Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Μεσόγειο;

Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στον κόσμο. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, πάνω από 400 εκατομμύρια επισκέφτηκαν την περιοχή το 2019. Η Μεσόγειος είναι μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε πολλές χώρες σε τρεις ηπείρους.

Έχει παρθένες παραλίες με απαλά κύματα και όμορφες ακτές. Γύρω από τις ακτές του υπάρχουν απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών, από τους μινωικούς ναούς της Κρήτης μέχρι τις Μεγάλες Πυραμίδες της Αιγύπτου.

Οι σύγχρονες πόλεις της Μεσογείου έχουν όμορφα τοπία, νόστιμο φαγητό και μια φιλόξενη, χαλαρή κουλτούρα, ιδανική για επισκέπτες που θέλουν απλώς να παρακολουθήσουν τη μέρα να περνάει.

Η Μεσόγειος είναι ένας προορισμός bucket list για πολλούς ανθρώπους και μια γρήγορη ματιά σε φωτογραφίες από τη θάλασσα είναι συνήθως αρκετή για να δείξει το γιατί. Ωστόσο, η περιοχή είναι επίσης τεράστια και φιλοξενεί εκατομμύρια ανθρώπους και δεκάδες χώρες, μερικές από τις οποίες δεν είναι αρκετά ασφαλές για επίσκεψη.

Ποια μέρη της Μεσογείου είναι ασφαλή για επίσκεψη και ποια πρέπει να προσέχετε; Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τις διακοπές σας στην παραλία με ασφάλεια.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Μεσόγειο το 2023;

Ναί. Μέρη της Μεσογείου είναι πολύ ασφαλή για επίσκεψη, ενώ άλλα όχι. Ορισμένες χώρες είναι πολύ ασφαλείς για τους τουρίστες, με μόνο μικροέγκλημα και πορτοφολάδες ως πιθανούς κινδύνους.

Άλλες χώρες μπορεί να έχουν συνεχή προβλήματα, όπως εμφύλια διαμάχη που τις καθιστούν λιγότερο ασφαλείς για επίσκεψη. Η έρευνα για τον προορισμό σας είναι σημαντική όταν προγραμματίζετε τις διακοπές σας στη Μεσόγειο.

Υπάρχουν 23 χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, με πολύ διαφορετικά πολιτικά πλαίσια και καταστάσεις ασφάλειας. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε την έρευνα για την ασφάλεια της επίσκεψης στη Μεσόγειο είναι να δείτε ταξιδιωτικές συμβουλές για χώρες της περιοχής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ταξιδιωτικές συμβουλές για τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. Μπορείτε να δείτε τον χάρτη με όλες τις ταξιδιωτικές συμβουλές της για να αποκτήσετε μια αίσθηση για το ποιες χώρες είναι ασφαλείς και ποιες όχι.

Ορισμένες χώρες της περιοχής βρίσκονται κάτω από τις συμβουλές επιπέδου 4: Μην ταξιδεύετε, το υψηλότερο επίπεδο συμβουλευτικών υπηρεσιών, από τις περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο.

Αυτές οι χώρες είναι:

Και οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται σε ενεργό εμφύλιο πόλεμο, επομένως είναι καλύτερο να αναζητήσετε αλλού τις διακοπές σας στην παραλία.

Ορισμένες χώρες βρίσκονται κάτω από το Επίπεδο 3: Αποφύγετε τις μη βασικές ταξιδιωτικές συμβουλές για διάφορους λόγους. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αίγυπτος , λόγω της πολιτικής αστάθειας, της αυθαίρετης κράτησης και του κινδύνου τρομοκρατίας
  • Τμήματα της Αλγερίας  λόγω του κινδύνου απαγωγών και τρομοκρατίας σε ορισμένες περιοχές
  • Λίβανος  λόγω του κινδύνου εμφύλιων αναταραχών, της τρομοκρατίας, των πιθανών ένοπλων συγκρούσεων και των υψηλών ποσοστών εγκληματικότητας

Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες στην περιοχή της Μεσογείου είναι ως επί το πλείστον ασφαλείς ή απολύτως ασφαλείς για επίσκεψη. Η ασφάλεια της επίσκεψης στη Μεσόγειο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή και τη χώρα που επισκέπτεστε.

Κατά κανόνα, οι ακτές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής τείνουν να είναι λίγο πιο επικίνδυνες (η Τυνησία και το Μαρόκο είναι οι εξαιρέσεις), αλλά είναι ακόμα δυνατό να επισκεφθείτε αυτό το μέρος της Μεσογείου αν είστε προσεκτικοί.

Όταν μιλάμε για την ασφάλεια της επίσκεψης στη Μεσόγειο, είναι σημαντικό να μιλάμε για την ασφάλεια της ίδιας της θάλασσας. Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι μια κλειστή θάλασσα, που την κάνει πολύ πιο ήρεμη από το κολύμπι στον ανοιχτό ωκεανό.

Υπάρχουν μερικά επικίνδυνα υδρόβια είδη , όπως οι μέδουσες και οι καρχαρίες, αλλά τείνουν να αφήνουν ήσυχους τους κολυμβητές, εκτός αν τους ενοχλείτε. Ωστόσο, η Μεσόγειος Θάλασσα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη.

Οι καταιγίδες μπορούν να ξεσπάσουν γρήγορα και έντονα και οι περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο συχνά υποφέρουν από ισχυρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες λόγω έντονων καταιγίδων.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων το έχουν χαρακτηρίσει ως το πιο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο λόγω των χιλιάδων προσφύγων που πνίγονται στα καταιγιστικά νερά κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα νερά της Μεσογείου με υγιεινό σεβασμό.

Εάν πρόκειται να βγείτε για ιστιοπλοΐα, βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε με έναν έμπειρο καπετάνιο ή τουριστική εταιρεία που ξέρει τι να κάνει αν ξεσπάσει καταιγίδα.

Κολυμπήστε μόνο σε περιοχές που είναι ασφαλείς για κολύμπι. Ασκήστε ασφαλείς πρακτικές κολύμβησης, όπως ο έλεγχος του βάθους του νερού πριν βουτήξετε.

Έγκλημα στη Μεσόγειο

Δύο άτομα διασχίζουν μια πίστα τρόλεϊ ενώ άλλα άτομα διακρίνονται να περπατούν στο πολυσύχναστο πεζοδρόμιο.

Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε για την εγκληματικότητα στη Μεσόγειο, επειδή η περιοχή είναι τόσο μεγάλη και καλύπτει τόσες πολλές περιοχές. Ορισμένα τμήματα έχουν προβλήματα με το έγκλημα, ενώ άλλα βιώνουν ελάχιστα εγκλήματα.

Η εγκληματικότητα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στη Μεσόγειο. Στην ίδια θάλασσα βρίσκεται η Κορσική, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών κατά κεφαλήν  στη Δυτική Ευρώπη, και η Μάλτα, της οποίας το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι μόλις 0,4 περιστατικά  ανά 100.000 άτομα.

Όταν σχεδιάζετε τις διακοπές σας, είναι καλή ιδέα να ασχοληθείτε συγκεκριμένα με την έρευνα του εγκλήματος και να το περιορίσετε στους προορισμούς που έχετε στο μυαλό σας, επειδή η κατάσταση του εγκλήματος στη Μεσόγειο είναι τόσο διαφορετική.

Υπάρχουν μερικές τάσεις που είναι παρόμοιες σε πολλές μεσογειακές χώρες.

Το ένα είναι η επικράτηση του οργανωμένου εγκλήματος στη Μεσόγειο. Η περιοχή μπορεί να υπερηφανεύεται για περιοχές που συνδέονται στερεότυπα με οργανωμένες ομάδες μαφίας, όπως η Κορσική και η Σικελία, αλλά υπάρχει και σε πολλά άλλα μέρη.

Οι ερευνητές εντόπισαν μερικούς παράγοντες  που κάνουν τη Μεσόγειο τόσο ελκυστική για το οργανωμένο έγκλημα, όπως η εύκολη πρόσβαση στο διεθνές εμπόριο, οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις και οι λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες που ωθούν τους ανθρώπους στο έγκλημα.

Αν και το οργανωμένο έγκλημα έχει υποχωρήσει από την ακμή του, ειδικά στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, εξακολουθεί να είναι παρόν.

Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από πολλά από τα εγκληματικά περιστατικά που συμβαίνουν σε χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα τα περιστατικά βίαιου εγκλήματος. Ωστόσο, σπάνια ενδιαφέρονται να στοχοποιήσουν τουρίστες, καθώς αυτό φέρνει ανεπιθύμητη αστυνομική προσοχή.

Θα πρέπει να γνωρίζετε αυτό το περιφερειακό πρόβλημα, ώστε να μην παρασυρθείτε σε μια επικίνδυνη κατάσταση, αλλά είναι απίθανο να σας επηρεάσει.

Μια άλλη περιφερειακή τάση είναι τα εγκλήματα που οφείλονται στον τουρισμό. Τα ποσοστά εγκληματικότητας τείνουν να είναι υψηλότερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, επειδή οι εγκληματίες στοχεύουν τουρίστες για μικροκλοπές, σε σημείο που ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν τον τουρισμό « γεννήτρια εγκλήματος ».

Δεδομένου ότι πολλές χώρες της Μεσογείου βασίζονται στον τουρισμό για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, μπορείτε να περιμένετε να αντιμετωπίσετε αυτό το έγκλημα στους προορισμούς που επισκέπτεστε.

Αυτές είναι ορισμένες ευρύτερες περιφερειακές τάσεις στην εγκληματικότητα. Για συγκεκριμένα ποσοστά εγκληματικότητας, είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε πληροφορίες ειδικά για τη χώρα ή την πόλη που επισκέπτεστε.

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα που μπορεί να συναντήσετε στην περιοχή της Μεσογείου είναι η μικροκλοπή. Οι μεσογειακοί προορισμοί, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είναι συχνά οι κορυφαίες λίστες που φτιάχνουν ταξιδιωτικοί ιστότοποι  σχετικά με τα μέρη που είναι πιο πιθανό να πέσετε πορτοφολάδες ενώ ταξιδεύετε!

Αν και τα ποσοστά εγκληματικότητας μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, οι προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε για να προστατεύσετε τα τιμαλφή σας είναι αρκετά καθολικές.

Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να μην αφήνετε ποτέ τα τιμαλφή σας χωρίς επίβλεψη. Οι κλέφτες τείνουν να λειτουργούν σε μέρη όπου αποσπάται η προσοχή των τουριστών, όπως παραλίες.

Να βεβαιώνεστε πάντα ότι τα τιμαλφή σας δεν βρίσκονται μόνο στη θέα, αλλά σε φυσική επαφή. Μια άλλη σημαντική συμβουλή είναι να μην διαφημίζετε το γεγονός ότι μπορεί να είστε επικερδής στόχος. Μάλλον θα πρέπει να αφήσετε τις επώνυμες τσάντες σας στο σπίτι.

Μην κρατάτε το τηλέφωνό σας στα χέρια σας και μην το αφήνετε στο τραπέζι σας ενώ τρώτε στη βεράντα ενός εστιατορίου — τοποθετήστε το πάντα στην τσάντα σας.

Προσπαθήστε να μην βάζετε πολλά μετρητά ή ακριβά κοσμήματα, ειδικά όταν ταξιδεύετε σε φτωχότερα μέρη του κόσμου. Τέλος, φροντίστε να κρατάτε τα τιμαλφή σας σε μέρη όπου είναι πιο δύσκολο να τα κλέψετε.

Δεν χρειάζεστε ένα fanny pack ή μια ζώνη με χρήματα (στην πραγματικότητα, τείνουν να σας ξεχωρίζουν ως τουριστικό και πιθανό στόχο), αλλά είναι καλή ιδέα να βάλετε τα αντικείμενα σας σε μια τσάντα με φερμουάρ ή τσαντάκι χιαστί. Ποτέ μην μεταφέρετε το πορτοφόλι σας στην πίσω τσέπη σας, ειδικά όχι σε χώρους με πολύ κόσμο.

Τρομοκρατία

Υπάρχει μια άσχημη πραγματικότητα κάτω από τις όμορφες εικόνες της Μεσογείου. Πολλές από τις χώρες της περιοχής έχουν αυξημένους κινδύνους τρομοκρατίας.

Αναλυτές χωρών όπως η Τουρκία τονίζουν συχνά τον κίνδυνο της τρομοκρατίας (αν και για να είμαστε δίκαιοι στην Τουρκία, οι επιθέσεις τείνουν να συμβαίνουν σε μεγάλες πόλεις ή σε κουρδικές περιοχές, όχι κατά μήκος των θέρετρων της Μεσογείου).

Το Ισραήλ είναι ένας άλλος μεσογειακός προορισμός, μαζί με την Παλαιστίνη, με αυξημένη τρομοκρατική απειλή . Ωστόσο, είναι λάθος να υποθέσουμε ότι η τρομοκρατία στη Μεσόγειο είναι απλώς ένα ζήτημα στο τέλος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Το συμβουλευτικό επίπεδο για την τρομοκρατία για ορισμένες ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία είναι το επίπεδο 3.

Η τρομοκρατία είναι από τη φύση της ένα απρόβλεπτο έγκλημα. Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο. Ερευνήστε τον προορισμό που επισκέπτεστε εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος τρομοκρατίας.

Ακολουθήστε τις τοπικές ειδήσεις ενώ βρίσκεστε στην πόλη για να δείτε εάν οι αρχές εκδίδουν ειδοποιήσεις. Όταν βρίσκεστε σε πλήθη, προσπαθήστε να έχετε στο μυαλό σας ένα σχέδιο εξόδου, αλλά μην αφήσετε τον φόβο της τρομοκρατίας να σας εμποδίσει να απολαύσετε το ταξίδι σας.

Αποφυγή κακών περιοχών

Μια μεγάλη δομή μπροστά από έναν κόλπο και μια κατοικημένη πόλη διακρίνονται στο βάθος.

Τρίπολη, Λιβύη – 18 Φεβρουαρίου 2022: Το κεντρικό κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης./Hussein Eddeb/Shutterstock

Γύρω από τη Μεσόγειο, υπάρχουν πολλές όμορφες τοποθεσίες, αλλά και μερικές επικίνδυνες περιοχές. Αποφύγετε τις χώρες της Λιβύης και της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των μεσογειακών ακτών τους, λόγω των συνεχιζόμενων εμφυλίων πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων.

Ορισμένες μεσογειακές χώρες έχουν ορισμένες περιοχές που πρέπει να αποφύγετε. Στην Παλαιστίνη, αποφύγετε να επισκεφθείτε τη Λωρίδα της Γάζας.

Στην Αλγερία, το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Μεσογείου είναι μια χαρά, αλλά αποφύγετε τις παραμεθόριες περιοχές και τις εκδρομές στην έρημο Σαχάρα. Στο Λίβανο, αποφύγετε τα νότια προάστια της Βηρυτού, το Βόρειο Κυβερνείο και τμήματα της Τρίπολης λόγω του κινδύνου τρομοκρατίας και ένοπλων συγκρούσεων.

Ορισμένες μεγαλύτερες πόλεις κατά μήκος της Μεσογείου, όπως η Μασσαλία, έχουν επικίνδυνες περιοχές, όπως κάθε μεγάλη πόλη.

Ερευνήστε οδηγίες για συγκεκριμένες πόλεις για μέρη που επισκέπτεστε. Συνήθως, οι περιοχές προς τα περίχωρα της πόλης και γύρω από συγκοινωνιακούς κόμβους, όπως σταθμοί τρένων ή λεωφορείων, τείνουν να είναι λίγο πρόχειρες.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για την επίσκεψη

Μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να δει να απολαμβάνει το τρέξιμο σε μια παραλία ενώ φοράει ρούχα κολύμβησης κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού.

MilanMarkovic78/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για να σας κρατήσουν ασφαλείς όταν ταξιδεύετε στη Μεσόγειο:

  • Προετοιμαστείτε για τη ζέστη το καλοκαίρι. Ο καιρός μπορεί να γίνει ζεστός και ξηρός, γι’ αυτό πολλοί ντόπιοι αποφεύγουν τον ήλιο στη μέση της ημέρας (και ορισμένοι κλείνουν ακόμη και τις επιχειρήσεις τους). Μείνετε στη σκιά ή μέσα γύρω στο μεσημέρι, φορέστε άφθονο αντηλιακό και πίνετε πολύ νερό.
  • Να είστε προετοιμασμένοι για απατεώνες. Οι απατεώνες αφθονούν σε πολλούς από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Όταν κάνετε κράτηση για μια περιήγηση ή διαμονή και πρέπει να πληρώσετε μια προκαταβολή, ερευνήστε και βεβαιωθείτε ότι δίνετε τα χρήματά σας σε μια νόμιμη επιχείρηση.
  • Το καλοκαίρι είναι η εποχή των πυρκαγιών στη Μεσόγειο. Να είστε προσεκτικοί εάν κάνετε πεζοπορία στο δάσος καθώς οι φωτιές μπορεί να φουντώσουν ανά πάσα στιγμή. Μην κάνετε καμία επικίνδυνη συμπεριφορά που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά στο άνυδρο κλίμα, όπως να μην σβήνετε τα τσιγάρα πριν τα πετάξετε.

Συχνές Ερωτήσεις

Στη δεξιά πλευρά της εικόνας διακρίνεται ένα μεγάλο κάστρο χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου και μια πόλη.

Ihor Pasternak/Shutterstock

Εάν εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με το ταξίδι στη Μεσόγειο, αυτές μπορεί να τις απαντήσουν:

Ποια είναι η ασφαλέστερη χώρα στη Μεσόγειο;

Η Μάλτα είναι ίσως η πιο ασφαλής χώρα στη Μεσόγειο. Έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και λίγες πολιτικές διαμάχες (αν και όπως πολλές άλλες μεσογειακές χώρες, παλεύει με το οργανωμένο έγκλημα.)

Είναι ασφαλές να επισκεφτείς την Ελλάδα το 2023;

Η μεσογειακή χώρα της Ελλάδας είναι πολύ ασφαλής για επίσκεψη το 2023. Έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και τα σοβαρά περιστατικά σπάνια επηρεάζουν τους τουρίστες.

Είναι η Κροατία μέρος της Μεσογείου;

Η Κροατία είναι μέρος της Μεσογείου. Η ακτογραμμή της βρίσκεται στην Αδριατική Θάλασσα, η οποία είναι κλάδος της Μεσογείου Θάλασσας που φημίζεται για τα ήρεμα νερά της.

Ποια είναι η λιγότερο ασφαλής χώρα για επίσκεψη;

Γύρω από τη Μεσόγειο, οι λιγότερο ασφαλείς χώρες για επίσκεψη είναι η Λιβύη και η Συρία. Και οι δύο χώρες έχουν συνεχείς εμφύλιους πολέμους, ένοπλες συγκρούσεις και υψηλά ποσοστά τρομοκρατίας, κρατικής βίας και εγκληματικότητας. Οι περισσότερες χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται καμία από τις δύο.

Πόσο ασφαλής είναι η Ιταλία αυτή τη στιγμή;

Η Ιταλία είναι ένας άλλος μεσογειακός προορισμός που είναι ασφαλής για επίσκεψη. Αν και έχει κάποιες προκλήσεις με τη μορφή μικροεγκλημάτων και περιστασιακών διαμαρτυριών, η χώρα είναι ως επί το πλείστον ασφαλής για επίσκεψη.

Λοιπόν, είναι η Μεσόγειος ασφαλής για επίσκεψη;

Η Μεσόγειος είναι μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε δεκάδες χώρες και τρεις ηπείρους, καθιστώντας δύσκολη τη γενίκευση εάν είναι ασφαλής η επίσκεψη. Ορισμένες χώρες όπως η Κύπρος είναι πολύ ασφαλείς, ενώ άλλες όπως η Λιβύη είναι πολύ επικίνδυνες.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε έρευνα για συγκεκριμένο προορισμό και προσέξτε για κινδύνους που υπάρχουν παντού στη Μεσόγειο, όπως μικροκλοπές και κακοί οδηγοί.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε και αμέτρητες ασφαλείς περιοχές για να επισκεφτείτε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε όλα όσα έχει να προσφέρει αυτός ο τροπικός παράδεισος. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια