Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Σίδνεϊ το 2023;

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες στην Αυστραλία πρέπει να κάνουν μια στάση στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια  διεθνείς ταξιδιώτες επισκέπτονται την πόλη ετησίως.

Το Σίδνεϊ φιλοξενεί μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα της Αυστραλίας, όπως η Όπερα του Σίδνεϊ και η γέφυρα Λιμάνι του Σίδνεϊ.

Μόλις ξεπεράσετε τα πιο προφανή αξιοθέατα, η πόλη έχει πολλά να προσφέρει, όπως μουσεία, πάρκα και οικογενειακά αξιοθέατα, όπως ο ζωολογικός κήπος Taronga. Επιπλέον, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη θέση της πόλης στο νερό κατευθυνόμενοι προς τη διάσημη κοντινή παραλία Bondi.

Το Σίδνεϊ φαίνεται σίγουρα τέλεια, αλλά ίσως αναρωτιέστε αν η πραγματικότητα στο έδαφος ταιριάζει με τις εικόνες που βλέπετε.

Αν και το Σίδνεϊ έχει πολλά τουριστικά αξιοθέατα, στο τέλος της ημέρας είναι μια ζωντανή μεγαλούπολη με όλα τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Εάν ανησυχείτε για την επίσκεψη στο Σίδνεϊ, αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το ασφαλές ταξίδι στο Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για το έγκλημα. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

Είναι ασφαλές για επίσκεψη στο Σίδνεϊ;

Ναί. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την επίσκεψη στο Σίδνεϊ γιατί αυτή η πόλη είναι εξαιρετικά ασφαλής. Αν και θα πρέπει να λάβετε κάποιες βασικές προφυλάξεις, καθώς υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες που συνοδεύουν την επίσκεψη σε μια μεγάλη πόλη, το ποσοστό εγκληματικότητας στο Σίδνεϊ είναι πολύ χαμηλό.

Οι περισσότεροι επισκέπτες και κάτοικοι δεν βιώνουν ούτε γίνονται μάρτυρες εγκλήματος ενώ βρίσκονται στην πόλη. Το Σίδνεϊ είναι στην πραγματικότητα μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο!

Σύμφωνα με το Safe Cities Index που δημοσιεύτηκε από το The Economist το 2019, το Σίδνεϊ είναι η πέμπτη ασφαλέστερη μεγαλούπολη στον κόσμο και η ασφαλέστερη πόλη στην Αυστραλία. Αυτό είναι σίγουρα μια συγκινητική έγκριση ενός ταξιδιού στο Σίδνεϊ.

Η κατάταξη έλαβε υπόψη πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών εγκληματικότητας, της δημόσιας υγείας, του κινδύνου τρομοκρατίας και των φυσικών καταστροφών, δείχνοντας ότι το Σίδνεϊ είναι μια πολύ ασφαλής πόλη ανεξάρτητα από το πώς την αναλύεις.

Η Αυστραλία συνολικά είναι μια πολύ ασφαλής χώρα, επομένως είναι λογικό ακόμη και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της να είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία της καναδικής κυβέρνησης , οι ταξιδιώτες σε οποιοδήποτε μέρος της Αυστραλίας πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο βασικές προφυλάξεις και έχουν το πράσινο φως για να φύγουν. Μπορεί να συμβεί κάποιο μικρό έγκλημα, αλλά το βίαιο έγκλημα οπουδήποτε στη χώρα είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό.

Τούτου λεχθέντος, το Σίδνεϊ έχει προβλήματα όπως κάθε άλλο μέρος στον κόσμο. Οι τουρίστες ήταν άτυχοι και έχουν πέσει θύματα εγκληματικότητας στο παρελθόν.

Μερικά κοινά εγκλήματα που μπορεί να συμβούν στο Σίδνεϊ περιλαμβάνουν:

  • Πορτοφολάδες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Διαρρήξεις σε δωμάτια ξενοδοχείου
  • Απάτες
  • Πιείτε αιχμηρό
  • Έγκλημα που προκαλείται από το αλκοόλ

Όπως μπορείτε να δείτε, τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά είναι ασήμαντα, μη βίαια εγκλήματα. Αν και το βίαιο έγκλημα συμβαίνει στο Σίδνεϊ, είναι πολύ σπάνιο και πιθανότατα δεν θα το συναντήσετε καθώς επηρεάζει κυρίως τους ντόπιους.

Όπως οπουδήποτε αλλού στην Αυστραλία, πρέπει να προσέχετε τις φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Σίδνεϊ, παρόλο που βρίσκεστε σε μια μεγάλη πόλη.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της πόλης του Σίδνεϊ , το Σίδνεϊ είναι επιρρεπές σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, που μερικές φορές προκαλούν πυρκαγιές κοντά στην πόλη και πλημμύρες.

Αεροπορικά εισιτήρια για Σίδνεϊ(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Παρακολουθήστε τα τοπικά νέα και ακολουθήστε τυχόν ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης ή συμβουλές που εκδίδει η Αυστραλιανή ή η τοπική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

Ένα από τα κύρια αξιοθέατα του Σίδνεϊ είναι το γεγονός ότι η πόλη είναι τόσο κοντά σε πολλές όμορφες φυσικές ομορφιές που μπορείτε να επωφεληθείτε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, αλλά φροντίστε να το κάνετε με ασφάλεια.

Εάν είστε διεθνής επισκέπτης, ο ήλιος της Αυστραλίας είναι πιθανώς ισχυρότερος από ό,τι έχετε συνηθίσει, καθώς το Νότιο Ημισφαίριο είναι πιο κοντά στον ήλιο, επομένως εφαρμόστε πολύ αντηλιακό και καλύψτε το κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής ώρας της ημέρας.

Εάν αποφασίσετε να κολυμπήσετε, παραμείνετε σε παραλίες με ναυαγοσώστες και σημαίες αναρτημένες σε ασφαλείς περιοχές. Συνολικά, το Σίδνεϊ είναι μια πολύ ασφαλής πόλη για να πάτε. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αρκεί να λαμβάνετε τις ίδιες βασικές προφυλάξεις που θα κάνατε όταν επισκέπτεστε οποιαδήποτε πόλη.

Έγκλημα στο Σίδνεϊ

Όπως συμβαίνει αλλού στην Αυστραλία, το ποσοστό εγκληματικότητας στο Σίδνεϊ είναι χαμηλό. Ενώ τα περιστατικά εξακολουθούν να συμβαίνουν επειδή αυτή είναι μια μεγάλη πόλη, είναι σχετικά σπάνια σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής της Νέας Νότιας Ουαλίας , η εγκληματικότητα στην περιοχή του Ευρύτερου Σίδνεϋ είναι σε σταθερό, χαμηλό ποσοστό και το ποσοστό εγκληματικότητας κατά της ιδιοκτησίας στην πραγματικότητα προβλέπεται να μειωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στο Greater Sydney, το μόνο έγκλημα που έχει σημειώσει σημαντικές αυξήσεις είναι η κλοπή από καταστήματα λιανικής, κάτι που δεν είναι ένα έγκλημα που επηρεάζει ούτως ή άλλως τους τουρίστες.

Το 2022, το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα στο Σίδνεϊ ήταν η επίθεση και πάνω από το 50% των περιστατικών επίθεσης σχετίζονταν με ενδοοικογενειακή βία. Υπήρχαν μόνο 36 ανθρωποκτονίες όλο το χρόνο.

Τα περισσότερα εγκλήματα που συνέβησαν στο Greater Sydney ήταν εγκλήματα ιδιοκτησίας, με τα πιο συνηθισμένα να είναι κακόβουλες ζημιές σε περιουσία, κλοπές αδικημάτων και κλοπές από κατάστημα λιανικής. Η κλοπή από οχήματα είναι επίσης ένα κοινό πρόβλημα στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό εγκληματικότητας για το Σίδνεϊ είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο  από το ποσοστό εγκληματικότητας για τη Νέα Νότια Ουαλία συνολικά. Οι πιθανότητές σας να πέσετε θύμα εγκλήματος ιδιοκτησίας ενώ βρίσκεστε στο Σίδνεϊ είναι 1 στις 42, ενώ οι πιθανότητές σας να πέσετε θύμα βίαιου εγκλήματος είναι 1 στις 79.

Η κοινή αντίληψη συμφωνεί ότι το Σίδνεϊ είναι μια πολύ ασφαλής πόλη. Σύμφωνα με το Numbeo, το οποίο συλλέγει δεδομένα από κατοίκους και ομογενείς στο Σίδνεϊ, η βαθμολογία του δείκτη εγκληματικότητας για το Σίδνεϊ είναι 34,56 στα 100 , που είναι χαμηλή τιμή.

Οι άνθρωποι ανησυχούν για ορισμένα εγκλήματα, όπως η χρήση ναρκωτικών και τα μικρά εγκλήματα ιδιοκτησίας, και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά συνολικά η κατάσταση στο Σίδνεϊ είναι θετική.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το ποσοστό εγκληματικότητας του Σίδνεϊ είναι τόσο χαμηλό και έχει μειωθεί σημαντικά από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Σύμφωνα με τις τοπικές ειδήσεις , οι αυστηρές πολιτικές για τα όπλα, τα χαμηλότερα ποσοστά κατάχρησης ναρκωτικών και οινοπνεύματος, οι καλύτερες οικονομικές συνθήκες και η καλύτερη αστυνομική αποτελεσματικότητα παίζουν όλα έναν παράγοντα στη μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας στο Σίδνεϊ.

Μερικοί άνθρωποι πιστώνουν τους νόμους λουκέτο του Σίδνεϊ , οι οποίοι έθεσαν αυστηρά χρονικά όρια στην υπηρεσία αλκοόλ από το 2014-2021, με μείωση των ποσοστών βίαιης εγκληματικότητας, καθώς το έγκλημα που σχετίζεται με το αλκοόλ ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα στην πόλη.

Μικροκλοπή

Το μόνο έγκλημα που είναι πιθανό να συναντήσετε όταν επισκέπτεστε το Σίδνεϊ είναι η μικροκλοπή. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο έγκλημα στην πόλη και αυτό που είναι πιο πιθανό να στοχεύσει τουρίστες.

Αν και τα ποσοστά πορτοφολάδων εδώ δεν είναι τόσο υψηλά όσο σε ορισμένα άλλα μέρη του κόσμου, όπως πολλές από τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, θα πρέπει να λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις όσο βρίσκεστε στην πόλη.

Πορτοφολάδες και αρπαγές τσαντών συχνά λειτουργούν γύρω από τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα του Σίδνεϊ, όπως η Όπερα και το λιμάνι του Σίδνεϊ. Οι πολυσύχναστες περιοχές όπως ο κεντρικός σταθμός και τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέχουν επίσης τέλεια κάλυψη για τους κλέφτες.

Τέλος, οι ληστείες είναι συχνότερες σε πιο σκίτσες περιοχές της πόλης, όπως στην οδό George. Μερικές βασικές προφυλάξεις είναι συνήθως αρκετές για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις μικροκλοπές σε όλες τις μορφές της.

Η Νέα Νότια Ουαλία έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές για διεθνείς φοιτητές στο Σίδνεϊ. Δεν χρειάζεται να κρατάτε μια μέγγενη στις τσάντες σας, αλλά προσπαθήστε να τις κρατάτε κοντά στο σώμα σας, τυλιγμένες γύρω από έναν ώμο και με κουμπώματα και φερμουάρ στραμμένα προς τα μέσα.

Θα δείτε ντόπιους να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα τηλέφωνά τους δημόσια, επομένως δεν χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί, αλλά καλό είναι να κρατάτε τα τιμαλφή σας κυρίως μακριά από τα μάτια σας.

Μερικοί κλέφτες στρέφονται σε απάτες αντί για ξεκάθαρη ληστεία για να πάρουν χρήματα από τα θύματά τους. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ και να τα χρησιμοποιείτε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ασφαλείς χώρους, καθώς ορισμένα διαθέτουν skimmers ATM.

Χρησιμοποιήστε μόνο αδειοδοτημένα ταξί ή εφαρμογές μεταφοράς, καθώς τα μη αδειοδοτημένα ταξί μερικές φορές εξαπατούν τους ταξιδιώτες. Οι απάτες καταλυμάτων στοχεύουν και ταξιδιώτες.

Όταν κάνετε κράτηση για ένα μέρος για να μείνετε στο Σίδνεϊ, προσέξτε εάν κάποιος σας ζητήσει να μεταφέρετε χρήματα σε έναν υπεράκτιο τραπεζικό λογαριασμό πριν κάνετε κράτηση, καθώς αυτή είναι μια τεχνική ληστείας.

Είναι η Αυστραλία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Έγκλημα που σχετίζεται με το αλκοόλ

Αν και η εγκληματικότητα που σχετίζεται με το αλκοόλ έχει μειωθεί δραστικά στο Σίδνεϊ τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω των νόμων για το λουκέτο που ήταν ο όλεθρος της βιομηχανίας της νυχτερινής διασκέδασης, μπορεί ακόμα να συμβεί.

Η Αυστραλία έχει μια κουλτούρα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και τα πράγματα μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Μερικές φορές, οι εγκληματίες περιμένουν σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα για να εκμεταλλευτούν τους ανυποψίαστους επισκέπτες πίνοντας τα ποτά τους.

Οι τουρίστες έχουν πέσει θύματα εκρήξεων ποτών στο παρελθόν και οι δράστες θα τους ληστέψουν ή ακόμη και θα τους επιτεθούν όταν είναι ανίκανοι. Όταν βγαίνετε έξω, προσέχετε πάντα το φαγητό και το ποτό σας και μην δέχεστε ποτέ ποτά από αγνώστους.

Οι καυγάδες και οι επιθέσεις εξακολουθούν να συμβαίνουν σε κλαμπ και μπαρ του Σίδνεϊ. Αν παρατηρήσετε ότι μια κατάσταση κλιμακώνεται, φύγετε γρήγορα από εκεί και μην αντιμετωπίζετε ποτέ ανθρώπους καθώς τα πράγματα έχουν εξελιχθεί άσχημα στο παρελθόν.

Αποφυγή κακών περιοχών

ΣΥΔΝΕΪ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015: Νυχτερινή σκηνή του Darling Harbour, δίπλα στο κέντρο της πόλης του Σίδνεϊ και επίσης ένα μέρος αναψυχής στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Σίδνεϊ/Pisaphotography/Shutterstock

Αν και ακόμη και τα περίγραμμα μέρη του Σίδνεϊ είναι σχετικά ασφαλή, υπάρχουν ακόμα μερικά μέρη που ίσως θέλετε να αποφύγετε. Η George Street είναι ένας δημοφιλής δρόμος νυχτερινής διασκέδασης στο Σίδνεϊ, αλλά μπορεί να γίνει θορυβώδης τη νύχτα, ειδικά προς το νότιο άκρο.

Να είστε προσεκτικοί όταν πηγαίνετε εκεί και να προσέχετε τα τιμαλφή σας και τα ποτά σας. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η Κεντρική Επιχειρηματική Περιοχή είναι λίγο σχηματική μετά το σκοτάδι.

Θα πρέπει να συνεχίσετε να το επισκεφτείτε, αλλά χρησιμοποιήστε βασικές προφυλάξεις για να παραμείνετε ασφαλείς. Ορισμένα μέρη του Σίδνεϊ που είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι ασφαλή τη νύχτα, όπως το Kings Cross, που είναι μια περιοχή με κόκκινα φώτα.

Αποφύγετε να πηγαίνετε στο Hyde Park και σε άλλα μεγάλα πάρκα μετά το σκοτάδι λόγω της επικράτησης του εγκλήματος. Ορισμένα προάστια του Σίδνεϊ έχουν υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, όπως το Redfern και το Mount Druitt. Ωστόσο, αυτές είναι περιοχές όπου οι τουρίστες σπάνια τολμούν.

Αξιοθέατα του Σίδνεϊ που πρέπει να δείτε: Ο απόλυτος οδηγός σας(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για το Σίδνεϊ:

  • Αν πάτε για κολύμπι στην παραλία Bondi ή σε οποιαδήποτε άλλη παραλία κοντά στο Σίδνεϊ, μπορεί να συναντήσετε μέδουσες. Εάν τσιμπήσετε, ξεπλύνετε την πληγή με νερό ή ξύδι (τα ούρα είναι αστικός μύθος).
  • Οι κλοπές από οχήματα είναι κοινά εγκλήματα στο Σίδνεϊ. Μην αφήνετε ποτέ αντικείμενα αξίας χωρίς επίβλεψη και μην αφήνετε ορατά αντικείμενα. Η καλύτερη προφύλαξη είναι να μην πάρετε καθόλου όχημα — ένα αυτοκίνητο είναι περισσότερο βάρος παρά βοήθεια στην πόλη.
  • Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης για την Αυστραλία είναι 000 και θα πρέπει να τον καλέσετε σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε επικίνδυνο.

Συχνές Ερωτήσεις

Σίδνεϊ, Αυστραλία – 29 Δεκεμβρίου 2014: Γέφυρα Λιμάνι, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα. Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα αψίδας στον κόσμο με την κορυφή της γέφυρας να στέκεται 134 μέτρα πάνω από το λιμάνι/Benny Marty/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που έχουν κάνει οι επισκέπτες στο Σίδνεϊ στο παρελθόν:

Σίδνεϊ : Αποκαλύπτοντας την Ιστορία του : Συναρπαστικά ορόσημα και μουσεία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι ασφαλές να περπατάς τη νύχτα στο Σίδνεϊ;

Τα περισσότερα μέρη του Σίδνεϊ είναι ασφαλή για περπάτημα τη νύχτα. Μείνετε σε καλά φωτισμένους χώρους, αποφύγετε μέρη με επικίνδυνη φήμη μετά το σκοτάδι όπως το Χάιντ Παρκ και προσέχετε τα θορυβώδη μεθυσμένα πλήθη και θα πρέπει να είστε καλά.

Είναι το Σίδνεϊ ασφαλές για μεμονωμένες γυναίκες ταξιδιώτες;

Το Σίδνεϊ είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στον κόσμο για μεμονωμένες γυναίκες ταξιδιώτες λόγω του χαμηλού ποσοστού εγκληματικότητας και της υψηλής ισότητας των φύλων. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στα μπαρ και στα κλαμπ, καθώς οι γυναίκες στοχοποιούνται συχνά για ποτό, αλλά εκτός από αυτό, θα πρέπει να είστε ασφαλείς.

Ποια είναι η πιο ασφαλής πόλη στην Αυστραλία;

Το Σίδνεϊ είναι στην πραγματικότητα η ασφαλέστερη μεγαλούπολη στην Αυστραλία σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις. Οι περισσότερες πόλεις της Αυστραλίας είναι πολύ ασφαλείς, όπως το Μπρίσμπεϊν και η Καμπέρα.

Ποιο είναι το πιο ασφαλές μέρος στο Σίδνεϊ;

Οι γειτονιές και τα προάστια στο βόρειο Σύδνεϋ τείνουν να είναι πιο ασφαλή από εκείνα του νότου. Ορισμένες ασφαλείς περιοχές περιλαμβάνουν το North Sydney, το Hunters Hill και το Upper Lachlan Shire.

Είναι το Σίδνεϊ μια ακριβή πόλη;

Όλη αυτή η ασφάλεια έχει ένα τίμημα. Το Σίδνεϊ είναι επίσης μια από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο εκτός από τις ασφαλέστερες. Η διαμονή, τα είδη παντοπωλείου και η νυχτερινή ζωή είναι μερικά από τα πιο ακριβά στον κόσμο.

Εξερευνώντας τη γραφική ομορφιά του Σίδνεϊ: Η καλύτερη θέα στην πόλη(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Λοιπόν, είναι το Σίδνεϊ ασφαλές για επίσκεψη;

Το Σίδνεϊ είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε, ειδικά αν λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζετε θα είναι πιθανώς ο ήλιος, γι’ αυτό φροντίστε να φοράτε άφθονο αντηλιακό! Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια