Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Βουδαπέστη το 2023;

Η Βουδαπέστη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, είναι ένας δημοφιλής προορισμός για όσους αναζητούν ένα σαββατοκύριακο στην Κεντρική Ευρώπη. Κάθε χρόνο, περίπου 30 εκατομμύρια επισκέπτες  έρχονται στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Η Βουδαπέστη έχει εκπληκτικά ορόσημα για τους λάτρεις της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής, όπως το εντυπωσιακό νεογοτθικό κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου και το γραφικό Fisherman’s Bastion.

Διαβάστε επίσης : Διακοπές στην πόλη της Βουδαπέστης

Αεροπορικά εισιτήρια για Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη ήταν κάποτε μια πολυεθνική πόλη με έναν ακμάζοντα εβραϊκό πληθυσμό, και μπορείτε να δείτε ίχνη αυτού στο μνημείο, Τα παπούτσια στην όχθη του Δούναβη, και στα απομεινάρια της εβραϊκής συνοικίας.

Σήμερα, η Βουδαπέστη είναι επίσης δημοφιλής στους νεαρούς επισκέπτες ως ηδονιστικός προορισμός. Ελέγξτε αυτή την πτυχή της πόλης σε μια κρουαζιέρα στον ποταμό Δούναβη, στα λουτρά με ιαματικά λουτρά ή σε ένα από τα πολλά ερειπωμένα μπαρ.

Πριν μαζέψετε τους φίλους σας για ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη, καλό είναι να ελέγξετε πρώτα την ασφάλεια της πόλης. Ακολουθεί ένας λεπτομερής ταξιδιωτικός οδηγός που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν η πόλη είναι ασφαλής για ένα επερχόμενο ταξίδι ή όχι.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Βουδαπέστη το 2023;

Ναί. Η Βουδαπέστη είναι μια πολύ ασφαλής πόλη για να επισκεφθείτε! Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι χαμηλό, αν και μπορεί να συμβεί κάποιο μικρό έγκλημα.

Η πολιτική κατάσταση στη Βουδαπέστη και την Ουγγαρία αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη και η ατμόσφαιρα μπορεί να κάνει ορισμένους ταξιδιώτες να αισθάνονται άβολα, αλλά αν βρίσκεστε σε σύντομη επίσκεψη, η πολιτική κατάσταση δεν πρέπει να σας επηρεάσει.

Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε την έρευνα για την ασφάλεια της Βουδαπέστης είναι η χώρα γύρω της. Η Ουγγαρία θεωρείται ένα αρκετά ασφαλές μέρος για επίσκεψη.

Οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκδίδουν ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 1 μόνο για την Ουγγαρία. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από μερικές βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνετε οπουδήποτε, υπάρχουν λίγα πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε στην Ουγγαρία.

Οι περισσότερες ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ουγγαρία, όπως αυτή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου , αναφέρουν τον κίνδυνο μικροεγκληματικότητας στη Βουδαπέστη.

Τα κοινά εγκλήματα που μπορεί να συναντήσετε στην πόλη περιλαμβάνουν:

  • Πορτοφολάδες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Τουριστικές απάτες
  • Ποτό αιχμηρό
  • Λεκτική παρενόχληση
  • Ληστεία

Τα περισσότερα περιστατικά στη Βουδαπέστη είναι ασήμαντα, μη βίαια εγκλήματα. Αν και στο παρελθόν υπήρξαν βίαια εγκλήματα που επηρεάζουν αλλοδαπούς, αυτά είναι πολύ σπάνια.

Πριν επισκεφτείτε τη Βουδαπέστη, είναι καλή ιδέα να μάθετε κάτι για το πολιτικό πλαίσιο. Η Ουγγαρία κυβερνάται από τον ίδιο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, τα τελευταία 13 χρόνια.

Η δεξιά κυβέρνησή του έχει επικριθεί από οργανώσεις όπως η Human Rights Watch για τη μεταχείρισή της προς μειονότητες, όπως τα LGBT άτομα, την εθνική μειονότητα των Ρομά και τους αντιφρονούντες.

Αν πάτε στην Ουγγαρία, να έχετε στο μυαλό σας αυτή την ατμόσφαιρα και μην ξεκινάτε πολιτικές συζητήσεις με νέες γνωριμίες καθώς η κοινωνία είναι πολύ διχασμένη. Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες γίνονται συχνά στη Βουδαπέστη, καθώς είναι τελικά η εθνική πρωτεύουσα.

Οι περισσότερες πορείες είναι ειρηνικές, αλλά αποφύγετε για κάθε περίπτωση. Ορισμένες πορείες, όπως μια ετήσια συγκέντρωση νεοναζί κάθε Φεβρουάριο , γίνονται βίαιες καθώς οι διαδηλωτές συγκρούονται με αντιδιαδηλωτές (συν, οι μειονότητες θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγουν πορείες όπως αυτή για τη δική τους ασφάλεια).

Αυτό το πολιτικό πλαίσιο επηρεάζει πρωτίστως τους ντόπιους και όχι τους ξένους. Ωστόσο, λόγω του πολιτικού περιβάλλοντος, στο παρελθόν υπήρξαν εγκλήματα μίσους κατά αλλοδαπών λόγω της φυλής , της θρησκείας ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού .

Δεν θα πρέπει να αφήσετε αυτόν τον φόβο να επηρεάσει το ταξίδι σας εάν προσδιορίζεστε ως μειονότητα, αλλά είναι καλή ιδέα να έχετε κατά νου αυτό το πλαίσιο όταν σχεδιάζετε πιθανές διαδρομές για το σπίτι ή όταν σκέφτεστε πόσο καιρό θα μείνετε έξω τη νύχτα.

Έγκλημα στη Βουδαπέστη

Στις περισσότερες πόλεις, το κύριο μέλημα για την ασφάλεια είναι το έγκλημα. Οι μεγαλύτερες πόλεις όπως οι εθνικές πρωτεύουσες τείνουν να έχουν μεγαλύτερους πληθυσμούς, πυκνότερα πλήθη και περισσότερες συνθήκες που καλούν πιθανούς εγκληματίες.

Η Βουδαπέστη δεν είναι διαφορετική. Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας έχει πληθυσμό 1,77 εκατομμύρια κατοίκους και τα ίδια προβλήματα μπορεί να συναντήσετε σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει το έγκλημα.

Ωστόσο, το ποσοστό εγκληματικότητας στη Βουδαπέστη είναι αρκετά χαμηλό. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε πολλές πόλεις παρόμοιου μεγέθους, ακόμη και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Αν και θα πρέπει ακόμα να είστε σε επιφυλακή από ορισμένα εγκλήματα, δεν χρειάζεται να είστε πολύ παρανοϊκοί όσο βρίσκεστε στη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με το Numbeo, η Βουδαπέστη βαθμολογείται με 31,22 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας του ιστότοπου. Αυτή είναι μια χαμηλή συνολική αξία. Τα εγκλήματα για τα οποία οι άνθρωποι αναφέρουν ότι ανησυχούν περισσότερο είναι η κυβερνητική διαφθορά και τα εγκλήματα μικροπεριουσίας, όπως ο βανδαλισμός και η κλοπή.

Αν και οι άνθρωποι ανησυχούν ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί πρόσφατα, τα ποσοστά εγκληματικότητας εξακολουθούν να είναι χαμηλά, ειδικά σε σύγκριση με άλλες πόλεις παρόμοιου μεγέθους.

Το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας στη Βουδαπέστη είναι ακόμη χαμηλότερο από το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας. Το ποσοστό εγκληματικότητας με όπλα στην πόλη είναι 0,95 στους 100.000 ανθρώπους . Η Βουδαπέστη έχει χαμηλό ποσοστό κατοχής όπλων και εγκλημάτων με όπλα.

Τα μέρη που έχουν λιγότερα όπλα αντιμετωπίζουν επίσης λιγότερα βίαια εγκλήματα. Αυτό φαίνεται, καθώς το συνολικό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας στην Ουγγαρία είναι πολύ χαμηλό.

Το ετήσιο ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι μόλις 0,83 περιστατικά ανά 100.000 άτομα . Με τόσο χαμηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών σε ολόκληρη τη χώρα, είναι λογικό ακόμη και η πρωτεύουσα να έχει χαμηλά ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους επισκέπτες της Βουδαπέστης; Σημαίνει ότι μπορείτε να επισκεφθείτε τη Βουδαπέστη με την ηρεμία σας. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι αρκετά χαμηλό, επομένως είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε κάτι επικίνδυνο για τη ζωή σας.

Ωστόσο, τα μικροεγκλήματα είναι διαδεδομένα σε όλη τη Βουδαπέστη, όπως και στους περισσότερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς. Θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις σχετικά με αυτά τα πιθανά εγκλήματα.

Μικροκλοπή

Το έγκλημα που είναι πιο πιθανό να συναντήσετε στη Βουδαπέστη είναι η μικροκλοπή. Οι μικροκλέφτες επικρατούν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που είναι δημοφιλείς στους τουρίστες, και η Βουδαπέστη δεν διαφέρει.

Οι περισσότερες χώρες αναφέρουν πραγματικά τους πορτοφολάδες της Βουδαπέστης στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Ουγγαρία στο σύνολό της. Το ΗΒ αναφέρει  ότι οι αρπαγές τσαντών και οι πορτοφολάδες είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι στη Βουδαπέστη, αν και λειτουργούν σε τουριστικά σημεία σε όλη τη χώρα.

Η καναδική κυβέρνηση αναφέρει επίσης την επικράτηση της μικροκλοπής. Συμβουλεύει τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί γύρω από πολυσύχναστες περιοχές που προσελκύουν πολλούς τουρίστες, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς (το μετρό της Βουδαπέστης), τους υπεραστικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.

Τα πιο δημοφιλή σημεία της Βουδαπέστης είναι η οδός Vaci, ο ζωολογικός κήπος της Βουδαπέστης, ο Fisherman’s Bastion και γύρω από το Κοινοβούλιο.

Οι ίδιες βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνετε παντού για να προστατεύσετε από πορτοφολάδες θα πρέπει να σας προστατεύουν στη Βουδαπέστη. Βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε τον εαυτό σας να μοιάζει με ελκυστικό στόχο για τους κλέφτες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αναβοσβήνουν τιμαλφή, όπως ακριβά κοσμήματα ή πολλά μετρητά και δεν προσπαθείς να συνδυάσεις με τους ντόπιους. Μην μιλάτε δυνατά σε μια ξένη γλώσσα και μην φοράτε ρούχα που σας ξεχωρίζουν ως τουρίστα.

Βεβαιωθείτε ότι τα τιμαλφή σας δεν είναι εύκολα προσβάσιμα σε έναν πιθανό κλέφτη. Βάλτε τα πράγματά σας σε μια μπροστινή τσέπη αντί για την πίσω τσέπη του παντελονιού σας. Επενδύστε σε μια τσάντα που είναι δύσκολο να κλέψεις, όπως μια χιαστί τσάντα ή μια ζώνη με χρήματα.

Φροντίστε να μεταφέρετε τα αντικείμενά σας σε ασφαλές μέρος σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως το μετρό ή πολυσύχναστα μέρη. Τέλος, η παραμονή σε εγρήγορση και η σκοπιμότητα μπορεί να αποτρέψει πολλούς πορτοφολάδες.

Τους αρέσει να στοχεύουν άτομα που φαίνονται αποσπασματικά, επομένως αποφύγετε να φαίνεστε χαμένοι ή να ξοδεύετε πολύ χρόνο στο τηλέφωνό σας. Η παραμονή σε εγρήγορση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις κοινές τακτικές απόσπασης της προσοχής που χρησιμοποιούν οι πορτοφολάδες, όπως να σας χτυπήσουν ή να ξεκινήσετε μια συζήτηση στο δρόμο.

Τουριστικές απάτες

Η Βουδαπέστη δέχεται πολλούς τουρίστες, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τους τουρίστες εξαπατώντας τους. Παραμένοντας σε εγρήγορση για κοινές τουριστικές απάτες μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς και να φύγετε με τα χρήματά σας (και την αξιοπρέπειά σας) ανέπαφα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αναφέρει κοινές τουριστικές απάτες στη Βουδαπέστη στην ταξιδιωτική της συμβουλή για την Ουγγαρία. Η πιο συνηθισμένη είναι η απάτη με υπερχρέωση του μπαρ ή του εστιατορίου, η οποία συμβαίνει συχνά στην πιο μποέμ πλευρά της πόλης Pest.

Ένα μπαρ ή εστιατόριο θα σας προσφέρει ένα μενού χωρίς τιμές και, στη συνέχεια, θα βγάλει έναν υπερβολικό λογαριασμό, απειλώντας σας με βία αν δεν πληρώσετε. Κάποιοι μάλιστα κλιμακώνονται σε βία.

Πριν μπείτε σε ένα εστιατόριο, βεβαιωθείτε πάντα ότι το μενού του έχει αναγραφόμενες τιμές και ότι οι σερβιτόροι δεν προσπαθούν να αλλάξουν μενού με υψηλότερες τιμές. Προσπαθήστε να αναζητήσετε κριτικές εκ των προτέρων.

Ποτέ μην μπείτε σε ένα εστιατόριο ή κλαμπ που έχει μπροστινά καταστήματα, καθώς συχνά κάνουν παρόμοιες απάτες. Οι οδηγοί ταξί είναι επίσης κοινοί απατεώνες. Κάποιοι προσπαθούν να υπερχρεώσουν τους τουρίστες, αν και αυτό είναι πιο δύσκολο τώρα που τα περισσότερα ταξί της Βουδαπέστης είναι μετρημένα.

Άλλοι συνεργάζονται με εστιατόρια και κλαμπ που διαχειρίζονται την απάτη που αναφέρεται παραπάνω και φέρνουν τουρίστες σε αυτά. Ποτέ μην ζητάτε συστάσεις από τον οδηγό ταξί σας για το πού να πάτε, καθώς συχνά τους περικόπτουν την αμοιβή εάν βοηθούν στην εξαπάτηση ενός τουρίστα.

Αποφυγή κακών περιοχών

Η Βουδαπέστη δεν έχει πραγματικά απαγορευμένες περιοχές. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημεία της πόλης που είναι πιο σκιαγραφικά, ειδικά τη νύχτα. Η Βουδαπέστη χωρίζεται σε αριθμημένες περιοχές.

Οι ειδικοί λένε ότι τμήματα της 7ης, 8ης και 9ης περιφέρειας γίνονται πιο επικίνδυνα μετά το σκοτάδι. Η 8η συνοικία, Jozsefvaros, έχει ιδιαίτερα κακή φήμη για το έγκλημα. Μέρη της περιοχής, όπως το Corvin, είναι καλά, αλλά αποφύγετε τα υπόλοιπα.

Η Kobanya στην Περιφέρεια 10 είναι επίσης μια περιοχή σκιτσέρ.

Η συνοικία 10 φιλοξενούσε μια παραγκούπολη στην οδό Χος ​​και παρόλο που η παραγκούπολη κατεδαφίστηκε, οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία της εξακολουθούν να υπάρχουν. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας και αποφύγετε τις υπόγειες διαβάσεις και τους μη φωτισμένους παράδρομους τη νύχτα.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικά πρόσθετα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη στη Βουδαπέστη:

  • Παρακολουθήστε προσεκτικά τα ποτά σας. Η Βουδαπέστη είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πάρτι επειδή έχει οικονομικό αλκοόλ, αλλά η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει θορυβώδης. Αύξηση ποτών έχει συμβεί σε δημοφιλή μπαρ και κλαμπ. Ποτέ μην δέχεστε ποτά από αγνώστους.
  • Προσέξτε που αλλάζετε χρήματα. Υπάρχουν στο δρόμο απάτης μετατροπείς χρημάτων που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν καλύτερες τιμές, αλλά θα σας ξεσκίσουν ή ακόμη και θα περάσουν πλαστούς λογαριασμούς. Ανταλλάξτε χρήματα μόνο σε επίσημα γραφεία συναλλάγματος ή τράπεζες.
  • Προσοχή στο μετρό. Το μετρό είναι ένα hot spot για πορτοφολάδες και αρπαγές τσαντών. Απατεώνες λειτουργούν και στο μετρό παριστάνοντας τους ψεύτικους επιθεωρητές και εισπράττοντας πρόστιμα. Πάντα να επικυρώνετε το εισιτήριό σας για να αποφύγετε να πληρώσετε πρόστιμο. Εάν κάποιος σας ζητήσει να δει το εισιτήριό σας, ζητήστε να δείτε την ταυτότητά του με φωτογραφία.
  • Να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που σας πλησιάζουν στο δρόμο. Οι άνδρες γίνονται μερικές φορές στόχος γυναικών κλεφτών που ζητούν οδηγίες και στη συνέχεια τους ληστεύουν.

Συχνές Ερωτήσεις

V_E/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε πριν πάτε στη Βουδαπέστη:

Είναι ασφαλές να περπατάς στη Βουδαπέστη τη νύχτα;

Οι περισσότερες κεντρικές περιοχές της Βουδαπέστης είναι ασφαλείς να περπατήσετε τη νύχτα και θα δείτε πολλούς άλλους επισκέπτες να απολαμβάνουν τον νυχτερινό αέρα. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί εάν μένετε σε μέρος μακριά από το κέντρο ή εάν πρέπει να πάτε σε χώρους με κακό φωτισμό.

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Βουδαπέστη τώρα;

Η Βουδαπέστη είναι απολύτως ασφαλής για να επισκεφθείτε τώρα. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι τόσο χαμηλό όσο ποτέ και οι περιορισμοί για τον COVID-19 έχουν αρθεί.

Είναι η Βουδαπέστη ασφαλής για τους αλλοδαπούς;

Η Βουδαπέστη είναι κυρίως ασφαλής για τους ξένους. Ωστόσο, αλλοδαποί έχουν γίνει στόχος εγκλημάτων μίσους στο παρελθόν και οι πορτοφολάδες συχνά στοχεύουν τουρίστες.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν στη Βουδαπέστη;

Στη Βουδαπέστη, πρέπει κυρίως να προσέχετε μικροκλοπές, όπως πορτοφολάδες και αρπαγές τσάντας. Κρατήστε τα τιμαλφή σας σε μέρη με πολύ κόσμο. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας και μην εμπιστεύεστε πολύ τους ξένους, καθώς η πόλη έχει πολλές απάτες.

Είναι αυστηρή η αστυνομία στη Βουδαπέστη;

Ναι, η αστυνομία είναι αυστηρή στη Βουδαπέστη και συχνά είναι εξαιρετικά αυστηρή με τους ξένους. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφύγετε να προσγειωθείτε στο ραντάρ τους κάνοντας πράγματα όπως να μεθύσετε υπερβολικά δημόσια ή να μην πληρώσετε το εισιτήριο μεταφοράς σας.

Λοιπόν, πρέπει να ταξιδέψετε στη Βουδαπέστη;

Η Βουδαπέστη είναι μια ασφαλής πόλη για ένα διάλειμμα στην πόλη! Θα χρειαστεί να είστε σε επιφυλακή από μικροκλοπές, όπως στα περισσότερα μέρη στην Ευρώπη, αλλά ο κίνδυνος να συμβεί κάτι σοβαρό είναι χαμηλός.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας για να ζήσετε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει αυτός ο πολυσύχναστος προορισμός της πόλης. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης :

Ουγγαρία | Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείτε

Ταξιδιωτικός οδηγός της Βουδαπέστης

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια