια για να πληρώσετε για μια συγκεκριμένη ανάθεση θέσης και ξεκουραστείτε γνωρίζοντας ότι έχετε ήδη κλειδώσει μια καλή θέση για την πτήση σας. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα μπορείτε να επιλέξετε τη θέση σας κατά το online check-in που ανοίγει 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση σας. Ενεργήστε γρήγορα για να επιλέξετε τη θέση σας για την καλύτερη επιλογή.

Οι τρέχουσες τιμές επιλογής θέσεων ποικίλλουν πολύ. Μπορεί να πληρώσετε 4 $ (JetBlue), 5 $ (Spirit) ή 16 $ (Frontier) για να κρατήσετε μια συγκεκριμένη θέση στο αεροπλάνο και το κόστος μπορεί να είναι υψηλότερο για μεγαλύτερες πτήσεις.

Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε πάντα να αγοράσετε μια θέση νωρίτερα, καθώς εταιρείες όπως η Southwest σας αφήνουν να πιάσετε μια θέση όταν επιβιβάζεστε στο αεροπλάνο σύμφωνα με την ομάδα επιβίβασής σας. 

Το ευτυχισμένο ζευγάρι χαμογελά με τα χέρια ψηλά στο αεροπλάνο καθώς έχει χρησιμοποιήσει στρατηγικές για το πώς να πάρει την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο για να προσγειωθεί ένα κάθισμα στο παράθυρο

DavideAngelini/Shutterstock

5. Αίτημα Προεπιβίβασης

Το να ζητήσετε προεπιβίβαση είναι ένας άλλος τρόπος για να πάρετε μια καλή θέση σε ένα αεροπλάνο, εάν βρίσκεστε σε πτήση όπου δεν έχουν εκχωρηθεί θέσεις. Εάν είστε από τους πρώτους που θα επιβιβαστούν, θα επιλέξετε κενές θέσεις και θα μπορείτε να επιλέξετε το τέλειο σημείο.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες επιβιβάζονται σε ομάδες που βασίζονται σε κριτήρια επιβατών (όπως στρατιωτικοί, αναπηρίες και οικογένειες με μικρά παιδιά), κατηγορία εισιτηρίου (όπως οικονομική, επιχείρηση ή πρώτη θέση) ή/και κατάσταση προγράμματος πίστης (όπως κατάσταση Elite).

Μπορείτε να ζητήσετε να προεπιβιβαστείτε κατά την κράτηση, κατά το online check-in ή στην πύλη, ενημερώνοντας την αεροπορική εταιρεία ότι χρειάζεστε πρόσθετη βοήθεια για να καθίσετε ή ότι έχετε συγκεκριμένη ανάγκη για κάθισμα (όπως να βρίσκεστε κοντά στο μπάνιο ή σε ένα κάθισμα στον διάδρομο). 

Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για προεπιβίβαση, αλλά εάν ταξιδεύετε με αναπηρία, φέρνετε συσκευές υποβοήθησης κινητικότητας που πρέπει να στοιβάζονται ή χρειάζεστε βοήθεια για να μεταβείτε από και προς τη θέση σας, ο πράκτορας της πύλης θα σας επιτρέψει να μπείτε στο αεροπλάνο πριν από όλους αλλού.

6. Αγορά αναβαθμισμένης επιβίβασης

Μετά την προεπιβίβαση, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα αρχίσουν να επιτρέπουν στην Ομάδα Α ή στην Ομάδα 1 (εν ενεργεία στρατιωτική υπηρεσία, οικογένειες με παιδιά κάτω των 6 ετών και μέλη Elite ή προτιμώμενη θέση) να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, ενώ υπάρχει ακόμα μεγάλη διαθέσιμη επιλογή θέσεων. 

Εάν δεν εμπίπτετε σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, μπορείτε πάντα να αγοράσετε αναβαθμισμένα προνόμια επιβίβασης μέσω της αεροπορικής σας εταιρείας για κάθε πτήση και να επιβιβαστείτε νωρίτερα με την Ομάδα A/Group 1 ή την Group B/Group 2. 

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Southwest και η United, σας προσφέρουν τη δυνατότητα να αγοράσετε αυτόνομη αναβαθμισμένη επιβίβαση ή επιβίβαση κατά προτεραιότητα με εφάπαξ χρέωση 15-30 $. 

Άλλες, όπως η Frontier Airlines και η Spirit Airlines, προσφέρουν αναβαθμισμένα προνόμια επιβίβασης μέσω πρόσθετων πακέτων που μπορούν να αγοραστούν κατά την κράτηση ή το online check-in για $57-$99. 

Μπορεί να δείτε ότι η αεροπορική σας εταιρεία αναφέρεται σε αυτό το προνόμιο ως συντόμευση επιβίβασης, αναβαθμισμένη επιβίβαση, προτεραιότητα επιβίβασης, προτιμώμενη επιβίβαση ή επιβίβαση πρώτα. 

Διαβάστε στη συνέχεια: Οι 3 καλύτεροι ιστότοποι για κράτηση πτήσεων για το 2023

7. Κερδίστε κατάσταση Elite Airline

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν κλιμακωτά προγράμματα επιβράβευσης που επιτρέπουν στους επιβάτες με το καθεστώς Elite να κερδίσουν ειδικά προνόμια που μπορούν να οδηγήσουν στην καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο – όπως πρόωρη επιβίβαση και βελτιωμένη επιλογή θέσεων. 

Εάν πετάτε αρκετά συχνά για να κερδίσετε το status Elite μέσω της αεροπορικής εταιρείας που προτιμάτε, θα αποκομίσετε τις ανταμοιβές όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε και να πάρετε τη θέση σας. 

Θα μπορείτε να κάνετε check in για την πτήση σας νωρίτερα, να επιλέξετε από μια ευρύτερη γκάμα θέσεων (και να επιλέξετε καλύτερες θέσεις συνολικά), ενδεχομένως να αναβαθμίσετε τη θέση σας δωρεάν και να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο νωρίτερα με την κατάσταση Elite.

Ακολουθεί μια ματιά στα προγράμματα Elite status των πιο δημοφιλών αεροπορικών εταιρειών:

  • AAdvantage (American Airlines)
  • Rapid Rewards και A-List (Νοτιοδυτικά)
  • MileagePlus (United Airlines)
  • Μωσαϊκό (JetBlue)
  • Free Spirit (Spirit Airlines)
  • FrontierMILES (Frontier Airlines)

Στα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα τακτικών επιβατών μπορείτε να συμμετάσχετε δωρεάν και θα συγκεντρώσετε πόντους ή πιστώσεις που μπορούν να σας φέρουν στην κατάσταση Elite με αρκετά δολάρια που ξοδεύετε, μίλια που έχετε ταξιδέψει ή έχετε κάνει κράτηση πτήσεων. 

8. Επιβιβαστείτε αργότερα στο αεροπλάνο

Μπορεί να ακούγεται αδιανόητο, αλλά η επιβίβαση στο αεροπλάνο αργότερα  – ακόμη και το τελευταίο άτομο που θα επιβιβαστεί – μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική όταν αναρωτιέστε πώς να πάρετε την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο με ή χωρίς μη εκχωρημένες θέσεις. 

Είναι λογικό: Όσο πιο αργά επιβιβαστείτε, τόσο περισσότεροι άνθρωποι είναι ήδη εγκατεστημένοι στο αεροπλάνο στις αντίστοιχες θέσεις τους, αφήνοντάς σας να επιλέξετε μια θέση με σαφή κατανόηση του πόσο στενή θα είναι η σειρά, ποιος θα κάθεται δίπλα σας κ.λπ. . 

Σίγουρα, δεν θα μπορείτε να επιλέξετε τα πιο premium σημεία στο αεροπλάνο – αυτά θα είναι ήδη γεμάτα με επιβάτες που επιβιβάστηκαν νωρίς. Αλλά ίσως μπορέσετε να πιάσετε ένα κάθισμα σε μια άδεια σειρά ή σε ένα κάθισμα που είναι πολύ μακριά από το βρέφος που κλαίει δυνατά στο πλοίο.

Εάν επιβιβαστείτε νωρίς στο αεροπλάνο, δεν θα ξέρετε ποιοι θα είναι οι γείτονές σας στη θέση ή πόσο θα γεμίσει η σειρά ή ο χώρος σας μέχρι το τέλος της επιβίβασης.

Περιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή, θα έχετε μια μικρότερη επιλογή – αλλά μια καλύτερη ιδέα για το τι βρίσκεστε με τη θέση σας. 

Εάν έχετε ήδη μια καθορισμένη θέση στο αεροπλάνο, η τελευταία επιβίβαση μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας. Τυχόν εναπομείνασες κενές θέσεις που βλέπετε μπορεί να είναι διαθέσιμες, εάν κάνετε το αίτημα σε έναν συνοδό όμορφα και υπάρχει επιπλέον χώρος στο σκάφος. 

Πίσω όψη του διαδρόμου αεροπλάνου με άτομα στα καθίσματα για να δείξετε την ιδέα της εκμάθησης πώς να έχετε την καλύτερη θέση όταν πετάτε

Alex Desanshe/Shutterstock

9. Περιμένετε στην επιλογή θέσης

Μπορεί να είναι δελεαστικό να προχωρήσετε και να κάνετε κράτηση θέσης στην πτήση σας κατά την κράτηση όταν παρουσιάζεται η επιλογή, ακόμα κι αν κοστίζει επιπλέον. Αλλά αν μπορείτε να χειριστείτε λίγο ρίσκο, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας να μην επιλέξετε θέση. 

Η επιλογή και η πληρωμή μιας θέσης δεν απαιτείται. Μόλις πληρώσετε το εισιτήριό σας, έχετε ήδη μια θέση στην πτήση. Μπορείτε ενδεχομένως να κερδίσετε μια εξαιρετική θέση μπροστά και να αποφύγετε να πληρώσετε επιπλέον, εάν αντισταθείτε στην επιθυμία να πιάσετε τη θέση σας κατά την κράτηση. 

Αντίθετα, ρυθμίστε το χρονόμετρο σας να κάνει check-in online ακριβώς 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση σας.

Όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο, μπορεί να σας εκχωρηθεί αυτόματα μια θέση (για αεροπορικές εταιρείες που εκχωρούν θέσεις) ή να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μία από τις κενές θέσεις που δεν είχαν κρατηθεί. 

Να γιατί αυτό μπορεί να λειτουργήσει: Πολλές από τις καλές θέσεις στο αεροπλάνο που προσφέρθηκαν στους επιβάτες κατά την κράτηση είχαν υψηλότερες τιμές από τις βασικές θέσεις καμπίνας, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από αυτές έμειναν χωρίς κράτηση και ήταν ακόμα ανοιχτές για επιλογή.

Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όλες οι δωρεάν επιλογές καθισμάτων αποσπάστηκαν κατά τη διαδικασία κράτησης, αφήνοντας μερικές από αυτές τις κορυφαίες θέσεις κοντά στο μπροστινό μέρος ή σε καθίσματα με επιπλέον χώρο για τα πόδια. 

Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα των μη δεσμευμένων θέσεων από τις οποίες τράβηξε η αεροπορική εταιρεία για να εκχωρήσει τελικά τη θέση σας πριν από την αναχώρηση μπορεί να περιλαμβάνει θέσεις premium μπροστά. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει μερικές από τις χειρότερες θέσεις στο αεροπλάνο – αλλά ο κίνδυνος μπορεί να αξίζει τον κόπο!

Διαβάστε στη συνέχεια:  Πώς να βρείτε φτηνές πτήσεις: 8 χάκερ που χρειάζεται κάθε ταξιδιώτης

10. Ζητήστε ένα καλύτερο κάθισμα

Έχετε ήδη μια καθορισμένη θέση ή μια δεσμευμένη θέση που δεν είναι η καλύτερη; Μην φοβάστε να ζητήσετε μια καλύτερη θέση στην πύλη ή μόλις επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί μόνο εάν η πτήση δεν είναι γεμάτη. 

Μπορείτε να πλησιάσετε τον πράκτορα της πύλης πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο και να ρωτήσετε αν μπορούν να σας ρίξουν σε καλύτερη θέση. Εάν υπάρχουν κενές θέσεις στην πτήση, μπορεί να συμφωνήσουν να σας μεταφέρουν σε παράθυρο, διάδρομο, μπροστινό ή κάθισμα στη σειρά εξόδου με περισσότερο χώρο για τα πόδια.

Εάν δεν ρωτήσετε τον πράκτορα της πύλης, ρωτήστε το πλήρωμα καμπίνας εάν μπορούν να σας μεταφέρουν σε καλύτερη θέση, εάν υπάρχει διαθέσιμη. Να είστε ευγενικοί και ευγενικοί – αυτό είναι χάρη, όχι απαίτηση. 

Μπορείτε να ρωτήσετε αμέσως μετά την επιβίβαση και να δείτε μερικές κενές θέσεις ή να περιμένετε μέχρι να τελειώσουν όλοι με την επιβίβαση στο αεροπλάνο για μια καλύτερη ευκαιρία στο «ναι».

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Άποψη της πινακίδας εξόδου του αεροπλάνου στη σειρά εξόδου όπου εξηγούμε πώς να αποκτήσετε την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο με περισσότερο χώρο για τα πόδια στο πίσω μέρος

FOTOAMP/Shutterstock

Το να φτάσεις σε ένα καλύτερο κάθισμα δεν είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω που μπορεί να κάνουν τη διαδικασία μπερδεμένη. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα σχετικά με το πώς να αποκτήσετε την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο. 

  • Ελέγξτε ηλεκτρονικά τα διαγράμματα καθισμάτων. Κάθε αεροπλάνο έχει διαφορετική διάταξη θέσεων και αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τύπο του αεροπλάνου ή δεν έχετε πετάξει στο παρελθόν, ο έλεγχος των διαγραμμάτων θέσεων στο διαδίκτυο είναι πολύτιμος για την επιλογή σας. Το AeroLOPA είναι ένας δημοφιλής ιστότοπος για χρήση και εύρεση καθισμάτων με καλύτερη θέα, περισσότερο χώρο για τα πόδια κ.λπ.
  • Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν προσφέρουν επιλογή θέσεων. Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες όπως η Frontier και η Spirit Airlines προσφέρουν μόνο επιλογή θέσεων ως αναβάθμιση, καθώς οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι τόσο χαμηλές. Κοστίζει η αναβάθμιση ($5-$16+) για την επιλογή θέσης, αλλά αν είστε έτοιμοι να πάρετε μια καλή θέση, είναι ο μόνος τρόπος να πετάξετε.
  • Γνωρίστε τις πολιτικές της αεροπορικής σας εταιρείας. Οι πολιτικές εκχώρησης θέσεων διαφέρουν ανά αεροπορική εταιρεία και πολλές (όπως η United Airlines) δεν προσφέρουν δυνατότητα επιλογής θέσεων ή αλλαγές θέσεων για λιγότερο ακριβά εισιτήρια Basic Economy. Αντίθετα, θα σας εκχωρηθεί μια θέση κατά το check-in – δίνοντάς σας μια εξαιρετική ευκαιρία να εφαρμόσετε ορισμένες από αυτές τις στρατηγικές για να αποκτήσετε μια καλύτερη θέση!

Συχνές Ερωτήσεις 

Γυναίκα χαμογελά καθισμένη στο κάθισμα του διαδρόμου για μια ενότητα συχνών ερωτήσεων που εξηγεί πώς να πάρεις την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο με άφθονο χώρο

Friends Stock/Shutterstock

Μαζί με το πώς να αποκτήσετε την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο, πολλοί ταξιδιώτες έχουν σχετικές ερωτήσεις που συμβαδίζουν με την αναβάθμιση της επιλογής θέσεων σας δωρεάν ή με λίγα δολάρια. 

Ρίξτε μια ματιά στις Συχνές Ερωτήσεις παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!

Είναι καλύτερο να κάθεσαι μπροστά ή πίσω από το αεροπλάνο;

Οι περισσότεροι προτιμούν να κάθονται στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, όπως θα παρατηρήσετε όταν επιβιβαστείτε και δείτε ότι οι άνθρωποι γεμίζουν τα μπροστινά τμήματα πριν από τη μέση και πίσω.

Το μπροστινό μέρος του αεροπλάνου είναι πιο ήσυχο, σας δίνει τη δυνατότητα να κατεβείτε πρώτα από το αεροπλάνο μετά την προσγείωση και σας κρατά πιο μακριά από τις μυρωδιές της τουαλέτας που μπορεί να επηρεάσουν την απόλαυση της πτήσης σας στο πίσω μέρος του αεροπλάνου.

Πώς μπορώ να αποκτήσω δωρεάν τις καλύτερες θέσεις σε ένα αεροπλάνο;

Μπορείτε να πάρετε τις καλύτερες θέσεις σε ένα αεροπλάνο δωρεάν ζητώντας προεπιβίβαση (μόνο εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις), ζητώντας καλύτερη θέση, κάνοντας check-in ακριβώς στο 24ωρο, πετάτε σε μια ημέρα χαμηλού όγκου ή περιμένοντας να επιλέξετε τη θέση σας.

Αυτές οι δωρεάν επιλογές μπορούν να σας προσγειώσουν σε καλύτερη θέση στο τμήμα αεροπλάνου που προτιμάτε και να σας βοηθήσουν να επιβιβαστείτε πιο γρήγορα, να απολαύσετε μια πτήση με λιγότερο κόσμο ή να κατεβείτε πιο γρήγορα από το αεροπλάνο όταν προσγειωθείτε.

Είναι καλύτερα τα καθίσματα πάνω από την πτέρυγα;

Τα καθίσματα πάνω από το φτερό είναι γνωστό ότι είναι λίγο πιο ομαλά όσον αφορά την προσγείωση, την απογείωση και τις πιθανές αναταράξεις.

Λάβετε όμως υπόψη ότι τα φτερά εμποδίζουν τη θέα από το αεροπλάνο, επομένως η τοποθέτηση ενός καθίσματος στο παράθυρο πάνω από τα φτερά δεν είναι μία από τις καλύτερες επιλογές.

Οι αεροπορικές εταιρείες παρέχουν δωρεάν αναβαθμίσεις θέσεων;

Οι αεροπορικές εταιρείες σπάνια παρέχουν δωρεάν αναβαθμίσεις θέσεων, αλλά τις προσφέρουν τακτικά στα μέλη της Elite status σε προγράμματα συχνών επιβατών και ενδέχεται να αναβαθμίσουν τη θέση σας εάν η πτήση σας δεν είναι γεμάτη.

Θα έχετε περισσότερες πιθανότητες για δωρεάν αναβάθμιση θέσης, εάν πετάτε κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου ή κάνετε μια πτήση πολύ νωρίς/καθυστέρηση με λιγότερους επιβάτες. Ακόμα και τότε, θα πρέπει να ζητήσετε αναβάθμιση.

Είναι εντάξει να ζητήσω μια δωρεάν πτήση αναβάθμισης;

Είναι εντάξει να ζητήσετε μια δωρεάν αναβάθμιση πτήσης, αλλά μην περιμένετε να τη λάβετε. Καθώς όλες οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν προγράμματα επιβράβευσης με κίνητρα όπως αναβαθμίσεις πτήσεων και πρόωρη επιβίβαση, είναι σπάνιο να λάβετε ένα «ναι» όταν ζητάτε δωρεάν αναβάθμιση πτήσης αυτές τις μέρες.

Εάν αποφασίσετε να ρωτήσετε, να είστε ευγενικοί και φιλικοί για να συνδεθείτε με τον πράκτορα πριν υποβάλετε το αίτημα. Θα μπορούσατε να πείτε, “Υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθείτε σε business class εάν υπάρχει διαθεσιμότητα;” Ποτέ δεν ξέρεις – η απάντηση θα μπορούσε να είναι ναι!

Τώρα ξέρετε πώς να πάρετε την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο!

Από το να είστε αστραπιαία και έγκαιρα με το check-in σας μέχρι να ρίξετε στην αεροπορική εταιρεία μερικά επιπλέον δολάρια για πρόωρη επιβίβαση ή μια premium επιλογή θέσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξασφαλίσετε ότι θα βρείτε την καλύτερη θέση στο αεροπλάνο. 

Δεδομένου ότι η ιδέα του καλύτερου καθίσματος αεροπλάνου είναι λίγο διαφορετική για τον καθένα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ιδανική σας τοποθέτηση είναι ακριβώς μπροστά σε ένα κάθισμα παραθύρου που σας προσφέρει εκπληκτική θέα στον κόσμο από κάτω και μια ήσυχη, γαλήνια πτήση. 

Ίσως είστε πιο βολικό άτομο που αναζητά εύκολη πρόσβαση στις τουαλέτες για μια μεγάλη πτήση – ή αν ταξιδεύετε με μικρά που πρέπει να πηγαίνουν πιο συχνά. 

Το καλύτερο κάθισμα στο αεροπλάνο μπορεί να είναι ένα κάθισμα με ορθάνοιχτο διάδρομο που δεν απαιτεί να περνάτε πάνω από τους γείτονές σας κάθε φορά που χρειάζεται να σηκώνεστε ή ένα στη σειρά εξόδου όπου μπορείτε να απλώσετε τα πόδια σας. 

Τώρα που ξέρετε πώς να αποκτήσετε την καλύτερη θέση σε ένα αεροπλάνο με 10 χρήσιμα hacks, χρησιμοποιήστε αυτές τις στρατηγικές για την επόμενη πτήση σας και δείτε τι διαφορά κάνει ένα υπέροχο κάθισμα!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Τι δεν πρέπει να έχετε μαζί σας σε ένα αεροπλάνο

Πώς να αποκτήσετε δωρεάν δωμάτια ξενοδοχείου με 8 απλά κόλπα

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Ταξιδέψτε έξυπνα

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια