Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Γκουάμ ;

Το Γκουάμ, ένα υπερπόντιο έδαφος των ΗΠΑ, είναι μέρος της αλυσίδας των Νήσων Μαριάνα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Κάθε χρόνο, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι  επισκέπτονται αυτόν τον απομακρυσμένο προορισμό στον Ειρηνικό Ωκεανό, γεγονός που δείχνει πόσο όμορφος πρέπει να είναι.

Το Γκουάμ έχει πολλά να προσφέρει σε όλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται για τις όμορφες παραλίες, όπως η ήρεμη παραλία Tumon και η γεμάτη υφάλους παραλία Gab Gab. Το Γκουάμ είναι επίσης πλούσιο σε ιστορία.

Εξερευνήστε την ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική, όπως το Fort Apugan, τοποθεσίες σημαντικές για τους ντόπιους της Τσαμόρο, όπως το Latte Stone Park και τοποθεσίες που σηματοδοτούν τις μάχες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όπως το Πολεμικό Μουσείο του Ειρηνικού.

Οι επισκέπτες λατρεύουν επίσης να παρακολουθούν πολιτιστικές παραστάσεις και να παίρνουν μια γεύση για αφορολόγητα ψώνια. Μόλις δείτε όλα τα συναρπαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Γκουάμ, πιθανότατα θέλετε να κλείσετε αμέσως το ταξίδι σας εκεί.

Ωστόσο, πριν πάτε σε οποιοδήποτε νέο μέρος, είναι καλή ιδέα να μάθετε για πρακτικά ζητήματα όπως η ασφάλεια.

Αλλά μην ανησυχείτε — οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί συνθέτουν αυτόν τον λεπτομερή ταξιδιωτικό οδηγό για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν το Γκουάμ είναι ασφαλές για επίσκεψη ή όχι, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το έγκλημα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

[tp_widget][/tp_widget]

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Γκουάμ το 2023;

Ναί. Το Γκουάμ είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε. Εκτός από κάποιο μικρό έγκλημα, τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι αρκετά χαμηλά στο νησί.

Όπως συμβαίνει με κάθε τροπικό νησί, θα πρέπει να προσέχετε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, αλλά συνήθως μπορείτε να αποφύγετε να εμπλακείτε σε αυτό το πρόβλημα κάνοντας κάποια έρευνα.

Οι ταξιδιωτικές συμβουλές από τις περισσότερες χώρες συμφωνούν ότι το Γκουάμ είναι ασφαλές για επίσκεψη. Η αυστραλιανή κυβέρνηση δίνει στους ταξιδιώτες το πράσινο φως για να ταξιδέψουν στο Γκουάμ, απλώς λέγοντας στους πολίτες της να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις και να έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων.

Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

  • Πορτοφολάδες
  • Απάτες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά

Η Νέα Ζηλανδία εφαρμόζει μια ελαφρώς αυστηρότερη συμβουλή, η οποία συμβουλεύει τους πολίτες της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στο Γκουάμ. Οι λόγοι για την έκδοση ταξιδιωτικών συμβουλών Επιπέδου 2 για το Γκουάμ περιλαμβάνουν ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς το Γκουάμ είναι έδαφος των ΗΠΑ και μπορεί να αποτελέσει στόχο επιθέσεων.

Ωστόσο, ο κίνδυνος τρομοκρατικής ή στρατιωτικής επίθεσης στο Γκουάμ είναι πολύ χαμηλός (θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας τείνει να εκδίδει πολύ αυστηρότερες ταξιδιωτικές συμβουλές από τις περισσότερες άλλες κυβερνήσεις).

Εκτός από το έγκλημα και τις απειλές για την ασφάλεια, υπάρχουν ορισμένες φυσικές ανησυχίες που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλειά σας ενώ βρίσκεστε στο Γκουάμ. Το Γκουάμ είναι ένα τροπικό νησί, που σημαίνει ότι έχει πολλά από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλα τροπικά νησιά.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα είναι αρκετά συχνές στο Γκουάμ. Το CDC των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί για τον κίνδυνο του δάγγειου πυρετού  στο Γκουάμ και συμβουλεύει τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις για να αποτρέψουν τα τσιμπήματα σφαλμάτων.

Όπως τα περισσότερα μέρη σε τροπικά κλίματα, το Γκουάμ έχει μια περίοδο βροχών και ξηρασίας. Η περίοδος των βροχών διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο και μπορεί να περιλαμβάνει αρκετές τροπικές καταιγίδες και κυκλώνες το χρόνο.

Το Γκουάμ κινδυνεύει από ισχυρούς τροπικούς τυφώνες και κυκλώνες , οι οποίοι αυξάνονται σε ισχύ κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις επισκέψεις κατά την περίοδο των βροχών και ελέγξτε προσεκτικά τον καιρό εάν το κάνετε.

Το TicketsWe υποστηρίζεται από αναγνώστες και μπορεί να κερδίσει προμήθεια από αγορές που πραγματοποιούνται μέσω συνδέσμων σε αυτό το άρθρο.

Έγκλημα στο Γκουάμ

Hiroshi H/Shutterstock

Το έγκλημα είναι μια κοινή ανησυχία για τους ανθρώπους όταν ταξιδεύουν, είτε επισκέπτονται μια νέα πόλη στην πατρίδα τους είτε ταξιδεύουν στην άλλη άκρη του κόσμου.

Φοβούνται ότι η έλλειψη τοπικών γνώσεων θα ξεφύγει, καθιστώντας τους εύκολο στόχο για εγκληματίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το έγκλημα όταν επισκέπτονται το Γκουάμ, επειδή το νησί είναι πολύ ασφαλές.

Έχει ένα μέτρια χαμηλό ποσοστό τόσο βίαιων εγκλημάτων όσο και εγκλημάτων ιδιοκτησίας. Για παράδειγμα, το μέσο ποσοστό ανθρωποκτονιών σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι 4 περιστατικά ανά 100.000 άτομα .

Το ποσοστό που υπολογίζεται ανά 100.000 άτομα στο Γκουάμ κυμαίνεται δραστικά επειδή το Γκουάμ έχει μόνο περίπου 170.000 άτομα, επομένως μόνο μία ανθρωποκτονία περισσότερο από το προηγούμενο έτος θα προκαλέσει δραστική άνοδο του ποσοστού.

Η αστυνομία του Γκουάμ δημοσίευσε μια λεπτομερή ανάλυση των στατιστικών εγκλημάτων. Το 2019, σημειώθηκαν 563 βίαια εγκλήματα στο νησί. Το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα είναι η επίθεση, η οποία αποτελεί περίπου το 64% των συνολικών εγκλημάτων βίας που διαπράχθηκαν.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Βοστώνη το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η επίθεση ακολουθείται από τον βίαιο βιασμό, ο οποίος αποτελούσε το 20,6% των συνολικών βίαιων εγκλημάτων, και η ληστεία, που αποτέλεσε το 14% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν. Το 2019, σημειώθηκαν 7 ανθρωποκτονίες στο Γκουάμ.

Το βίαιο έγκλημα σπάνια επηρεάζει τους τουρίστες που επισκέπτονται το Γκουάμ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το θύμα και ο θύτης είχαν κάποιο είδος σχέσης και οι επιθέσεις εναντίον αγνώστων είναι σπάνιες.

Ο κίνδυνος βίαιου εγκλήματος δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε πολύ όταν ταξιδεύετε στο Γκουάμ. Ωστόσο, το ποσοστό σεξουαλικής βίας είναι υψηλότερο στο Γκουάμ από ό,τι σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα περισσότερα εγκλήματα στο Γκουάμ είναι εγκλήματα ιδιοκτησίας. Το 2019 σημειώθηκαν συνολικά 4.046 εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας. Το πιο κοινό είδος εγκλήματος κατά ιδιοκτησίας είναι η διάρρηξη, η οποία αποτελεί το 47% των συνολικών εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας.

Οι διαρρήξεις ακολουθούν οι κλοπές-κλοπές, που αποτελούσαν το 43,6% των συνολικών εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας. Οι κλοπές και οι εμπρησμοί μηχανοκίνητων οχημάτων ήταν πολύ μικρότερα ποσοστά του συνολικού ποσοστού εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας. Πρόσφατα, το ποσοστό εγκληματικότητας έχει αυξηθεί στο Γκουάμ, ανησυχώντας τους ντόπιους και τους επισκέπτες.

Το ποσοστό της εγκληματικότητας ανησύχησε τόσο πολύ έναν γερουσιαστή του Γκουάμ που πρότεινε ένα νομοσχέδιο που πρότεινε τον εγκλωβισμό κρατουμένων ως τιμωρία (αυτό απορρίφθηκε ως καλή ιδέα από τους αρχηγούς της τοπικής αστυνομίας).

Υπάρχουν περίπλοκοι παράγοντες πίσω από το αυξανόμενο ποσοστό εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένων των χειρότερων οικονομικών ευκαιριών, καθώς η οικονομία που εξαρτιόταν από τον τουρισμό αποδεκατίστηκε από τα lockdown COVID-19 και τα υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης ναρκωτικών.

Η αύξηση της εγκληματικότητας είναι σίγουρα ανησυχητική, αλλά ακόμη και με την αύξηση της εγκληματικότητας, τα ποσοστά εγκληματικότητας στο Γκουάμ είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι στα περισσότερα άλλα μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το θέμα είναι σίγουρα ανησυχητικό για πολλούς ντόπιους, αλλά δεν θα πρέπει να σας επηρεάσει ως τουρίστα που πρόκειται να επισκεφτείτε το Γκουάμ.

Ασφάλεια ταξιδιού έχετε? Έναν όχι Κλικ εδω

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες όταν επισκέπτονται το Γκουάμ είναι η μικροκλοπή. Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των περισσότερων ντόπιων και των επισκεπτών, το οποίο δημιουργεί το τέλειο κίνητρο για μικροεγκλήματα ευκαιρίας, όπως πορτοφολάδες, αρπαγές τσαντών και απάτες.

Το μικροέγκλημα είναι το πιο κοινό είδος εγκλήματος που αναφέρουν οι χώρες στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για το Γκουάμ. Η Νέα Ζηλανδία προειδοποιεί τους πολίτες της για την επικράτηση του πορτοφολισμού και της αρπαγής τσαντών και συμβουλεύει τους πολίτες της να παραμένουν σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή.

Η καναδική κυβέρνηση  περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για μικροκλοπές και συμβουλεύει τους πολίτες της να κρατούν ιδιαίτερα προσεκτικά τα διαβατήριά τους, καθώς η κλοπή ταυτότητας είναι συνηθισμένη στο Γκουάμ.

Οι περισσότερες κλοπές στο Γκουάμ είναι εγκλήματα ευκαιριών, επομένως μπορείτε να αποτρέψετε την κλοπή ελαχιστοποιώντας την ευκαιρία που έχουν οι κλέφτες να πάρουν τα πράγματά σας. Η αυστραλιανή κυβέρνηση περιλαμβάνει μερικές συμβουλές για την πρόληψη της κλοπής στην ταξιδιωτική της συμβουλή.

Θα πρέπει να έχετε βασική επίγνωση της προσωπικής σας ασφάλειας, που σημαίνει να μην κατεβαίνετε σε σκοτεινά σοκάκια, να κρατάτε τιμαλφή σε ασφαλές μέρος και να μην είστε προφανείς για τον πλούτο.

Μην αφήνετε ποτέ τα τιμαλφή σας χωρίς επίβλεψη – οι κλέφτες συχνά περνούν από τις τσάντες των ανθρώπων στην παραλία ενώ αυτοί κολυμπούν. Εάν σας ληστέψουν στο Γκουάμ, ειδοποιήστε την αστυνομία και κάντε μια αναφορά.

Εάν νοικιάζετε αυτοκίνητο, μην αφήνετε τα τιμαλφή σας αφύλακτα, καθώς κλοπές από οχήματα συμβαίνουν συχνά. Η αυστραλιανή κυβέρνηση συμβουλεύει επίσης τους πολίτες της να μην αγοράζουν προϊόντα απομίμησης στο Γκουάμ, μια κοινή τουριστική απάτη.

Όπως σε οποιονδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό, το Γκουάμ έχει το μερίδιο των απατών που στοχεύουν αλλοδαπούς.

Μια άλλη κοινή είναι η απάτη με τη φωτογραφία, όταν ένας ντόπιος θα σας ζητήσει να τραβήξετε τη φωτογραφία του, θα αφήσετε την κάμερα ή το τηλέφωνό του και θα σας κατηγορήσει για την απώλεια και θα σας αναγκάσει να πληρώσετε.

Απατεώνες έχουν επίσης παρουσιαστεί ως αστυνομικοί στο παρελθόν και τραβούσαν τουρίστες για να ζητήσουν χρήματα για φανταστικά τέλη. Πάντα να ζητάτε ταυτότητα όταν κάποιος παρουσιάζεται ως αξιωματούχος και βεβαιωθείτε ότι η ταυτότητα ταιριάζει με αυτόν που λέει ότι είναι.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Γκόα το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Σεξουαλική Βία

Οι γυναίκες ταξιδιώτες θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες ανησυχίες όταν επισκέπτονται το Γκουάμ. Δυστυχώς, η επικράτεια των ΗΠΑ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής επίθεσης και άλλων μορφών βίας κατά των γυναικών στη χώρα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του FBI, το Γκουάμ έχει ποσοστό βιασμού 64,2 περιστατικών ανά 100.000 άτομα,  το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στη χώρα και πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί το ποσοστό σεξουαλικών επιθέσεων στο Γκουάμ είναι τόσο υψηλό.

Οι κοινωνικοί παράγοντες παίζουν ρόλο — το Γκουάμ έχει υψηλά ποσοστά φτώχειας και όλα τα ποσοστά βίαιου εγκλήματος τείνουν να είναι υψηλότερα στις φτωχές κοινότητες, όπως και η βία κατά των γυναικών, λόγω του άγχους και του τραύματος της φτώχειας.

Τοπικές ομάδες που καταπολεμούν τη βία κατά των γυναικών επισημαίνουν επίσης ότι το Γκουάμ έχει μια πολύ συντηρητική κουλτούρα που εμποδίζει τα θύματα να αναφέρουν ή τις γυναίκες να ζουν σε ασφαλή περιβάλλοντα.

Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών στο Γκουάμ επηρεάζουν τις ντόπιες γυναίκες και είναι περιπτώσεις όπου το θύμα και ο δράστης γνώριζαν ο ένας τον άλλον, οι γυναίκες ταξιδιώτες θα πρέπει ακόμα να είναι σε εγρήγορση για τους κινδύνους όταν επισκέπτονται το Γκουάμ.

Προσέξτε να μην δίνετε πολλές πληροφορίες, όπως το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, σε νέες γνωριμίες. Εάν βγαίνετε έξω το βράδυ, αποφύγετε τους κακοφωτισμένους δρόμους με κακή επίσκεψη και παρακολουθήστε στενά το ποτό σας.

Aκολουθήστε μας στο facebook

Αποφυγή κακών περιοχών

Wulong Tommy/Shutterstock

Ορισμένα μέρη του Γκουάμ έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από άλλα. Οι περισσότεροι ντόπιοι συμβουλεύουν τους επισκέπτες να αποφύγουν το Dededo καθώς αυτό το μέρος του Γκουάμ έχει πολύ υψηλό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας. Το Anigua και το Agat είναι άλλες περιοχές που οι ντόπιοι λένε ότι είναι λίγο σκιερές.

Αεροπορικά εισιτήρια για Μπόρα Μπόρα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επισκέπτεστε το Γκουάμ:

  • Το έγκλημα που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι αρκετά συνηθισμένο στο νησί, όπως και οι γροθιές, καθώς η νησιωτική κουλτούρα αντιδρά γρήγορα, παρόλο που οι άνθρωποι είναι συνήθως χαλαροί. Εάν βγαίνετε έξω το βράδυ και παρατηρήσετε ένταση στον αέρα, απομακρυνθείτε αμέσως καθώς η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί.
  • Τα ναρκωτικά είναι παράνομα και οι κυρώσεις είναι αυστηρές στο Γκουάμ. Οι αρχές καταπιέζουν τους νόμους για τα ναρκωτικά πιο πρόσφατα λόγω των υψηλών ποσοστών κατάχρησης ναρκωτικών που τροφοδοτούν την αύξηση της εγκληματικότητας, επομένως είναι καλύτερο να μην διακινδυνεύσετε τη λήψη παράνομων ουσιών.
  • Ορισμένες παραλίες του νησιού έχουν ισχυρά ρεύματα και μπορεί να είναι επικίνδυνο για κολύμπι. Πάντα να ρωτάτε τους ντόπιους πριν ξεκινήσετε για να δείτε μια νέα, παράξενη παραλία.
  • Το Γκουάμ είναι μια σημαντική βάση για τον αμερικανικό στρατό, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει έντονη στρατιωτική παρουσία στο νησί. Προσέξτε να μην μπείτε σε στρατιωτικές βάσεις όπου η παρουσία σας δεν επιτρέπεται καθώς οι τιμωρίες είναι αυστηρές.

Συχνές Ερωτήσεις

J nel/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν οι επισκέπτες στο Γκουάμ:

Είναι το Γκουάμ καλό για τους τουρίστες;

Το Γκουάμ είναι πολύ καλό για τους τουρίστες. Το νησί έχει όμορφες παραλίες, πολλή ιστορία και άφθονες υποδομές για να συναντήσετε τουρίστες με ανοιχτές αγκάλες.

Είναι ακριβό το Γκουάμ για τους τουρίστες;

Το κόστος της επίσκεψης στο Γκουάμ μπορεί να είναι ακριβό, κυρίως επειδή είναι ακριβό να φτάσετε εκεί. Υπάρχουν μόνο λίγες απευθείας πτήσεις προς το Γκουάμ και κοστίζουν πολύ. Τα καταλύματα είναι σε λογικές τιμές και μάλιστα προσιτά, αλλά τα βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα είναι συχνά ακριβά επειδή πρέπει να εισαχθούν.

Τι είναι τόσο καλό για το Γκουάμ;

Η φύση στο Γκουάμ είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα του νησιού. Εκτός από τις παρθένες παραλίες, φροντίστε να κατευθυνθείτε προς την ενδοχώρα για να περπατήσετε στην όμορφη ζούγκλα και να δείτε την παρθένα φύση.

Είναι το Γκουάμ ένα ασφαλές μέρος για να ζεις;

Οι περισσότεροι εκπατρισμένοι που μετακομίζουν στο Γκουάμ βρίσκουν το νησί ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν, εκτός από κάποιες γειτονικές διαφωνίες και μικροέγκλημα. Η επιλογή της σωστής γειτονιάς για να ζήσετε είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος σας στο Γκουάμ είναι ασφαλής.

Μπορώ να μιλήσω αγγλικά στο Γκουάμ;

Το Γκουάμ είναι επικράτεια των ΗΠΑ, επομένως οι περισσότεροι μιλούν αγγλικά και είναι η πιο κοινή γλώσσα. Η τοπική γλώσσα είναι το Chamorro και είναι ευγενικό να μάθετε τουλάχιστον μερικές λέξεις πριν το επισκεφτείτε.

Λοιπόν, είναι το Γκουάμ ασφαλές για επίσκεψη;

Ως επί το πλείστον, το Γκουάμ είναι ασφαλές για επίσκεψη. Μικρά εγκλήματα συμβαίνουν εδώ, όπως συμβαίνει σχεδόν παντού αλλού στον κόσμο, αλλά εφόσον παίρνετε κάποιες βασικές προφυλάξεις θα πρέπει να είστε καλά.

Ερευνήστε το δρομολόγιό σας πριν έρθετε, αλλά μην ξοδεύετε πολύ χρόνο ανησυχώντας – αυτό αντίκειται τελικά στη νοοτροπία του νησιού. Λοιπόν, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας στο Γκουάμ σήμερα!

[tp_widget][/tp_widget]

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια