Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Μαδρίτη το 2023;

Η Μαδρίτη, η πρωτεύουσα της Ισπανίας, είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Κάθε χρόνο, περίπου 6 εκατομμύρια  άνθρωποι επισκέπτονται την πρωτεύουσα.

Η πόλη έχει εκατοντάδες χρόνια ιστορίας και πολιτιστικούς θεσμούς για επίσκεψη. Μπορείτε να περάσετε όλη την ημέρα στο παγκοσμίου φήμης μουσείο Prado με τη συλλογή παλιών δασκάλων ή να εξερευνήσετε τις επιβλητικές αποικιακές προσόψεις κτιρίων όπως το Βασιλικό Παλάτι.

Είναι επίσης μια εκπληκτική σύγχρονη πόλη με υπέροχα ψώνια, γαστρονομία και παγκοσμίου φήμης αθλήματα (ακόμα κι αν δεν είστε λάτρης του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να παρακολουθήσετε έναν αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης ή Ατλέτικο Μαδρίτης, αν μπορείτε).

Η Μαδρίτη έχει τόσα πολλά να κάνει, καθιστώντας την τον ιδανικό προορισμό για ένα διάλειμμα στην πόλη. Ωστόσο, όπως κάθε μεγάλη πόλη, έχει κάποιες προκλήσεις και θα πρέπει να προετοιμαστείτε για το πώς να ταξιδέψετε με ασφάλεια.

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός έχει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για να ταξιδέψετε στη Μαδρίτη με ασφάλεια. Συνεχίστε να διαβάζετε για όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος.

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Μαδρίτη το 2023;

Ναί. Η Μαδρίτη είναι μια ασφαλής πόλη για επίσκεψη και μια από τις πιο ασφαλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες! Έχει προβλήματα όπως και κάθε άλλη πρωτεύουσα, όπως το έγκλημα, και θα πρέπει να γνωρίζετε αυτά τα προβλήματα.

Ωστόσο, οι περισσότερες προκλήσεις είναι αρκετά διαχειρίσιμες ώστε να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε την έρευνα για την ασφάλεια της Μαδρίτης είναι να ερευνήσετε την ασφάλεια της χώρας στην οποία βρίσκεται, την Ισπανία.

Οι περισσότερες ταξιδιωτικές συμβουλές θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την πρωτεύουσα και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, επειδή οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι εκεί πιθανότατα θα επισκεφθούν οι πολίτες τους.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν την Ισπανία μια ασφαλή χώρα για επίσκεψη. Ο Καναδάς το τοποθετεί κάτω από το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο ταξιδιωτικών συμβουλών, απλώς λέγοντας στους πολίτες του να λαμβάνουν κανονικά μέτρα ασφαλείας.

Ορισμένες χώρες συμβουλεύουν να είστε λίγο πιο προσεκτικοί, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες , αλλά εξακολουθούν να συμβουλεύουν ότι η Ισπανία είναι ως επί το πλείστον ασφαλής για επίσκεψη. Τα περισσότερα από τα προβλήματα που αναφέρονται στις ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ισπανία ισχύουν για τη Μαδρίτη, καθώς είναι η πρωτεύουσα.

Οι κοινές προκλήσεις περιλαμβάνουν:

 • Διαδηλώσεις και εμφύλιες αναταραχές
 • Τρομοκρατικές απειλές
 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Ληστεία

Αν και αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν στη Μαδρίτη, τα επίπεδα κινδύνου για αυτά τα περιστατικά είναι αρκετά χαμηλά. Θα πρέπει απλώς να γνωρίζετε ότι αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν, όχι ότι θα συμβούν σίγουρα.

Λάβετε υπόψη ότι για μια πόλη του μεγέθους της, έχει στην πραγματικότητα ένα αρκετά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Δεδομένου ότι η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα της Ισπανίας, φιλοξενεί συχνά διαδηλώσεις και διαδηλώσεις για σχετικά πολιτικά ζητήματα.

Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2023 , η Πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με αρκετές ανακοινωμένες διαδηλώσεις. Οι διαδηλώσεις είναι συχνές, αλλά οι περισσότερες είναι ειρηνικές.

Μεγαλύτερες διαδηλώσεις, όπως οι διαδηλώσεις του Νοεμβρίου του 2022  κατά των περικοπών στην υγειονομική περίθαλψη, μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες ανθρώπους και να αποκλείσουν την πόλη. Ο κίνδυνος περιστατικών είναι υψηλότερος, αλλά και πάλι δεν συμβαίνουν συχνά.

Παρόλο που οι περισσότερες διαδηλώσεις στη Μαδρίτη είναι ειρηνικές, καλό είναι να τις αποφύγετε, καθώς ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί. Διαβάστε τα νέα ή εγγραφείτε για ειδοποιήσεις από την πρεσβεία σας. Αν παρατηρήσετε ότι μαζεύεται πλήθος, κατευθυνθείτε κάπου αλλού.

Η Μαδρίτη είναι αρκετά μεγάλη που μπορείτε να βρείτε ένα μέρος για να εξερευνήσετε και να μην επηρεαστείτε από διαμαρτυρίες.

Πολλές χώρες περιλαμβάνουν τον κίνδυνο της τρομοκρατίας στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Ισπανία. Ως πρωτεύουσα της Ισπανίας, η Μαδρίτη είναι πιθανός στόχος αν συμβεί κάτι. Η Μαδρίτη έχει πέσει θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στο παρελθόν, με πιο τραγικό τις βομβιστικές επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό το 2004 .

Έκτοτε, οι ισπανικές αρχές έχουν εντείνει σημαντικά την αντιτρομοκρατική προσπάθειά τους και υπήρξαν λίγα περιστατικά εκτός από μια βομβιστική επίθεση με επιστολή στην πρεσβεία της Ουκρανίας το 2022 .

Θα πρέπει να γνωρίζετε κάπως αυτόν τον κίνδυνο και να λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις, όπως να φύγετε από μια περιοχή εάν ακούσετε ταραχή. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσετε τον φόβο της τρομοκρατίας να σας εμποδίσει να περάσετε καλά στην πόλη.

Έγκλημα στη Μαδρίτη

Το έγκλημα είναι η πιο κοινή ανησυχία για τους επισκέπτες στη Μαδρίτη. Οι ισπανικές πόλεις έχουν λίγη φήμη για εγκλήματα που στοχεύουν τουρίστες και οι επισκέπτες θέλουν να μάθουν αν θα επηρεαστούν.

Αν και η εγκληματικότητα είναι παρούσα στη Μαδρίτη, δεν είναι μια επικίνδυνη πόλη. Τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι χαμηλά έως μέτρια και τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα είναι μορφές κλοπής που δεν βλάπτουν κανέναν σωματικά, απλώς προκαλούν οικονομική απώλεια.

Τα ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας είναι χαμηλά, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για σωματική βλάβη. Το Numbeo συλλέγει δεδομένα της κοινής γνώμης για να δει πώς αισθάνονται οι κάτοικοι και οι εκπατρισμένοι για την ασφάλεια εκεί.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η Μαδρίτη βαθμολογείται με 23,22 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας, που είναι στην πραγματικότητα χαμηλή τιμή. Αυτό την καθιστά μια από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες στην Ευρώπη, κάτι που δεν είναι αυτό που θα περίμεναν πολλοί!

Οι κάτοικοι ανέφεραν κάποιες ανησυχίες για ορισμένα είδη εγκλημάτων. Ανησυχούσαν περισσότερο για τη διαφθορά και τη δωροδοκία (που σπάνια επηρεάζει άμεσα τους επισκέπτες), ακολουθούμενα από μικροαδικήματα όπως η κατάχρηση ναρκωτικών, ο βανδαλισμός και η κλοπή.

Το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας είναι επίσης αρκετά χαμηλό. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι μόλις 0,65 περιστατικά ανά 100.000 άτομα και υπάρχουν μόνο λίγες δολοφονίες κάθε χρόνο.

Αυτός είναι ένας εκπληκτικά χαμηλός αριθμός για μια πόλη της οποίας η περιοχή του μετρό έχει πληθυσμό άνω των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων . Όπως μπορείτε να δείτε, οι αριθμοί των βίαιων εγκλημάτων είναι αρκετά υποσχόμενοι. Τα στατιστικά στοιχεία του εγκλήματος στη Μαδρίτη έχουν θετική τάση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, το ποσοστό εγκληματικότητας στη Μαδρίτη και στην Ισπανία συνολικά μειώθηκε το 2021 κατά περίπου 10% . Τα τελευταία χρόνια, η γενική τάση στη Μαδρίτη είναι να μειώνονται τα ποσοστά εγκληματικότητας (παρά τις μερικές ατυχίες στην πορεία).

Αυτό σημαίνει ότι η Μαδρίτη γίνεται όλο και πιο ασφαλής. Αν και το έγκλημα συμβαίνει στη Μαδρίτη, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη σε όλο τον κόσμο, δεν είναι τόσο διαδεδομένο ώστε να μην μπορείτε να το αποφύγετε.

Εφόσον χρησιμοποιείτε το street smarts σας και λαμβάνετε τις ίδιες προφυλάξεις που θα λαμβάνατε σε σχεδόν οποιαδήποτε πόλη, μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύμα εγκλήματος ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσετε σημαντικά τον κίνδυνο.

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα στη Μαδρίτη είναι η μικροκλοπή. Οι πόλεις της Ισπανίας φημίζονται για μικροκλοπές που στοχεύουν τους τουρίστες και η Μαδρίτη δεν έχει ανοσία σε αυτό το πρόβλημα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι μικροκλοπές αποτελούν πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας στις ταξιδιωτικές συμβουλές της για τη χώρα.

Προειδοποιεί τους τουρίστες ότι οι κλέφτες συχνά στοχεύουν μέρη όπου γνωρίζουν ότι θα βρεθούν τουρίστες, όπως δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και συγκοινωνιακούς κόμβους. Η καναδική κυβέρνηση παρέχει στους πιθανούς επισκέπτες μια συγκεκριμένη λίστα με τα hotspot κλοπής στη Μαδρίτη.

Αυτό περιλαμβάνει σημαντικά μέρη για μεταφορά, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός Atocha, τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως το σύστημα του μετρό και δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα όπως το πάρκο Retiro.

Για μια πλήρη λίστα των σημείων κλοπής στη Μαδρίτη, ανατρέξτε στην ταξιδιωτική οδηγία της καναδικής κυβέρνησης για την Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση δημιούργησε ένα φυλλάδιο με βασικές συμβουλές για τους τουρίστες για το πώς να αποφύγουν να πέσουν θύματα εγκλήματος στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις.

Η επαγρύπνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή οι κλέφτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πλήθος ως κάλυψη και να κλέψουν τα πράγματά σας και, στη συνέχεια, να κατεβείτε στην επόμενη στάση πριν το προσέξετε.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει τα τιμαλφή σας κάπου όπου είναι δύσκολο να τα προσεγγίσετε όταν βρίσκεστε στο μετρό ή στο λεωφορείο. Ποτέ μα ποτέ δεν θέλετε να αφήσετε τα πράγματά σας χωρίς επίβλεψη όσο βρίσκεστε στη Μαδρίτη.

Το να βάζετε το τηλέφωνό σας στο τραπέζι ενώ τρώτε σε μια εξωτερική βεράντα ή να αφήνετε την τσάντα σας να κρέμεται από την πλάτη μιας καρέκλας σε ένα καφέ είναι πρακτικά πρόκληση κλοπής.

Επίσης, δεν θέλετε να αφήσετε τα πράγματά σας κάτω ενώ ποζάρετε για μια φωτογραφία – ποτέ δεν ξέρετε ποιος θα μπορούσε να περπατήσει και να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να κλέψετε τα πράγματά σας.

Καθώς περπατάτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε σωματική επαφή με τα τιμαλφή σας ανά πάσα στιγμή, όχι απλώς να τα έχετε στη θέα. Κρατηθείτε σωματικά από τους ιμάντες της τσάντας σας ή χρησιμοποιήστε μια χιαστί τσάντα που είναι πιο δύσκολο να την αρπάξετε.

Βάλτε το τηλέφωνό σας στην μπροστινή σας τσέπη, όπου σίγουρα θα νιώσετε κάποιον να προσπαθεί να το πάρει. Δεν πρέπει να υποτιμάτε τους πορτοφολάδες της πόλης, αλλά δεν θέλετε επίσης να τους εκχωρήσετε υπερβολική εξουσία.

Είναι κυρίως εγκληματίες ευκαιριών. Αν δεν τους δώσετε την ευκαιρία να σας κλέψουν, τότε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Προσβολή

Τα περισσότερα βίαια περιστατικά που αφορούν τουρίστες είναι σπάνια, αλλά μπορούν ακόμα να συμβούν. Επιθέσεις και επιθέσεις μπορεί να συμβούν. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τους πολίτες της για τον κίνδυνο επιθέσεων, μεταξύ άλλων στη Μαδρίτη.

Οι επιθέσεις είναι πιο συχνές τη νύχτα, γι’ αυτό φροντίστε να μένετε σε καλά φωτισμένους δρόμους μετά το σκοτάδι. Η επίθεση είναι πιο συχνή όταν οι άνθρωποι έχουν πιει.

Αν θέλετε να δείτε τη νυχτερινή ζωή της Μαδρίτης, προσέξτε να μην το παρακάνετε καθώς δεν θέλετε να κάνετε κάτι απερίσκεπτο, όπως να εμπλακείτε σε καυγά στο μπαρ.

Μερικές φορές οι γυναίκες στοχοποιούνται για να πέφτουν ποτά πριν από μια επίθεση, οπότε αν είστε γυναίκα ταξιδιώτης, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα τα μάτια σας στα ποτά σας. Εάν συμβεί κάτι κακό, η Μαδρίτη έχει μια καθορισμένη Υπηρεσία Τουριστικής Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης  στην οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε για βοήθεια.

Αποφυγή κακών περιοχών

Όπως κάθε μεγάλη πόλη, η Μαδρίτη έχει μερικές περιοχές που έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από άλλες και όπου μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα όταν σκοτεινιάζει.

Αν και η πόλη δεν έχει πολλές απαγορευμένες περιοχές, ειδικά όχι κοντά στο κέντρο όπου πηγαίνουν οι περισσότεροι τουρίστες, υπάρχουν μερικές γειτονιές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή.

Οι περιοχές που πρέπει να αποφύγετε είναι:

 • σπασμένο σωλήνα
 • Το πηγάδι του θείου Ρέιμοντ
 • Καναδάς Ρέα
 • Άγιος Μπλεζ
 • καραμπαντσέλ

Υπάρχουν επίσης κάποιες περιοχές στο κέντρο που γίνονται λιγότερο ασφαλείς τη νύχτα. Οι περιοχές γύρω από το El Rastro και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό είναι σχηματικές μετά το σκοτάδι. Στο Centro, να είστε προσεκτικοί όλες τις ώρες της ημέρας, καθώς το ποσοστό των πορτοφολάδων είναι πολύ υψηλό.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να έχετε κατά νου για τη Μαδρίτη:

 • Να είστε προετοιμασμένοι για τον ζεστό καιρό. Όπως όλη η Ισπανία, έτσι και η Μαδρίτη ζεσταίνεται το καλοκαίρι. Ενυδατωθείτε όλη την ημέρα και φορέστε αντηλιακό, παρόλο που δεν είστε στην παραλία. Ακολουθήστε το παράδειγμα των ντόπιων και αποφύγετε να περνάτε χρόνο έξω στο πιο ζεστό μέρος της ημέρας.
 • Αποφύγετε την ενοικίαση αυτοκινήτου. Η κίνηση της Μαδρίτης είναι διαβόητη στην Ισπανία και η ενοικίαση αυτοκινήτου απλώς θα κάνει τον χρόνο σας στην πόλη χειρότερο. Χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μετακινηθείτε στη Μαδρίτη. Αν θέλετε να εξερευνήσετε την υπόλοιπη Ισπανία μέσω ενός οδικού ταξιδιού, πάρτε ένα αυτοκίνητο όταν τελειώσει ο χρόνος σας στην πόλη.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο αδειοδοτημένα ταξί ή Uber. Όπως σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τα ταξί χωρίς άδεια επιθυμούν να εκμεταλλεύονται τους επισκέπτες χρεώνοντας επιπλέον για τα συνηθισμένα ταξίδια. Το δίκτυο των δημόσιων συγκοινωνιών είναι ούτως ή άλλως αρκετά καλό που χρειάζεστε πραγματικά μόνο ταξί για να μετακινηθείτε τη νύχτα.
 • Προσπαθήστε να συνεννοηθείτε με τους ντόπιους. Οι κάτοικοι της Μαδρίτης είναι γνωστό ότι είναι μια κομψή παρέα, οπότε ντυθείτε για δείπνο ή για βόλτα. Ακολουθήστε τους τοπικούς κανόνες, όπως το να ντυθείτε συντηρητικά για να επισκεφτείτε εκκλησίες.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές κοινές ερωτήσεις που έχουν κάνει οι άνθρωποι στο παρελθόν σχετικά με την επίσκεψη στη Μαδρίτη:

Είναι ασφαλές να περπατάς στη Μαδρίτη τη νύχτα;

Είναι ασφαλές να περπατήσετε στη Μαδρίτη τη νύχτα, εάν λάβετε τις σωστές προφυλάξεις. Μείνετε σε καλά φωτισμένους χώρους με άλλους ανθρώπους γύρω σας. Να είστε προσεκτικοί αν περπατάτε σε δημοφιλείς περιοχές νυχτερινής διασκέδασης, καθώς τα μεθυσμένα πλήθη μπορεί να θορυβηθούν.

Τι πρέπει να προσέχω στη Μαδρίτη;

Το κύριο πράγμα που πρέπει να προσέχετε στη Μαδρίτη είναι οι μικροκλοπές. Τα ποσοστά πορτοφολάδων είναι υψηλά και δεν θέλετε να είστε απρόσεκτοι με τα τιμαλφή σας επειδή κάποιος θα μπορούσε να τα κλέψει.

Τι είναι πιο ασφαλές: Μαδρίτη ή Βαρκελώνη;

Πολλές κατατάξεις πόλεων τοποθετούν τη Βαρκελώνη πάνω από τη Μαδρίτη όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά οι ταξιδιώτες που έχουν πάει και στις δύο λένε ότι η Μαδρίτη είναι πιο ασφαλής. Η Μαδρίτη έχει λιγότερα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τους ταξιδιώτες, όπως οι βίαιες διαδηλώσεις, και το ποσοστό πορτοφολάδων είναι πολύ υψηλότερο στη Βαρκελώνη.

Είναι ασφαλή τα ταξί στη Μαδρίτη;

Τα εξουσιοδοτημένα ταξί και η Uber είναι ασφαλή για χρήση στη Μαδρίτη. Όπως και οπουδήποτε στον κόσμο, να είστε προσεκτικοί με τα ταξί πειρατών ή τα μη εξουσιοδοτημένα ταξί.

Είναι ακριβή η επίσκεψη στη Μαδρίτη;

Εντός της Ισπανίας, η Μαδρίτη έχει τη φήμη ότι είναι ακριβή, αλλά είναι πραγματικά δυνατό να την επισκεφτείτε με έναν προϋπολογισμό. Απλώς κάντε την έρευνά σας όσον αφορά τη διαμονή, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές προϋπολογισμού και μεσαίας κατηγορίας.

Λοιπόν, είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Μαδρίτη;

Η Μαδρίτη είναι μια ασφαλής μεγάλη πόλη για επίσκεψη. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι χαμηλό και ο κίνδυνος άλλων προβλημάτων, αν και υπάρχουν, είναι επίσης αρκετά χαμηλός.

Θα πρέπει να λάβετε κάποιες προφυλάξεις για να ασφαλίσετε τα τιμαλφή σας από πορτοφολάδες, αλλά εκτός από αυτό, το μεγαλύτερο μέλημά σας είναι να απολαύσετε το ταξίδι σας! Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια