Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Φινλανδία;

Η Φινλανδία, μια από τις σκανδιναβικές χώρες, είναι ένα απίστευτα όμορφο μέρος για να επισκεφθείτε. Περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι  επισκέπτονται τη Φινλανδία κάθε χρόνο, που είναι περισσότεροι από τον πληθυσμό της χώρας!

Η φυσική ομορφιά της Φινλανδίας είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα για τους πιθανούς επισκέπτες, από τα αρκτικά τοπία του Ροβανιέμι έως το καταπράσινο αρχιπέλαγος Άλαντ στο νότο. Η Φινλανδία φιλοξενεί επίσης όμορφα ιστορικά μνημεία, όπως η μεσαιωνική πόλη Τούρκου.

Όλοι οι επισκέπτες στη Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν στο Ελσίνκι, το οποίο έχει το πανέμορφο φρούριο Suomenlinna, παγκοσμίου φήμης αγορές και μια όμορφη μοντέρνα κουλτούρα σχεδιασμού. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθείτε τη Φινλανδία και λίγοι λόγοι για να αναβάλετε ένα πιθανό ταξίδι.

Φυσικά, ένας μεγάλος λόγος για να αναβληθεί οποιοδήποτε πιθανό ταξίδι είναι οι ανησυχίες για την ασφάλεια. Μπορεί να αναρωτιέστε εάν η Φινλανδία είναι ασφαλής για επίσκεψη ή όχι. Εδώ είναι η γνώμη των ειδικών μας.

Ζήστε το ταξίδι σας όπως ακριβώς το ονειρεύεστε:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber <<

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber! 👈✈️🌍

Διαβάστε επίσης:Οι καλύτερες περιοχές και ξενοδοχεία στη Φινλανδία

DISCLAIMER: Ας τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι το άρθρο είναι ενημερωτικό . Όσα γράφονται παρακάτω είναι ενδεικτικά για καλύτερη ενημέρωση απευθυνθείτε στο προξενείο τις χώρας που είναι να ταξιδέψετε.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Φινλανδία;

Ναί. Η Φινλανδία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για επίσκεψη. Είναι ένας ειρηνικός προορισμός με πολύ λίγους ανησυχητικούς επισκέπτες, εκτός από τα περιστασιακά μικροεγκλήματα σε μεγαλύτερες πόλεις, ειδικά στο Ελσίνκι. Οι επισκέπτες θα πρέπει επίσης να προσέχουν τους ακραίους χειμώνες της Φινλανδίας.

Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με τον χάρτη του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης του 2023, η Φινλανδία είναι η 13η πιο ασφαλής χώρα  στον κόσμο. Αυτός ο χάρτης ταξινομεί τις χώρες με βάση την ασφάλεια χρησιμοποιώντας πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως το έγκλημα, η στρατιωτικοποίηση και οι συγκρούσεις.

Μπορείτε επίσης να πείτε ότι η Φινλανδία είναι ένα ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε εξετάζοντας διάφορες ταξιδιωτικές συμβουλές για τη χώρα. Οι περισσότερες χώρες απλώς λένε στους πολίτες τους να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις ενώ βρίσκονται στη Φινλανδία. Ο Καναδάς εκδίδει ταξιδιωτική συμβουλή επιπέδου 1 για τη Φινλανδία, τη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηχούν επίσης αυτήν την προειδοποίηση, λέγοντας στους πολίτες τους να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης. Η μόνη εξαίρεση είναι η Νέα Ζηλανδία , η οποία συμβουλεύει τους πολίτες της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της απειλής της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Αν και αυτά τα προβλήματα είναι παρόντα στη Φινλανδία, δεν είναι παρόντα σε υψηλά ποσοστά και ο κίνδυνος να σας συμβούν είναι πολύ χαμηλός (η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας τείνει να είναι πιο προσεκτική από άλλες κυβερνήσεις του κόσμου όταν εκδίδει συμβουλές).

Η Φινλανδία έχει προβλήματα, όπως και κάθε άλλο μέρος. Τα κοινά προβλήματα περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Ληστεία
 • Τρομοκρατία

Ωστόσο, το ποσοστό όλων αυτών των περιστατικών είναι αρκετά χαμηλό. Συχνά, οι επισκέπτες ανησυχούν πάρα πολύ για το έγκλημα και όχι αρκετά για τα πραγματικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν — τον καιρό.

Η Φινλανδία είναι ένα σκανδιναβικό κράτος και έχει τσουχτερά κρύους χειμώνες. Εάν επισκέπτεστε αυτήν την εποχή, φροντίστε να πακετάρετε τα σωστά ρούχα και παπούτσια για να αντέξετε το κρύο και τις καταιγίδες, ειδικά εάν σχεδιάζετε υπαίθριες περιπέτειες.

Ο επίσημος ιστότοπος της Φινλανδικής τουριστικής επιτροπής προειδοποιεί τους επισκέπτες ότι οι καταιγίδες και οι χιονοθύελλες είναι συνηθισμένες.

Πάντα να ελέγχετε την πρόγνωση του καιρού πριν προγραμματίσετε οποιοδήποτε ταξίδι στη Φινλανδία και να αναβάλλετε τα σχέδιά σας εάν υπάρχει καταιγίδα, καθώς οι φινλανδικές χιονοθύελλες δεν είναι αστείο. Πάντα να λέτε σε κάποιον για τα σχέδιά σας και για το πού πρόκειται να βρίσκεστε, ώστε να μπορεί να ζητήσει βοήθεια εάν δεν έχει νέα από εσάς.

Εάν πηγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους στη Φινλανδία, ακολουθούν μερικές συμβουλές από τον ιστότοπο των Φινλανδικών Εθνικών Πάρκων  για να σας κρατήσουν ασφαλείς:

 • Το καλοκαίρι είναι εποχή σφαλμάτων στη Φινλανδία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συσκευάσει εντομοαπωθητικό για να απομακρύνετε τα κουνούπια. Φορέστε μακριά ρούχα για να προστατεύσετε από τα τσιμπούρια, τα οποία μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες.
 • Μείνετε μακριά από άγρια ​​ζώα. Η άγρια ​​ζωή όπως η άλκες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.
 • Το χειμώνα, υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας σε πολλές περιοχές της Φινλανδίας. Ελέγξτε την πρόβλεψη χιονοστιβάδας εκ των προτέρων.
 • Ποτέ μην ταξιδεύετε μόνοι και πείτε πάντα σε κάποιον πού πηγαίνετε.
 • Να μεταφέρετε πάντα επιπλέον στρώματα, φαγητό και νερό εάν κολλήσετε σε εξωτερικούς χώρους.
 • Φορέστε έντονα χρώματα για να διευκολύνετε τη διάσωση.

Έγκλημα στη Φινλανδία

Το ποσοστό εγκληματικότητας στη Φινλανδία είναι πολύ χαμηλό. Αν και η εγκληματικότητα συμβαίνει στη χώρα, τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι ελάχιστα. Το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας στη Φινλανδία είναι μόλις 85,54 περιστατικά ανά 100.000 άτομα . Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο.

Η εγκληματικότητα μειώνεται σταθερά στη Φινλανδία την τελευταία δεκαετία. Το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας στη Φινλανδία είναι ακόμη χαμηλότερο. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι μόλις 1,65 περιστατικά ανά 100.000 άτομα , που είναι πολύ χαμηλή τιμή. Το 2021, υπήρξαν μόνο 94 περιστατικά ανθρωποκτονιών σε όλη τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Φινλανδίας , οι περισσότερες ανθρωποκτονίες στη Φινλανδία συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και είναι αποτέλεσμα κλιμάκωσης διαφωνιών μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται, όπως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Οι περισσότερες ανθρωποκτονίες στη Φινλανδία σχετίζονται με το αλκοόλ και το Υπουργείο επικρίνει το υψηλό ποσοστό αλκοολισμού της χώρας ως τον λόγο για τον οποίο έχει υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών από άλλες σκανδιναβικές χώρες (αλλά ακόμα χαμηλότερο από τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης).

Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, η συντριπτική πλειονότητα των εγκλημάτων που διαπράττονται στη Φινλανδία είναι μικροεγκλήματα. Περίπου το 25% των εγκληματικών περιστατικών στη Φινλανδία είναι τροχαίες παραβάσεις, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια.

Μια άλλη κοινή κατηγορία εγκλήματος είναι η μικροκλοπή. Τα εγκλήματα ιδιοκτησίας αποτελούν μόλις λιγότερο από το 50% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Φινλανδία. Ειδικότερα, το Υπουργείο ξεχωρίζει ως αιτία ανησυχίας την κλοπή ποδηλάτου.

Άλλες κοινές μορφές εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας είναι οι πορτοφολάδες, η αρπαγή τσάντας, η απάτη και οι διαρρήξεις οχημάτων. Ακόμη και με τα εγκλήματα ιδιοκτησίας, η πρόγνωση του εγκλήματος είναι αισιόδοξη. Το ποσοστό εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, χάρη στη δουλειά της φινλανδικής αστυνομίας.

Το έγκλημα επίσης δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα. Ενώ οι μικροκλοπές είναι αρκετά συνηθισμένες στις πόλεις, είναι πρακτικά ανήκουστες στις αγροτικές περιοχές.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Φινλανδία είναι μια ασφαλής χώρα για επίσκεψη. Αν και μπορεί να χρειαστεί να λάβετε κάποιες προφυλάξεις για να προστατέψετε τα τιμαλφή σας σε πιο πολυσύχναστες αστικές περιοχές, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η εγκληματικότητα δεν προκαλεί ανησυχία. Μερικοί ντόπιοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κλειδώσουν τις πόρτες τους!

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα στη Φινλανδία είναι η μικροκλοπή. Αυτό είναι επίσης το είδος του εγκλήματος που είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους επισκέπτες. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι πορτοφολάδες μερικές φορές στοχεύουν τουρίστες σε πολυσύχναστες περιοχές, όπως οι αγορές του Ελσίνκι.

Η μικροεγκληματικότητα αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που είναι η υψηλή τουριστική περίοδος της Φινλανδίας, όταν υπάρχουν περισσότερα πλήθη που προσφέρουν τόσο επικερδείς στόχους όσο και κάλυψη στους πορτοφολάδες της χώρας.

Η καναδική κυβέρνηση  απαριθμεί τοποθεσίες στο Ελσίνκι όπου μπορεί να συμβούν μικροκλοπές στην ταξιδιωτική της συμβουλή για τη Φινλανδία. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Υπεραστικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί όπως ο σταθμός του Ελσίνκι
 • Το μετρό του Ελσίνκι
 • Πάρκο Esplanade
 • Γύρω από τον καθεδρικό ναό του Ελσίνκι
 • Η Αγορά

Οποιοσδήποτε δημοφιλής τουριστικός προορισμός ή πολυσύχναστη περιοχή είναι βέβαιο ότι θα έχει μερικούς πορτοφολάδες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αποτρέψετε τους πορτοφολάδες με βασικές προφυλάξεις. Πολλοί τουρίστες χάνουν τα τιμαλφή τους από απροσεξία, όπως να αφήνουν τις τσάντες τους χωρίς επίβλεψη.

Μην αφήνετε τα αντικείμενά σας χωρίς επίβλεψη, ειδικά όχι στο Ελσίνκι ή σε άλλες μεγάλες πόλεις. Μην αφήνετε το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας να σας παρασύρει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η Φινλανδία δεν είναι ο τύπος προορισμού όπου πρέπει να βάλετε μια ζώνη χρημάτων ή να βάλετε τα χρήματά σας στο παπούτσι σας.

Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να λάβετε κάποιες προφυλάξεις για να αποτρέψετε την εύκολη πρόσβαση σε τιμαλφή σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε τις πιστωτικές σας κάρτες, τα εφεδρικά μετρητά και το πρωτότυπο αντίγραφο του διαβατηρίου σας στο ξενοδοχείο σας ασφαλή και πάρτε μόνο ό,τι χρειάζεστε για την ημέρα.

Βάλτε τα τιμαλφή σε μια ασφαλή τσάντα ή μπροστινή τσέπη. Η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι μερικές φορές συμβαίνουν άσκοπες κάρτες και απάτη. Χρησιμοποιείτε πάντα αξιόπιστα ΑΤΜ και φροντίζετε να καλύπτετε το PIN σας κατά την ανάληψη χρημάτων.

Όταν πληρώνετε με κάρτα, μην αφήνετε κανέναν να απομακρυνθεί από κοντά σας με την κάρτα σας. Πάντα να ελέγχετε τις αναφορές συναλλαγών στη συνέχεια για να συλλάβετε τυχόν δόλιες χρεώσεις.

Τρομοκρατία

Ορισμένες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία , αναφέρουν τον κίνδυνο της τρομοκρατίας στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για τη Φινλανδία. Η τρομοκρατία αποτελεί κίνδυνο σχεδόν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας.

Υπήρξαν και στο παρελθόν πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα. Το 2017, σημειώθηκε ένα θανατηφόρο μαχαίρι στο Τούρκου  που σκότωσε δύο Φινλανδές και τραυμάτισε πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένων τουριστών. Αυτό το περιστατικό συγκλόνισε το έθνος γιατί δεν είχε γίνει τρομοκρατική επίθεση εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τη φινλανδική κυβέρνηση , το τρέχον επίπεδο τρομοκρατίας στη Φινλανδία είναι δύο στα τέσσερα. Υπάρχει αυξημένη απειλή τρομοκρατίας και η κυβέρνηση έχει εντοπίσει πιθανούς παράγοντες με κίνητρο την ισλαμιστική τρομοκρατία και την ακροδεξιά, υπερεθνικιστική τρομοκρατία.

Ωστόσο, είναι απίθανο να υπάρξει σύντομα τρομοκρατική επίθεση. Η φινλανδική κυβέρνηση έχει επίσης εντείνει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις , συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που εργάζονται για την πρόληψη επιθέσεων, τα τελευταία χρόνια.

Αν και μια τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί, με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε αλλού, η πραγματική πιθανότητα να συμβεί μια επίθεση είναι χαμηλή. Θα πρέπει να γνωρίζετε αυτό το πρόβλημα και να παρακολουθείτε τις ειδήσεις πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, αλλά δεν πρέπει να αφήσετε τον φόβο της τρομοκρατίας να επηρεάσει το ταξίδι σας.

Αποφυγή κακών περιοχών

Η Φινλανδία δεν έχει περιοχές που είναι τόσο επικίνδυνες που δεν μπορείτε να τις περπατήσετε καθόλου, αλλά υπάρχουν μερικές πόλεις που έχουν υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας από άλλες. Η περιοχή Päijät-Häme, συγκεκριμένα η πόλη Lahti, έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στη Φινλανδία.

Η πόλη Uusimaa έχει επίσης αυξημένο ποσοστό εγκληματικότητας και το υψηλότερο ποσοστό κλοπών στη χώρα. Η Λαπωνία είναι επίσης μια από τις περιοχές με αυξημένο ποσοστό εγκληματικότητας.

Η πρωτεύουσα του Ελσίνκι έχει μερικές περιοχές που έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας. Αυτές περιλαμβάνουν τις περιοχές με νυχτερινή ζωή Kluuvi, Kamppi και Kontula. Άλλες γειτονιές που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε μετά το σκοτάδι είναι οι Harju, Kallio και Pukinmäki.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για να επισκεφθείτε τη Φινλανδία:

 • Τα εγκλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι κοινά. Η Φινλανδία έχει υψηλό ποσοστό αλκοολισμού και καβγάδες μεθυσμένων σε μπαρ, ενώ άλλα εγκλήματα είναι κοινά, ειδικά γύρω από τα καταδυτικά μπαρ και τις λιγότερο αξιόπιστες περιοχές νυχτερινής διασκέδασης. Να είστε προσεκτικοί στους δημοφιλείς δρόμους των μπαρ αργά το βράδυ. Αν βγαίνεις, περιόρισε τη δική σου κατανάλωση και φύγε από την περιοχή αν δεις μια κατάσταση να κλιμακώνεται.
 • Τα ναρκωτικά είναι εξαιρετικά παράνομα στη Φινλανδία. Ακόμη και η κατοχή μπορεί να σας οδηγήσει σε φυλάκιση έως και 10 ετών.
 • Η οδήγηση το χειμώνα στη Φινλανδία είναι επικίνδυνη. Αν και οι δρόμοι είναι συνήθως σε καλή κατάσταση, οι χειμερινές καιρικές συνθήκες είναι δύσκολο να πλοηγηθούν. Αποφύγετε να οδηγείτε τη νύχτα αν μπορείτε και μην οδηγείτε μόνοι σας σε αγροτικούς δρόμους.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις που τείνουν να κάνουν οι άνθρωποι πριν επισκεφτούν τη Φινλανδία:

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στη Φινλανδία αυτή τη στιγμή;

Ναι, η Φινλανδία είναι ασφαλές να ταξιδέψετε αυτή τη στιγμή. Η εξαιρετικά ασφαλής χώρα έχει τώρα ακόμη χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

Είναι η Φινλανδία μια φθηνή χώρα για επίσκεψη;

Η Φινλανδία είναι μόνο μια φθηνή χώρα όταν τη συγκρίνεις με ορισμένους από τους γείτονές της, τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Σουηδία. Για τους ανθρώπους που έρχονται από άλλα μέρη του κόσμου, η Φινλανδία είναι αρκετά ακριβή.

Είναι το Ελσίνκι ασφαλές για μεμονωμένες γυναίκες ταξιδιώτες;

Ναι, το Ελσίνκι είναι ασφαλές για μεμονωμένες γυναίκες ταξιδιώτες. Πολλές γυναίκες ταξιδεύουν σε αυτή την πόλη, χάρη στο χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και το υψηλό ποσοστό ισότητας των φύλων.

Είναι ασφαλές το Ελσίνκι τη νύχτα;

Το Ελσίνκι είναι γενικά ασφαλές τη νύχτα, έξω από μερικές ακόμη υποβαθμισμένες περιοχές που έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης ναρκωτικών και εγκληματικότητας. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί στις δημοφιλείς περιοχές νυχτερινής διασκέδασης, καθώς τα μεθυσμένα πλήθη μπορεί να είναι αρκετά θορυβώδη στη Φινλανδία.

Γιατί το ποσοστό εγκληματικότητας στη Φινλανδία είναι τόσο χαμηλό;

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του εγκλήματος, χάρη στα χαμηλά ποσοστά διαφθοράς και την υψηλή εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Η Φινλανδία επίσης δεν έχει πολλούς κοινωνικούς παράγοντες που προκαλούν υψηλή εγκληματικότητα, όπως υψηλά επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας.

Λοιπόν, είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Φινλανδία;

Η Φινλανδία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για επίσκεψη. Έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και εκτός από μικροκλοπές, σπάνια επηρεάζονται οι τουρίστες. Θα πρέπει να προσέχετε τη φινλανδική άγρια ​​ζωή, ειδικά τις άλκες, και τους δύσκολους φινλανδικούς χειμώνες!

Διαβάστε επίσης:Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Aκολουθήστε μας στο facebook

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber <<

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια