Λιβύη

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Λιβύη το 2023;

Η Λιβύη είναι μια μυστηριώδης χώρα στη Βόρεια Αφρική. Ενώ οι άλλες χώρες της περιοχής, το Μαρόκο και η Αίγυπτος είναι hot spots για τον διεθνή τουρισμό, η Λιβύη εξακολουθεί να είναι σχετικά ανεξερεύνητη.

Οι επισκέπτες που έρχονται στη Λιβύη μπορούν να εξερευνήσουν εκπληκτικά ρωμαϊκά ερείπια όπως η Leptis Magna, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Καρχηδόνας και της Ρωμαϊκής Λιβύης που εξακολουθεί να είναι καλοδιατηρημένη σήμερα.

Η Λιβύη έχει επίσης γοητευτικές μικρές πόλεις όπως η πόλη Ghadames και όμορφη φύση, όπως τα βουνά στο Jebel Akhdar.

Ωστόσο, προτού αφεθείτε στις όμορφες φωτογραφίες των αξιοθέατων της Λιβύης, είναι σημαντικό να διαβάσετε σχετικά με πρακτικά ζητήματα όπως η ασφάλειά σας. Ειδικά όσοι είναι εξοικειωμένοι με την πρόσφατη ιστορία της Λιβύης, είναι κατανοητό ότι θα το σκεφτούν δύο φορές πριν θελήσουν να επισκεφθούν αυτή τη χώρα.

Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί έκαναν τη σκληρή δουλειά ή εσείς συνθέτοντας έναν εμπεριστατωμένο οδηγό για πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια που μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε το ταξίδι σας στη Λιβύη ή να αποφασίσετε εάν πρέπει να ακυρώσετε.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Λιβύη το 2023;

Όχι, η Λιβύη δεν είναι ασφαλής για επίσκεψη για τουρίστες λόγω της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης. Μετά τον θάνατο του μακροχρόνιου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η χώρα έπεσε στην αναρχία και πλέον θεωρείται αποτυχημένο κράτος.

Αυτό το κενό εξουσίας διευκολύνει την άνθηση τρομοκρατικών ομάδων, ένοπλων πολιτοφυλακών και εγκληματιών. Για να κατανοήσετε γιατί δεν είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Λιβύη τώρα, παρόλο που ήταν τουριστικός προορισμός μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Για δεκαετίες, η χώρα διοικούνταν από τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, έναν κοσμικό δικτάτορα. Ο Καντάφι σκοτώθηκε το 2011  ως μέρος της Αραβικής Άνοιξης σε ολόκληρη την περιοχή και μια μεταβατική κυβέρνηση προκήρυξε γρήγορα εκλογές.

Ωστόσο, η ελπίδα και η ειρήνη στη Λιβύη ήταν βραχύβια. Η νέα κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει όλη την επικράτεια της Λιβύης, κάτι που επέτρεψε να ανθίσουν τρομοκρατικές ομάδες και ένοπλες πολιτοφυλακές.

Το 2014, η κατάσταση κλιμακώθηκε σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο και η χώρα χωρίστηκε σε δύο μεγάλους ανταγωνιστικούς συνασπισμούς που έλεγχαν την ανατολή και τη δύση μαζί με αρκετές μικρότερες φατρίες.

Υπήρξαν προσπάθειες από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες να μεσολαβήσουν για εκεχειρίες και να διεξαχθούν εκλογές, αλλά τίποτα δεν ήταν αρκετό για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση .

Οι ειδικοί δεν βλέπουν τέλος στην αστάθεια , όσο διαφορετικοί γεωπολιτικοί παράγοντες εκφράζουν τα συμφέροντά τους μέσω της Λιβύης, οι ανταγωνιστικές φατρίες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την κατανομή της εξουσίας και εξακολουθεί να υπάρχει κενό εξουσίας.

Παρόλο που οι μάχες δεν είναι τόσο σκληρές όσο ήταν κατά τη διάρκεια του χειρότερου πολέμου, εξακολουθούν να υπάρχουν τακτικές συγκρούσεις, διαδηλώσεις που γίνονται βίαιες και τρομοκρατικές επιθέσεις που γίνονται χωρίς προειδοποίηση.

Λόγω αυτής της εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης ασφαλείας, οι περισσότερες κυβερνήσεις λένε στους πολίτες τους να αποφεύγουν κάθε ταξίδι στη Λιβύη. Για παράδειγμα, η ιρλανδική κυβέρνηση  λέει σε όλους τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Λιβύη λόγω της απειλής συνεχιζόμενων συγκρούσεων, καθώς και τρομοκρατίας και απαγωγών.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιρλανδικής, προειδοποιούν τους πολίτες ότι εάν ταξιδέψουν στη Λιβύη, δεν μπορούν να περιμένουν βοήθεια, επειδή οι περισσότερες χώρες έκλεισαν τις διπλωματικές τους αποστολές στη Λιβύη λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια των διπλωματών τους.

Η έλλειψη διπλωματικής αποστολής για να σας βοηθήσει σε περίπτωση κακής κατάστασης θα πρέπει να σας απασχολήσει καθώς οι νόμοι της Λιβύης είναι αυστηροί και υπάρχει ιστορικό επιβολής τους έναντι ξένων πολιτών.

Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2023, δύο Αμερικανοί πολίτες  συνελήφθησαν για φερόμενο προσηλυτισμό του Χριστιανισμού, και παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει, τα χέρια της είναι δεμένα λόγω της έλλειψης διπλωματικής αποστολής.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, εάν πάτε στη Λιβύη, θα πρέπει να ανησυχείτε για:

  • Ένοπλες συγκρούσεις
  • Έλλειψη νομικής προστασίας καθώς και αυστηρή επιβολή του νόμου
  • Βίαιες διαμαρτυρίες
  • Τρομοκρατία
  • Απαγωγή
  • Ληστεία

Ο κίνδυνος για τη ζωή και την ασφάλεια είναι απλώς πολύ υψηλός για να μεταβούν με ασφάλεια στη Λιβύη τώρα, αν και ορισμένοι ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για τον «σκοτεινό τουρισμό» εξακολουθούν να κάνουν το δρόμο τους εκεί.

Έγκλημα στη Λιβύη

Διάφοροι στρατιώτες στην Πλατεία Μαρτύρων στην Τρίπολη

Εκτός από τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση, το έγκλημα αποτελεί επίσης ανησυχία στη Λιβύη. Στην ταξιδιωτική της συμβουλή, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί τους πολίτες για υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας, ειδικά για απαγωγές για λύτρα.

Το κενό εξουσίας που τύλιξε τη Λιβύη την τελευταία δεκαετία δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την άνθηση του εγκλήματος. Εφόσον η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει ενοποιηθεί εδώ και χρόνια, είναι υπερβολικό να περιμένουμε από την κυβέρνηση να συλλέγει ακριβείς στατιστικές για το έγκλημα.

Τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν μια δυσάρεστη εικόνα. Το 2022, η Λιβύη σημείωσε 60,2 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας, που σημαίνει ότι τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι πολύ υψηλά.

Τα πραγματικά επίπεδα εγκληματικότητας είναι πιθανώς πολύ υψηλότερα, καθώς είναι δύσκολο να συλλεχθούν πληροφορίες για τμήματα της Λιβύης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο αντίπαλων ένοπλων ομάδων. Το υψηλό ποσοστό βίαιου εγκλήματος αυξάνει το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας στη Λιβύη.

Άτομα και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες διαπράττουν βίαια εγκλήματα όπως απαγωγές, ληστείες, ληστείες αυτοκινήτων, ακόμη και ανθρωποκτονίες χωρίς δεύτερη σκέψη. Λόγω της αδύναμης φύσης του λιβυκού κράτους, σπάνια διώκονται.

Πολλές ένοπλες πολιτοφυλακές στη Λιβύη διπλασιάζονται ως συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος, η Λιβύη βαθμολογείται με 6,55 στον δείκτη εγκληματικότητας και είναι η χειρότερη στη Βόρεια Αφρική όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα.

Η εμπορία ανθρώπων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, επηρεάζοντας συχνά μετανάστες από αλλού που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης.

Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος εμπλέκονται σε άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως το εμπόριο όπλων, το λαθρεμπόριο πετρελαίου και το εμπόριο ναρκωτικών. Αυτά τα εγκλήματα δεν επηρεάζουν άμεσα τους τουρίστες, αλλά συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον όπου η προσωπική ασφάλεια δεν εκτιμάται.

Τέλος, ορισμένα σοβαρά εγκλήματα έχουν συμβεί στο έδαφος της Λιβύης τα τελευταία χρόνια. Τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν μια έκθεση που ανέφερε ότι υπάρχει εύλογη αμφιβολία ότι η Λιβύη ήταν ο τόπος εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ορισμένα από τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτά περιλαμβάνουν τη βία στις φυλακές, τα εγκλήματα πολέμου και την κακοποίηση μεταναστών. Ακόμα κι αν είναι απίθανο να στοχοποιηθούν τουρίστες από δυτικές χώρες, είναι πολύ εύκολο να εμπλακούν στα διασταυρούμενα πυρά.

Το μικροέγκλημα είναι επίσης διαδεδομένο στη Λιβύη, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά πιο σοβαρά αδικήματα που φαίνεται σχεδόν ανόητο να το συζητάμε. Επιπλέον, ακριβή στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επικράτηση των πορτοφολάδων είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν.

Τρομοκρατία

Από την πτώση του Καντάφι, οι τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν το κενό εξουσίας. Το πιο σημαντικό περιστατικό ήταν πιθανώς η εισβολή στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βεγγάζη και η δολοφονία τεσσάρων Αμερικανών  το 2012, αλλά η βία σίγουρα δεν σταμάτησε εκεί.

Πολλές διαφορετικές τρομοκρατικές ομάδες δρουν στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένου του Daesh (ISIS) και των θυγατρικών του, της Αλ Κάιντα και άλλων πιο τοπικών ομάδων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζει την απειλή του Daesh στην ταξιδιωτική της συμβουλή για τη Λιβύη, καθώς η τρομοκρατική ομάδα έχει πραγματοποιήσει αρκετές θανατηφόρες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Διαφορετικές αντιμαχόμενες φατρίες θα συμμαχήσουν μερικές φορές με τρομοκρατικές ομάδες ή θα τις υποστηρίξουν κάτω από το τραπέζι ως μέρος του ελέγχου. Η καναδική κυβέρνηση απαριθμεί συχνούς στόχους τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών κτιρίων, στρατιωτικών σημείων ελέγχου και κέντρων εκπαίδευσης δυνάμεων ασφαλείας.

Στοχεύονται επίσης μέρη που συχνάζουν ξένοι, όπως ξενοδοχεία, τουριστικές περιοχές και τυχόν εναπομείνασες πρεσβείες. Μερικές φορές στοχοποιούνται και αλλοδαπά άτομα.

Οι Λίβυοι τρομοκράτες χρησιμοποιούν συχνά αυτοσχέδιες βόμβες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα για να επιτεθούν στους στόχους τους. Λόγω της επικράτησης του παράνομου εμπορίου όπλων στη Λιβύη, είναι πολύ εύκολο για μια δυσάρεστη ομάδα να βάλει στα χέρια της τα όπλα που χρειάζονται για να κάνουν σοβαρή ζημιά.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφύγεις εντελώς να πέσεις θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στη Λιβύη, καθώς είναι δυστυχώς τόσο συνηθισμένοι – εκτός από το να μην πηγαίνεις στη Λιβύη.

Απαγωγή

Εκτός από την τρομοκρατία, υπάρχουν πολλά άλλα εγκλήματα που ευδοκιμούν στο παράνομο περιβάλλον της Λιβύης. Ένα από τα πιο συνηθισμένα που επηρεάζουν αλλοδαπούς είναι η απαγωγή.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας  προειδοποιεί ότι οι αλλοδαποί διατρέχουν υψηλό κίνδυνο απαγωγής από τρομοκρατικές ομάδες, ένοπλες πολιτοφυλακές ή απλούς εγκληματίες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι μπορούν να προσπαθήσουν να αποσπάσουν υψηλά λύτρα για δυτικούς ταξιδιώτες.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το έγκλημα, ειδικά όταν διαπράττεται από τρομοκρατικές ομάδες. Η απαγωγή είναι μια κοινή τρομοκρατική τακτική από ομάδες όπως η Αλ Κάιντα.

Αυτές οι ομάδες είτε απάγουν απευθείας άτομα είτε αγοράζουν ομήρους από εγκληματικές ομάδες που επιτελούν τη βρώμικη δουλειά τους. Στη συνέχεια, οι ομάδες μπορούν να λύσουν τους αιχμαλώτους τους.

Υπήρξαν επίσης καταστάσεις όπου τρομοκρατικές ομάδες σκότωσαν ξένους αιχμαλώτους για να στείλουν ένα μήνυμα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί επίσης για κράτηση από τις αρχές σε οποιοδήποτε δεδομένο μέρος της Λιβύης.

Οι διάφορες πολιτοφυλακές που συναγωνίζονται για τον έλεγχο της Λιβύης και η ημιεπίσημη κυβέρνηση έχουν όλες μια ιστορία αυθαίρετης κράτηση αλλοδαπών. Οι αλλοδαποί πολίτες συνήθως κρατούνται σε κακές συνθήκες και στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα σε δικηγόρο.

Αποφυγή κακών περιοχών

Αρχαία ερείπια της Πτολεμαΐδας κοντά στη Βεγγάζη απεικονίζονται για ένα κομμάτι στα χειρότερα μέρη της Λιβύης που δεν είναι ασφαλή

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια ιδιαίτερα κακή περιοχή της Λιβύης όταν ολόκληρη η χώρα έχει μια τόσο ασταθή κατάσταση ασφάλειας. Αποφύγετε τα περισσότερα από τα χερσαία σύνορα της Λιβύης, ειδικά τα νότια χερσαία σύνορα με την Αλγερία, τον Νίγηρα, το Τσαντ και το Σουδάν.

Οι τρομοκρατικές ομάδες που πραγματοποιούν απαγωγές είναι πιο ισχυρές εδώ. Η πόλη της Βεγγάζης είναι λίγο hotspot για τρομοκρατικές δραστηριότητες, οπότε αποφύγετε να πάτε εκεί αν είναι δυνατόν.

Ο παραλιακός δρόμος δυτικά της Τρίπολης, ειδικά το τμήμα που συνδέει την Τρίπολη με το Zawiyah, είναι επικίνδυνος. Ο δρόμος προσελκύει εγκληματικές ομάδες που πραγματοποιούν απαγωγές, κλοπές αυτοκινήτων και επιθέσεις ληστών, καθώς και πολλά διατάγματα που δεν έχουν εκραγεί.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν προσπαθείτε να σκεφτείτε να επισκεφθείτε τη Λιβύη:

  • Η επίσκεψη στη Λιβύη είναι παράνομη εκτός εάν έχετε επαγγελματική βίζα, την οποία μπορείτε να λάβετε μόνο με επίσημη επιστολή πρόσκλησης από τοπική εταιρεία.
  • Η κατανάλωση οποιωνδήποτε ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, είναι παράνομη στη Λιβύη και οι κυρώσεις είναι πολύ αυστηρές.
  • Η Λιβύη προσελκύει ορισμένους τουρίστες περιπέτειας και αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να ταξιδέψετε στη χώρα χωρίς οδηγό και τοπικό αξιωματούχο να παρέχει ασφάλεια. Ακόμη και αυτό το περιβάλλον δεν αποτελεί εγγύηση ασφάλειας.
  • Ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να έχουν νάρκες ξηράς και μηχανισμούς που δεν έχουν εκραγεί. Ρωτήστε εάν τα μέρη που θα επισκεφτείτε στη Λιβύη έχουν αυτό το πρόβλημα και προσπαθήστε να κολλήσετε σε καλοπερασμένα μονοπάτια όπου κι αν πάτε για κάθε ενδεχόμενο.

Συχνές Ερωτήσεις

Λιβύη

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε για τη Λιβύη:

Είναι η Λιβύη φιλική προς τις ΗΠΑ;

Είναι δύσκολο να απαντήσουμε εάν η Λιβύη είναι φιλική προς τις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει καν μια ενοποιημένη λιβυκή κυβέρνηση. Ενώ η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην υποστήριξή τους, άλλες φατρίες στη Λιβύη δεν είναι φιλικές προς τα αμερικανικά συμφέροντα, ειδικά οι πρώην υποστηρικτές του Καντάφι.

Γιατί υπάρχει τόσο λίγος τουρισμός στη Λιβύη;

Η Λιβύη έχει τόσο λίγο τουρισμό τώρα λόγω της ασταθούς φύσης της κατάστασης ασφαλείας της. Η τουριστική βιομηχανία δεν ήταν ποτέ καλά ανεπτυγμένη, παρόλο που έχει πολλά δυνητικά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, επειδή η κυβέρνηση δεν επένδυσε σε αυτήν και η πολιτική κατάσταση δεν έκανε τη Λιβύη ελκυστικό προορισμό.

Μπορώ να ταξιδέψω στη Λιβύη μέσω ξηράς;

Η Λιβύη έχει δύο χερσαία σύνορα ακόμα ανοιχτά, αυτό με την Τυνησία στα δυτικά και με την Αίγυπτο στα ανατολικά. Ωστόσο, οι δρόμοι και προς τις δύο αυτές συνοριακές διαβάσεις είναι επικίνδυνοι, επομένως είναι καλύτερο να πετάξετε.

Είναι η Λιβύη καλό μέρος για να ζεις;

Η Λιβύη δεν είναι καλό μέρος για να ζεις λόγω της ασταθούς κατάστασης ασφάλειας και των κακών οικονομικών προοπτικών. Επιπλέον, πολλοί μετανάστες αντιμετωπίζονται πολύ άσχημα εκεί, ειδικά εκείνοι από χώρες της υποσαχάριας χώρας.

Είναι ακόμα σε πόλεμο η Λιβύη;

Και οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις υπέγραψαν τεχνικά μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός το 2020. Ωστόσο, έχουν περάσει αρκετά χρόνια και οι συγκρούσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν υπάρχει συμφωνία κατανομής της εξουσίας.

Λοιπόν, είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Λιβύη;

Μάλλον θα πρέπει να περιμένετε να επισκεφθείτε τη Λιβύη μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση ασφαλείας, κάτι που δυστυχώς φαίνεται ότι δεν θα συμβεί σύντομα. Η Λιβύη υποφέρει από έναν εμφύλιο πόλεμο για πάνω από μια δεκαετία, και πριν από αυτό βρισκόταν υπό την κυριαρχία ενός δικτάτορα.

Το αποτέλεσμα είναι μια χώρα με ανταγωνιστικές αντίπαλες φατρίες, αυθαίρετη βία που δεν τηρεί καμία κατάπαυση του πυρός και την τέλεια ατμόσφαιρα για το έγκλημα.

Οι ξένοι γίνονται συχνά στόχος εγκληματιών, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών ομάδων, και κανένα αξιοθέατο στη Λιβύη δεν αξίζει τον κίνδυνο για τη ζωή σας. Αλλά ευτυχώς για εσάς, υπάρχουν αμέτρητες άλλες τοποθεσίες στον κόσμο που είναι ασφαλείς. Δείτε τα σήμερα!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια