Είναι ασφαλές για επίσκεψη στη Δανία το 2023;

Η Σκανδιναβική χώρα της Δανίας είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες. Το 2019, η χώρα κατέγραψε πάνω από 33 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες .

Οι περισσότεροι επισκέπτες στη Δανία περνούν τουλάχιστον λίγες μέρες στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα, εξερευνώντας την όμορφη αρχιτεκτονική της, τον προνοητικό σχεδιασμό και τη μποέμικη νυχτερινή ζωή.

Άλλες δημοφιλείς πόλεις στη Δανία είναι το Aarhus, ένα κέντρο σχεδιασμού και πολιτισμού, και το Odense, η πατρίδα του Hans Christian Andersen. Μπορείτε επίσης να μπείτε στη φύση εξερευνώντας τα πολλά νησιά της χώρας ή την άγρια, αμμώδη ακτή.

Η Δανία είναι ένα όμορφο μέρος για να επισκεφθείτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κράτηση για το ταξίδι σας αμέσως. Θα πρέπει πάντα να ερευνάτε πιθανούς προορισμούς πριν ταξιδέψετε, ειδικά θέματα ασφάλειας.

Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί έχουν κάνει τη σκληρή δουλειά για εσάς. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ασφαλές ταξίδι στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για το έγκλημα. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

Διαβάστε επίσης : Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Τόκιο

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Δανία;

Perekotypole/Shutterstock

Ναί. Η Δανία είναι γενικά μια πολύ ασφαλής χώρα για επίσκεψη. Η χώρα έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας που είναι πρακτικά ανύπαρκτο εκτός των μεγαλύτερων πόλεων.

Αν και υπάρχουν κίνδυνοι περιστατικών όπως πορτοφολάδες, ο κίνδυνος για τους τουρίστες είναι σπάνιος. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε την έρευνα για οποιαδήποτε χώρα μπορεί να θέλετε να επισκεφτείτε είναι οι ταξιδιωτικές συμβουλές που εκδίδονται από την κυβέρνησή σας ή άλλες κυβερνήσεις.

Αυτές οι ταξιδιωτικές συμβουλές περιέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες, από φυσικές καταστροφές έως εγκλήματα. Απλώς έχετε κατά νου ότι οι χώρες πρέπει να προστατεύουν τους πολίτες τους, επομένως περιλαμβάνουν πάντα τα χειρότερα σενάρια που δεν είναι πάντα τα πιο πιθανά σενάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου 2  για τη Δανία. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στη Δανία λόγω του αυξημένου κινδύνου τρομοκρατίας.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με αυτήν την εκτίμηση. Για παράδειγμα, η Αυστραλία εκδίδει ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 1 μόνο  για τη Δανία. Απλώς συμβουλεύει τους πολίτες της (ή όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη) να λαμβάνουν βασικές προφυλάξεις στη Δανία, όπως και στο σπίτι.

Τα κοινά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε στη Δανία περιλαμβάνουν:

  • Πορτοφολάδες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Κλοπή αφύλακτων αντικειμένων
  • Τουριστικές απάτες
  • Εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ
  • Προσβολή

Το βίαιο έγκλημα στη Δανία είναι σπάνιο, αν και οι τουρίστες έχουν πιαστεί στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή στο παρελθόν. Διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις γίνονται μερικές φορές στη Δανία, ειδικά στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλώσεων είναι μη βίαιες. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί μερικές φορές να κλιμακωθεί, επομένως είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από μεγάλα πλήθη διαδηλωτών εάν είστε ξένος στη Δανία για να αποφύγετε να παρασυρθείτε σε κάποια αταξία.

Πολλοί άνθρωποι που επισκέπτονται τη Δανία λατρεύουν να εξερευνούν τη φύση της Δανίας καθώς και τις πόλεις. Δραστηριότητες όπως το άγριο κάμπινγκ είναι δημοφιλείς τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες.

Κάθε φορά που κατευθύνεστε στη φύση, θυμηθείτε να λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, όπως να επιλέγετε δραστηριότητες κατάλληλες για το επίπεδο δεξιοτήτων σας, να ελέγχετε έγκαιρα την πρόγνωση του καιρού, να φέρετε τις απαραίτητες προμήθειες και να ενημερώνετε πάντα κάποιον πού βρίσκεστε.

Η Δανία έχει πολλές παραλίες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παραλιών με Γαλάζια Σημαία που σηματοδοτούν ότι το νερό πληροί τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τα πρότυπα καθαριότητας. Η Βόρεια Θάλασσα μπορεί μερικές φορές να είναι ταραγμένη (και το νερό είναι αρκετά κρύο), οπότε να είστε προσεκτικοί και να προσπαθήσετε να κολυμπήσετε μόνο σε παραλίες που έχουν ναυαγοσώστες σε υπηρεσία.

Έγκλημα στη Δανία

Esbjerg, Syddanmark / Δανία — 22.05.2018: Άποψη του Kongensgade, ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος στο Esbjerg και ένας από τους μεγαλύτερους στη Δανία/ERYK7021/Shutterstock

Για πολλούς τουρίστες, το έγκλημα είναι ένα από τα κύρια μέλημά τους όταν επισκέπτονται ένα νέο μέρος. Σε τελική ανάλυση, κανείς δεν θέλει να γίνει θύμα ενός νέου εγκλήματος σε ένα ξένο μέρος όπου δεν ξέρετε πώς να αναφέρετε ένα έγκλημα στην αστυνομία (και μπορεί να μην μιλάει καν την ίδια γλώσσα).

Επίσης, δεν θέλετε να βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε εύκολα την πιστωτική σας κάρτα και να μην έχετε οικεία άτομα γύρω σας για να σας υποστηρίξουν σε ένα τραυματικό γεγονός. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Η έρευνα στατιστικών στοιχείων για την εγκληματικότητα για ένα νέο μέρος, όπως η Δανία, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε το κεφάλι σας ήσυχο σχετικά με τα ταξίδια σας ή τουλάχιστον να ξέρετε σε τι εγγράφεστε.

Μια ματιά στις στατιστικές εγκληματικότητας της Δανίας σας δείχνει γρήγορα ότι η χώρα είναι ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη. Έχει χαμηλό συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι μόλις 0,95 περιστατικά ανά 100.000 άτομα , που είναι πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι ανθρωποκτονίες είναι ενδεικτικές των τάσεων του βίαιου εγκλήματος στο σύνολό τους, επομένως αυτό δείχνει ότι η Δανία έχει συνολικά χαμηλό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της κυβέρνησης της Δανίας, αναφέρθηκαν 116.023 συνολικά αδικήματα  το πρώτο τρίμηνο του 2023 (σε αυτά περιλαμβάνονται εγκλήματα καθώς και μικροαδικήματα). Η ανάλυση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε αυτό το τρίμηνο μπορεί να μας δείξει περισσότερα για τις τάσεις της εγκληματικότητας στη Δανία.

Τα βίαια εγκλήματα αποτελούν το 5,9% των συνολικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν. Το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα ήταν η επίθεση, η οποία αποτελούσε το 37,6% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν.

Λάβετε υπόψη ότι σε αντίθεση με πολλές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της Δανίας αντιμετωπίζει τα σεξουαλικά εγκλήματα ως ξεχωριστή κατηγορία αντί να τα συνδυάζει με άλλα βίαια εγκλήματα. Τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας αποτελούν το 59% των συνολικών εγκλημάτων και αδικημάτων που αναφέρθηκαν στη Δανία.

Οι πιο κοινές μορφές εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας ήταν διάφορες μορφές κλοπής, απάτης και υλικών ζημιών. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας στη Δανία είναι τόσο χαμηλό.

Οι κοινωνικοί παράγοντες που ωθούν τους ανθρώπους προς το έγκλημα όπως η ανεργία και η εισοδηματική ανισότητα είναι αρκετά χαμηλοί (αν και η δανική κοινωνία εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό φυλετικά διαχωρισμένα  και οι μετανάστες συχνά παραπονιούνται ότι γίνονται στόχος της αστυνομίας).

Η Δανία έχει επίσης χαμηλή παρουσία οργανωμένου εγκλήματος , αν και οι συμμορίες του δρόμου, συμπεριλαμβανομένων των συμμοριών ποδηλατών, αυξάνουν τους δεσμούς τους με την εγκληματική δραστηριότητα. Αυτές οι συμμορίες βρίσκονται πίσω από την αύξηση του βίαιου εγκλήματος σε ορισμένες αστικές περιοχές της Δανίας.

Η Δανία έχει σίγουρα τα προβλήματά της, αλλά δεν είναι τόσο παρόντα όσο σε ορισμένες άλλες χώρες. Επιπλέον, οι περισσότεροι τουρίστες είναι απομονωμένοι από τη συντριπτική πλειονότητα των εγκλημάτων στη χώρα εκτός από τις μικροκλοπές.

Μικροκλοπή

Το πιο πιθανό έγκλημα που θα συναντήσετε ως επισκέπτης στη Δανία είναι η μικροκλοπή. Οι περισσότερες κυβερνήσεις το αναφέρουν στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές, όπως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου .

Η μικροκλοπή είναι πιο συχνή σε μεγάλες πόλεις όπως η Κοπεγχάγη. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, επομένως είναι καλή ιδέα να είστε σε επιφυλακή.

Τα hotspot για κλοπές περιλαμβάνουν δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως η Christiania και το Nyhavn στην Κοπεγχάγη, συγκοινωνιακοί κόμβοι όπως αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί, δημόσια μέσα μεταφοράς και τρένα υπεραστικών πόλεων.

Βασικά, όπου υπάρχει μεγάλη κοσμοσυρροή και πολλοί επισκέπτες, μάλλον υπάρχουν πορτοφολάδες.

Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες της να μην αποθαρρύνουν τους πορτοφολάδες καθώς είναι συνηθισμένοι σε απροσδόκητες περιοχές όπου οι άνθρωποι μπορεί να νανουριστούν σε ένα αίσθημα ασφάλειας, όπως τα λόμπι των ξενοδοχείων και τα εστιατόρια.

Οι κλέφτες συχνά συνδυάζονται με θαμώνες για να επωφεληθούν από τα χαλαρά πορτοφόλια και τα παλτά.

Οι βασικές προφυλάξεις είναι αρκετά έξυπνες για να αποτρέψουν τους περισσότερους Δανούς κλέφτες. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε ποτέ τα πράγματά σας χωρίς επίβλεψη, καθώς η κλοπή από αντικείμενα χωρίς επίβλεψη, όπως αποσκευές που αποθηκεύονται σε σχάρες αποσκευών, είναι συχνή.

Τοποθετήστε τα τιμαλφή σας σε ένα μέρος που είναι δύσκολο να φτάσετε χωρίς να το προσέξετε — αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πορτοφόλια στις πίσω τσέπες ενώ βρίσκεστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Θα πρέπει επίσης να είστε σε επιφυλακή εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος προσπαθεί πάρα πολύ να αλληλεπιδράσει μαζί σας στο δρόμο. Οι κλέφτες συχνά εργάζονται σε ομάδες. Κάποιος θα αποσπάσει την προσοχή ενός σημάδι, ενώ ένα άλλο άτομο θα πάρει τα τιμαλφή του θύματος.

Να είστε προσεκτικοί με κοινές απάτες, όπως κάποιος που σας χύνει κάτι και σας προσφέρεται να το καθαρίσετε ή σας ζητά να υπογράψετε μια αναφορά.

Τρομοκρατία

Η τρομοκρατία είναι ένας από τους πιο συχνά αναφερόμενους κινδύνους στις ταξιδιωτικές συμβουλές για τη Δανία. Για παράδειγμα, η Νέα Ζηλανδία αναφέρει την τρομοκρατία ως τον λόγο για τον οποίο εξέδωσε ταξιδιωτική συμβουλή επιπέδου 2 για τη Δανία.

Υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας. Οι τρομοκράτες προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα.

Υπάρχει κίνδυνος ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας, καθώς ορισμένα τρομοκρατικά σχέδια έχουν συνδεθεί με το ISIS/Daesh και τους μαχητές που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή. Η Δανία βλέπει επίσης μια άνοδο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας , στοχεύοντας συχνά μειονοτικές κοινότητες.

Υπήρξαν ορισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις υψηλού προφίλ στη Δανία τα τελευταία χρόνια. Το 2022, σημειώθηκε πυροβολισμός σε ένα εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη, αν και ο ύποπτος δεν συνδέθηκε αμέσως με τρομοκρατικά κίνητρα.

Το 2015 σημειώθηκαν επίσης διπλές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτά είναι τα δύο μόνο τρομοκρατικά περιστατικά στη Δανία την τελευταία δεκαετία (και ένα περιστατικό δεν επιβεβαιώθηκε καν ως τρομοκρατική επίθεση).

Οι δανικές αρχές απέτυχαν πολλές άλλες προσπάθειες, αλλά αυτές είναι οι μόνες που πραγματοποιήθηκαν στην πραγματικότητα. Αν και οι τουρίστες μπορεί πάντα να είναι άτυχοι, η πιθανότητα να συμβεί μια τρομοκρατική επίθεση στη Δανία όσο βρίσκεστε εκεί είναι πολύ χαμηλή.

Δεν χρειάζεται να είστε σε συνεχή επιφυλακή κατά της τρομοκρατίας στη Δανία, αλλά ορισμένες προφυλάξεις μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Ακολουθήστε τις τοπικές ειδήσεις ή τις συμβουλές της κυβέρνησης της Δανίας σχετικά με τον κίνδυνο τρομοκρατίας.

Να είστε σε εγρήγορση σε πολυσύχναστες περιοχές και μέρη που μπορεί να είναι στόχοι, όπως κυβερνητικά κτίρια. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και αν κάτι δεν σας φαίνεται ασφαλές, φύγετε.

Αποφυγή κακών περιοχών

Κοπεγχάγη, Δανία – 12 Ιουλίου 2019: Επιδρομή της αστυνομίας στην ελεύθερη πόλη Christiania/Konstantin Tronin/Shutterstock

Οι περισσότερες περιοχές στη Δανία βρίσκονται στην Κοπεγχάγη, τη μεγαλύτερη πόλη. Η Christiania, μια αυτόνομη αναρχική κοινότητα, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Κοπεγχάγη.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μια άνοδος στη δραστηριότητα των συμμοριών που προβληματίζει τους ντόπιους, επομένως αποφύγετε να πηγαίνετε μετά το βράδυ.

Η κοινότητα έχει τους δικούς της κανόνες που επιβάλλονται αυστηρά (μερικές φορές με γροθιές), οπότε φροντίστε να ακολουθείτε τους κανόνες και να μην τραβάτε φωτογραφίες. Ορισμένες γειτονιές στην Κοπεγχάγη έχουν υψηλά ποσοστά δραστηριότητας συμμοριών στους δρόμους.

Αποφύγετε μέρη όπως το Norrebro, το Husum και το νησί Amager, ειδικά τη νύχτα. Το Άαλμποργκ είναι μια πόλη της Δανίας με αρκετά υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, αλλά και όχι πολλά τουριστικά αξιοθέατα, οπότε οι περισσότεροι επισκέπτες δεν τολμούν εκεί.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να λάβετε υπόψη σε ένα ταξίδι στη Δανία:

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κρατήστε το εισιτήριό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής σας. Οι μαέστροι κάνουν τυχαίους ελέγχους εισιτηρίων και τα πρόστιμα για τη μη αγορά εισιτηρίου είναι πολύ υψηλά.
  • Τηρείτε τους τοπικούς νόμους. Αν και ορισμένα μέρη της Κοπεγχάγης όπως η Christiania έχουν πολύ φιλελεύθερη στάση απέναντι στα ναρκωτικά, ναρκωτικά όπως η κάνναβη είναι εξαιρετικά παράνομα στη Δανία. Οι ποινές είναι αυστηρές και οι ξένοι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν ταξιδεύετε στην Αρκτική. Οι περιοχές της Δανίας, όπως η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόε, είναι δημοφιλείς προορισμοί για τους λάτρεις της φύσης. Εάν πηγαίνετε εκεί, πάρτε ζεστά ρούχα και λάβετε προφυλάξεις από το κρύο. Βεβαιωθείτε ότι δεν απομακρύνεστε από οργανωμένες περιηγήσεις ή σηματοδοτημένα μονοπάτια, καθώς η κάλυψη κινητού τηλεφώνου είναι ελάχιστη και οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι δαπανηρές.
  • Θυμηθείτε τους ποδηλάτες! Ακόμα κι αν δεν κάνετε ποδήλατο, προσέχετε τα ποδήλατα ενώ περπατάτε ή οδηγείτε. Μείνετε εκτός ποδηλατοδρόμων και έχετε κατά νου ότι οι ποδηλάτες έχουν συχνά το δικαίωμα διέλευσης.

Συχνές Ερωτήσεις

ABB Photo/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές άλλες ερωτήσεις που έχουν κάνει οι επισκέπτες στη Δανία στο παρελθόν:

Είναι ασφαλές να πάω στη Δανία;

Ναι, είναι ασφαλές να πάτε στη Δανία. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος μικροεγκλημάτων, όπως πορτοφολάδες ή περισσότερα μεγάλα περιστατικά όπως η τρομοκρατία, αλλά ο κίνδυνος συνολικά είναι αρκετά χαμηλός.

Πόσο ασφαλής είναι η Κοπεγχάγη για τους τουρίστες;

Η πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη είναι πολύ ασφαλής για τους τουρίστες. Έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και εξαιρετική υποδομή για τους τουρίστες.

Είναι ασφαλές να περπατάς τη νύχτα στην Κοπεγχάγη;

Η Κοπεγχάγη είναι ασφαλής ακόμη και για τους τουρίστες μετά το σκοτάδι. Εφόσον αποφεύγετε ορισμένες γειτονιές με τη φήμη για βίαιο έγκλημα, μπορείτε να περπατήσετε με ασφάλεια τη νύχτα στην Κοπεγχάγη. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να το κάνετε κατά την επίσκεψή σας, καθώς ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Κοπεγχάγη είναι να εξερευνήσετε τη νυχτερινή ζωή!

Τι επίπεδο τρομοκρατικής απειλής είναι η Δανία;

Σύμφωνα με τοπικές συμβουλές, υπάρχει σημαντική τρομοκρατική απειλή για τη Δανία (επίπεδο τέσσερα στα πέντε σύμφωνα με το κυβερνητικό σύστημα). Ωστόσο, αυτό σημαίνει απλώς ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση, όχι ότι θα συμβεί μια επίθεση.

Μπορείτε να μιλήσετε αγγλικά στη Δανία;

Ναι, μπορείτε να μιλήσετε αγγλικά στη Δανία. Αν και η επίσημη γλώσσα είναι τα δανικά, οι περισσότεροι μιλούν αγγλικά.

Λοιπόν, πρέπει να κάνετε ένα ταξίδι στη Δανία;

Η Δανία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες για επίσκεψη στην Ευρώπη. Έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και εφόσον παίρνετε βασικές προφυλάξεις, θα πρέπει να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι!

Διαβάστε επίσης :

Σκανδιναβικο ταξίδι -Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Ελσίνκι

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου (και τι τις κάνει έτσι)

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια