Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Τσαντ

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Τσαντ (η δική μας άποψη)

Η αφρικανική χώρα του Τσαντ δεν είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να προσελκύει ένα κοινό αφοσιωμένων ταξιδιωτών. Ίσως είστε σε μια αναζήτηση για να δείτε κάθε χώρα στον κόσμο ή απλά θέλετε να πάτε σε έναν προορισμό που δεν έχετε ξαναπάει.

Τα αραιά, σχεδόν σεληνιακά τοπία του Τσαντ είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα για τους ατρόμητους ταξιδιώτες που κάνουν το δρόμο τους προς αυτή τη χώρα. Ο ορεινός όγκος Bongor φιλοξενεί την προϊστορική βραχώδη τέχνη και τα έντονα βουνά.

Ακόμη πιο περίεργος είναι ο κρατήρας Gore, ένα μοναδικό τοπίο που παλαιότερα ήταν ηφαιστειακό. Μπορείτε επίσης να δείτε την έρημο Σαχάρα, τη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου, και να κάνετε ένα ατρόμητο ταξίδι με καμήλες. Όπως πολλές άλλες αφρικανικές χώρες, το Τσαντ φιλοξενεί εντυπωσιακή άγρια ​​ζωή που μπορείτε να δείτε από ένα σαφάρι.

Το Εθνικό Πάρκο Ζακούμα φιλοξενεί λιοντάρια, ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις Kordofan. Η ομορφιά είναι ότι αυτό το πάρκο είναι πολύ λιγότερο γεμάτο από μερικά από τα πιο δημοφιλή αποθέματα θηραμάτων της Αφρικής.

Αλλά ενώ αυτή η ιστορική χώρα είναι πλούσια σε ιστορία, πολιτισμό και εκπληκτικά αξιοθέατα που δεν μπορείτε να δείτε πουθενά αλλού, ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε το Τσαντ; Εδώ είναι η άποψή μας.

Διαβάστε επίσης:

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Τσαντ το 2023

Πανέμορφος σχηματισμός βράχου που απεικονίζεται την καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε το Τσαντ, με μια αψίδα ψηλά πάνω από την άγονη κοιλάδα κάτω με έναν γαλάζιο ουρανό στο φόντο

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Τσαντ είναι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, η οποία διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το τοπίο είναι ακόμα καταπράσινο χάρη στην περίοδο των βροχών, αλλά δεν θα αντιμετωπίσετε τόση αναστάτωση από τον καιρό όπως θα κάνατε κατά την περίοδο των βροχών.

Το Τσαντ δεν έχει τις τέσσερις εποχές που έχουν συνηθίσει πολλοί άνθρωποι στον δυτικό κόσμο – άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνας. Αντίθετα, η χώρα βιώνει μια περίοδο βροχών και μια περίοδο ξηρασίας .

Αυτό είναι κοινό σε πολλές τροπικές και υποτροπικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Η διαίρεση της περιόδου των βροχών και της ξηρασίας εξαρτάται από το πού βρίσκεστε στο Τσαντ. Στα βόρεια, που είναι μέρος της άνυδρης ερήμου Σαχάρας, η ξηρή περίοδος διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, με λίγες μόνο βροχές μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου.

Το κεντρικό, ημίξηρο Τσαντ έχει μια περίοδο βροχών που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Η περίοδος των βροχών είναι η μεγαλύτερη στο νότιο Τσαντ, που διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Όπου κι αν σκοπεύετε να πάτε, η ξηρή περίοδος είναι η καλύτερη εποχή για να πάτε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περίοδος της ξηρασίας είναι η εποχή που είναι πιο εύκολο να ταξιδέψετε σε όλη τη χώρα. Το Τσαντ εξακολουθεί να είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα που αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις υποδομής, όπως κακούς δρόμους.

Η βροχή δυσκολεύει πολύ τη μετακίνηση στη χώρα, ενώ κατά την ξηρή περίοδο, οι δρόμοι είναι βατοί εάν δεν συντηρούνται καλά και έχουν σκόνη.

Δεδομένου ότι το Τσαντ είναι τόσο μεγάλο και πολλά από τα καλύτερα αξιοθέατα του είναι απομακρυσμένα τοπία που μπορείτε να φτάσετε μόνο μετά από οδήγηση για αρκετές ημέρες έξω από την πρωτεύουσα, είναι λογικό να χρονομετρήσετε το ταξίδι σας με βάση το πότε είναι πιο εύκολο να οδηγήσετε.

Η επίσκεψη κατά την έναρξη της ξηρής περιόδου έχει επίσης πρόσθετα οφέλη. Ένα από τα πιο διάσημα τοπικά φεστιβάλ, το Gerewol, γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό το ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνεται από τους ανθρώπους του Wodaabe είναι ένα τελετουργικό φλερτ όπου οι άντρες βάζουν μακιγιάζ και παίζουν για να προσελκύσουν γυναίκες.

Είναι μια μοναδική εμπειρία που κάθε επισκέπτης στο Τσαντ πρέπει να δει. Η ξηρή περίοδος είναι επίσης η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Ζακούμα και να δείτε τη διάσημη αφρικανική άγρια ​​ζωή.

Ο ιστότοπος των Αφρικανικών Πάρκων συνιστά να επισκεφθείτε τη Ζακούμα κατά το τελευταίο μέρος της ξηρής περιόδου – Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Τότε είναι που οι πιθανότητές σας να εντοπίσετε την άγρια ​​ζωή είναι οι υψηλότερες, χάρη στα μεταναστευτικά κοπάδια βουβάλων, τις αντιλόπες, ακόμη και τα πουλιά που ανακατεύονται γύρω από τις σωζόμενες πηγές νερού στο πάρκο.

Η πρώιμη ξηρή περίοδος έχει επίσης τη γοητεία της όταν πρόκειται για το Εθνικό Πάρκο Ζακούμα. Αυτό που άλλοι άνθρωποι θεωρούν το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να δείτε αποδημητικά πουλιά, όπως πελεκάνους, χάρη στην αφθονία του νερού στο πάρκο εκείνη την εποχή.

Η φθηνότερη στιγμή για να επισκεφθείτε το Τσαντ

Για έναν οδηγό για την καλύτερη στιγμή για να ταξιδέψετε στο Τσαντ, μια φωτογραφία του ποτίσματος Guelta d'Archei με το νερό της βροχής δίπλα σε γιγάντια κόκκινα βράχια

Η φθηνότερη περίοδος για να επισκεφθείτε το Τσαντ είναι την περίοδο των βροχών, η οποία διαρκεί από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ανάλογα με την περιοχή. Αυτή η εποχή δεν είναι τόσο δημοφιλής στους τουρίστες, επομένως οι τιμές τείνουν να είναι χαμηλότερες.

Ωστόσο, οι τιμές δεν κυμαίνονται τόσο ανάλογα με την εποχή όσο σε πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Το Τσαντ δεν προσελκύει αρκετούς επισκέπτες ώστε ο τουρισμός να επηρεάσει πραγματικά τις τιμές.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επίσκεψη στο Τσαντ θα είναι ακριβή ανεξάρτητα από το πότε θα πάτε. Αν και η ίδια η χώρα έχει πολύ χαμηλό κόστος ζωής, τα ταξίδια είναι δύσκολα. Το Τσαντ είναι απομακρυσμένο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε πολλές πτήσεις για να φτάσετε εκεί από τους περισσότερους παγκόσμιους προορισμούς.

Τα ταξίδια εντός της χώρας είναι επίσης ακριβά επειδή συχνά πρέπει να πληρώσετε για ιδιώτες οδηγούς. Οι περισσότεροι προορισμοί είναι δυνατός (ή τουλάχιστον συνιστάται έντονα) να επισκεφθείτε μόνο με ξεναγό ή οργανωμένη ομάδα περιήγησης.

Αν και η περίοδος των βροχών είναι ελαφρώς φθηνότερη από την ξηρή περίοδο, η ανταλλαγή μπορεί να μην αξίζει τον κόπο. Λάβετε υπόψη ότι το ταξίδι στο Τσαντ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι συνήθως ένας λογιστικός πονοκέφαλος.

Λιγότερο απασχολημένος χρόνος για να επισκεφθείτε το Τσαντ

Ηλιοβασίλεμα πάνω από την άγονη έρημο της Σαχάρας στο Τσαντ κατά τη διάρκεια της λιγότερο πολυάσχολης στιγμής για επίσκεψη

Η λιγότερο πολυάσχολη περίοδος για να επισκεφθείτε το Τσαντ είναι σίγουρα η εποχή των βροχών. Στο νότο, αυτό διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και είναι κάπως πιο σύντομο όσο πιο βόρεια πηγαίνετε.

Ωστόσο, το Τσαντ δεν είναι καθόλου απασχολημένο με τουρίστες, όποια ώρα της ημέρας κι αν πάτε. Κάθε χρόνο, η χώρα δέχεται μόνο περίπου 40.000 διεθνείς επισκέπτες  κάθε χρόνο, και πολλοί από αυτούς είναι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας ή άνθρωποι στη χώρα για άλλο σκοπό εκτός από τον τουρισμό.

Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, το Εθνικό Πάρκο Ζακούμα, δέχεται μόνο λίγους περισσότερους από 2.000 επισκέπτες ετησίως . Πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες είναι ντόπιοι που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη φυσική κληρονομιά της χώρας τους.

Η έλλειψη πλήθους είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο οι λάτρεις της φύσης στρέφονται στο Zakouma στο Τσαντ αντί για κάποια πιο δημοφιλή πάρκα σε άλλες χώρες που είναι επίσης πιο πολυσύχναστα.

Ακόμα κι αν το επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της «πολυάσχολης» σεζόν, είναι πιθανό να περάσετε ολόκληρο το ταξίδι σας χωρίς να δείτε άλλον ξένο. Το να ξεπεράσετε τα πλήθη δεν θα πρέπει να αποτελεί παράγοντα κατά τον προγραμματισμό του χρόνου του ταξιδιού σας στο Τσαντ.

Η χειρότερη στιγμή για να επισκεφθείτε το Τσαντ

Τουαρέγκ και αμμόλοφοι απεικονίζονται με μπεζ άμμο και ένας άνδρας που κυματίζει στην κάμερα για μια ανάρτηση με τίτλο Καλύτερη ώρα για επίσκεψη στο Τσαντ

Η χειρότερη περίοδος για να επισκεφθείτε το Τσαντ είναι η περίοδος των βροχών, η οποία διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Οι έντονες βροχοπτώσεις κάνουν πολύ δύσκολη τη μετακίνηση στη χώρα, προσθέτοντας ένα επιπλέον εμπόδιο σε ένα ταξίδι που είναι υλικοτεχνική πρόκληση στις καλύτερες στιγμές.

Το Τσαντ δεν έχει πολλούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους και πολλοί μεγάλοι δρόμοι, καθώς και μικρότερα μονοπάτια, δεν συντηρούνται καλά. Οι ήδη ανώμαλες συνθήκες οδήγησης επιδεινώνονται κατά την περίοδο των βροχών.

Το πρόβλημα είναι ότι οι δρόμοι είναι ο μόνος τρόπος για να μετακινηθείτε στη χώρα επειδή δεν υπάρχουν σιδηρόδρομοι ή άλλες εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς. Η περίοδος των βροχών προκαλεί περιοδικές πλημμύρες, οι οποίες μπορούν να παρασύρουν γέφυρες και να πλημμυρίσουν δρόμους, καθιστώντας τους αδιάβατους.

Η καναδική κυβέρνηση στην πραγματικότητα προειδοποιεί για τις κακές οδικές συνθήκες που επιδεινώνονται στην ταξιδιωτική της οδηγία για το Τσαντ . Η μετακίνηση στη χώρα είναι συχνά αδύνατη αυτή τη σεζόν.

Πολλά από τα κύρια αξιοθέατα του Τσαντ κλείνουν εντελώς κατά την περίοδο των βροχών. Ακόμα κι αν είστε πρόθυμοι να αντέξετε τις βροχές για να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να απογοητευτείτε πολύ από την έλλειψη πραγμάτων που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.

Για παράδειγμα, το Εθνικό Πάρκο Ζακούμα είναι κλειστό για όλους τους επισκέπτες  κατά την περίοδο των βροχών, η οποία στην περιοχή του πάρκου διαρκεί συνήθως από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Δημοφιλείς επιλογές καταλυμάτων όπως το Tinga Camp και το Camp Salamat είναι εντελώς κλειστά.

Ο λόγος που το πάρκο κλείνει είναι για την ασφάλεια των επισκεπτών. Οι επισκέπτες εξερευνούν το πάρκο οδηγώντας κατά μήκος δρόμων που γίνονται αδιάβατοι κατά την περίοδο των βροχών.

Μάλιστα, στον επίσημο ιστότοπό του, το πάρκο εξηγεί ότι πρέπει να αναβαθμίζει όλους τους δρόμους στο τέλος κάθε εποχής βροχών για να βεβαιωθεί ότι το πάρκο είναι βατό μόλις φτάσουν ξανά οι τουρίστες. Αυτό δείχνει την έκταση της ζημιάς που προκαλούν οι βροχές στην υποδομή του πάρκου.

Η εποχή των βροχών είναι επίσης απλά άβολη. Η συνεχής βροχή καθιστά δύσκολο να παραμείνετε στεγνοί, εκτός εάν έχετε αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια υψηλής ποιότητας. Η εποχή των βροχών είναι επίσης η πιο καυτή εποχή του χρόνου στο Τσαντ, καθιστώντας κάθε ταξίδι ζεστό, υγρό.

Η ζέστη δυσκολεύει τα ταξίδια ακόμη και στα βόρεια του Τσαντ. Ο βορράς δεν δέχεται τόση βροχόπτωση, επομένως θα πρέπει να είναι πιο βατός κατά την περίοδο των βροχών.

Ωστόσο, αυτή η περιοχή, όπου κυριαρχεί η έρημος Σαχάρα, γίνεται αφόρητα καυτή την περίοδο των βροχών. Η περίοδος των βροχών είναι επίσης όταν η χώρα έχει ελαφρώς λιγότερο κόσμο και τα ταξίδια μπορεί να είναι ελαφρώς πιο οικονομικά, επειδή όσοι εργάζονται στον τουρισμό είναι τόσο απελπισμένοι για εισόδημα που μειώνουν τις τιμές τους.

Ωστόσο, οι ανταλλαγές απλά δεν αξίζουν, καθώς η περίοδος των βροχών καθιστά πρακτικά αδύνατη τη μεταφορά. Αν δεν πρέπει να επισκεφθείτε το Τσαντ μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου για δουλειά, θα πρέπει να το αποφύγετε.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εγκαταλελειμμένο χωριό με μικρές ψάθινες καλύβες σε μπλε φόντο για έναν οδηγό για τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές για να επισκεφτείτε το Τσαντ

Ακόμα δεν είστε σίγουροι για το πότε να επισκεφτείτε το Τσαντ; Αυτή η γρήγορη λίστα πραγμάτων που πρέπει να έχετε κατά νου μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την τελική απόφαση:

  • Δώστε προτεραιότητα στις μετακινήσεις. Δεν έχει νόημα να χρονομετρήσετε την επίσκεψή σας με βάση τις φθηνότερες ή λιγότερο πολυσύχναστες ώρες για επίσκεψη σε έναν προορισμό που δεν είναι σχεδόν τουριστικό hotspot. Αντίθετα, σκεφτείτε πότε θα είναι πιο εύκολο να μετακινηθείτε.
  • Να προσέχετε την ασφάλειά σας. Το Τσαντ υποφέρει από συνεχιζόμενες εμφύλιες αναταραχές και ακόμη και ένοπλες συγκρούσεις σε μέρη της χώρας. Διαβάστε τις ταξιδιωτικές συμβουλές πριν πάτε. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού σας είναι η ασφάλεια, επομένως ακολουθήστε τις ειδήσεις εκ των προτέρων και ακυρώστε εάν υπάρχει εκτεταμένη αναταραχή.
  • Σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε μια οργανωμένη περιήγηση. Υπάρχει ασφάλεια σε αριθμούς και μια περιήγηση θα χειριστεί όλα τα δύσκολα logistics της πλοήγησης στη χώρα για λογαριασμό σας. Εάν δεν συμμετάσχετε σε μια περιοδεία, θα πρέπει να προσλάβετε έναν τοπικό οδηγό για να σας βοηθήσει να μετακινηθείτε.

Συχνές Ερωτήσεις

Βοσκός προβάτων στο Τσαντ που απεικονίζεται κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου για έναν οδηγό για την καλύτερη συνολική ώρα για να ταξιδέψετε στο Τσαντ, Αφρική

Ακολουθούν μερικές επιπλέον ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στο Τσαντ:

Πότε πρέπει να πάω στο Τσαντ;

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Τσαντ είναι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή της χώρας στην οποία βρίσκεστε, αλλά συνήθως διαρκεί από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο έως τον Μάιο.

Είναι το Τσαντ φιλικό προς τους τουρίστες;

Το Τσαντ είναι μια προκλητική χώρα για επίσκεψη. Δεν έχει πολλά από τις βασικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων που είναι βατοί όλο το χρόνο, πόσο μάλλον τουριστικής υποδομής. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις για να επισκεφθούν τη χώρα ανταμείβονται με μοναδικές εμπειρίες.

Ποιες είναι οι εποχές στο Τσαντ;

Το Τσαντ έχει δύο εποχές, όπως πολλές χώρες στο γεωγραφικό του πλάτος. Έχει περίοδο βροχών, που διαρκεί από Μάιο έως Οκτώβριο, και περίοδο ξηρασίας.

Μπορείτε να πιείτε στο Τσαντ;

Η απάντηση εξαρτάται από την περιοχή. Το αλκοόλ είναι ταμπού στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου και κεντρικού Τσαντ, όπου οι άνθρωποι είναι σε μεγάλο βαθμό μουσουλμάνοι. Είναι πιο συνηθισμένο στα νότια και σε μερικά μικρότερα κεντρικά χωριά.

Είναι το Τσαντ ασφαλές για μεμονωμένες γυναίκες ταξιδιώτες;

Συνιστάται οι γυναίκες να επισκέπτονται το Τσαντ ομαδικά. Η χώρα διέρχεται υψηλά επίπεδα αστάθειας, η οποία προκαλεί επίσης υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας.

Λοιπόν, Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το Τσαντ;

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Τσαντ είναι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, η οποία διαρκεί από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο έως τον Μάιο. Από υλικοτεχνική άποψη, αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε, επειδή οι δρόμοι δεν είναι βατοί κατά την περίοδο των βροχών.

Τα κύρια αξιοθέατα του Τσαντ, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Πάρκου Zakouma, είναι πιθανό να είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σε αυτή τη μοναδική χώρα σήμερα και ζήστε όλα όσα έχει να προσφέρει!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια