Χιούστον

Χιούστον: Η “Space City” με τη συναρπαστική ιστορία κάτω από την επιφάνεια της

 

Το Χιούστον, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών σε πληθυσμό, είναι πολύ περισσότερα από μια μεγάλη πόλη στο Τέξας. Αυτή η μητρόπολη φιλοξενεί απίστευτα ορόσημα, πολιτιστικούς θεσμούς και, φυσικά, τον έλεγχο της αποστολής της NASA, δίνοντάς της το παρατσούκλι «Space City». Αλλά αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι η συναρπαστική ιστορία που βρίσκεται κάτω από τη σύγχρονη επιφάνεια του Χιούστον. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε το παρελθόν της Space City και θα εμβαθύνουμε στις ιστορίες που κάνουν αυτήν την πόλη τόσο μοναδική.

Τόκιο | Πέρα από το Τουριστικό Μονοπάτι(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πρώιμη Εξερεύνηση και Τακτοποίηση

Η περιοχή που τώρα είναι γνωστή ως Χιούστον ήταν αρχικά το σπίτι πολλών ιθαγενών Αμερικανών φυλών, συμπεριλαμβανομένων των Karankawa, Akokisa και Bidai. Οι Ευρωπαίοι εξερευνητές έφτασαν για πρώτη φορά στην περιοχή στις αρχές του 16ου αιώνα, με τους Ισπανούς να κάνουν την πρώτη αξίωση για τη γη στα τέλη του 17ου αιώνα. Οι Γάλλοι ακολούθησαν σύντομα, δημιουργώντας ένα φρούριο στις όχθες του Buffalo Bayou το 1819.

Οι σπόροι του μέλλοντος του Χιούστον φυτεύτηκαν το 1836 όταν το Τέξας κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Μεξικό και ένας νεαρός δικηγόρος ονόματι Augustus Allen είδε την ευκαιρία να ιδρύσει μια νέα πόλη. Μαζί με τον αδελφό του John, ο Augustus αγόρασε μια έκταση 6.642 στρεμμάτων κοντά στη συμβολή του Buffalo και του White Oak Bayous, σκοπεύοντας να το μετατρέψει σε ένα ακμάζον εμπορικό κέντρο.

Ονόμασαν την πόλη από τον Σαμ Χιούστον, ο οποίος υπηρέτησε ως ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Τέξας, και την κυκλοφόρησαν ως πύλη προς τα δυτικά. Το Χιούστον έγινε γρήγορα κόμβος για το εμπόριο και τις μεταφορές, με τα ατμόπλοια να χρησιμοποιούν τα λιμάνια του για να μεταφέρουν βαμβάκι και άλλα αγαθά στη Νέα Ορλεάνη και πέρα ​​από αυτήν.

Προορισμός Κύπρος(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η άνοδος του Χιούστον ως σημαντική πόλη

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το Χιούστον συνέχισε να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται, με σιδηροδρόμους και τηλεγραφικές γραμμές να το συνδέουν με την υπόλοιπη χώρα. Η ανακάλυψη πετρελαίου στο κοντινό Beaumont το 1901 τροφοδότησε περαιτέρω την ανάπτυξη της πόλης και το Χιούστον έγινε κέντρο της ενεργειακής βιομηχανίας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το Χιούστον ήταν μια φυλετικά διαχωρισμένη πόλη, με μαύρους κατοίκους που αναγκάζονταν να ζουν σε καθορισμένες γειτονιές και υπόκεινταν σε νόμους και πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις. Ωστόσο, η μαύρη κοινότητα της πόλης ευδοκίμησε, ιδρύοντας εκκλησίες, σχολεία και δικές της επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα ναυπηγεία του Χιούστον έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πολεμική προσπάθεια, παράγοντας μεγάλους αριθμούς πλοίων Liberty και άλλα πλοία. Μετά τον πόλεμο, το Χιούστον συνέχισε να αναπτύσσεται και να διαφοροποιείται, αποτελώντας κέντρο για την αεροδιαστημική, την υγειονομική περίθαλψη και άλλες βιομηχανίες.

Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Άμστερνταμ(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η NASA και ο Διαστημικός Αγώνας

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, το Χιούστον ήταν ήδη ένα σημαντικό κέντρο για την αεροδιαστημική βιομηχανία, με εταιρείες όπως η Boeing και η Lockheed Martin να λειτουργούν στην πόλη. Αλλά ο ρόλος του στην εξερεύνηση του διαστήματος εδραιώθηκε το 1961 όταν ο Πρόεδρος John F. Kennedy ανακοίνωσε έναν νέο τολμηρό στόχο: να προσγειώσει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το Χιούστον επιλέχθηκε ως η τοποθεσία για το νέο Κέντρο Επανδρωμένων Διαστημικών Οχημάτων της NASA, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κόμβος για το πρόγραμμα Apollo. Το κέντρο αργότερα μετονομάστηκε σε Διαστημικό Κέντρο Lyndon B. Johnson προς τιμήν του προέδρου που επέβλεπε μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του διαστημικού προγράμματος.

Αίγυπτος, τα 10 καλύτερα μέρη για επίσκεψη(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση, στην οποία ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ έγινε ο πρώτος Αμερικανός που έφτασε στο διάστημα, εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το 1961. Αλλά ήταν το Χιούστον που χρησίμευσε ως έλεγχος αποστολής για πολλές από τις αποστολές Apollo, συμπεριλαμβανομένης της βαρυσήμαντης αποστολής Apollo 11 το 1969, όταν οι αστροναύτες Neil Armstrong και Edwin “Buzz” Aldrin έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι.

Το Χιούστον συνέχισε να παίζει ζωτικό ρόλο στο διαστημικό πρόγραμμα για δεκαετίες, με το πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων και τις αποστολές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να κατευθύνονται από την πόλη.

Σήμερα, το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυτή τη συναρπαστική ιστορία από πρώτο χέρι, με εκθέματα για την εξερεύνηση του διαστήματος, μια περιήγηση με τραμ στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον και την ευκαιρία να συναντήσουν αστροναύτες και να ζήσουν μια προσομοιωμένη διαστημική πτήση.

Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Άμστερνταμ(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Συχνές ερωτήσεις

Ε: Ποια είναι μερικά άλλα αξιόλογα αξιοθέατα στο Χιούστον;

Α: Το Χιούστον φιλοξενεί πολλά ιστορικά και πολιτιστικά ορόσημα, όπως το Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Χιούστον, ο ζωολογικός κήπος του Χιούστον και το πάρκο Buffalo Bayou. Το κέντρο της πόλης διαθέτει επίσης πολλούς εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, συμπεριλαμβανομένου του πύργου JPMorgan Chase 75 ορόφων.

Ε: Ποιες είναι μερικές αξιοσημείωτες εκδηλώσεις ή φεστιβάλ στο Χιούστον;

Α: Το Χιούστον φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από ετήσιες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, όπως το Houston Livestock Show and Rodeo, το Houston International Jazz Festival και το Texas Renaissance Festival.

Ε: Ποια είναι μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια στο Χιούστον;

Α: Το Χιούστον φημίζεται για την ποικιλόμορφη και νόστιμη κουζίνα του, με εστιατόρια με κορυφαία βαθμολογία όπως το Uchi (Ιαπωνικό), το Hugo’s (Μεξικάνικο) και το Chris Shepherd’s Underbelly (Νότιο comfort food).

Ε: Πώς είναι ο καιρός στο Χιούστον;

Α: Το κλίμα του είναι υποτροπικό, με ζεστά, υγρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Η πόλη είναι επιρρεπής σε έντονες βροχοπτώσεις και περιστασιακές πλημμύρες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των τυφώνων από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο. Οι επισκέπτες θα πρέπει να ελέγχουν τα δελτία καιρού και να προγραμματίζουν ανάλογα.

Ε: Ποιες είναι οι καλύτερες γειτονιές για επίσκεψη στο Χιούστον;

Α: Το Χιούστον έχει πολλές διαφορετικές και ενδιαφέρουσες γειτονιές για εξερεύνηση, όπως η μοντέρνα συνοικία Montrose, η ιστορική γειτονιά Heights και η πολυτελής περιοχή River Oaks.

Source link

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια