Γιορτάζοντας το Φεστιβάλ Songkran στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης (+Φωτογραφίες)

Η εξερεύνηση της κουλτούρας σε μια ξένη χώρα είναι πάντα από τις πιο εμπλουτισμένες πτυχές του ταξιδιού και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βυθιστείτε στις τοπικές παραδόσεις από το να χρονομετρήσετε την επίσκεψή σας κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ ή γιορτής.

Η Ταϊλάνδη έχει μερικές απίστευτες ετήσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Loi Krathong, που συχνά αποκαλείται Φεστιβάλ Φαναριών, και το Φεστιβάλ Λουλουδιών του Τσιάνγκ Μάι, αλλά το Songkran είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο από όλα.

Φεστιβάλ Songkran

Μετά την πρώτη μου επίσκεψη στη Χώρα των Χαμόγελων, έκανα ως αποστολή μου να ευθυγραμμίσω το επόμενο ταξίδι μου με ένα από αυτά τα καταπληκτικά πολιτιστικά γεγονότα. Έχοντας μάθει τη σημασία του Songkran για τους Ταϊλανδούς και έχοντας ακούσει ιστορίες για τις συναρπαστικές γελοιότητες του θαλάσσιου αγώνα, άρχισα να ζήσω αυτό το μοναδικό φεστιβάλ τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου.

Το Songkran είναι η ταϊλανδική Πρωτοχρονιά και θεωρείται η πιο σημαντική από όλες τις γιορτές της Ταϊλάνδης. Είτε δεν είστε εξοικειωμένοι με το τι συνεπάγεται αυτό το φεστιβάλ είτε επιθυμείτε να σχεδιάσετε τη δική σας περιπέτεια Songkran, θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε σε αυτό το άρθρο.

Είναι ασφαλές για επίσκεψη στην Μπανγκόκ;

Έχεις βρει αεροπορικά εισιτηρια; Δες και στο TicketsWe

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Aκολουθήστε μας στο facebook

Τι είναι το Songkran;

Φεστιβάλ Songkran

Κάθε χρόνο, στις 13 Απριλίου, οι Ταϊλανδοί γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους με μια ιερή γιορτή που ονομάζεται Songkran. Αν και οι κύριες γιορτές πραγματοποιούνται στις 13, οι εορτασμοί συνήθως διαρκούν τρεις ημέρες και ακόμη περισσότερο σε ορισμένες κοινότητες.

Η ίδια η λέξη μεταφράζεται σε «περνάω» ή «πλησιάζω» και είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για τους Βουδιστές, ιδιαίτερα εκείνους στην Ταϊλάνδη.

Το Songkran λαμβάνει χώρα τη συγκεκριμένη ημέρα κάθε χρόνο, καθώς η 13η Απριλίου είναι η ημέρα που ο ήλιος περνά στον αστερισμό του Κριού. Καθώς ο Κριός είναι το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου, αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου έτους.

Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από παραδόσεις και τελετουργίες που παίζουν ρόλο στις γιορτές Songkran, το πιο διάσημο από τα οποία είναι η έκχυση νερού. Αυτό ισχύει για την κάλυψη τόσο ανθρώπων όσο και εικόνων ή αγαλμάτων του Βούδα με νερό, και οι ντόπιοι σίγουρα δεν κρατούν πίσω!

Αυτή η διαδικασία πιστεύεται ότι συμβολίζει τον καθαρισμό της χρονιάς που πέρασε ως προετοιμασία για το νέο έτος, και θεωρείται επίσης ότι φέρνει καλή τύχη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δρόμοι της Ταϊλάνδης μετατρέπονται σε ένα γεμάτο διασκεδαστικό πεδίο μάχης για τις πιο συναρπαστικές και απολαυστικές νερομαχίες, όπου η οικογένεια, οι φίλοι και οι άγνωστοι περνούν τη μέρα τους χρησιμοποιώντας κουβάδες, πιστόλια νερού, μάνικες και οτιδήποτε ενδιάμεσα για να βρέχονται ο ένας τον άλλον. με νερό.

Τα καλύτερα μέρη για να γιορτάσετε το Songkran

Τα καλύτερα μέρη για να γιορτάσετε το Songkran

Το Songkran είναι μια γιορτή σε ολόκληρη τη χώρα, που σημαίνει ότι ακόμη και μικρά χωριά και απομακρυσμένες πόλεις θα εξακολουθούν να είναι γεμάτα με ντόπιους που φέρνουν νερό και απολαμβάνουν όλες τις εορταστικές παραδόσεις.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες τοποθεσίες που κάνουν όλες τις στάσεις κατά τη διάρκεια του Songkran, και αυτές είναι συνήθως οι μεγαλύτερες πόλεις και οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Με βάση προτάσεις από ντόπιους και συνταξιδιώτες, είχα μειώσει τους δύο κορυφαίους προορισμούς μου στη Μπανγκόκ και στο Τσιάνγκ Μάι. Η πρωτεύουσα φαίνεται να διοργανώνει τους μεγαλύτερους εορτασμούς, αλλά το μικρότερο μέγεθος του Τσιάνγκ Μάι σημαίνει ότι η δράση λαμβάνει χώρα σε μια πιο συγκεντρωμένη περιοχή, κάτι που επιβεβαίωσε την απόφασή μου.

Το Τσιάνγκ Μάι είναι το διαμάντι της Βόρειας Ταϊλάνδης και είναι μια πολύ πιο συμπαγής πόλη σε σύγκριση με την Μπανγκόκ. Καθώς οι περισσότερες εκδηλώσεις επικεντρώνονται γύρω από την Παλιά Πόλη του Τσιάνγκ Μάι, ήταν μια πολύ πιο απλή επιλογή από το να συζητήσετε μεταξύ των διαφορετικών γειτονιών της Μπανγκόκ, καθώς κάθε περιοχή φαινόταν να έχει τις δικές της δραστηριότητες παρατεταγμένες.

Εάν σχεδιάζετε την εμπειρία σας στο Songkran γύρω από ένα ταξίδι στα νότια της χώρας, όπως το Πουκέτ και το Κο Σαμούι είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις. Αν ψάχνετε για κάτι λίγο έξω από το μονοπάτι, η δυτική πόλη Khon Kaen προσφέρει επίσης το θέαμα.

Μετάβαση στο Τσιάνγκ Μάι

Μετάβαση στο Τσιάνγκ Μάι

Το Τσιάνγκ Μάι ήταν ένα φανταστικό μέρος για να γνωρίσετε το Songkran και το να φτάσετε εκεί είναι πολύ απλό, ειδικά αν βρίσκεστε ήδη στην Ταϊλάνδη ενόψει των διακοπών.

Παρόλο που διαθέτει ένα διεθνές αεροδρόμιο, οι περισσότεροι άνθρωποι που επισκέπτονται το Τσιάνγκ Μάι πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνουν μια στάση στην Μπανγκόκ πριν, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων θα προσγειωθεί εδώ.

Θα έχετε μερικές επιλογές για να φτάσετε στο Τσιάνγκ Μάι από την πρωτεύουσα, αλλά οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι να πάρετε μια πτήση διάρκειας 1 ώρας ή το αγαπημένο σας σακίδιο, που είναι το τρένο για ύπνο. Επέλεξα το δεύτερο, καθώς συμπεριέλαβα τον Songkran σε ένα πιο εκτεταμένο ταξίδι στην Ταϊλάνδη.

Αυτά τα τρένα χρειάζονται συνήθως περίπου 12 έως 14 ώρες και είναι καλύτερο να αγοράσετε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά τουλάχιστον λίγες ημέρες νωρίτερα, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο να εξαντλούνται. Η πλειοψηφία των τρένων ταξιδεύει τόσο μέσω του κεντρικού σταθμού Krung Thep Aphiwat όσο και του σταθμού Don Mueang, αλλά το πρώτο είναι ένα εύκολο σημείο εκκίνησης καθώς είναι πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Είναι δυνατό να κάνετε το ταξίδι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η επιλογή διανυκτέρευσης σας γλιτώνει από το να φτάσετε αργά τη νύχτα. Επιπλέον, τα κρεβάτια στις άμαξες ύπνου είναι πολύ πιο άνετα από ό,τι θα περίμενε κανείς!

Παραδοσιακά Τελετουργικά

Παραδοσιακά Τελετουργικά

Όταν ξεκινήσετε την έρευνά σας στο Songkran, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες εικόνες που εμφανίζονται στο διαδίκτυο παρουσιάζουν τις τρελές νερομαχίες και τις παρελάσεις, αλλά υπάρχει επίσης μια σειρά από άλλες παραδόσεις που παίζουν ρόλο στους εορτασμούς.

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών Songkran και είναι μια ιδιαίτερα ιδιαίτερη στιγμή για τους Ταϊλανδούς να δείξουν εκτίμηση για τους μεγαλύτερους συγγενείς τους. Τα πανηγύρια γεμάτα κλασικά τοπικά πιάτα και οι βραδιές οικογενειακών παιχνιδιών είναι επίσης συνηθισμένες.

Πολλοί από τους ναούς της πόλης γεμίζουν με πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και οι ντόπιοι θα ρίχνουν νερό πάνω από πολλές από τις ιερές εικόνες του Βούδα ως σύμβολο εξαγνισμού ενώ παράλληλα θα κάνουν προσφορές στους μοναχούς. Ήμουν αρκετά τυχερός να παρακολουθήσω μερικά από αυτά σε δράση, κάτι που μου έδωσε μια πολύ καλύτερη κατανόηση του πόσο σημαντικό είναι το Songkran για τον λαό της Ταϊλάνδης.

Αυτό το τελετουργικό συνδέεται επίσης με μια παλιά παράδοση κατά την οποία νεότερα μέλη της οικογένειας ρίχνουν νερό στα χέρια και τα πόδια των ηλικιωμένων ως ένδειξη σεβασμού. Αυτά τα δύο έθιμα έχουν κλιμακωθεί με τα χρόνια και σταδιακά έχουν εξελιχθεί σε πλήρους κλίμακας νερομαχίες με τις οποίες το Songkran έχει γίνει τόσο συνώνυμο.

Νερομαχίες σε όλη την πόλη

Νερομαχίες

Τώρα, στο αναμφισβήτητα πιο διάσημο μέρος όλων των συμβάντων του Songkran: τις άγριες και υπέροχες νερομαχίες!

Το Τσιάνγκ Μάι επικεντρώνεται γύρω από μια παλιά περιτειχισμένη πόλη, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότερες γιορτές Songkran. Δεν μπορείτε να πάτε πολύ στραβά με οπουδήποτε σε αυτήν την περιοχή, αλλά η Πύλη Τσιάνγκ Μάι και η Πύλη Thapae τείνουν να είναι οι πιο πολυσύχναστες περιοχές στην πόλη αυτή τη στιγμή.

Οι εορτασμοί είναι πραγματικά ένα αξιοθέατο. Αν φανταστείτε κάθε άτομο στο δρόμο εξοπλισμένο με κουβάδες και υδρόβια όπλα, τοπικά μπαρ που φωνάζουν μουσική, ποτά που ρέουν, πάρτι στο δρόμο και σμήνη pickup φορτηγών γεμάτα ντόπιους ντυμένους με νερό, θα έχετε μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για το πώς πηγαίνει ο Songkran .

Κανείς δεν γλιτώνει από το μούσκεμα, καθώς κάθε άτομο που περνάτε θα είναι έξω για να χορτάσει εντελώς όποιον βρεθεί στο δρόμο του! Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είστε μόνο στο άκρο υποδοχής, καθώς θα μπορείτε να αγοράσετε τα γιγαντιαία πιστόλια νερού για τον εαυτό σας από έναν από τους πολλούς πωλητές που βρίσκονται στους δρόμους.

Αυτή η παράδοση εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τους κύριους χώρους για πάρτι, καθώς όποιον προσπεράσετε, ακόμη και σε πιο ήσυχες γωνιές, είναι πιθανό να σας βυθίσει στο νερό το δευτερόλεπτο που θα περπατήσετε. Εάν ταξιδεύετε με μοτοσικλέτα σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια του Songkran, μπορείτε επίσης να περιμένετε να σας πετάξουν κουβάδες με νερό ενώ οδηγείτε. Ως αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να αποφύγετε να το κάνετε αυτό ακόμα κι αν είστε έμπειρος αναβάτης!

Πράγματα να κάνεις στην Τσιάνγκ Μάι

Παρέλαση

Παρέλαση του Βούδα Phra Singh

Μέσα σε όλο το χάος των νερομαχιών γίνεται μια ετήσια παρέλαση που περιλαμβάνει εικόνες του Βούδα που λαμβάνονται από μερικούς από τους πιο ιερούς ναούς του Τσιάνγκ Μάι.

Ενώ συνήθως υπάρχουν πολλές διαφορετικές παρελάσεις που προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια της τριήμερης εορταστικής περιόδου, η κύρια πομπή πραγματοποιείται στις 13 Απριλίου. Μοναχοί, μουσικοί και χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές συμμετέχουν στην παρέλαση κάθε χρόνο και οι ντόπιοι ραντίζουν νερό πάνω από τα αγάλματα του Βούδα καθώς η πορεία κάνει τον δρόμο της γύρω από την πόλη.

Τι είναι το Songkran

Εάν, όπως εγώ, περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας γύρω από την περιοχή Thapae Gate, δεν θα χρειαστεί να πάτε μακριά για να προλάβετε την παρέλαση, καθώς η πομπή περνά από εδώ κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

Η πορεία συνεχίζεται μέχρι να τελειώσει στο Wat Phra Singh, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς του Τσιάνγκ Μάι στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Για να ρίξετε μια ματιά στην παρέλαση χωρίς να στριμώξετε ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους, προτείνω να προχωρήσετε προς το ναό και πιο μακριά από την πύλη, όπου τα πλήθη αρχίζουν να αραιώνουν.

Οι ταξιδιώτες προτείνουν 

Μετά το πάρτυ

Μετά το πάρτυ

Ακριβώς επειδή τα πράγματα ξεκινούν νωρίς στο Τσιάνγκ Μάι κατά τη διάρκεια του Songkran δεν σημαίνει ότι το πάρτι τελειώνει μετά το σκοτάδι. Αν μη τι άλλο, οι εορτασμοί γίνονται ακόμη πιο πληθωρικοί όσο περνάει η νύχτα.

Σε όλη την πόλη, οι νερομαχίες μαίνονται πολύ μετά τη δύση του ηλίου, επομένως είναι καλύτερο να χτυπήσετε τις μπάρες με τα ήδη μουσκεμένα ρούχα σας, καθώς πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι τα μούλιασμα συνεχίζονται μέχρι τη νύχτα.

Σχεδόν κάθε μπαρ στην πόλη έχει θόρυβο όταν έρχεται το Songkran, οπότε δεν μπορείτε να πάτε πολύ στραβά ανεξάρτητα από το πού επιλέξετε να πάτε για ένα μετά το πάρτι. Κόλλησα γύρω από την Παλιά Πόλη για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και είχα ένα απόλυτο άλμα στο μπαρ στην περιοχή της πλατείας Lanna.

Το Songkran είναι κάπως μια ολονύχτια εκδήλωση, καθώς υπήρχαν πάρτι αφρού, συνεδρίες DJ, ακόμη και μπάτσες δίπλα στην πισίνα σε πολλά από τα ξενοδοχεία, πολλά από τα οποία συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αν δεν έχετε την αντοχή για γλέντι αργά το βράδυ, είναι σοφό να επιλέξετε ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο, αν δεν είστε πρόθυμοι να πάτε στην πόλη, δεν θα μείνετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα, κάτι που είναι σχεδόν δεδομένο για καταλύματα σε πιο κεντρική τοποθεσία.

Διαβάστε επίσης:Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Ταϊλάνδη;

Πού να μείνετε στο Τσιάνγκ Μάι

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια