Συνοπτική ιστορία της Αγγλίας – Οδηγός 2024

Περιεχόμενα

Η ιστορία της Αγγλίας είναι σημαντική για να κατανοήσουμε το παρελθόν και το παρόν της αγγλικής ιστορίας με μια σύντομη περίληψη . Μια συναρπαστική γη, ένας αρχαίος πολιτισμός με πολλά ιστορικά γεγονότα. Ένα χρονοδιάγραμμα τόσο γεμάτο ημερομηνίες που είναι αδύνατο να συνοψιστεί σε λίγες γραμμές, το οποίο επηρέασε τη μοίρα όλου του κόσμου ! Από τους Σάξονες της Βρετανίας , τις διάφορες διαδοχικές μοναρχικές δυναστείες , τους παγκόσμιους πολέμους και κατακτήσεις , μέχρι την Κοινοπολιτεία . Η Αγγλία, χάρη στο παρελθόν της, διατηρεί μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν μαζί την ιστορία της στην περίληψή μας, κατανοώντας καλύτερα τη χώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Αγγλία!

Η Ιστορία της Αγγλίας

Για να κατανοήσουμε το παρόν είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το παρελθόν, χάρη σε μια σύντομη περίληψη της ιστορίας της Αγγλίας. όσο πλατιά και γεμάτη ημερομηνίες κι αν είναι. Η Αγγλία ήταν ήδη κατοικημένη κατά την προϊστορία , βλέποντας την πρώτη ρωμαϊκή εισβολή το 43 μ.Χ. Η ρωμαϊκή κληρονομιά στη Βρετανία , την οποία κυβέρνησε μέχρι τον 5ο αιώνα , έχει αφήσει ορατή κληρονομιά στη χώρα σήμερα . Αργότερα έφτασαν οι Αγγλοσάξονες , δημιουργώντας τη σημερινή πόλη. Ο Νορμανδός Γουλιέλμος ο Κατακτητής κατέλαβε τη χώρα το 1066 , εισάγοντας το φεουδαρχικό σύστημα , επηρεάζοντας τον πολιτισμό και τη γλώσσα. Ο αγγλικός Μεσαίωνας χαρακτηρίζεται από εσωτερικές διαμάχες εξουσίας, συγκρούσεις με τη Γαλλία και, το 1215, την υπογραφή της Magna Carta .

Ένα συγκλονιστικό γεγονός ήταν ο Μαύρος Θάνατος , που αποδεκάτισε τον πληθυσμό και άλλαξε για πάντα την κοινωνία το 1348 . Η σύγχρονη εποχή ανοίγει με τη μοναρχία των Tudor , την επέκταση στις αποικίες και τον Προτεσταντισμό . Τον 18ο αιώνα η Βιομηχανική Επανάσταση μετέτρεψε την Αγγλία σε οικονομική δύναμη, την πρώτη στον κόσμο, ανοίγοντας τη σύγχρονη εποχή . Ο ρόλος της χώρας κατά τον 20ο αιώνα και στους παγκόσμιους πολέμους ήταν ηγετικός, οδηγώντας στη δημιουργία της Κοινοπολιτείας και στην είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον 21ο αιώνα . Μετά την αρχαία Ρώμη, η αποικιακή αυτοκρατορία της Αγγλίας ήταν η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ, φτάνοντας στην αποαποικιοποίηση τον 20ο αιώνα, η πολιτιστική επιρροή της οποίας είναι ακόμη έντονα παρούσα. Την 1η Φεβρουαρίου 2020, η Αγγλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Brexit .

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Διαβάστε επίσης:

Ας δούμε λοιπόν μια περίληψη της ιστορίας αυτής της χώρας, για να την κατανοήσουμε εν συντομία.

Οι φάσεις της ιστορίας της Αγγλίας

ΠερίοδοςEpoche Storiche
ΠροϊστορίαΠριν από 800 000 χρόνια – 54 π.Χ
Britannia Romana54 π.Χ. – 5ος αιώνας
Μεσαίωνας5ος αιώνας – 1485
Μοντερνα εποχη1485 – 1820
Tudor1485 – 1588
Στιούαρτ1588 – 1685
Γεωργιανή ηλικία1701 – 1820
Βιομηχανική επανάσταση1760
βικτωριανή εποχή1837 – 1901
Εδουαρδιανή ηλικία1901 – 1910
Παγκόσμιοι Πόλεμοι20ος αιώνας
Σύγχρονη Αγγλία20ος – 21ος αιώνας
Αγγλία σήμερα21ος αιώνας – σήμερα…

Προϊστορία

Η Παλαιολιθική στην ιστορία της Αγγλίας εν συντομία, όπως θα δούμε σε αυτή την περίληψη, ξεκινά με την πρώτη ανθρώπινη παρουσία. Τα υπολείμματα που βρέθηκαν υποδηλώνουν ότι η Αγγλία ήταν η πρώτη αποικισμένη περιοχή των Βρετανικών Νήσων, χάρη και στο κλίμα της. Τοποθεσίες αυτής της περιόδου έχουν βρεθεί στο Happisburgh , Norfolk , με τα παλαιότερα ίχνη ανθρωποειδών εκτός Αφρικής . Το 9.000 π.Χ. , με το τέλος των παγετώνων, άρχισε η Μεσολιθική και γύρω στο 6.500 π.Χ. η Μεγάλη Βρετανία αποσχίστηκε οριστικά από την ήπειρο . Με την έναρξη της καλλιέργειας ξεκίνησε η Νεολιθική , γύρω στο 4.000 π.Χ.

Σε αυτήν την περίοδο βλέπουμε τους πρώτους τάφους και ταφικά μνημεία, όπως το Stonehenge . Αυτό δείχνει επίσης ένα αρχαίο ενδιαφέρον για τον κόσμο. Η επεξεργασία του πυριτόλιθου επιτρέπει την παραγωγή αντικειμένων και δρόμων, μαζί με την αποψίλωση των δασών . Στην παραλιακή περιοχή του Somerset βρίσκουμε το Sweet Track , έναν από τους παλαιότερους δρόμους στον κόσμο. Επιπλέον, το αλάτι εξορύσσεται στο Βόρειο Γιορκσάιρ από τη νεολιθική περίοδο .

 Στόουνχεντζ

Η εποχή του Χαλκού

Από το 2.500 π.Χ. της ιστορίας της Αγγλίας στην περίληψη, η Εποχή του Χαλκού και η επεξεργασία αυτού του κράματος ξεκινά στη Βρετανία. Η κοινωνία είναι συγκεντρωτική και αναδύεται μια αυταρχική ελίτ , που περιλαμβάνει πολεμιστές και κυνηγούς, καθώς και πιο δομημένους οικισμούς . Οι κελτικές γλώσσες αναπτύχθηκαν πιθανώς σε αυτήν την περίοδο. Το σύστημα του Ατλαντικού καταρρέει, διατηρώντας επαφή με τη Γαλλία πέρα ​​από τη Μάγχη , διαδίδοντας την κουλτούρα του Hallstatt .

Την περίοδο αυτή αναπτύχθηκαν και φρούρια στους λόφους , που χτίστηκαν κυρίως μεταξύ 600 και 400 π.Χ. στο νότο. Το Massaliot Periplus , ένα εγχειρίδιο για την πλοήγηση στο νησί , χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Η πρώτη εισβολή της Γαλλικής φυλής των Παρισίων ξεκινά το 300 π.Χ., στη συνέχεια το 150 και το 100, ερχόμενος να ελέγξει τα νότια των Βελγών . Κατά τις εκστρατείες του στη Γαλατία , ο Ιούλιος Καίσαρας εισέβαλε στη Βρετανία το 54 π.Χ. Έλεγχε τους πόρους, τα αγαθά και το εμπόριο: η Ρώμη έγινε ο κόμβος των πάντων και του πλούτου.

Η κατάκτηση της Βρετανίας

Στην ιστορία της Αγγλίας που συνοψίζεται εν συντομία, σε δύο αποστολές μεταξύ 55 και 54 π.Χ. , ο Ιούλιος Καίσαρας εισέβαλε στη Βρετανία, αρχικά κατόπιν εντολής του αυτοκράτορα Κλαύδιου . Αποβιβάστηκε στο Κεντ με 40.000 άνδρες, νικώντας τις φυλές στη μάχη του Medway . Ο Αύλος Πλαύτιος διέταξε τα στρατεύματα, περιμένοντας τον αυτοκράτορα να φτάσει στο σημερινό Κόλτσεστερ και μετά να επιστρέψει στη Ρώμη θριαμβευτικά. Τα εδάφη των Κατουβελάουνι έγιναν πελατειακά βασίλεια, ενώ η υπόλοιπη χώρα έγινε ρωμαϊκή επαρχία . Ο Βεσπασιανός στα μετέπειτα χρόνια υπέταξε τις φυλές προς τα νότια, μετακινώντας τα σύνορα στους ποταμούς Τρεντ και Σέβερν .

Με επικεφαλής την Boudicca , πολεμίστρια βασίλισσα, το 60 μ.Χ. μερικές φυλές επαναστάτησαν κατά της Ρώμης, καταλαμβάνοντας το Colchester, το Λονδίνο, το Winchester και το St. Albans. Ο Σουετόνιος Παουλίνος , κυβερνήτης του τότε Λοντίνιο , εκκένωσε την πόλη προτού οι επαναστάτες της βάλουν φωτιά, δημιουργώντας ένα στρώμα λιωμένου κόκκινου πηλού κάτω από την πόλη. Ο Παουλίνος συγκέντρωσε τα υπολείμματα του ρωμαϊκού στρατού για τη μάχη του Watling Road , νικώντας τον Boudicca. Στα 20 χρόνια που ακολούθησαν τη Σύντομη Ιστορία της Αγγλίας, υπό τον Gnaeus Julius Agricola η αυτοκρατορία επέκτεινε τα σύνορά της, ενσωματώνοντας τον βορρά και την Ουαλία , εδραιώνοντάς την με το Τείχος του Αδριανού το 138 . Η ρωμαϊκή δύναμη υπονομεύτηκε ελαφρώς από τις επιθέσεις από σκωτσέζικες φυλές και οι Ρωμαίοι παρέμειναν στο νησί για 350 χρόνια.

Λείψανα του ρωμαϊκού οχυρού στην Arbeia, South Shields

Αγγλικός Μεσαίωνας

Στην περίληψή μας, ο αγγλικός Μεσαίωνας είναι μια κεντρική περίοδος. Ξεκίνησε τον 5ο αιώνα και τελείωσε τον 15ο αιώνα , με τη σύγχρονη εποχή . Ανοίγει με την άφιξη των Αγγλοσάξωνων και την αναχώρηση των λεγεώνων της Ρώμης, εγκαταλείποντας τη Βρετανία, μέχρι την άφιξη στον Ερρίκο VIII και τη μεταρρύθμιση του Σκωτσέζου Τζον Νοξ . Με τους Αγγλοσάξονες , η αγγλική λογοτεχνία άνθισε με επικά ποιήματα, όπως το Beowulf και τη μεταλλουργία . Μεταστράφηκαν στον Χριστιανισμό τον 7ο αιώνα , οδηγώντας έτσι στη γέννηση μοναστηριών και μοναστηριών , μέχρι τις επιθέσεις των Βίκινγκ μεταξύ 8ου και 9ου αιώνα. Η κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν η αρχή των Σκοτεινών Χρόνων : μια περίοδος αστικής κρίσης κατά τη διάρκεια της αγγλικής ιστορίας.

Στη μεταρωμαϊκή Βρετανία

Μεταξύ του 5ου και του 6ου αιώνα δεν έχουμε πολλές πηγές, εκτός από συγγράμματα όπως το χρονικό του Γκίλντα , έργα, ποιήματα και λίγα λείψανα. Το 410 μ.Χ. οι Ρωμαίοι εγκατέλειψαν το νησί, έτσι οι Καληδονίτες, οι Σκωτσέζοι και οι Πίκτες, βόρεια του Τείχους του Αδριανού , μετακόμισαν στα πεδινά της Αγγλίας. Οι Βρετανοί, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, ζήτησαν την υποστήριξη των Γιούτων, των Άγκλων και των Σάξονων από την ήπειρο. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Αγγλίας εν συντομία, οι Αγγλοσάξονες επαναστάτησαν , ξεκινώντας την εγκατάσταση τους μέχρι τον 7ο αιώνα , εξαλείφοντας την άρχουσα τάξη και ιδρύοντας γερμανικά βασίλεια από τον 5ο έως τον 6ο αιώνα, ιδρύοντας μικρά χωριά και διαδίδοντας τη γλώσσα.

Στο Κεντ , στο Isle of Wight και στο Hampshire εγκαταστάθηκαν οι Γιούτες , οι Σάξονες κατέλαβαν νότια του Τάμεση, το Middlesex και τα Midlands. Σε αυτήν την περίοδο, γεννήθηκαν μικρές κοινότητες με επικεφαλής ισχυρές οικογένειες που ονομάζονται περιοχές . Ταραγμένα και βίαια βασίλεια, με πολυθεϊστικές λατρείες που ζούσαν από το κυνήγι και την αναπαραγωγή.

Τοίχος του Αδριανού στο πάρκο Walltown Quarry Country Park

εκχριστιανισμός

Ο εκχριστιανισμός του νησιού ξεκίνησε το 597 , με την άφιξη ιεραποστόλων με επικεφαλής τον Αυγουστίνο στο Κεντ . που έστειλε ο Πάπας Γρηγόριος ο Μέγας . Ο βασιλιάς Έθελμπερτ μεταστράφηκε, έτσι τα βασίλεια στο νότο και στο Καντέρμπουρι ο Αυγουστίνος επενδύθηκε ως ο πρώτος αρχιεπίσκοπος στην ιστορία της Αγγλίας, συνοπτικά. Η επιρροή των ευαγγελιζόντων μοναχών προήλθε και από την Ιρλανδία, η οποία ίδρυσε πολλά μοναστήρια, όπως η Saint Columba στην Κορνουάλη το 590 και στη Northumbria ο Saint Aidan, το 635, ίδρυσε τη μονή Lindisfarne . Ο βασιλιάς Owsy της Northumbria, στο Whitby, προσηλυτίστηκε επίσης . Ιδρύθηκαν διάφορες επισκοπές, δημιουργώντας την Αγγλική Εκκλησία . Ο κελτικός πολιτισμός μαζί με τον λατινικό δημιούργησαν πολλά χειρόγραφα για αυτόν στα χέρια λογίων της εποχής, όπως αυτό του Αγίου Βεντέ του Σεβασμιωτάτου.

Καθεδρικός Ναός του Καντέρμπουρυ

Η αγγλοσαξονική επαρχία και οι επιδρομές των Βίκινγκ

Ανάμεσα στα διάφορα αγγλοσαξονικά βασίλεια που επιδίωκαν την υπεροχή μεταξύ του 7ου και του 8ου αιώνα, η πολιτική τάξη πραγμάτων ήταν ασταθής . Πρώτον, ο πιο ισχυρός βασιλιάς ήταν ο Έθελμπερτ του Κεντ, αργότερα μετακόμισε στο Βασίλειο της Νορθούμπρια και, τον 7ο αιώνα, στο Βασίλειο της Μερκίας υπό τον βασιλιά Πέντα . Το βασίλειο της Μερκίας επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια του 8ου αιώνα και ο βασιλιάς Όφφα της Μερκίας θεωρήθηκε ισάξιός του από τον Καρλομάγνο . Ο Πάπας Αδριανός Α’ τον αποκάλεσε επίσης Βασιλιά των Άγγλων . Μόνο τον 9ο αιώνα τελείωσε η υπεροχή του υπέρ του Βασιλείου του Wessex . Ο όρος Heptarchy , στην πραγματικότητα, υποδηλώνει την περίοδο μετά τον αγγλοσαξονικό αποικισμό, όταν το βασίλειο χωρίστηκε στα 7 . Αυτό τελείωσε τον 10ο αιώνα, με τη γέννηση του Βασιλείου της Αγγλίας, όπως θα δούμε στη σύντομη ιστορία του για την Αγγλία στην περίληψη.

Τον 8ο αιώνα οι εισβολές των Βίκινγκς από τη Δανία εντάθηκαν , επιτέθηκαν στο μοναστήρι του Lindisfarne το 793. Το 865 ο στρατός των Βίκινγκ κατέλαβε την Υόρκη , νίκησε το Βασίλειο της Ανατολικής Αγγλίας και κατέκτησε οριστικά το νησί . Αυτό το γεγονός άλλαξε γρήγορα την ιστορία της Αγγλίας, φτάνοντας επίσης στη Northumbria και τη Mercia. Μόνο το 878 , στη μάχη του Έντινγκτον , ο Άλφρεντ ο Μέγας πέτυχε μια νίκη, προκαλώντας τους Βίκινγκς να υποχωρήσουν στο Danelaw . Επιπλέον, ο Alfredo δημιούργησε το Doom Book , έναν κανονιστικό κώδικα και αύξησε την εκπαίδευση.

Τα ερείπια της Μονής Lindesfarne

Η ενοποίηση του Βασιλείου της Αγγλίας

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Αγγλίας στην περίληψή μας, ο βασιλιάς Άλφρεντ πεθαίνει το 899 και τον διαδέχεται ο Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος . Με τον κουνιάδο του Έθελρεντ της Μερκίας ξεκίνησε την επέκταση του βασιλείου, χτίζοντας οχυρωμένες πόλεις. Ο Athelstan , γιος του Edward, έγινε βασιλιάς της Mercia μετά το θάνατο του πατέρα του, συνεχίζοντας την επέκταση. Γίνεται ο de facto πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας. Μόνο τον 10ο αιώνα , ωστόσο, ο Έντγκαρ εδραίωσε το βασίλειό του, συνεχίζοντας να πετυχαίνει νίκες εναντίον των Βίκινγκς. Δολοφονώντας τον αδελφό του, η Έθελρεντ Β’ αναλαμβάνει την εξουσία.

Οι επιθυμίες των Σκανδιναβών εξακολουθούν να κοιτάζουν προς την Αγγλία και η Έθελρεντ ηττάται από τον Σουίν της Δανίας, αλλά ανακτά τον θρόνο με το θάνατό του. Ο Edmund II, γιος του Ethelred, αφήνει τον θρόνο στον Cnut the Great , γιο του Sweyn, με το θάνατό του το 1016 . Μόνο το 1042 , με τον Εδουάρδο τον Ομολογητή, ο Γουέσεξ επέστρεψε στο θρόνο. Το 1066 , μετά το θάνατο του Εδουάρδου, χωρίς κληρονόμους, ο Χάρολντ Β’ ανέλαβε τον θρόνο νικώντας τον Χάραλντ Γ’ Σίγκουρντσον στη μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ .

Η νορμανδική κατάκτηση

Τον 11ο αιώνα , κατά τη διάρκεια της σύνοψης της ιστορίας της Αγγλίας, εν ολίγοις, συνέβη η Νορμανδική κατάκτηση, μαζί με τους Γάλλους και τους Βρετόνους , με επικεφαλής τον Δούκα της Νορμανδίας Γουλιέλμο Α’ . Η τελική τους νίκη για τον έλεγχο του νησιού ήρθε το 1066 , κερδίζοντας τη Μάχη του Χέιστινγκς . Ο Γουίλιαμ είχε αξιώσεις για το θρόνο καθώς ο Εδουάρδος ο Ομολογητής τον ονόμασε διάδοχο, όντας χωρίς κληρονόμους, αλλά στέφθηκε Χάρολντ . Ο Χάραλντ Γ’, Νορβηγός βασιλιάς , και ο αδελφός του Τόστιγκ έφτασαν επίσης για να του αντιταχθούν και εισέβαλαν στο βορρά το 1066 . Ο Χάρολντ τους νίκησε στη μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ , πριν από την άφιξη του Γουίλιαμ και ο Χάρολντ πέθανε στη μάχη. Ο Γουλιέλμος αντιμετώπισε πολλές εσωτερικές συγκρούσεις μέχρι το 1072 .

Έκτισε πολλά κάστρα στο βασίλειο, εισήγαγε τη νορμανδική γλώσσα για τους ευγενείς και τροποποίησε το σύστημα του φέουδου. Ακόμη, κατάργησε τη δουλεία και έτσι ξεκίνησε ένα ρήγμα στον αγγλικό Μεσαίωνα, αλλά και στον Ευρωπαϊκό. Η επιρροή της Σκανδιναβίας στο βασίλειο μειώνεται, δημιουργώντας μια από τις πιο ισχυρές μοναρχίες και ξεκινώντας αγγλογαλλικές εχθροπραξίες , μέχρι το 1904 . Επιπλέον, η νορμανδική ήταν η τελευταία στρατιωτική κατάκτηση του νησιού από ξένους. Η νορμανδική εξουσία ήταν ασταθής και οι διαδοχές αμφισβητήθηκαν.

Εικονογράφηση της μάχης του Hastings

Η περίοδος της Αναρχίας

Ο Γουλιέλμος, ο γιος του Ερρίκου, πεθαίνει το 1120 , ξεκινώντας μια δυναστική κρίση . Ο Στέφανος Α’ παίρνει την εξουσία , ενώ η κατάσταση του βασιλείου κατά την ιστορία της Αγγλίας, συνοπτικά, επιδεινώνεται μεταξύ της φεουδαρχικής εξουσίας και των εμφυλίων πολέμων. Έτσι ξεκίνησε η περίοδος που ονομάζεται Αναρχία . Ο Στέφανος έρχεται σε σύγκρουση με την ξαδέρφη του , την αυτοκράτειρα Ματίλντα που εισβάλλει στην Αγγλία το 1139 , αιχμαλωτίζει τον ξάδερφό της και γίνεται βασίλισσα . Δεν αγαπήθηκε από τους υπηκόους της, ωστόσο, το 1148 εκδιώχθηκε από το Λονδίνο , επέστρεψε στη Γαλλία και ο Στέφανος ανέκτησε τον θρόνο. Χωρίς κληρονόμους, ωστόσο, αποδέχεται τη Συνθήκη του Γουόλινγκφορντ , φέρνοντας στο θρόνο τον γιο του ξαδέλφου της, Ερρίκο . Αυτό θέτει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο και το 1154 ο Ερρίκος γίνεται βασιλιάς.

Η Αυτοκρατορία των Αντζεβίν

Κατά την ιστορία της Αγγλίας, εν συντομία, ο Ερρίκος Β’ ήταν ο πρώτος βασιλιάς των Anjou-Plantagenet , δηλαδή επίσης κόμης του Anjou, στη Γαλλία . Με το γάμο του με την Ελεονόρα πήρε επίσης το Δουκάτο της Ακουιτανίας , κυριαρχώντας σε ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης και δημιουργώντας την Αυτοκρατορία Plantagenet . Αποκαθιστά επίσης την κεντρική θέση της μοναρχίας, το βασιλικό θησαυροφυλάκιο και εισβάλλει στην Ιρλανδία, εισάγοντας το σύστημα του κοινού δικαίου. Οι γιοι του πολέμησαν για τη διαδοχή, υποστηριζόμενοι από τη Γαλλία, τη Σκωτία και τους βασιλικούς της Ουαλίας. Ο Ριχάρδος Α’ , συγκρουόμενος με τον πατέρα του, ανέβηκε στο θρόνο το 1189 . Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ωστόσο, ο Ριχάρδος ήταν απασχολημένος κατά τη διάρκεια της Τρίτης Σταυροφορίας και έλεγχε τα εδάφη στη Γαλλία, έτσι ο Ιωάννης , ο αδελφός του, τον διαδέχθηκε μετά το θάνατό του το 1199 . Μετά από λίγα χρόνια, στη μάχη εναντίον του Φίλιππου Β’ Αυγούστου στο Bouvines έχασε πολλά γαλλικά εδάφη.

Λόγω των απωλειών, οι φόροι και οι συγκρούσεις με τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ’ αυξάνουν , αυξάνοντας επίσης τη δυσαρέσκεια της αγγλικής αριστοκρατίας. Το 1215 εξέδωσε τη Magna Carta , περιορίζοντας την εξουσία του βασιλιά και παύοντας τις εχθροπραξίες με τον παπισμό. Αυτή τη στιγμή σπάει τα σύμφωνα, ξεκινώντας τον Πρώτο Βαρωνικό Πόλεμο . Μετά το θάνατο του Ιωάννη, τον διαδέχθηκε ο Ερρίκος Γ’ . Για πολύ καιρό η βασιλική εξουσία ήταν ασταθής, ξεκινώντας το 1264 τον Δεύτερο Πόλεμο των Βαρόνων , μετά την ακύρωση των Διατάξεων της Οξφόρδης . Ο βασιλιάς εκδιώχθηκε από τον Simon V του Montfort κατόπιν εντολής του Louis IX της Γαλλίας , φέρνοντας στη συνέχεια τον Edward I στο θρόνο αφού νίκησε τους επαναστάτες το 1267 .

Η Γέφυρα των Στεναγμών, Οξφόρδη

Ο Αγγλικός Ύστερος Μεσαίωνας

Ο Εδουάρδος Α’, ενώ συνοψίζει εν συντομία την ιστορία της Αγγλίας, ενισχύει την εξουσία του στέμματος συγκαλώντας το πρώτο αγγλικό κοινοβούλιο . Κατακτήστε την Ουαλία και προχωρήστε για να ελέγξετε τη Σκωτία. Ο Εδουάρδος Β’ , ωστόσο, δεν ήταν τόσο παρακινημένος, καθώς νικήθηκε από τον Σκωτσέζο Ρόμπερτ Μπρους , ο οποίος κατέκτησε εκ νέου τα εδάφη το 1314 στη μάχη του Μπάνοκμπερν . Ο Εδουάρδος Β’ καθαιρέθηκε υπέρ της συζύγου του Ισαβέλλας το 1327 , ξεκινώντας μια μακρά βασιλεία. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο Εδουάρδος Γ’ κάνει την Αγγλία στρατιωτική δύναμη, νικώντας το Βασίλειο της Σκωτίας και διεκδικώντας το γαλλικό στέμμα ως εγγονός του βασιλιά. Έτσι ξεκίνησε ο Εκατονταετής Πόλεμος . Στη δεκαετία του 1300 υπήρξαν επίσης καταστροφές, όπως ο λιμός , από το 1315 έως το 1317, και ο Μαύρος Θάνατος το 1348. Σχεδόν οι μισοί Άγγλοι πέθανε, ξεκινώντας έτσι εξεγέρσεις των αγροτών το 1381. Ο Εδουάρδος Γ’ έδωσε στην αριστοκρατία πολλή δύναμη. ενίσχυσε και διεκδίκησε τον θρόνο.

© wikipedia – Έγγραφο από το 1665 με τους θανάτους του Μαύρου Θανάτου

Ο Εκατονταετής Πόλεμος

Από τους πιο γνωστούς πολέμους του ύστερου Μεσαίωνα βλέπουμε αυτόν της Εκατονταετίας, μεταξύ του Βασιλείου της Αγγλίας και του Βασιλείου της Γαλλίας, που διήρκεσε από το 1337 έως το 1453 . Οι αιτίες που προκαλούν είναι πολλαπλές, αλλά η επίσημη ήταν η δυναστική γραμμή για το γαλλικό στέμμα και η αξίωση του Εδουάρδου Γ’ της Αγγλίας , ως εγγονού στη μητρική πλευρά του Φιλίππου Δ’ της Γαλλίας . Η αρχή του πολέμου είδε τους Άγγλους υπέρ, καθώς ένας εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε και στη Γαλλία μεταξύ 1407 και 1435 . Το 1420 οι Άγγλοι κατέλαβαν τα βορειοδυτικά και κατέλαβαν το Παρίσι , μετά από 2 χρόνια ο Ερρίκος ΣΤ’ της Αγγλίας έγινε βασιλιάς της Γαλλίας.

Το 1429 οι Άγγλοι κατέλαβαν την Ορλεάνη και οι Γάλλοι, με αρχηγό την Ιωάννα της Αρκ , με εντολή του ντόφιν Κάρολο Ζ΄, έσπασαν την πολιορκία. Ο Κάρολος καταφέρνει να μπει στη Ρεμς και να στεφθεί βασιλιάς της Γαλλίας. Οι Γάλλοι έκαναν τους Άγγλους να φύγουν από όλα τα εδάφη, εκτός από το Καλαί που παρέμεινε αγγλικό μέχρι το 1559 . Στην ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά ιδιαίτερα στην αγγλική ιστορία, ο Εκατονταετής Πόλεμος ήταν πολύ σημαντικός, ολοκληρώνοντας τον Μεσαίωνα και έπεσε μαζί με την Κωνσταντινούπολη , τη σημερινή Κωνσταντινούπολη.

Άγαλμα της Joan of Arc, στο Παρίσι

Ο Πόλεμος των Ρόδων

Στα τέλη του 14ου αιώνα της ιστορίας της Αγγλίας στη σύνοψη, ο Ερρίκος Ε’ πεθαίνει το 1422 , δημοφιλής για τη νίκη του στη μάχη του Agincourt και αφήνοντας πολλά προγράμματα ημιτελή, όπως το τέλος της σταυροφορίας κατά των Μουσουλμάνων για την κατάληψη των Αγίων Τόπων. . Με τον Ερρίκο ΣΤ’ οι εξεγέρσεις αυξάνονται, ιδιαίτερα μετά την ήττα στον πόλεμο με τη Γαλλία, δίνοντάς του ψυχική αναπηρία. Οι υποστηρικτές του Οίκου της Υόρκης ξεκινούν έτσι τους Πολέμους των Ρόδων . Μια μικρή μάχη, που υπονόμευσε την εξουσία της μοναρχίας. Ο Εδουάρδος της Υόρκης καθαίρεσε τον κυρίαρχο το 1461 και πήρε το όνομα Εδουάρδος Δ’, κερδίζοντας στη μάχη του Μόρτιμερς Σταυρός εναντίον των Λάνκαστερ.

Ο Ερρίκος ΣΤ’ φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου και πέθανε εκεί το 1471 . Το 1483 ο Εδουάρδος Δ’ πεθαίνει, ο γιος του Εδουάρδος Ε’ ανακηρύσσεται νόθος κληρονόμος και αυτός και ο αδερφός του είναι κλεισμένοι στον Πύργο του Λονδίνου. Ο Ριχάρδος Γ’ ήρθε στην εξουσία και οι πρίγκιπες πέθαναν επίσης στον πύργο και ο Ριχάρδος έμεινε στη μνήμη ως σκληρός ηγεμόνας . Το 1485 , ένας απόγονος του Λανκαστριανού, ο Henry Tudor, τον σκότωσε στη μάχη του Bosworth Field , έγινε βασιλιάς και τερματίζοντας τον πόλεμο για τη δυναστεία σε όλη την αγγλική ιστορία.

Ο πύργος του Λονδίνου

Tudor Αγγλία

Με τον Ερρίκο Ζ’ βασιλιά, οι Πόλεμοι των Ρόδων τελείωσαν και οι Τυδόρ παρέμειναν στην εξουσία για 118 χρόνια . Το 1486 παντρεύτηκε την κόρη του Εδουάρδου Δ’, ενώνοντας το Λάνκαστερ και το Γιορκ , καταφέρνοντας να δημιουργήσει εξουσία μετά από πολλές εξεγέρσεις και συνωμοσίες. Επιδίωξε μια συμμαχία με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την Ισπανία, αλλά ξεκίνησε μια σύγκρουση με τη Γαλλία το 1493 , καταλήγοντας τελικά σε συμβιβασμό . Αποκήρυξε τις γαλλικές αξιώσεις, εκτός από το λιμάνι Καλαί , ακόμα αγγλικό.

Πλησίασε τη Σκωτία , παντρεύοντας την κόρη του Μαργαρίτα με τον Ιάκωβο Δ’ . Μετά τον θάνατό του το 1509 , το στέμμα πέρασε στον Ερρίκο Η’ , ο οποίος παντρεύτηκε την Αικατερίνη της Αραγονίας , τη χήρα κουνιάδα του. Από πολλά θνησιγενή παιδιά, επιζεί μόνο η Μαρία , που αργότερα έγινε γνωστή ως Σανγκουινάρια . Με τον Ερρίκο VIII στη Γαλλία για τον πόλεμο που ξεκίνησε το 1521 , ο James IV της Σκωτίας αρχίζει να εισβάλλει στην Αγγλία κατά τη σύντομη αγγλική ιστορία της, αλλά ηττήθηκε στη μάχη του Flodden Field το 1513 .

Το Αγγλικανικό σχίσμα

Η Αικατερίνη της Αραγονίας αποτυγχάνει να δώσει στον Ερρίκο παιδιά, αλλά ο βασιλιάς θέλει έναν άνδρα κληρονόμο για να μην τοποθετήσει την κόρη του Μαρία στο θρόνο. Το 1527 προσπάθησε λοιπόν να χωρίσει , αλλά συγκρούστηκε με τους δεσμούς του με τον ποντίφικα . Μη μπορώντας να πάρει διαζύγιο από την Καθολική Εκκλησία, αποφασίζει να αποσχιστεί από τη Ρώμη με την Πράξη της Υπεροχής: το Αγγλικανικό Σχίσμα . Η Αικατερίνη εκδιώχθηκε από την αγγλική αυλή το 1530 , χωρίς να μπορέσει να δει την κόρη της Μαρία, κήρυξε νόθο παιδί . Ο Ερρίκος VIII παντρεύτηκε την Anne Boleyn το 1533 , με την οποία όμως απέκτησε μια κόρη, η οποία ήταν η Ελισάβετ Α’.

Μη βλέποντας τον κληρονόμο εγγυημένο, ο Ερρίκος έβαλε την Άννα να κλείσει στον Πύργο του Λονδίνου και το 1536 την αποκεφάλισαν για μοιχεία . Στη συνέχεια παντρεύεται την Τζέιν Σέιμουρ, με την οποία τελικά αποκτά έναν γιο: τον Έντουαρντ ΣΤ’ . Η Ελισάβετ, όπως και η Μαίρη, γίνεται νόθο παιδί. Η Τζέιν πεθαίνει στη γέννα και ο Χένρι ξαναπαντρεύεται τρεις φορές αργότερα. Με τον θάνατο του Ερρίκου Η’ το 1547 , τον διαδέχθηκε σε ηλικία 9 ετών ο Εδουάρδος ΣΤ’ , με αντιβασιλέα τον Εδουάρδο Σέιμουρ, ο οποίος πέθανε από φυματίωση το 1553 και ο θρόνος πέρασε στη Μαρία Α’ . Καθολική βασίλισσα, ήθελε να επαναφέρει το βασίλειο στη Ρώμη και οι Προτεστάντες καταδικάστηκαν στον πάσσαλο . Το 1556 παντρεύτηκε τον Φίλιππο των Αψβούργων , τον ξάδερφό της, και πέθανε το 1558 . Την διαδέχεται η Elizabeth Tudor.

Μεσαιωνική πανοπλία στον Πύργο του Λονδίνου

Η Ελισαβετιανή Εποχή

Μετά τον θάνατο της ετεροθαλούς αδερφής της, η Ελίζαμπεθ Τυδόρ κατά τη διάρκεια της αγγλικής ιστορίας εν συντομία στην περίληψη αποκαθιστά τη διαίρεση από την εκκλησία της Ρώμης , δημιουργώντας ένα σταθερό βασίλειο και ενισχύει τη μοναρχία, καθώς και την εσωτερική πολιτική. Η Μαίρη Στιούαρτ , η ξαδέρφη του, δραπέτευσε από τη Σκωτία το 1569 , βρίσκοντας καταφύγιο στην αυλή του. Ωστόσο, φυλακίστηκε με την κατηγορία της συνωμοσίας και αποκεφαλίστηκε το 1587 . Η Ελισάβετ προσπάθησε επίσης να αποστασιοποιηθεί από τη Γαλλία και την Ισπανία, που προσπαθούσαν να σταματήσουν τον Προτεσταντισμό. Μεταξύ των μεγαλύτερων επιτυχιών της Ελισάβετ ήταν η ανατροπή της Ισπανίας του Φιλίππου Β’ , προκαλώντας το ναυάγιο του Αήττητου Στρατού το 1588 . Επιπλέον, η κουλτούρα και η οικονομία άκμασαν κάτω από αυτήν στην Αγγλία, με το Ελισαβετιανό θέατρο και τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ .

The Globe Theatre, a Londra

Στη δυναστεία των Στιούαρτ

Με τον θάνατο της κληρονόμου Ελισάβετ Α’ το 1603 , ο Ιάκωβος ΣΤ’, γιος της Μαρίας της Σκωτίας , διαδέχθηκε τον θρόνο . Ήταν ο πρώτος μονάρχης που βασίλεψε στη Βρετανία, ενώνοντας ανεπίσημα τα στέμματα. Προσπάθησε να συνδέσει νέες σχέσεις με την Ισπανία με τη Συνθήκη του Λονδίνου , τερματίζοντας τον Αγγλο-Ισπανικό Πόλεμο και δεν συμμετείχε στον Τριακονταετή Πόλεμο. Ωστόσο, οι θρησκευτικές συγκρούσεις αυξήθηκαν , ειδικά για την αποκατάσταση του Καθολικισμού . Ο Τζέιμς, σε όλη την ιστορία, αδυνατεί να αντιμετωπίσει το αγγλικό κοινοβούλιο, αποδεικνύεται εχθρικός και με πολιτικό απολυταρχισμό , μη γνωρίζοντας πώς να διαχειριστεί τα οικονομικά του βασιλείου.

Επιπλέον, η αγγλική αποικιοκρατία άρχισε να διαμορφώνεται σε αυτήν την περίοδο . Στη Βόρεια Αμερική, το 1607 , ιδρύθηκε η αποικία Τζέιμσταουν , ξεκινώντας το εμπόριο στις Ινδίες. Μετά το θάνατο του Ιακώβου το 1625 , ο Κάρολος Α’ έγινε βασιλιάς, ξεκινώντας έναν αγώνα ενάντια στο κοινοβούλιο για την εξουσία, φοβούμενος τις απολυταρχικές φιλοδοξίες. Επιπλέον, η θρησκευτική του πολιτική ήταν εχθρική προς την προτεσταντική, ακολουθώντας έναν ενδιάμεσο δρόμο της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Παντρεύτηκε την καθολική Henrietta Maria της Γαλλίας , συνεργαζόμενος με τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury , έναν Αγγλικανό. Οι εντάσεις οδήγησαν στην Προσωπική Κυβέρνηση , δηλαδή στη διάλυση της Βουλής και στον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο .

Μνημείο Il Victoria, μια Καλκούτα

Ο εμφύλιος πόλεμος

Στην πρώτη φάση του εμφυλίου πολέμου, οι Κοινοβουλευτικοί, οι Στρογγυλοκέφαλοι και οι Βασιλικοί συγκρούστηκαν από το 1642 έως το 1649 . Επικεφαλής των στρογγυλών κεφαλών ήταν ο Όλιβερ Κρόμγουελ και, μετά από 4 χρόνια συγκρούσεων, οι βασιλόφρονες κέρδισαν. Ο Κάρολος Α’ εκτελείται το 1649, ο Κρόμγουελ και το Κοινοβούλιο ιδρύουν την Ενωμένη Δημοκρατία της Αγγλίας, τη Σκωτία και την Ιρλανδία: την Κοινοπολιτεία . Η μοναρχία πέφτει, ο Κρόμγουελ επικεντρώνεται στην ανεξαρτησία της Εκκλησίας , το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και την ελευθερία της λατρείας , εξαλείφοντας τους εξτρεμιστές. Η Ιρλανδία έχει σιδερογροθιά , ενώ η Σκωτία έχει περισσότερη ελευθερία .

Ο Κρόμγουελ γίνεται Λόρδος Προστάτης του Βασιλείου , ξεκινώντας ουσιαστικά μια δικτατορία , ειρηνεύοντας τη Σκωτία και αποκαθιστώντας την τάξη στην Αγγλία. Κερδίζει τον Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο , ξεκινώντας εμπορικές συμφωνίες, νικά την Ισπανία μαζί με τη Γαλλία το 1660 και η κυριαρχία του διαρκεί μέχρι το 1658 . όταν πεθάνει. Ο γιος του Ρίτσαρντ τα καταφέρνει , παραιτούμενος λίγο μετά καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλη την εξουσία. Οι Βασιλικοί το 1660 επαναφέρουν το στέμμα, με τον βασιλιά Κάρολο Β’ .

Η ένδοξη επανάσταση

Με το θάνατο του Καρόλου Β’ άρχισαν τα προβλήματα διαδοχής . Μετά από διάφορες συγκρούσεις μεταξύ του κοινοβουλίου και των υποστηρικτών, ο Ιάκωβος Β’ στέφθηκε το 1685 , ξεκινώντας από τον δεσποτισμό . Ήθελε να επιστρέψει το βασίλειο στον Ρωμαιοκαθολικισμό , ξεκινώντας νέες συγκρούσεις. Το Κοινοβούλιο διόρισε έτσι τον Γουλιέλμο Γ’ του Οράντζ ως νέο βασιλιά το 1672 . Το 1688 ο William έφτασε στην Αγγλία, αποβιβαζόμενος στο Torbay , ενώ ο James κατέφυγε στη Γαλλία. Για να αποφευχθούν νέα προβλήματα στη συνταγματική μοναρχία και τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας, εκδίδεται η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων , ξεκινώντας έτσι την ένδοξη επανάσταση . Στη Σκωτία και την Ιρλανδία πολλοί παρέμειναν πιστοί στους Στούαρτ , προσπαθώντας να επαναφέρουν τον Τζέιμς στο θρόνο, ξεκινώντας τις εξεγέρσεις των Ιακωβιτών , οι οποίες τελείωσαν το 1746 , με τη Μάχη του Κάλλοντεν .

Torquay, ένα Torbay

Η Γεωργιανή Εποχή

Με τον θάνατο του Γουλιέλμου Γ’ του Οραντζ κατά τη διάρκεια της αγγλικής ιστορίας, η Πράξη Διαδοχής θεσπίστηκε το 1701 . Το στέμμα περνά στην Anna Stuart , σύζυγο του Ernest Augustus από το Brunswick-Lüneburg του Ανόβερου . Τα στέμματα της Σκωτίας και της Αγγλίας είναι επίσης ενωμένα, δημιουργώντας τη Μεγάλη Βρετανία . Το 1714 , με το θάνατο της Άννας Στούαρτ, ο θρόνος πήγε στον Γεώργιο Α’ του Αννόβερου , τερματίζοντας τη δυναστεία των Στιούαρτ . Ο Γεώργιος Α’ δεν ενδιαφερόταν για τη Βρετανία και δεν μιλούσε αγγλικά, έχοντας γεννηθεί στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ωστόσο, ξεκίνησαν σημαντικές πολιτικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις , οι οποίες διαμόρφωσαν το σημερινό πολιτικό σύστημα .

Δυναστεία του Αννόβερου

Ο Γεώργιος Α’ διαδέχθηκε τον Γεώργιο Β’ στο θρόνο το 1727 . Η κυβέρνηση ηγήθηκε από τον Sir Robert Walpole μεταξύ 1730 και 1742, βελτιώνοντας το συνταγματικό σύστημα . Μαζί με την Πρωσία , η Βρετανία ενίσχυσε τις αποικίες στην Καραϊβική και τη Βόρεια Αμερική , παίρνοντας τον Καναδά από τη Γαλλία. Το 1760 , ο Γεώργιος Γ’ πέτυχε , διάσημος επειδή έχασε 13 αποικίες μετά τον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μεταξύ 1775 και 1783. Έτσι σχημάτισε τη Δεύτερη Αυτοκρατορία , μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ινδίας. Επιπλέον, έλαβε μέρος στους Πολέμους της Γαλλικής Επανάστασης και στους Ναπολεόντειους Πολέμους , που έληξαν στο Βατερλώ το 1815 με την ήττα του Ναπολέοντα , μαζί με τον γιο του, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Από το 1811 έως το 1820 ήταν η ηλικία της αντιβασιλείας , καθώς εκπλήρωνε τα καθήκοντα του άρρωστου γονέα. Σε αυτήν την περίοδο της αγγλικής ιστορίας, οι τέχνες και τα έθιμα άκμασαν , με τη φιγούρα του δανδή , όπως ο Beau Brummell. Επιπλέον, γεννήθηκε ο αγγλικός ρομαντισμός , με συγγραφείς όπως ο Walter Scott και η Jane Austen , αλλά υπήρξαν και κοινωνικές εξεγέρσεις λόγω της έναρξης της βιομηχανοποιημένης οικονομίας . Το 1819 συνέβη η περιβόητη σφαγή στο Peterloo .

Στη μνήμη της σφαγής στο Peterloo, Μάντσεστερ

Τα χρόνια της αντιβασιλείας

Το 1820 , με τον θάνατο του Γεωργίου Γ’, ο Γεώργιος Δ’ το κατάφερε από το 1820 έως το 1830. Ο μονάρχης είχε έναν υπερβολικό και σπάταλο τρόπο ζωής , πετυχαίνοντας αρνητική δημοτικότητα . Αξιοσημείωτες πράξεις σε αυτή την περίοδο της αγγλικής ιστορίας ήταν ο Ρωμαιοκαθολικός Νόμος για την Αρωγή του 1829 , με τον οποίο επετράπη και πάλι στους Καθολικούς να είναι μέρος του στρατού και των διοικήσεων. Τον διαδέχθηκε ο αδερφός του Γουλιέλμος Δ’ , ο οποίος συνεργάστηκε με το κοινοβούλιο ψηφίζοντας τον νόμο μεταρρυθμίσεων το 1832 , σχεδιάζοντας το εκλογικό σύστημα και επηρεάζοντας τις βιομηχανικές δυνάμεις. Επίσης χωρίς κληρονόμους, μετά το θάνατό του τον διαδέχθηκε η ανιψιά του, Αλεξανδρίνα Βικτώρια .

Η βιομηχανική επανάσταση

Υπό τον George III κατά τη διάρκεια της αγγλικής ιστορίας υπήρξε επίσης η βιομηχανική επανάσταση από το 1760 . Με το διεθνές εμπόριο κατά τον 18ο αιώνα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε επίσης , οδηγώντας στην οικονομική εξέλιξη των γεωργικών, εμπορικών και βιοτεχνικών συστημάτων, εκβιομηχάνοντας κάθε φάση. Χρησιμοποιήθηκαν μηχανές μηχανικής ενέργειας, νέες πηγές ενέργειας , όπως τα ορυκτά καύσιμα. Η αλλαγή επηρεάζει κυρίως τους κλάδους της μεταλλουργίας και της κλωστοϋφαντουργίας , οδηγώντας σε έναν μη αναστρέψιμο και βαθύ μετασχηματισμό του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος.

Έτσι γεννήθηκε η εργατική τάξη , ο μισθός και το εργοστάσιο. Αλλά και οι αστοί, οι επιχειρηματίες και ο καπιταλισμός . Με μεταφερόμενες πηγές ενέργειας, δημιουργήθηκαν εργοστάσια στην πόλη και σημειώθηκε μετανάστευση αγροτών από την ύπαιθρο, βελτιώνοντας και τους δρόμους. Το 1784 , γεννήθηκαν νέες τεχνολογίες, όπως το σύστημα λακκούβων του Henry Cort και ο αργαλειός ισχύος του Edmund Cartwright . Στη χώρα κατασκευάστηκαν και οι πρώτες κρεμαστές γέφυρες .

Quarry Bank Mill στο Styal, ένα από τα πρώτα εργοστάσια της Αγγλίας

Από τον φιλελευθερισμό στον Λουδισμό

Τον 18ο αιώνα υπήρχε εμπόριο εμπνευσμένο από τον φιλελευθερισμό . Μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους η χώρα ήταν υπό πληθωρισμό και η Συντηρητική κυβέρνηση ψήφισε τους νόμους για το καλαμπόκι το 1815 . Επιβλήθηκαν υψηλοί δασμοί για τη διατήρηση της βρετανικής οικονομίας, ευνοώντας τους γαιοκτήμονες. Οι αστοί επιχειρηματίες ήταν αγανακτισμένοι, θεωρώντας το εμπόριο δύσκολο και περιορισμένο. Οι νόμοι του καλαμποκιού κράτησαν μέχρι τη βασιλεία της Βικτώριας, καταργώντας τους το 1849 .

Από τον εργάτη Ned Ludd , ο Λουδισμός προκύπτει κατά τη διάρκεια της αγγλικής ιστορίας: μια οικονομική και κοινωνική εξέγερση . Με τις ατμομηχανές και τις επισφαλείς συνθήκες των εργαζομένων, η δυσαρέσκεια μεγάλωνε, πυροδοτώντας την εξέγερση. Τα πρώτα ήταν το 1811 στο Nottingham , στη συνέχεια στο Yorkshire, στο Derbyshire και στο Leicestershire. Μόλις το 1816 υποχώρησαν, με τους πρώτους νόμους περί κοινωνικής ασφάλισης .

Σπίτι του Συμβουλίου του Νότιγχαμ

Η βικτωριανή εποχή

Η βικτωριανή εποχή ήταν μια από τις πιο περίπλοκες φάσεις της αγγλικής ιστορίας, από το 1837 μέχρι το θάνατο της Βασίλισσας το 1901 . Μετά το γεωργιανό και πριν το εδουαρδιανό, συμπίπτει επίσης με την έναρξη της ευρωπαϊκής Belle Époque . Ήταν μια περίοδος ειρήνης , χάρη και στο Συνέδριο της Βιέννης , οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής εμπιστοσύνης. Η περίοδος γνώρισε επίσης αντίσταση στον ορθολογισμό , τον ρομαντισμό , τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές αξίες και τον μυστικισμό.

Με την επικράτηση του Βασιλικού Ναυτικού υπήρξε ειρήνη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, των Pax Britannica , ευνοώντας επίσης την αποικιακή επέκταση . Με τον πόλεμο της Κριμαίας , από το 1853 έως το 1856, η Μεγάλη Βρετανία άρχισε την παγκόσμια επέκτασή της, ειδικά στην Αφρική και την Ασία, καθιστώντας τη Βρετανική αυτοκρατορία τη μεγαλύτερη ποτέ. Η πολιτική κατεύθυνση ήταν πάντα ο φιλελευθερισμός , η εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η επέκταση του εκλογικού δικαιώματος και η αλλαγή της δημογραφίας, ο διπλασιασμός του πληθυσμού της Ουαλίας. Μόνο στην Ιρλανδία δεν αυξήθηκε, λόγω του μεγάλου λιμού και αυτό έφερε επίσης πολλούς μετανάστες στην Αγγλία.

Δημαρχείο του Μάντσεστερ, βικτοριανού στυλ

Η άνοδος της βασίλισσας Βικτώριας

Η Βικτώρια ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 18 ετών, το 1837 . Η βασιλεία του είναι γνωστή για την παιδική εργασία σε ορυχεία και εργοστάσια, που έφερε τη Δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση και τα έργα του Κάρολου Ντίκενς . Τα μικρότερα παιδιά, ωστόσο, απασχολούνταν ως καπνοδοχοκαθαριστές και η πορνεία νεαρών κοριτσιών ήταν επίσης ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η Βικτώρια παντρεύτηκε τον ξάδερφό της, Πρίγκιπα της Σαξ-Κόμπουργκ-Γκόθα , Άλμπερτ, το 1840. Η Vittoria συμμάχησε με το Συντηρητικό Κόμμα και η δημοτικότητά της μεταξύ όλων των κοινωνικών τάξεων ήταν υψηλή. Ακόμα και σήμερα είναι σύμβολο ήθους και αφοσίωσης στην οικογένεια . Η βασιλεία του ήταν τόσο ευημερούσα όσο ποτέ. Το 1851 πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η Μεγάλη Παγκόσμια Έκθεση , η πρώτη παγκόσμια έκθεση. Εδώ κάνει την εμφάνισή της η φωτογραφία . Επιπλέον, καλλιτέχνες όπως ο John Everett Millais επισημαίνονται σε αυτήν την περίοδο της αγγλικής ιστορίας .

L’Albert Memorial nel Kensington Gardens, a Londra

Η Εδουαρδιανή Εποχή

Ας δούμε στην περίληψή μας την ιστορία της Αγγλίας εν συντομία την Εδουαρδιανή περίοδο, από το 1901 έως το 1910 , υπό τον Εδουάρδο Ζ’ . Με τον θάνατο της Vittoria το 1901 τον διαδέχθηκε ο γιος του, ο οποίος, σε αντίθεση με τη μητέρα του, ο Edoardo αγαπούσε την κοινωνική ζωή και δημιούργησε μια μοντέρνα ελίτ , επηρεασμένη από την ηπειρωτική τέχνη και το πάθος του για ταξίδια . Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του υπήρξαν επίσης πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, πολιτικοποιώντας εργάτες και γυναίκες . Η Εδουαρδιανή περίοδος ιστορικά εκτείνεται μέχρι τη βύθιση του Τιτανικού , το 1912, μέχρι το 1914, με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ή το 1918 με το τέλος του πολέμου.

Σε αυτήν την ιστορική περίοδο, άρχισε να υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη λαϊκή δυσαρέσκεια και με τη διαίρεση σε τάξεις, που προκλήθηκε από την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης. Υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για το σοσιαλισμό και το δικαίωμα ψήφου των γυναικών μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή την εποχή αναπτύχθηκε επίσης η μουσική κωμωδία και ο αγγλικός κινηματογράφος . Το 1908, οι IV Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο .

© wikipedia – Η πομπή στέψης του Εδουάρδου Ζ΄

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα της αγγλικής ιστορίας, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στο κέντρο των παγκόσμιων δυνάμεων. Η αγγλική διπλωματία βοήθησε στην ισορροπία μεταξύ τους, βλέποντας την επιβεβαίωση της Γερμανίας στην ήπειρο. Για να την αντιμετωπίσει, το Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε στην Τριπλή Αντάντ με τη Ρωσία και τη Γαλλία, σε αντίθεση με την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ , για να αποφύγει τη σύγκρουση, πρότεινε συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Λονδίνου και εκεχειρία για τον επανεξοπλισμό, αλλά ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ αρνήθηκε. Στις 28 Ιουνίου 1914 έγινε η επίθεση στο Σεράγεβο , ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στις 5 Αυγούστου η Αγγλία έστειλε κήρυξη πολέμου στις Κεντρικές Δυνάμεις. Η Μάχη του Υπρ σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου του κινήματος, ξεκινώντας τον πόλεμο της φθοράς . Μετά από πολυάριθμες απώλειες, η ανακωχή του Compiègn υπογράφηκε το 1918 . Η Μεγάλη Βρετανία, αν και με πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, βγαίνει νικήτρια. Στην πολιτική, η λαϊκή δυσαρέσκεια οδήγησε στην εμφάνιση του συντηρητικού κόμματος.

Dal 1920 έως 1930

Η αγγλική ιστορία υπό την κυβέρνηση του David Lloyd George των Φιλελευθέρων από το 1918 ξεκινά οικονομικές μεταρρυθμίσεις, κάνοντας τον καπιταλισμό να ανθίσει στο Λονδίνο. Η μεταπολεμική Αγγλία όμως υποφέρει από τις απώλειες των αποικιών και την αύξηση του δημόσιου χρέους. Το 1926 μια μεγάλη απεργία ήταν το σήμα αφύπνισης για την οικονομική και κοινωνική κρίση που έπληξε την Αγγλία κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης . Υπήρχε επιδημία φυματίωσης και υψηλή βρεφική θνησιμότητα. Το 1929 το κραχ της Wall Street επιδείνωσε την αγγλική οικονομία, αυξάνοντας την ανεργία .

Οι Εργατικοί , με επικεφαλής τον Ramsay MacDonald , δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλά και παραιτήθηκαν το 1931 . Ο Neville Chamberlain ηγήθηκε της οικονομικής ανάκαμψης από το 1937 , χάρη πάνω απ’ όλα στον κατασκευαστικό τομέα. Η ναζιστική Γερμανία παραβίασε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1936 , αυξάνοντας τις εντάσεις. Στη συνέχεια, η Αγγλία προχωρά στην αύξηση της αεροπορικής της δύναμης και των αμυντικών συστημάτων ραντάρ. Το 1939 ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στην Πολωνία , σπάζοντας τα σύμφωνα και στις 3 Σεπτεμβρίου ο Άγγλος πρωθυπουργός, μετά από προσπάθειες συμβιβασμού, κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία .

Το Douglas C-47 Dakota της Βασιλικής Αεροπορίας

Ο δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος

Μετά τη νίκη της Γερμανίας στη Νορβηγία , ο Τσάμπερλεν παραιτήθηκε και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έφτασε να ηγηθεί της κυβέρνησης των ευρειών συμφωνιών κατά των Γερμανών. Η Γερμανία ξεκινά τη Γαλλική Εκστρατεία , συντρίβοντας τους Βρετανούς στη Μάχη της Δουνκέρκης , σώζοντας τον εαυτό της μόνο μέσω ναυτικής εκκένωσης. Η Luftwaffe το 1940 ξεκινά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η Αγγλική Βασιλική Αεροπορία σε όλη την ιστορία της Αγγλίας ήταν το σημείο καμπής της σύνοψης, αποτρέποντας τη γερμανική εισβολή. Οι Άγγλοι μετακινούν το πεδίο στη Μεσόγειο, αποβιβάζονται στη Νορμανδία και βλέποντας τους συμμάχους να είναι υπέρ. Ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτονεί στο καταφύγιό του και ο Άλφρεντ Τζοντλ υπογράφει την πτώση της Γερμανίας . Η νίκη στον πόλεμο έφερε ευνοϊκά το Εργατικό Κόμμα , ξεκινώντας τη διαδικασία εθνικοποίησης της Αγγλίας.

Άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, στο Λονδίνο

Η αποαποικιοποίηση και η μεταπολεμική περίοδος

Οι κληρονομιές του πολέμου, σε όλη την αγγλική ιστορία, οδήγησαν επίσης σε οικονομική κρίση και αύξηση του δημόσιου χρέους, υποτιμώντας τη λίρα . Το δάνειο των ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ βοήθησε στην επανεκτίμηση του εμπορίου και των υποδομών. Αλλά η κρίση ήταν επίσης η πρώτη αιτία της διαδικασίας αποαποικιοποίησης , που ξεκίνησε στην Ινδία το 1947. Το 1960 σχεδόν όλες οι αποικίες ήταν ανεξάρτητες , θέτοντας την Αγγλία σε δύσκολη θέση μετά την κρίση του Σουέζ το 1956. Από το 1950, με την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο , η οικονομία μεγάλωσε και αναπτύχθηκε ένα πολιτιστικό κίνημα που έφτασε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Χάρολντ Γουίλσον επέστρεψε στην κυβέρνηση με τους Εργατικούς το 1964, τερματίζοντας 13 χρόνια Συντηρητικής διακυβέρνησης, δίνοντας στη συνέχεια τη θέση του στον Τζέιμς Κάλαχαν. Στις 6 Φεβρουαρίου 1952, διαδεχόμενη τον πατέρα της Γεώργιο ΣΤ’, η Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στο θρόνο, παντρεύοντας αργότερα τον Φίλιππο του Εδιμβούργου , προηγουμένως της Ελλάδας και της Δανίας. εγγονός του Κωνσταντίνου Α’.

Από τον 20ο έως τις αρχές του 21ου αιώνα

Στη συνοπτική ιστορία της Αγγλίας, η Μάργκαρετ Θάτσερ εξελέγη πρωθυπουργός το 1979 και μνημονεύεται ως μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα , η οποία ωστόσο εκσυγχρόνισε την οικονομία. Λόγω της αποβιομηχάνισης πολλές βιομηχανίες έκλεισαν, αλλά υπήρξε και οικονομική άνθηση χάρη στην απελευθέρωση των χρηματιστηρίων και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών βιομηχανιών. Η κατάληψη της εξουσίας από τη Θάτσερ είναι σύμβολο του τέλους της άρρωστης αγγλικής οικονομίας στην Ευρώπη.

Οι πολιτικές του οδήγησαν επίσης σε εντάσεις , όπως η απεργία των ανθρακωρύχων το 1985 . Αυτή η ιστορική περίοδος ήταν επίσης η κορύφωση της σύγκρουσης της Βόρειας Ιρλανδίας και των βομβαρδισμών στην Αγγλία. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύγκρουση των Φώκλαντ και στην εισβολή της Αργεντινής στο Ηνωμένο Βασίλειο . Παραιτήθηκε το 1990 και ακολούθησαν οι John Major και Tony Blair . Η βασιλεία της Ελισάβετ Β’, ωστόσο, διήρκεσε 70 χρόνια και έγινε η μεγαλύτερη στην αγγλική ιστορία. Η Ελισάβετ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 .

Ο Ναός του Αβαείου του Γουέστμινστερ

Η Αγγλική Ιστορία σήμερα

Σήμερα, η Αγγλία είναι μεταξύ των τεσσάρων συστατικών εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας , το μόνο που δεν είναι διοικητική οντότητα και δεν έχει αυτόνομη κυβέρνηση. Πρωτεύουσά του, επίσης πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι το Λονδίνο . Συνορεύει με τη Σκωτία στα βόρεια και την Ουαλία στα δυτικά . Μετά τη μεταρρύθμιση του 2009 χωρίζεται σε 48 τελετουργικές κομητείες, 27 διοικητικές και 6 μητροπολιτικές περιοχές. Η αγγλική οικονομία σήμερα είναι από τις πιο σημαντικές στον κόσμο και είναι μια εξαιρετικά βιομηχανοποιημένη χώρα. Την 1η Φεβρουαρίου 2020, η Αγγλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Brexit . Ο σημερινός αρχηγός του κράτους και μονάρχης είναι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ , ο οποίος διαδέχθηκε τη μητέρα του Ελισάβετ Β’ το 2022.

Χάρη στην αγγλική ιστορία, όπως είδαμε σε αυτήν την περίληψη, υπάρχουν πολλά ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε εδώ. Χώρα που γέννησε τους Beatles , τον Shakespeare και άλλες σημαντικές προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο . Μια σύγχρονη χώρα, μείγμα πολιτισμού, παραδόσεων και ανθρώπων. Ένα απίστευτο ταξίδι στην Αγγλία σας περιμένει!

Λονδίνο σήμερα, Big Ben και τα τυπικά Red Buses

Προτεινόμενα ταξίδια σε όλη την ιστορία της Αγγλίας

Αφού ανακαλύψετε τη σύνοψη της αγγλικής ιστορίας, για να επισκεφθείτε τα υπέροχα τοπία της Ουαλίας και την ομορφιά της Κορνουάλης, προτείνουμε την περιήγησή μας στην Κορνουάλη και την Ουαλία. Ένα ταξίδι για να ανακαλύψετε μαγευτικά τοπία και εξαιρετικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Περιήγηση στην Κορνουάλη και την Ουαλία

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια