Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Ιράκ το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια

Το εκπληκτικό Ιράκ είναι ένα από τα παλαιότερα μέρη στον κόσμο και το λίκνο του πολιτισμού σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς. Οι πρώτες πόλεις στο σημερινό Ιράκ χτίστηκαν το 10.000 π.Χ.  ως μέρος του αρχαίου πολιτισμού της Μεσοποταμίας.

Ακόμη και όσοι δεν είναι λάτρεις της ιστορίας και της αρχαιολογίας θα εντυπωσιαστούν από τα αρχαία ερείπια της Μεσοποταμίας που κοσμούν το Ιράκ, από το Μεγάλο Ζιγκουράτ της Ουρ έως την Ακρόπολη του Ερμπίλ, η οποία έχει στρώματα από όλες τις διαφορετικές εποχές της ιστορίας του Ιράκ.

Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν τη χαλαρή παραθαλάσσια πόλη της Βασόρας, τους Πάρθους ναούς της Χάτρα και τα μοναδικά τοπία των ιρακινών ελών.

Οι άνθρωποι που τολμούν στο Ιράκ είναι συχνά δέος από τη φιλοξενία και την ανθεκτικότητα των κατοίκων της περιοχής καθώς και από την κουζίνα. Το Ιράκ έχει σίγουρα πολλές όμορφες τοποθεσίες, αλλά πολλοί άνθρωποι φοβούνται να επισκεφθούν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η ασφάλεια είναι ένα σημαντικό ζήτημα κάθε φορά που σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά ειδικά σε ένα μέρος όπως το Ιράκ, το οποίο είχε μια ταραχώδη πρόσφατη ιστορία.

Πριν βγείτε στο Ιράκ, είναι σημαντικό να σκεφτείτε την ασφάλειά σας. Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί συνθέτουν αυτόν τον λεπτομερή οδηγό για να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε εάν είναι ασφαλές να το επισκεφτείτε ή όχι. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

Το TicketsWe υποστηρίζεται από αναγνώστες και μπορεί να κερδίσει προμήθεια από αγορές που πραγματοποιούνται μέσω συνδέσμων σε αυτό το άρθρο.

Είναι ασφαλές για επίσκεψη στο Ιράκ;

Όχι. Δυστυχώς, το Ιράκ δεν είναι καθόλου ασφαλές για επίσκεψη λόγω της εύθραυστης κατάστασης ασφαλείας . Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων, ένοπλων συγκρούσεων, ακόμη και στρατιωτικής δραστηριότητας από τις γειτονικές χώρες του Ιράκ είναι πολύ υψηλός.

Το κενό ασφαλείας στη χώρα έχει επίσης δημιουργήσει το τέλειο περιβάλλον για την άνθηση του εγκλήματος, επηρεάζοντας συχνά τους αλλοδαπούς. Οι περισσότερες χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται το Ιράκ.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το Ιράκ σύμφωνα με μια συμβουλή «Επίπεδο Τέσσερα: Μην ταξιδεύετε », το αυστηρότερο δυνατό συμβουλευτικό επίπεδο (συμβουλεύει ακόμη και τους υποψήφιους ταξιδιώτες να συντάξουν μια διαθήκη πριν την επίσκεψη).

Η ιρλανδική κυβέρνηση  συμβουλεύει επίσης τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ. Οι Ιρλανδοί πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ θα πρέπει να κάνουν σχέδια για να επισκεφθούν αμέσως, και όσοι πρέπει να είναι εκεί για επαγγελματικούς λόγους θα πρέπει να κάνουν ιδιωτικές ρυθμίσεις ασφάλειας.

Τα κοινά προβλήματα για τα οποία προειδοποιούν οι χώρες στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για το Ιράκ περιλαμβάνουν:

 • Απαγωγή
 • Τρομοκρατία
 • Εμφύλια αναταραχή
 • Ένοπλες συγκρούσεις
 • Πειρατεία
 • Οργανωμένο έγκλημα
 • Ενοπλη ληστεία

Ο κατάλογος είναι σίγουρα επιβλητικός και τα εγκλήματα που μπορεί να συναντήσετε στο Ιράκ είναι πολύ πιο σοβαρά από τις μικροκλοπές. Οι ξένοι στο Ιράκ έχουν πέσει θύματα βίαιων εγκλημάτων στο παρελθόν και μερικοί έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους.

Η πρόσφατη ιστορία του Ιράκ δυστυχώς ήταν αγενής προς τη χώρα και τον πληθυσμό της. Ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν ενέπλεξε τη χώρα σε πολλούς πολέμους, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980 και του Πολέμου του Κόλπου το 1991.

Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε πραγματικά μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 και τον πόλεμο που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία.

Αυτός ο πόλεμος τελείωσε επίσημα το 2011, αλλά η ειρήνη, αν συνέβη καθόλου, ήταν βραχύβια: το 2014, η τρομοκρατική ομάδα ISIS σάρωσε το Ιράκ , εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους, αποδεκατίζοντας πόλεις όπως η Μοσούλη και διαπράττοντας γενοκτονία κατά μειονοτικών ομάδων  όπως ως οι Γιαζίντι.

Η ιρακινή κυβέρνηση κατάφερε να ανακαταλάβει τα περισσότερα εδάφη που κατέλαβε το ISIS, αλλά τα σημάδια του πολέμου είναι ακόμα ορατά και η κατάσταση ασφαλείας του Ιράκ απέχει πολύ από το να είναι σταθερή.

Οι τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS εξακολουθούν να είναι ισχυρές, αν και επίσημα δεν ελέγχουν πλέον πόλεις. Οι εμφύλιες αναταραχές είναι συνηθισμένες και η κυβέρνηση συχνά καταστέλλει βίαια ακτιβιστές της αντιπολίτευσης .

Ορισμένες περιοχές του Ιράκ είναι πιο ασφαλείς από άλλες. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει τα απαραίτητα ταξίδια σε τμήματα της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ. Η περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, ή το KRI, είναι μια αυτόνομη περιοχή του Ιράκ για την κουρδική μειονότητα.

Τα τελευταία χρόνια, ήταν ένα από τα ασφαλέστερα μέρη του Ιράκ λόγω της πιο ειρηνικής κατάστασης ασφαλείας. Το Κουρδιστάν κατάφερε να αποκρούσει την εισβολή του ISIS και δεν έχει ιστορικό σεχταριστικής βίας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το Κουρδιστάν έχει γίνει επίσης πιο επικίνδυνο για επίσκεψη. Αυτό είναι δυστυχώς το λάθος των γειτόνων του Ιράκ.

Τον Ιούλιο του 2022 , το δημοφιλές κουρδικό θέρετρο Ντοχούκ βομβαρδίστηκε και η τουρκική κυβέρνηση πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτό, παρά τις επίσημες αρνήσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2022 , η ιρανική κυβέρνηση εξαπέλυσε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της κουρδικής πόλης Κόγια που σκότωσαν επίσης αμάχους.

Και οι δύο κυβερνήσεις είναι έντονα κατασταλτικές κατά του εγχώριου κουρδικού πληθυσμού τους και επιτίθενται στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ πιστεύοντας ότι χρησιμεύει ως βάση για την εγχώρια κουρδική αντιπολίτευση.

Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν δεν είναι πλέον τόσο ασφαλές όσο ήταν κάποτε. Το Ιράκ δεν είναι μια ασφαλής χώρα για να επισκεφθείτε ή να ζήσετε. Πολλοί Ιρακινοί παλεύουν καθημερινά με την επικίνδυνη κατάσταση ασφαλείας και η επίσκεψη αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Ινδία το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Έγκλημα στο Ιράκ

Darbaz Dara/Shutterstock

Εν μέσω όλων των ανησυχιών για την ένοπλη βία και την τρομοκρατία, το έγκλημα μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας στο Ιράκ. Ωστόσο, το έγκλημα, ειδικά το βίαιο έγκλημα, είναι επίσης ένας κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζετε όταν επισκέπτεστε τη χώρα.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Υεμένη το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβή στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα για το Ιράκ, καθώς η κυβέρνηση είναι κατανοητό ότι έχει γεμάτα τα χέρια της και με άλλες θέσεις εργασίας εκτός από τη συλλογή στατιστικών.

Η κυβέρνηση επίσης δεν έχει πλήρη έλεγχο σε ορισμένα τμήματα της επικράτειάς της, καθιστώντας δύσκολη την κατοχή στατιστικών στοιχείων για κάθε περιοχή. Το τελευταίο έτος για το οποίο η Παγκόσμια Τράπεζα έχει στοιχεία ανθρωποκτονιών για το Ιράκ είναι το 2013.

Τότε, το ποσοστό δολοφονιών ήταν 10 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, που είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στα χρόνια που πέρασαν, το ποσοστό δολοφονιών μπορεί να έχει μειωθεί, αλλά όχι πολύ.

Τα ποσοστά άλλων βίαιων εγκλημάτων είναι εξίσου υψηλά. Το ποσοστό απαγωγών το 2014 ήταν 3,7 περιπτώσεις  ανά 100.000 άτομα και αυξάνεται σταθερά (τα ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ υψηλότερο τώρα). Το ποσοστό επιθέσεων είναι 83,2 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα .

Εγκληματικές ομάδες όπως τρομοκρατικές οργανώσεις και εγκληματικά συνδικάτα βρίσκονται συχνά πίσω από το έγκλημα στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος, το Ιράκ έχει τον 8ο χειρότερο  δείκτη οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο.

Εγκληματικές ομάδες βρίσκονται πίσω από εγκλήματα όπως το λαθρεμπόριο ανθρώπων, η εμπορία όπλων, η διακίνηση πετρελαίου, η διακίνηση μεθαμφεταμίνης, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης σε παιδιά και ο εκβιασμός.

Οι εγκληματίες συχνά στοχεύουν ξένους επειδή γνωρίζουν ότι είναι πιο προσοδοφόροι στόχοι από τους Ιρακινούς. Ομάδες μαφίας θα στοχεύουν αλλοδαπούς για εγκλήματα όπως απαγωγές και ένοπλες ληστείες.

[tp_widget][/tp_widget]

Απαγωγή

Ένα από τα πιο κοινά εγκλήματα που επηρεάζουν τους τουρίστες στο Ιράκ είναι η απαγωγή. Εγκληματικές ομάδες και τρομοκρατικές οργανώσεις συχνά απάγουν αλλοδαπούς με αντάλλαγμα λύτρα.

Η απαγωγή είναι ένας από τους κύριους κινδύνους για τους οποίους προειδοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας στην επίσημη ταξιδιωτική της συμβουλή για το Ιράκ.

Η συμβουλευτική εξηγεί ότι οι μαχητικές ομάδες συχνά συλλαμβάνουν ξένους όχι μόνο για λύτρα, αλλά και για ιδεολογικούς λόγους και για να κάνουν πολιτικά δηλώσεις. Η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο απαγωγής στο Ιράκ.

Τα άτομα με υψηλές θέσεις εργασίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απαγωγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ερευνητές, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και άτομα που έρχονται να εργαστούν στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ.

Ωστόσο, όλοι οι αλλοδαποί κινδυνεύουν με απαγωγή. Όταν σκέφτεστε τον κίνδυνο απαγωγής, θυμηθείτε ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν νόμους κατά της πληρωμής λύτρων για να αποφευχθεί η ενθάρρυνση της απαγωγής τρομοκρατών.

Εάν όντως σας απαγάγουν, είναι απίθανο η κυβέρνηση της χώρας σας να μπορέσει να σας βοηθήσει. Οι όμηροι είχαν σκοτωθεί στο παρελθόν εάν η πληρωμή των λύτρων δεν γινόταν αρκετά γρήγορα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να πέσετε θύμα απαγωγής είναι να μην πάτε καθόλου στο Ιράκ. Εάν πάτε, λάβετε μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.

Αποφύγετε να ταξιδεύετε ή να μετακινείστε τη νύχτα, καθώς τότε είναι αυξημένος ο κίνδυνος απαγωγής. Σκεφτείτε να προσλάβετε ιδιωτική ασφάλεια, ειδικά εάν οι λόγοι για την επίσκεψή σας σας κάνουν πιο ευάλωτους σε απαγωγές.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Νιγηρία το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τρομοκρατία

Οι βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις εξακολουθούν να είναι συνηθισμένες στο Ιράκ και επηρεάζουν αλλοδαπούς αλλά και ντόπιους. Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί για την απειλή της τρομοκρατίας στο Ιράκ καθώς εξακολουθούν να συμβαίνουν φονικές επιθέσεις εβδομαδιαία.

Οι προηγούμενοι στόχοι περιλάμβαναν κατοικημένες περιοχές, κυβερνητικά κτίρια, χώρους λατρείας και θρησκευτικές γιορτές, αεροδρόμια και μέρη με άφθονο κόσμο.

Η τρομοκρατική δραστηριότητα στο Ιράκ στοχεύει συχνά αμάχους. Οι μαχητές χρησιμοποιούν μεθόδους που έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, όπως επιθέσεις όλμων, βόμβες αυτοκινήτων και ενέδρες οχημάτων. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο τρομοκρατίας στο Ιράκ.

Το Daesh ή το ISIS εξακολουθεί να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας, αλλά υπάρχουν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα. Οι επιθέσεις είναι πιο συχνές στις επαρχίες της Βαγδάτης, της Νινευή, της Ανμπάρ και του Κιρκούκ, αλλά έχουν συμβεί παντού στη χώρα.

Ξένοι έχουν παγιδευτεί σε μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Οι τρομοκρατικές ομάδες στοχεύουν επίσης ξένους ειδικά επιτιθέμενοι σε μέρη όπου τείνουν να συγκεντρώνονται διεθνείς πολίτες.

Ορισμένοι μαχητές οργανώνουν μεμονωμένες επιθέσεις σε αλλοδαπούς στοχεύοντας τα οχήματά τους σε ενέδρες στην άκρη του δρόμου και απάγοντας ξένους πολίτες. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί εντελώς μια τρομοκρατική επίθεση (εκτός από το να μην πάτε καθόλου στο Ιράκ).

Εάν βρίσκεστε στη χώρα, προσπαθήστε να αποφύγετε τους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους καθώς συχνά γίνονται στόχος τρομοκρατών. Θρησκευτικά φεστιβάλ όπως το προσκύνημα της Καρμπάλα είναι επίσης στόχοι. Παρακολουθήστε τις τοπικές ειδήσεις και ειδοποιήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Ασφάλεια ταξιδιού έχετε? Έναν όχι Κλικ εδω

Αποφυγή κακών περιοχών

Βαγδάτη, Ιράκ – 1 Νοεμβρίου 2019 Ιρακινός λαός που διαδηλώνει στη Δημόσια Πλατεία ενάντια στην κυβέρνηση/Εγ. Bilal Izaddin/Shutterstock

Το μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ είναι επικίνδυνο για επίσκεψη, αλλά ορισμένα μέρη είναι πιο επικίνδυνα από άλλα. Αποφύγετε τις αγροτικές περιοχές, ειδικά στην έρημο, καθώς αυτές γίνονται κρησφύγετα για τις υπόλοιπες τρομοκρατικές ομάδες.

Μην ταξιδεύετε σε απομακρυσμένους δρόμους που διασχίζουν την έρημο, ειδικά όχι τη νύχτα. Η πόλη της Σαμάρρας ελέγχεται από μια σιιτική πολιτοφυλακή που συχνά δεν είναι φιλική προς τους ξένους.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Λιβύη το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εάν αποφασίσετε να πάτε στο Ιράκ παρά τους κινδύνους, ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές:

 • Οι διαδηλώσεις είναι συχνές, ειδικά στην πόλη της Βασόρας. Η κυβέρνηση συναντά συχνά εκείνους με καταστολή, γι’ αυτό αποφύγετε τις μεγάλες συγκεντρώσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν θα δει ευγενικά την παρουσία σας εκεί ως ξένος.
 • Εάν ταξιδεύετε μέσω της χώρας, θα συναντήσετε σημεία ελέγχου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε το διαβατήριό σας ανά πάσα στιγμή.
 • Η ελονοσία είναι συχνή σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ και η ιατρική περίθαλψη στη χώρα είναι ανεπαρκής. Πάρτε μαζί σας φάρμακα κατά της ελονοσίας εάν ταξιδεύετε στη Βασόρα και σε άλλες νότιες περιοχές.
 • Οι απάτες είναι συχνές. Να είστε προσεκτικοί εάν κάποιος σας πλησιάσει αυτοπροσώπως ή μέσω διαδικτύου ισχυριζόμενος ότι είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εκπρόσωπος της πρεσβείας ή επιχειρηματικός εταίρος με μια προσοδοφόρα πιθανή εμπορική προσφορά, καθώς συχνά προσπαθούν να εξαπατήσουν αλλοδαπούς για τα χρήματά τους.

Aκολουθήστε μας στο facebook

Συχνές Ερωτήσεις

Ερμπίλ, Ιράκ – 22 Μαρτίου 2018: Δημοτικό πάρκο με σιντριβάνια στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ερμπίλ, γύρω από αυτό είναι γεμάτο με στοές, ένα παζάρι και την ιστορική Ακρόπολη. Κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης/Klara Bakalarova/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που έκαναν άλλοι ταξιδιώτες στο Ιράκ:

Ποια είναι η πιο ασφαλής πόλη στο Ιράκ για να επισκεφτείτε;

Η ασφαλέστερη μεγαλύτερη πόλη για επίσκεψη στο Ιράκ είναι πιθανώς το Ερμπίλ, και αυτή η πόλη στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ έχει έναν μετρίως μεγάλο πληθυσμό μεταναστών. Οποιαδήποτε πόλη στην περιοχή του Κουρδιστάν είναι μια από τις πιο ασφαλείς στο Ιράκ.

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν επισκέπτεστε το Ιράκ;

Όταν επισκέπτεστε το Ιράκ, μην κάνετε πράγματα που θα σας θέσουν σε κίνδυνο, όπως να ταξιδεύετε μόνοι σας τη νύχτα και να διαφημίζετε το γεγονός ότι είστε ξένος.

Μην κάνετε πράγματα που θα προσβάλλουν τις ευαισθησίες των ντόπιων, όπως να λέτε βρώμικα αστεία, να προσβάλλετε το Ισλάμ ή να αναφέρετε τον πόλεμο σε ένα μη ευαίσθητο πλαίσιο.

Είναι ασφαλές να οδηγείς στο Ιράκ;

Η οδήγηση στο Ιράκ δεν είναι καθόλου ασφαλής. Οι τρομοκράτες συχνά περιμένουν στο δρόμο για να βάλουν ενέδρα στους οδηγούς, ειδικά σε οχήματα που γνωρίζουν ότι περιέχουν αλλοδαπούς. Επιπλέον, οι συνθήκες του δρόμου δεν είναι ασφαλείς, ειδικά εκτός μεγάλων πόλεων και τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα είναι κοινά.

Πόσο ασφαλής είναι αυτή τη στιγμή η Βαγδάτη;

Η Βαγδάτη αυτή τη στιγμή είναι ίσως η πιο ασφαλής εδώ και χρόνια — αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Υπάρχει ακόμη μια συνεχιζόμενη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς και συχνών διαδηλώσεων και εμφυλίων αναταραχών. Η εγκληματικότητα του δρόμου αυξάνεται επίσης.

Υπάρχει ακόμη πόλεμος στο Ιράκ;

Τεχνικά, ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει καθώς τόσο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν επίσημα όσο και το ISIS ηττήθηκε. Ωστόσο, το ISIS εξακολουθεί να διατηρεί την εξουσία σε ορισμένες αγροτικές περιοχές και υπάρχει μια συνεχιζόμενη εξέγερση.

Λοιπόν, είναι το Ιράκ ασφαλές για επίσκεψη;

Δυστυχώς για τον ιρακινό λαό, το Ιράκ δεν είναι ακόμα μια ασφαλής χώρα. Εάν δεν χρειάζεται να το επισκεφτείτε, δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε. Αν και το Ιράκ έχει πολλά όμορφα αξιοθέατα, ο κίνδυνος τρομοκρατίας, απαγωγών και άλλων βίαιων εγκλημάτων είναι πολύ υψηλός.

Αν και προτείνουμε να αποφύγετε αυτήν τη χώρα, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αμέτρητες άλλες χώρες που προσφέρουν πλούσια ιστορία και γραφικά αξιοθέατα που είναι ασφαλές να επισκεφθείτε.

[tp_widget][/tp_widget]

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια