Είναι ασφαλές για επίσκεψη στα Φίτζι το 2023;

Τα Φίτζι είναι ο απόλυτος προορισμός για διακοπές στον παράδεισο. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι  κάνουν το ταξίδι στη νησιωτική χώρα του Νότιου Ειρηνικού κάθε χρόνο αναζητώντας ήλιο, σερφ και χαλάρωση.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε ενώ βρίσκεστε στα Φίτζι είναι να χαλαρώσετε στην παραλία και με πάνω από 300 νησιά και χιλιάδες όμορφες παραλίες, όπως αυτές στο νησί Taveuni ή στην παραλία Natadola. Ωστόσο, τα Φίτζι έχουν πολλά περισσότερα από απλές παραλίες.

Υπάρχουν ευκαιρίες τουρισμού περιπέτειας, όπως ράφτινγκ και ζιπλίνινγκ, καθώς και όμορφη φύση στη ζούγκλα. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε την ποικιλόμορφη κουλτούρα των Φίτζι, με το μείγμα επιρροών του Νότιου Ειρηνικού, της Νότιας Ασίας και της Ευρώπης, στην πρωτεύουσα Σούβα ή σε μια παραδοσιακή τελετή κάβα.

Υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε στα Φίτζι που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κλείσετε ένα εισιτήριο αμέσως.

Ωστόσο, πριν πάτε σε οποιονδήποτε νέο προορισμό, είναι καλή ιδέα να εξετάσετε πιο πρακτικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια. Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί δημιούργησαν αυτόν τον λεπτομερή οδηγό ασφάλειας για να ταξιδέψετε στα Φίτζι. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

Είναι ασφαλές για επίσκεψη στα Φίτζι το 2023;

Ως επί το πλείστον, τα Φίτζι είναι ασφαλή για επίσκεψη και οι περισσότεροι τουρίστες περνούν καλά. Η μία προειδοποίηση είναι ότι τα Φίτζι έχουν υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας, αλλά τα περισσότερα περιστατικά είναι μορφές μικροκλοπών.

Υπήρξαν περισσότερα βίαια περιστατικά που επηρεάζουν τους ταξιδιώτες στο παρελθόν, όπως η επίθεση, αλλά είναι λίγα. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε όταν ερευνάτε την ασφάλεια ενός νέου προορισμού είναι η επίσημη ταξιδιωτική οδηγία που εκδίδεται από τη χώρα σας.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα Φίτζι στο πλαίσιο ταξιδιωτικής συμβουλής επιπέδου 1 , που απλώς λέει στους ταξιδιώτες να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις.

Προφανώς, δεν πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στον άνεμο όταν βρίσκεστε στα Φίτζι, αλλά να χρησιμοποιείτε τις ίδιες προφυλάξεις κοινής λογικής που θα κάνατε στο σπίτι. Ορισμένες χώρες είναι λίγο πιο προσεκτικές σχετικά με τις συμβουλές τους για τα Φίτζι.

Για παράδειγμα, η Νέα Ζηλανδία  λέει στους πολίτες της να είναι πιο προσεκτικοί στα Φίτζι, κυρίως λόγω του ποσοστού εγκληματικότητας. Τα Φίτζι έχουν κάποια προβλήματα με την εγκληματικότητα και αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν μερικές φορές τους τουρίστες.

Τα κοινά εγκλήματα που επηρεάζουν τους τουρίστες στα Φίτζι περιλαμβάνουν:

 • Μικροκλοπή
 • Απάτη ΑΤΜ
 • Τουριστικές απάτες
 • Διαρρήξεις σε δωμάτια ξενοδοχείου
 • Ληστεία
 • Προσβολή
 • Σεξουαλική επίθεση

Ενώ τα περισσότερα εγκλήματα στα Φίτζι είναι ασήμαντα, ειδικά εκείνα τα εγκλήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν οι τουρίστες, ορισμένοι επισκέπτες στο παρελθόν υπήρξαν θύματα βίαιων εγκλημάτων. Αν και αυτές οι εμπειρίες είναι σπάνιες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την πιθανότητα.

Τα Φίτζι έχουν όντως ιστορικό πολιτικών αναταραχών, κάτι για το οποίο προειδοποιούν μερικές χώρες στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές.

Το 2021, υπήρξε μια περίοδος αναταραχών ως απάντηση σε έναν νόμο που αφαιρούσε την εξουσία από τους αυτόχθονες γαιοκτήμονες και οι εντάσεις ξεσπούν μερικές φορές λόγω μακροχρόνιας φυλετικής και ταξικής έντασης.

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου 2022 αμφισβητήθηκαν , αλλά πέρασαν ως επί το πλείστον ειρηνικά. Αν και δεν υπήρξαν πρόσφατες περίοδοι αναταραχής, είναι ακόμα καλή ιδέα να αποφύγετε τυχόν διαδηλώσεις που θα συναντήσετε.

Τέλος, κάθε φορά που επισκέπτεστε έναν τροπικό προορισμό, είναι καλή ιδέα να προετοιμαστείτε για τον τροπικό καιρό. Η εποχή των κυκλώνων στα Φίτζι διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο και η χώρα δέχεται κατά μέσο όρο επτά κυκλώνες ανά σεζόν.

Οι κυκλώνες επηρεάζουν ορισμένες περιοχές της χώρας πιο σκληρά από άλλες, όπως το Nadi και η Coral Coast, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να ταξιδεύετε κατά την περίοδο των κυκλώνων.

Έγκλημα στα Φίτζι

Το πρωταρχικό μέλημα για τους ανθρώπους που επισκέπτονται τα Φίτζι, όπως κάθε νέο μέρος, είναι το έγκλημα. Το έγκλημα είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει άμεσα τους τουρίστες και μια βούρτσα με έναν εγκληματία μπορεί να καταστρέψει σοβαρά αυτό που κάποτε ήταν ξένοιαστες διακοπές.

Αν και η εγκληματικότητα στα Φίτζι δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, είναι παρούσα και πολλοί τουρίστες είχαν εγκληματικές συναντήσεις στο παρελθόν. Όσον αφορά τις πολύ σοβαρές μορφές εγκλήματος, τα Φίτζι τα πάνε καλά.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στη χώρα σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι δύο περιστατικά ανά 100.000 άτομα , το οποίο είναι πολύ χαμηλό. Εκτός από κάποια πορνεία και διακίνηση ναρκωτικών, η παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος στα Φίτζι είναι αρκετά χαμηλή .

Ωστόσο, άλλα εγκλήματα συμβαίνουν σε πολύ υψηλότερα ποσοστά. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Numbeo’s Crime Index, τα Φίτζι βαθμολογούνται με 61,08 στα 100 , που είναι μια υψηλή τιμή. Οι ερωτηθέντες ανησυχούν κυρίως για διαρρήξεις, βανδαλισμούς, κλοπές και διαφθορά.

Τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα είναι τα εγκλήματα ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερωτηθέντων, η συντριπτική πλειονότητα των εγκλημάτων συμβαίνουν τη νύχτα, ενώ τα περισσότερα αισθάνονται απόλυτα ασφαλή περπατώντας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν και το Numbeo λαμβάνει τα δεδομένα του από την αντίληψη του κοινού, όχι από αναφορές περιστατικών, εξακολουθεί να είναι μια καλή ένδειξη του τι λένε οι ντόπιοι για το έγκλημα. Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας των Φίτζι , τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα στα Φίτζι είναι εγκλήματα ιδιοκτησίας από τα οποία το πιο διαδεδομένο είναι η κλοπή και ακολουθούν οι διαρρήξεις.

Πολλές χιλιάδες περιστατικά κλοπής συμβαίνουν το χρόνο, που είναι μεγάλος αριθμός αν σκεφτεί κανείς πόσο μικρή είναι στην πραγματικότητα η νησιωτική χώρα. Από τα βίαια εγκλήματα, το πιο συνηθισμένο είναι η επίθεση και ακολουθούν ο εγκληματικός εκφοβισμός και ο βιασμός.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η εγκληματικότητα στα Φίτζι είναι πρόβλημα. Το χάσμα πλούτου είναι ο κύριος μοχλός των εγκλημάτων, ιδιαίτερα της κλοπής. Το μέσο εισόδημα στα Φίτζι είναι 14.000 ευρώ ετησίως , αν και αυτό μειώθηκε απότομα λόγω της πανδημίας.

Αν και αυτό κάνει τα Φίτζι μια χώρα μεσαίου εισοδήματος, ειδικά σε σύγκριση με τους γείτονές τους στον Ειρηνικό, οι περισσότεροι κάτοικοι των Φίτζι είναι πολύ φτωχότεροι από τους ξένους επισκέπτες, καθιστώντας τις μικροκλοπές πολύ δελεαστικές.

Πριν από μερικά χρόνια, τα Φίτζι αντιμετώπιζαν μια σοβαρή επιδημία κατάχρησης ουσιών , ιδιαίτερα της κοκαΐνης και των μεθαμφεταμινών. Τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά τροφοδότησαν την αύξηση του ποσοστού εγκληματικότητας.

Ενώ η αστυνομία έχει καταπολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια, τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα στα Φίτζι. Υπάρχουν κάποια καλά νέα σχετικά με την εγκληματικότητα στα Φίτζι.

Σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας για το 2022 , η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 7%. Υπήρξε μια δραστική αύξηση στα αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, γεγονός που δείχνει την υψηλότερη προτεραιότητα της αστυνομίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών που αναφέρθηκε παραπάνω.

Ενώ η αύξηση ορισμένων εγκλημάτων, όπως η ληστεία και η κλοπή μηχανοκίνητων οχημάτων, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, γενικά, η πρόγνωση για την εγκληματικότητα στα Φίτζι δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Δεν πρέπει να αφήσετε την πραγματικότητα του εγκλήματος στα Φίτζι να σας αποτρέψει από την επίσκεψη. Αντίθετα, να προσέχετε τις προφυλάξεις που μπορεί να χρειαστεί να λάβετε και μην αφήσετε το έγκλημα να καταστρέψει τις διακοπές σας.

Μικροκλοπή

Το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες στα Φίτζι είναι η μικροκλοπή. Αυτό είναι σύνηθες κάθε μέρος όπου υπάρχει ισχυρή τουριστική οικονομία, ειδικά εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά εισοδήματος μεταξύ των επισκεπτών και των ντόπιων, όπως στα Φίτζι.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τους πολίτες της για την επικράτηση μικροκλοπών στα Φίτζι. Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν σε πόλεις όπως η Σούβα ή σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ο κίνδυνος αυξάνεται τη νύχτα, αλλά η λήψη ορισμένων βασικών προφυλάξεων ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μια καλή ιδέα. Κλοπές σημειώνονται επίσης σε ταξί και στα διεθνή αεροδρόμια των Φίτζι.

Η καλύτερη προφύλαξη από εγκλήματα ευκαιριών είναι να μην δίνετε στους κλέφτες τις ευκαιρίες να σας ληστέψουν. Μην αφήνετε ποτέ τα πράγματά σας χωρίς επίβλεψη, ακόμα και τις αποσκευές σας στον χώρο αποσκευών του αεροδρομίου ή τα τιμαλφή σας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Πάρτε μαζί σας μόνο ό,τι χρειάζεστε για την ημέρα όταν είστε έξω και εξασφαλίστε τα υπόλοιπα σε ένα χρηματοκιβώτιο ξενοδοχείου ή δωματίου.

Εάν νοικιάζετε αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κλειδώσει τις πόρτες και τυλίξτε τα παράθυρα για να αποτρέψετε τις διαρρήξεις. Η απάτη με ΑΤΜ και πιστωτικές κάρτες είναι μια άλλη κοινή μορφή μικροκλοπής στα Φίτζι σύμφωνα με τη συμβουλευτική κυβέρνηση της Αυστραλίας .

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλή ΑΤΜ μόνο σε τράπεζες ή κυβερνητικά κτίρια και ότι το άνοιγμα δεν έχει προσαρτημένο skimmer.

Προστατέψτε το PIN σας από την προβολή καθώς οι κλέφτες είτε στήνουν κρυφές κάμερες είτε περιπλανώνται κοντά σε ΑΤΜ. Να ελέγχετε πάντα τις χρεώσεις στην κάρτα σας και τις αναλήψεις για να εντοπίσετε απάτη και να ακυρώσετε την κάρτα σας αμέσως.

Σεξουαλική επίθεση

Πιο βίαιο έγκλημα έχει συμβεί κατά τουριστών στα Φίτζι στο παρελθόν. Η καναδική κυβέρνηση  προειδοποιεί για τον κίνδυνο βίαιου εγκλήματος, ιδιαίτερα της επίθεσης και της σεξουαλικής επίθεσης.

Τα Φίτζι είναι μια πολύ πατριαρχική κοινωνία και πολλές γυναίκες δεν μπορούν να εργαστούν έξω από το σπίτι, να κυκλοφορούν ελεύθερα ή να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν λόγω συντηρητικών κοινωνικών στάσεων. Τα ποσοστά της βίας λόγω φύλου είναι επίσης υψηλά.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κρίσης Γυναικών των Φίτζι , το 2022 καταγράφηκαν 522 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, 9 περιπτώσεις βιασμού και 41 περιπτώσεις βιασμού παιδιών. Τα πραγματικά ποσοστά βίας κατά των γυναικών είναι πιθανώς πολύ υψηλότερα λόγω του στιγματισμού που συνοδεύει την αναφορά.

Ενώ αυτό το πρόβλημα επηρεάζει κυρίως τις ντόπιες γυναίκες, οι ξένοι ταξιδιώτες δεν προστατεύονται και υπήρξαν περιστατικά τουριστών που βιάστηκαν βίαια ενώ βρίσκονταν στα Φίτζι.

Αν και αυτό είναι ως επί το πλείστον απίθανο, οι τουρίστες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν σεξουαλική παρενόχληση και ανεπιθύμητη προσοχή ενώ βρίσκονται στα Φίτζι. Οι γυναίκες που ταξιδεύουν στα Φίτζι θα πρέπει να λάβουν ορισμένες προφυλάξεις για την ασφάλειά τους.

Αποφύγετε να περπατάτε σε πόλεις όπως η Σούβα και η Νάντι τη νύχτα, καθώς τότε συμβαίνει το μεγαλύτερο έγκλημα.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια όταν επιλέγετε κατάλυμα — είναι πιο έξυπνο να πληρώσετε λίγα επιπλέον χρήματα για ένα ξενοδοχείο με φύλακα, καλές κριτικές και σε μια ασφαλή γειτονιά παρά να εξοικονομήσετε χρήματα για την προσωπική σας ασφάλεια.

Ταξιδιωτικός οδηγός της Βουδαπέστης(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Αποφυγή κακών περιοχών

Δεν είναι όλα τα Φίτζι ένας τροπικός παράδεισος και υπάρχουν ορισμένες περιοχές που πρέπει να αποφύγετε, ειδικά σε μεγαλύτερες πόλεις και πόλεις. Στην πρωτεύουσα Σούβα, να είστε προσεκτικοί στο κέντρο της πόλης τη νύχτα, καθώς υπάρχουν υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

Άλλες γειτονιές με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας περιλαμβάνουν τα Tamavua, Kamaiqa και Namadi. Αποφύγετε αυτές και άλλες φτωχές περιοχές, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας αν είστε μόνοι.

Συνήθως μπορείτε να πείτε οπτικά εάν μια γειτονιά αισθάνεται ανασφαλής. Άλλες πόλεις στα Φίτζι, όπως η Lautoka και η Nadi, έχουν επίσης ανώμαλες περιοχές. Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια, το καλύτερο στοίχημα είναι να βγείτε έξω από τις πόλεις και στη φύση.

Ταξιδιωτικός οδηγός Λονδίνου(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες άλλες συμβουλές ασφάλειας για να ταξιδέψετε στα Φίτζι:

 • Οι δρόμοι στα Φίτζι γενικά δεν συντηρούνται καλά, ειδικά εκτός αστικών περιοχών. Μείνετε στους κεντρικούς δρόμους όταν ταξιδεύετε στο νησί και αποφύγετε την οδήγηση τη νύχτα καθώς οι συνθήκες οδήγησης γίνονται πιο επικίνδυνες.
 • Όταν κολυμπάτε, ρωτήστε τους ντόπιους για το ποιες παραλίες και τρύπες για κολύμπι είναι ασφαλείς. Ορισμένες περιοχές έχουν ισχυρά ρεύματα και ρυτίδες, και κολυμβητές έχουν πνιγεί στο παρελθόν.
 • Αν και η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στα Φίτζι, οι τοπικές συμπεριφορές εξακολουθούν να είναι πολύ συντηρητικές, επομένως οι ταξιδιώτες LGBT μπορεί να μην αισθάνονται πιο ασφαλείς ταξιδεύοντας εκεί. Οι συντηρητικές συμπεριφορές ισχύουν και για άλλους τομείς, όπως το ντύσιμο, οπότε φορέστε μέτρια ρούχα όταν δεν βρίσκεστε στην παραλία ή σε ιδιωτικό θέρετρο.
 • Οι ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό είναι συχνές, επομένως μην πίνετε νερό βρύσης ή παγάκια. Όταν εξερευνάτε κολπίσκους και υγροτόπους, φοράτε παπούτσια νερού για να αποφύγετε τα παράσιτα και να αποφύγετε τις πλημμυρισμένες περιοχές κατά την περίοδο των κυκλώνων.

Top 10 ταξιδιωτικές συμβουλές για μια αξέχαστη περιπέτεια του 2023(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις από άλλους ταξιδιώτες στα Φίτζι:

Είναι ακριβό να επισκεφθείτε τα Φίτζι;

Ναι, τα Φίτζι είναι ακριβά για επίσκεψη, ένας από τους πιο ακριβούς προορισμούς στην Πολυνησία. Ενώ ο προϋπολογισμός είναι δυνατός, αν θέλετε ένα ωραίο ξενοδοχείο, θα πρέπει να πληρώσετε περισσότερα χρήματα. Υψηλό είναι και το κόστος άλλων εξόδων, όπως η διατροφή και η μεταφορά.

Είναι ασφαλείς οι παραλίες των Φίτζι;

Οι περισσότερες παραλίες των Φίτζι είναι ασφαλείς. Ωστόσο, μερικά μπορεί να έχουν επικίνδυνα ρεύματα και ρυτίδες, επομένως πάντα ρωτήστε τους ντόπιους πριν πάτε να εξερευνήσετε μια νέα παραλία.

ταξιδιωτικός οδηγός Άμστερνταμ(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τι πρέπει να προσέχω στα Φίτζι;

Αν περνάτε από κάποια από τις πόλεις των Φίτζι, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέχετε το έγκλημα του δρόμου. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά πορτοφολάδων, αρπαγών τσάντας, ακόμη και διαρρήξεων σε δωμάτια ξενοδοχείου.

Είναι η ελονοσία πρόβλημα στα Φίτζι;

Όχι, η ελονοσία δεν είναι πρόβλημα στα Φίτζι. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, οπότε φροντίστε να έχετε σπρέι εντόμων.

Είναι τα ταξίδια στα Φίτζι πιο ασφαλή από ποτέ;

Το ταξίδι στα Φίτζι είναι σίγουρα πιο ασφαλές από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Το ποσοστό εγκληματικότητας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ο εκλογικός κύκλος έχει τελειώσει, επομένως ο κίνδυνος εμφύλιων αναταραχών είναι μικρότερος.

5 ταξιδιωτικές συμβουλές για ταξίδι στα Φίτζι(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Λοιπόν, είναι τα Φίτζι ασφαλή για επίσκεψη;

Χιλιάδες επισκέπτες έρχονται στα Φίτζι κάθε χρόνο και φεύγουν με μόνο καλές αναμνήσεις. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά την επίσκεψή σας καθώς το έγκλημα είναι κοινό, ειδικά στις πόλεις. Τι περιμένετε λοιπόν – κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια