Είναι η Νέα Υόρκη ασφαλής για επίσκεψη το 2023; (& Συμβουλές ασφαλείας)

Η Νέα Υόρκη, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Κάθε χρόνο, φιλοξενεί 66 εκατομμύρια επισκέπτες — πολλαπλάσιο του πληθυσμού της τεράστιας πόλης.

Η Νέα Υόρκη έχει πολλά διάσημα ορόσημα, από το Empire State Building μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας και την όαση του Central Park. Διαθέτει μερικά από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Οι επισκέπτες μπορούν να ψωνίσουν σε πολυκαταστήματα υψηλού επιπέδου, όπως το Bergdorf Goodman’s ή τα καταστήματα λιανικής πώλησης και να απολαύσουν κουζίνα από όλο τον κόσμο.

Γύρω στα Χριστούγεννα, η Νέα Υόρκη είναι πραγματικά μαγική, χάρη στο Radio City Christmas Spectacular, τις γιορτές στην 5η Λεωφόρο και πολλά άλλα. Ενώ υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να επισκεφθείτε, είναι η Νέα Υόρκη ασφαλής για να επισκεφθείτε; Εδώ είναι η άποψή μας.

Έχεις βρει αεροπορικά εισιτηρια; Δες και στο TicketsWe

Διαβάστε επίσης:Κορυφαία αξιοθέατα της Νέας Υόρκης

Ταξίδι στην Αμερική τι να δείτε -Τα πιο όμορφα μέρη

Αεροπορικά εισιτήρια για Νέα Υόρκη

Είναι η Νέα Υόρκη ασφαλής για επίσκεψη;

Άνθρωποι που περπατούν απέναντι σε ένα πολυσύχναστο πρωινό στην 3η λεωφόρο στο East Village για έναν οδηγό με τίτλο Is New York City Safe to Visit

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΓΙΑ ΤΟ 2017: Πολυάσχολα πλήθη ανθρώπων περπατούν στην 3η Λεωφόρο μπροστά από την κυκλοφορία των ωρών αιχμής στη γειτονιά East Village του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη/Ryan DeBerardinis/Shutterstock

Ναί. Η πόλη της Νέας Υόρκης είναι ασφαλής για επίσκεψη και τα στερεότυπα ότι είναι επικίνδυνο μέρος είναι αναληθή. Η Νέα Υόρκη είναι στην πραγματικότητα μια από τις ασφαλέστερες μεγαλουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ναι, είναι αλήθεια ότι συμβαίνουν προβλήματα όπως το έγκλημα (θα ήταν αδύνατο αυτά τα προβλήματα να εξαλειφθούν πλήρως σε μια πόλη 8 εκατομμυρίων κατοίκων), αλλά οι τουρίστες μπορούν εύκολα να τα αποφύγουν με κάποια κοινή λογική και αποφεύγοντας πιο επικίνδυνα μέρη του ογκώδους όγκου πόλη.

Η πόλη μπορεί να είναι μεγάλη και αμμώδης, αλλά δεν είναι ανασφαλής. Μάλιστα, κατατάχθηκε στη 12η ασφαλέστερη  πόλη  στον κόσμο για τους τουρίστες από τον Δείκτη Ασφαλών Πόλεων 2021 του Economist!  

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο ESTA Form  (τον ιστότοπο που πρέπει να συμπληρώσουν οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα πριν εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες), η Νέα Υόρκη είναι μία από τις ασφαλέστερες μεγάλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους τουρίστες. Είναι πιο ασφαλές από το Σικάγο, το Ντιτρόιτ και το Λας Βέγκας.

Η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εγκλήματα και άλλα προβλήματα, όπως:

 • Μικροκλοπή
 • Τουριστικές απάτες
 • Ληστεία
 • Προσβολή
 • Τρομοκρατία
 • Φυσικές καταστροφές

Ωστόσο, καθώς η πόλη είναι τόσο μεγάλη, είναι απίθανο να σας επηρεάσουν αυτά τα περιστατικά παρόλο που στατιστικά συμβαίνουν καθημερινά. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Νέα Υόρκη δεν είναι ασφαλής χάρη στην παλιά της φήμη ως επικίνδυνο μέρος.

Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η πόλη υπέφερε από σοβαρή παραμέληση και ήταν πραγματικά επισφαλής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ωστόσο, η πόλη γνώρισε μια πολύ απότομη πτώση της εγκληματικότητας τη δεκαετία του 1990 , και από τότε, έχει γίνει μια αρκετά ασφαλής πόλη για επίσκεψη.

Άλλοι άνθρωποι ανησυχούν για την τρομοκρατία όταν επισκέπτονται. Η Νέα Υόρκη ήταν θύμα πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων υψηλού προφίλ στο παρελθόν, με πιο αξιοσημείωτη την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους.

Είναι ένας ελκυστικός στόχος για τους τρομοκράτες επειδή είναι μια μεγάλη πόλη και το κέντρο της παγκόσμιας χρηματοδότησης. Ωστόσο, οι αρχές της πόλης λένε ότι υπάρχει χαμηλός έως μέτριος κίνδυνος τρομοκρατίας στην πόλη τώρα.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και μικρότερες απόπειρες, οι αρχές της πόλης και οι εθνικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας. Καθώς περπατάτε στην πόλη, πιθανότατα θα παρατηρήσετε βαριά οπλισμένους αστυνομικούς να περιπολούν στο μετρό ή σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Μια ανησυχία που οι τουρίστες σπάνια σκέφτονται αλλά θα επηρεάσει το χρόνο σας στη Νέα Υόρκη είναι ο καιρός. Ο καιρός στη Νέα Υόρκη είναι απατηλά ακραίος. Οι χειμώνες είναι τσουχτερά κρύοι και τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά και υγρά.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η πόλη μπορεί να πληγεί από τροπικές καταιγίδες ή ασθενέστερους τυφώνες καθώς κατευθύνονται βόρεια από την Ακτή του Κόλπου. Το 2021, πάνω από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους  λόγω του τυφώνα Ida.

Πριν επισκεφτείτε τη Νέα Υόρκη, ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού για την ώρα κατά την επίσκεψή σας σε έναν αξιόπιστο ιστότοπο όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία . Εάν προβλεφθεί ακραίο καιρικό συμβάν, η πόλη στέλνει ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης στα τηλέφωνα των ανθρώπων στην πόλη.

Έγκλημα στη Νέα Υόρκη

Για ένα κομμάτι με τίτλο Is New York City Safe to Visit, ένας χάρτης των 5 δήμων

Rainer Lesniewski/Shutterstock

Για να κατανοήσετε πλήρως αυτό το ζήτημα ασφάλειας, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ότι η πόλη αποτελείται από 5 δήμους, συμπεριλαμβανομένων:

 1. Μπρούκλιν
 2. Το Μπρονξ
 3. Βασίλισσες
 4. Μανχάταν 
 5. Staten Island

Έχοντας αυτό κατά νου, οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές θεωρούνται ασφαλείς, ειδικά για τους τουρίστες, καθώς θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας στις πολυκατοικημένες περιοχές. Όμως, όπως κάθε άλλη πόλη, η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να έχει τα προβλήματά της.

Είναι αλήθεια ότι η πόλη έχει κανονική εγκληματικότητα, όπως όλες οι μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα μπορεί να βοηθήσει να βάλουμε την κατάσταση σε μεγαλύτερη προοπτική.

Η εγκληματικότητα στην πόλη μειώνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1990 και τα τελευταία χρόνια (αντιμετρώνται δημοφιλείς ειδήσεις που απεικονίζουν την πόλη ως μια περιοχή με εγκλήματα). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του NYPD, οι πυροβολισμοί τον Σεπτέμβριο του 2023 μειώθηκαν κατά 34,2%  σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, τα ευρετήρια εγκλήματα μειώθηκαν κατά 5,6%. Τα μόνα σημαντικά εγκλήματα που αυξήθηκαν ήταν η επίθεση και η κλοπή αυτοκινήτου, αλλά η κλοπή αυτοκινήτου είναι απίθανο να επηρεάσει τους επισκέπτες, καθώς δεν χρειάζονται αυτοκίνητα για να μετακινηθούν στην πόλη.

Σύμφωνα με στοιχεία εγκληματικότητας του FBI, το βίαιο έγκλημα αποτελεί το 28% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Νέα Υόρκη, ενώ το έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας αποτελεί το 72% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν.

Το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα είναι η επίθεση, που αποτελεί το 65,5% των συνολικών εγκλημάτων βίας που διαπράχθηκαν, ακολουθούμενη από τη ληστεία, που αποτελεί το 28% των συνολικών εγκλημάτων βίας που διαπράχθηκαν.

Τα περισσότερα περιστατικά επίθεσης συμβαίνουν μεταξύ ατόμων που γνωρίζονται μεταξύ τους ή έχουν κάποιο είδος σχέσης, επομένως οι επισκέπτες διατρέχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο αυτού του εγκλήματος. Το βίαιο έγκλημα που είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους επισκέπτες είναι η ληστεία.

Το πιο κοινό έγκλημα ιδιοκτησίας είναι η κλοπή, που αποτελεί το 62,8% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι επίσης το έγκλημα που είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους επισκέπτες της Νέας Υόρκης, καθώς είναι ένα από τα μοναδικά εγκλήματα για τα οποία οι τουρίστες στοχοποιούνται άμεσα.

Το ποσοστό κλοπής στη Νέα Υόρκη είναι 1.247 περιστατικά ανά 100.000 άτομα .

Πολλά εγκλήματα συμβαίνουν στη Νέα Υόρκη, αλλά να θυμάστε ότι το ποσοστό διαιρούμενο με σχεδόν 9 εκατομμύρια ανθρώπους δεν είναι τόσο υψηλό. Οι τουρίστες είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από την εγκληματικότητα, καθώς οι περιοχές δημοφιλείς στους τουρίστες τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας.

Μικροκλοπή

Το έγκλημα που είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους επισκέπτες της Νέας Υόρκης είναι η μικροκλοπή. Οι συνήθεις μορφές μικροκλοπών περιλαμβάνουν πορτοφολάδες, αρπαγές τσάντας και απάτες. Οι New York Times έχουν μερικές συμβουλές για τους επισκέπτες της Νέας Υόρκης για το πώς να κρατούν τα τιμαλφή τους.

Προσπαθήστε να ανακατευτείτε με το να μην επιδεικνύετε τα τιμαλφή και τα ακριβά κοσμήματά σας. Τα τιμαλφή που πρέπει να έχετε μαζί σας, όπως το τηλέφωνο και το πορτοφόλι σας, θα πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλές μέρος, όπως μια μπροστινή τσέπη ή τσάντα χιαστί. Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε τις τσάντες σας ή οποιαδήποτε τιμαλφή σας χωρίς επίβλεψη.

Οι πορτοφολάδες και οι αρπαγές τσαντών συνήθως λειτουργούν σε πολυσύχναστες περιοχές, γι’ αυτό φροντίστε να κρατάτε πιο σφιχτά την τσάντα σας σε ένα πολυσύχναστο μέρος όπως η Times Square. Προσοχή στις εισόδους σε σταθμούς του μετρό, τρένα και πόρτες λεωφορείων.

Οι πορτοφολάδες μερικές φορές προκαλούν απόσπαση της προσοχής εδώ, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να περάσουν από δίπλα τους και στη συνέχεια να παίρνουν τα τιμαλφή τους. Σήμερα, πολλοί κλέφτες στη Νέα Υόρκη βασίζονται σε απάτες για να αποχωριστούν τα θύματά τους από τα χρήματά τους.

Ορισμένες απάτες, όπως παιχνίδια με χαρτιά στο δρόμο, παιχνίδια με κέλυφος και επιθετικοί χειρισμοί, είναι καθολικές. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας. Αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι αλήθεια.

Επιπλέον, αν κάποιος φαίνεται πολύ ενθουσιασμένος για να σας πλησιάσει στο δρόμο, ξεχωρίζει σε μια πόλη όπου οι άνθρωποι προτιμούν να μένουν μόνοι και πιθανώς έχουν κακές προθέσεις. Άλλες απάτες είναι μοναδικές στη Νέα Υόρκη.

Στην Times Square, προσέξτε τους ντυμένους χαρακτήρες ή τις «γυμνές καουμπόισσες», καλλιτέχνες του δρόμου που ποζάρουν για φωτογραφίες με τα εσώρουχά τους. Εάν ποζάρετε για μια φωτογραφία, αναμένεται να δώσετε φιλοδώρημα — και θα είναι επιθετικοί όταν απαιτούν πληρωμή.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που σας προσφέρουν «δωρεάν» ραπ CD στο δρόμο, καθώς θα απαιτήσουν πληρωμή μόλις τα πάρετε. Μην αγοράζετε εισιτήρια για δημοφιλείς παραστάσεις και εκδηλώσεις στο δρόμο, καθώς συχνά είναι ψεύτικα.

Ληστεία

Το μόνο βίαιο έγκλημα που τείνει να στοχεύει τουρίστες είναι η ληστεία. Οι ληστείες και οι κλοπές δεν είναι τόσο συνηθισμένες στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά μπορεί ακόμα να συμβούν. Τα περισσότερα περιστατικά ληστείας συμβαίνουν τη νύχτα.

Η πόλη της Νέας Υόρκης είναι ασφαλής για να περπατήσετε τη νύχτα, αλλά βεβαιωθείτε ότι μένετε σε περιοχές με καλή κυκλοφορία, καλά φωτισμένες περιοχές με άφθονο άλλο πεζόδρομο. Μετά το σκοτάδι δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να εξερευνήσετε μια νέα γειτονιά ή να περιπλανηθείτε σε ένα σκοτεινό δρομάκι.

Εάν παίρνετε το μετρό τη νύχτα, περιμένετε το τρένο στο πλάι της πλατφόρμας κοντά στον κυβερνήτη του σταθμού και προσπαθήστε να πάρετε το βαγόνι του τρένου με τον αγωγό μέσα. Τα μετρό στην πόλη της Νέας Υόρκης έχουν αρκετά μεγάλη κίνηση μέχρι πολύ μετά τα μεσάνυχτα (αυτή είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ), οπότε προσπαθήστε να είστε κοντά σε άλλους ανθρώπους.

Αν κάποιος προσπαθήσει να σας ληστέψει, παραδώστε τα τιμαλφή σας χωρίς να προσπαθήσετε να αντεπιτεθείτε. Οι ληστές είναι συχνά οπλισμένοι και υπήρξαν περιπτώσεις ληστειών που κλιμακώθηκαν σε επίθεση.

Αποφυγή κακών περιοχών

Bed-Stuy brownstones που απεικονίζονται για ένα κομμάτι με τίτλο Is New York City Safe to Visit

LouThePhotographer/Shutterstock

Μερικές φορές υπάρχει μια έντονη διαφορά μεταξύ των ποσοστών εγκληματικότητας σε διαφορετικές γειτονιές της Νέας Υόρκης. Ορισμένες περιοχές της πόλης έχουν πολύ υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν:

 • Ανατολική Νέα Υόρκη (Μπρούκλιν)
 • Μπράουνσβιλ (Μρούκλιν)
 • Bedford-Stuyvesant (Μπρούκλιν)
 • Ανατολικό Χάρλεμ (Μανχάταν)
 • Mott Haven (Το Μπρονξ)
 • Νότιο Μπρονξ

Τα περισσότερα από αυτά τα μέρη είναι πολύ μακριά από οπουδήποτε ένας τουρίστας θα ήθελε να τολμήσει, επομένως είναι απίθανο να καταλήξετε εκεί.

Η εξαίρεση είναι το Central Park. Αν και το Central Park είναι ένα δημοφιλές μέρος για επίσκεψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι αρκετά επισφαλές μετά το σκοτάδι και πολλοί άμοιροι τουρίστες έχουν κλαπεί εκεί.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Άτομα που οδηγούν στο πίσω μέρος ενός ποδοσφαίρου rickshaw για έναν οδηγό με τίτλο Is New York City Safe to Visit

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ – 9 ΜΑΪΟΥ 2019: Ποδηλασία Rickshaw στη Νέα Υόρκη/Popova Valeriya/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές για να είστε ασφαλείς στη Νέα Υόρκη:

 • Χρησιμοποιήστε μόνο εξουσιοδοτημένες κίτρινες ή πράσινες καμπίνες ή εφαρμογές κοινής χρήσης διαδρομής. Τα μη εξουσιοδοτημένα ταξί και ποδήλατα/ρικσά συχνά υπερχρεώνουν τους τουρίστες.
 • Αποφύγετε τα ΑΤΜ του δρόμου, καθώς έχουν συχνά skimmers καρτών. Χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού επίσημα τραπεζικά ΑΤΜ.
 • Θα συναντήσετε ανθρώπους που είναι άστεγοι ή αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες. Εάν κάποιος συμπεριφέρεται παράξενα δημόσια, απλώς αγνοήστε τον ή απομακρυνθείτε. Συνήθως είναι ακίνδυνα, απλώς βιώνουν δυσφορία.
 • Τηρείτε τους τοπικούς κανόνες. Μη σταματάς στη μέση του πεζοδρομίου. Στις κυλιόμενες σκάλες και τις σκάλες, κολλήστε δεξιά για να σας προσπεράσουν οι άνθρωποι. Προσπαθήστε να περπατάτε με σκοπό. Διαφορετικά, μπορεί να έχετε βρώμικα βλέμματα και λόγια επιλογής από ντόπιους βιαστικά.

Συχνές Ερωτήσεις

Το Central Park απεικονίζεται με ανθρώπους σε βάρκες κάτω από τη γέφυρα για μια ανάρτηση με τίτλο Is NYC Safe to Visit

GagliardiPhotography/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές κοινές ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι πριν επισκεφτούν τη Νέα Υόρκη:

Είναι η Νέα Υόρκη ασφαλής για επίσκεψη αυτή τη στιγμή;

Ναι, η Νέα Υόρκη είναι ασφαλής για επίσκεψη αυτή τη στιγμή. Το ποσοστό εγκληματικότητας μειώνεται και οι ειδήσεις σχετικά με τον κίνδυνο της πόλης είναι υπερβολικές.

Τι πρέπει να προσέχω όταν επισκέπτομαι τη Νέα Υόρκη;

Προσέξτε κάποιον να φύγει με τα τιμαλφή σας. Προσπαθήστε να μην τραβήξετε την ανεπιθύμητη προσοχή και βάλτε το πορτοφόλι σας σε ασφαλές μέρος.

Είναι η Νέα Υόρκη πιο ασφαλής από το Λονδίνο;

Το Λονδίνο είναι ελαφρώς πιο ασφαλές από τη Νέα Υόρκη. Έχει χαμηλότερο ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας, καθιστώντας το ασφαλέστερο συνολικά. Όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο έχει τσέπες που είναι πιο επικίνδυνες.

Ποια είναι η πιο ασφαλής περιοχή για διαμονή στη Νέα Υόρκη;

Οι πιο ασφαλείς περιοχές στην πόλη της Νέας Υόρκης για να διανυκτερεύσετε είναι οι περιοχές με μεγάλη εμπορία, πολυτελείς στο Μανχάταν. Οι δημοφιλείς γειτονιές περιλαμβάνουν το Chelsea και την Tribeca ή το πιο ήρεμο Murray Hill.

Είναι το NYC Subway ασφαλές τη νύχτα;

Το μετρό της Νέας Υόρκης είναι λιγότερο ασφαλές μετά το σκοτάδι. Ωστόσο, είναι δυνατό να το πάρετε με ασφάλεια εάν αποφύγετε να φαίνεστε αποσπασμένοι, όπως ο ύπνος ή η χρήση ακουστικών, και παραμένετε σε σταθμούς και γραμμές που έχουν μεγάλη κίνηση με τα πόδια.

Λοιπόν, Είναι η Νέα Υόρκη ασφαλής για επίσκεψη;

Η Νέα Υόρκη είναι μια από τις ασφαλέστερες μεγαλουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και το έγκλημα συμβαίνει, έχει μέτριο ποσοστό εγκληματικότητας ανά κάτοικο. Τα περισσότερα βίαια περιστατικά δεν επηρεάζουν καθόλου τους τουρίστες.

Αν και θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις κοινής λογικής, όπως να αποφεύγετε γειτονιές με επικίνδυνη φήμη ή να διατηρείτε το πορτοφόλι σας ασφαλές, είναι δυνατό να επισκεφθείτε τη Νέα Υόρκη με ασφάλεια. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Έχεις βρει αεροπορικά εισιτηρια; Δες και στο TicketsWe
Διαβάστε επίσης:Οι καλύτερες διακοπές στις ΗΠΑ

Είναι η Νέα Υόρκη ασφαλής για επίσκεψη το 2023

Aκολουθήστε μας στο facebook

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Διαμονή

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια