Είναι ασφαλές για επίσκεψη στη Γουιάνα το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια

Η χώρα της Γουιάνας είναι ασυνήθιστη για τους περισσότερους επισκέπτες, αλλά όσοι την επισκεφτούν ανταμείβονται με εκπληκτική φύση. Η Γουιάνα είναι σκαρφαλωμένη στην ακτή της Καραϊβικής, αλλά περιέχει επίσης βουνά, λιβάδια και δάση.

Η Γουιάνα έχει μερικές από τις υψηλότερες δασικές καλύψεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο με 87%, και ένα μεγάλο μέρος αυτού του δάσους είναι μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Ειδικές φυσικές περιοχές στη Γουιάνα περιλαμβάνουν το Εθνικό Πάρκο Kaieteur, το οποίο διαθέτει έναν από τους υψηλότερους καταρράκτες μιας σταγόνας στον κόσμο, και την περιήγηση άγριας ζωής Iwokrama.

Οι επισκέπτες θα ανταμειφθούν επίσης με μια ματιά στην κουλτούρα της Γουιάνας, η οποία συνδυάζει επιρροές από αυτόχθονες πληθυσμούς και τους απογόνους των αφρικανών σκλάβων και των υπηρετών της Νότιας Ασίας.

Η Γουιάνα δεν είναι μια χώρα για την οποία οι περισσότεροι γνωρίζουν πολλά, επομένως, εκτός από τα αξιοθέατα, θα πρέπει πιθανώς να ερευνήσετε και περισσότερες πρακτικές ανησυχίες. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να ερευνήσετε τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια πριν πάτε στο εξωτερικό.

Αλλά μην ανησυχείτε — οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί δημιούργησαν αυτόν τον λεπτομερή ταξιδιωτικό οδηγό για να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε εάν η Γουιάνα είναι ένας προορισμός που θα αισθάνεται ασφαλής ή όχι. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

Είναι ασφαλές για επίσκεψη στη Γουιάνα το 2023;

Η Γουιάνα δεν είναι το ασφαλέστερο μέρος για επίσκεψη στον κόσμο, ούτε καν στη Νότια Αμερική. Η χώρα δεν είναι καλά ανεπτυγμένη, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές λείπουν ζωτικής σημασίας τουριστικές υποδομές.

Υπάρχουν επίσης υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας, ιδίως μικροεγκληματικότητας, τα οποία οι αρχές επιβολής του νόμου είναι συχνά αδύναμες να σταματήσουν.

Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν κάποιο είδος ταξιδιωτικών συμβουλών για ταξίδια στη Γουιάνα, αν και δεν είναι ομοιόμορφες ως προς το επίπεδο αξιολόγησης κινδύνου. Για παράδειγμα, η Αυστραλία έχει α ταξιδιωτικό επίπεδο δεύτερου επιπέδου στη Γουιάνα, λέγοντας στους πολίτες της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο αυστηρές, λένε στους πολίτες τους επανεξετάσει εντελώς το ταξίδι στη Γουιάνα (το τρίτο επίπεδο στις ταξιδιωτικές συμβουλές) λόγω υψηλών επιπέδων βίαιης εγκληματικότητας.

Τα κοινά εγκλήματα στη Γουιάνα περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Απάτες
 • Σεξουαλική επίθεση
 • Ενοπλη ληστεία
 • Προσβολή
 • Δολοφονία

Όπως μπορείτε να δείτε, η λίστα των κινδύνων δεν είναι ακριβώς μικρή. Εκτός από το έγκλημα, θα πρέπει να γνωρίζετε πιθανές φυσικές καταστροφές όταν ταξιδεύετε στη Γουιάνα.

Τις εποχές των βροχών, ιδιαίτερα την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, οι πλημμύρες είναι συχνές κατά μήκος της ακτής. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ταξίδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς η υποδομή διάσωσης δεν είναι η καλύτερη στη Γουιάνα.

Γενικά, να έχετε κατά νου ότι η υποδομή στη Γουιάνα πιθανότατα δεν είναι τόσο καλά ανεπτυγμένη όσο στη χώρα σας. Οι δρόμοι είναι κακοσυντηρημένοι και συχνά επικίνδυνοι, ειδικά στο εσωτερικό.

Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της χώρας όπου το αστυνομικό τμήμα δεν έχει δικαιοδοσία, όχι λόγω εγκληματικού ελέγχου αλλά επειδή φυσικά δεν μπορούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Η κατάσταση της υγείας στη Γουιάνα δεν είναι επίσης η πιο ασφαλής.

Αρχές όπως το CDC συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να κάνετε πρόσθετους εμβολιασμούς πριν ταξιδέψετε, όπως ηπατίτιδα, ελονοσία, λύσσα και τύφος.

Τα εμβόλια για τον κίτρινο πυρετό είναι υποχρεωτικά για να πάτε στη Γουιάνα. Μπορείτε επίσης να αρρωστήσετε από μη επεξεργασμένο νερό ή από κακώς προετοιμασμένα τρόφιμα, επομένως είναι καλύτερο να πακετάρετε μερικά φάρμακα και να έχετε καλή ταξιδιωτική ασφάλιση πριν πάτε.

Έγκλημα στη Γουιάνα

Η Γουιάνα έχει πολύ υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, γεγονός που καθιστά αυτό ένα από τα κύρια προβλήματα που εμποδίζουν τους πιθανούς επισκέπτες να απολαύσουν τις διακοπές τους. Είναι ακόμη δύσκολο να εμπιστευτείς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το έγκλημα, επειδή η κυβέρνηση δεν είναι τόσο καλά εξοπλισμένη για να συγκεντρώσει ακριβή στατιστικά στοιχεία.

Η αστυνομία της Γουιάνας είναι διαβόητη για το ότι δεν κάνει πολλά για την πρόληψη ή την τιμωρία του εγκλήματος, όχι επειδή είναι κακή, αυτή καθαυτή, αλλά επειδή απλά δεν υπάρχουν οι πόροι για να το κάνει.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι η Γουιάνα έχει πολύ υψηλό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας και όχι μόνο υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Γουιάνα έχει ανθρωποκτονία από πρόθεση ποσοστό 20 περιστατικών ανά 100.000 άτομα.

Στη λίστα των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο, η Γουιάνα μπαίνει στο #10. Στο παρελθόν, η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη και οι τοπικές ειδήσεις αναφέρουν ότι η Γουιάνα το βιώνει χαμηλότερο ποσοστό δολοφονιών την περασμένη δεκαετία.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να γίνει η χώρα πλήρως ασφαλής. Είναι δύσκολο να βρει κανείς ακριβή στατιστικά στοιχεία για το πόσες ληστείες συμβαίνουν στη Γουιάνα κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με Numbeoη Γουιάνα βιώνει υψηλά επίπεδα γενικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των διαρρήξεων, της κλοπής, των κλοπών αυτοκινήτων και της επίθεσης.

Το χειρότερο πρόβλημα της χώρας είναι η επικράτηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην έρευνα. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η εγκληματικότητα στη Γουιάνα είναι τόσο υψηλή. Το ένα είναι το τεράστιο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Η Γουιάνα είναι μια χώρα εξαιρετικά άνιση, και σχεδόν ο μισός πλούτος της χώρας βρίσκεται στα χέρια του 10% του πληθυσμού που είναι απόγονοι λευκών Πορτογάλων εποίκων (οι λευκοί είναι φυλετική μειονότητα στη Γουιάνα).

Η αποικιοκρατία εξακολουθεί να επηρεάζει την ανισότητα στη Γουιάνα σήμερα. Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι στη χώρα είναι εξαθλιωμένοι, γεγονός που τους ωθεί σε εγκληματικές λύσεις για τα προβλήματά τους.

Η Γουιάνα έχει επίσης πρόβλημα με το οργανωμένο έγκλημα και εγκληματικές συμμορίες βρίσκονται πίσω από μεγάλο μέρος της βίας στη χώρα.

Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου είναι απογοητευμένοι από την πλημμύρα παράνομων όπλων, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, που χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη πολλών από τα βίαια εγκλήματα στη Γουιάνα.

Η Γουιάνα είναι επίσης α χώρα διέλευσης για το εμπόριο ναρκωτικών, ειδικά η κοκαΐνη και η ηρωίνη που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες εξηγούν γιατί υπάρχει τόσο υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας στη Γουιάνα.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου δεν είναι επιμελείς όσον αφορά την τιμωρία του εγκλήματος, γεγονός που διευκολύνει τους εγκληματίες να ξεφύγουν από αυτό που έκαναν. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη πόρων. Επίσης, πολλοί αξιωματούχοι επιβολής του νόμου είναι διεφθαρμένοι και συνεργάζονται με εγκληματικές συμμορίες.

Κλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα στη Γουιάνα είναι η κλοπή σε όλες τις μορφές της. Οι εγκληματίες στοχεύουν συχνά τους Γουιάνες που ζουν στο εξωτερικό και τους απογόνους τους ή τους ξένους τουρίστες, επειδή γνωρίζουν ότι οι επισκέπτες που ζουν στο εξωτερικό είναι πιθανώς πλουσιότεροι από τους ντόπιους, καθιστώντας τους πιο κερδοφόρους στόχους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να αποφύγει να πέσει θύμα εγκλήματος στη Γουιάνα. Βεβαιωθείτε ότι τα τιμαλφή σας δεν είναι ορατά. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ένα χρηματοκιβώτιο ξενοδοχείου ή δωματίου.

Μοιράστε τα μετρητά σας, παίρνοντας μερικά μαζί σας στο πορτοφόλι σας, κρύβοντας κάποια αλλού στο πρόσωπό σας και τοποθετώντας μετρητά και κάρτες σε μέρη στο δωμάτιό σας (όχι εμφανείς κρυψώνες όπως οι αποσκευές σας).

Εάν νοικιάσετε αυτοκίνητο, πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν πρόκειται να αφήσετε τιμαλφή σε κοινή θέα. Οι διαρρήξεις οχημάτων είναι πολύ συχνές στη Γουιάνα και μπορεί να συμβούν για κάτι τόσο ασήμαντο όσο χαλαρή αλλαγή. Να έχετε πάντα μαζί σας το πορτοφόλι, την ταυτότητα και το τηλέφωνό σας.

Εάν είστε θύμα κλοπής, μην επιχειρήσετε να αντιμετωπίσετε τον κλέφτη ή να αντισταθείτε. Πολλοί κλέφτες στη Γουιάνα είναι οπλισμένοι λόγω της ευκολίας απόκτησης παράνομων όπλων, και πολλές επιθέσεις και ανθρωποκτονίες στη χώρα συμβαίνουν αφού οι κλοπές πάνε στραβά.

Ενοπλη ληστεία

Η κλοπή είναι ειλικρινά το λιγότερο από τα προβλήματά σας στη Γουιάνα. Η χώρα έχει επίσης υψηλό ποσοστό βίαιων εγκλημάτων. Το είδος του βίαιου εγκλήματος που πιθανότατα θα επηρεάσει αλλοδαπούς είναι η ένοπλη ληστεία καθώς οι ξένοι επισκέπτες θεωρούνται πρωταρχικοί, προσοδοφόροι στόχοι για αυτού του είδους τα εγκλήματα.

ο καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους τουρίστες της για την επικράτηση των ένοπλων ληστειών. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο κάπως αποφεύγοντας τις κακές περιοχές (περισσότερα για τον εντοπισμό τους αργότερα) και με το να ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ενώ το ποσοστό εγκληματικότητας στη Γουιάνα είναι τόσο κακό που οι ληστές και οι ληστές θα λειτουργούν μεσημέρι, οι κίνδυνοι είναι πολύ χαμηλότεροι. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν αναβοσβήνουν μεγάλα ποσά μετρητών.

Ταξίδι με προϋπολογισμό: Ανακαλύπτοντας τις καλύτερες προσιτές πτήσεις(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ ή τράπεζα γιατί οι ληστές συχνά ακολουθούν αλλοδαπούς μέχρι να δουν το άτομο να μπαίνει σε ένα ίδρυμα για να πάρει μετρητά. Αφού κάνετε ανάληψη χρημάτων, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ασφαλή διαδρομή για να επιστρέψετε αμέσως στο ξενοδοχείο σας για να τα αποθηκεύσετε.

Μην ξοδεύετε πολύ χρόνο κάνοντας τα μετρητά σας ή κάνοντας τον εαυτό σας ορατό. Επίσης, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ανταλλακτήρια χρημάτων σε λαϊκές αγορές, καθώς αυτό σας καθιστά στόχο ληστών (και πιθανόν να εξαπατηθείτε).

Μην υποθέτετε ότι είστε ασφαλείς επειδή βρίσκεστε σε μια πιο πολυτελή περιοχή της Γουιάνας. Οι ληστές είχαν βάλει στο στόχαστρο πιο εντυπωσιακές περιοχές όπως ξενοδοχεία, ιδιωτικά θέρετρα και εμπορικά κέντρα στο παρελθόν, επειδή εκεί γνωρίζουν ότι συγκεντρώνονται πλούσιοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ξένων.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επίγνωση της ασφάλειάς σας ανά πάσα στιγμή και ότι το κατάλυμά σας διαθέτει καλές προφυλάξεις ασφαλείας.

Όταν ταξιδεύετε μεταξύ πόλεων στη Γουιάνα, αποφύγετε να το κάνετε τη νύχτα, καθώς οι απομονωμένοι δρόμοι σας καθιστούν πρωταρχικό στόχο για εγκληματίες (αυτό ισχύει και για το δρόμο προς το αεροδρόμιο). Ταξιδέψτε με μια ομάδα αν είναι δυνατόν και χρησιμοποιήστε ασφαλή μεταφορά, όπως ταξί από μια αξιόπιστη εταιρεία.

Αποφυγή κακών περιοχών

Η αποφυγή κακών περιοχών είναι το κλειδί για να παραμείνετε ασφαλείς στη Γουιάνα. Το μεγαλύτερο μέρος του εγκλήματος στη Γουιάνα συμβαίνει στην Τζορτζτάουν, την πρωτεύουσα.

Ορισμένα μέρη της πρωτεύουσας είναι πιο επιρρεπή στο έγκλημα από άλλα, όπως:

 • Νότια Τζορτζτάουν
 • Tiger Bay
 • Agricola
 • Albouystown
 • Σοφία
 • Νότια της οδού Brickdam
 • Άλμπερτουν
 • Μπούρδα
 • Μπάξτον

Ορισμένες περιοχές της Τζορτζτάουν είναι επικίνδυνες μόνο μετά το σκοτάδι. Να είστε προσεκτικοί με τους ληστές τη νύχτα στο θαλάσσιο τείχος, κοντά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου και γύρω από το Εθνικό Πάρκο. Η αγορά Stabroek δεν είναι πολύ βίαια, αλλά είναι ένας πρωταρχικός προορισμός για μικροκλοπές, γι’ αυτό κρατήστε σταθερά τα τιμαλφή σας.

Έξω από την Τζορτζτάουν, οι εγκληματίες στοχεύουν συχνά τουρίστες στην Ανατολική Ακτή Demerara και στα θέρετρα του ποταμού Essequibo. Μην ταξιδεύετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Cheddi Jagan μετά το σκοτάδι, καθώς ένοπλοι ληστές συχνά στοχοποιούν ανθρώπους στο δρόμο προς το αεροδρόμιο.

18 μέρη με κορυφαία βαθμολογία για επίσκεψη στην Ευρώπη το καλοκαίρι(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν πρόσθετες συμβουλές ασφαλείας που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς στη Γουιάνα:

 • Αν θέλετε να επισκεφτείτε τον Βοτανικό Κήπο στο Georgetown, πηγαίνετε με μια ομάδα, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις εγκληματιών που στόχευαν μεμονωμένους, απομονωμένους επισκέπτες, ιδιαίτερα αποσπασμένους παρατηρητές πουλιών.
 • Τακτικές διακοπές ρεύματος γίνονται στη Γουιάνα, έχετε λοιπόν διαθέσιμο ένα power bank για τα ηλεκτρονικά σας και ίσως έναν φακό.
 • Οι LGBT ταξιδιώτες μπορεί να μην αισθάνονται άνετα στη Γουιάνα. Η χώρα εξακολουθεί να έχει νόμους που απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία και οι συμπεριφορές είναι γενικά συντηρητικές.
 • Τα ταξί είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μετακινηθείτε στη Γουιάνα, καθώς το περπάτημα σας εκθέτει σε εγκληματίες και οι πορτοφολάδες συχνά επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία για να πορτοφολούν συνεπιβάτες. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ταξί με άδεια. Τα αδειοδοτημένα ταξί έχουν πινακίδες κυκλοφορίας που ξεκινούν με το γράμμα “H” και μπορείτε να τις κάνετε κράτηση καλώντας έναν αποστολέα αντί να αποχωρήσετε από το δρόμο.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν ορισμένες άλλες ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να απαντηθούν πριν πάτε στη Γουιάνα:

Είναι η Γουιάνα φιλική προς τους τουρίστες;

Οι άνθρωποι της Γουιάνας έχουν τη φήμη ότι είναι πολύ φιλικοί, αλλά η ίδια η χώρα δεν είναι πολύ φιλική προς τους τουρίστες. Τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι πολύ υψηλά και οι τουρίστες είναι συχνά θύματα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολλές τουριστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των καταλυμάτων και των συγκοινωνιών μεταξύ των πόλεων.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Ρώμη το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Οι άνθρωποι κάνουν διακοπές στη Γουιάνα;

Πολύ λίγοι άνθρωποι έρχονται στη Γουιάνα για χαλαρωτικές διακοπές. Η Γουιάνα δέχεται μόνο μερικές χιλιάδες ξένους επισκέπτες το χρόνο. Οι περισσότεροι είναι από τη Γουιάνα της διασποράς ή οι απόγονοί τους, ενώ άλλοι είναι ταξιδιώτες περιπέτειας.

Είναι ασφαλές να περπατάς στην Τζορτζτάουν της Γουιάνας;

Η Τζορτζτάουν, η πρωτεύουσα της Γουιάνας, δεν είναι το πιο ασφαλές μέρος για περπάτημα, ειδικά όχι τη νύχτα. Περπατήστε σε μερικές ασφαλείς περιοχές, αλλά πάρτε ένα ταξί για να μετακινηθείτε στην πόλη.

Γιατί επισκέπτονται τουρίστες τη Γουιάνα;

Οι λίγοι τουρίστες που έρχονται στη Γουιάνα ανταμείβονται με εκπληκτική φύση, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών δασών, των σαβάνων και των παραλιών. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της φύσης είναι πολύ καλά διατηρημένο.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Ζανζιβάρη το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η Γουιάνα είναι φθηνή ή ακριβή;

Για τους επισκέπτες που προέρχονται από δυτικές χώρες, η Γουιάνα είναι ένα οικονομικό μέρος για επίσκεψη. Η τιμή των περισσότερων πραγμάτων, από τη μεταφορά μέχρι το φαγητό, είναι αρκετά χαμηλή.

Λοιπόν, πρέπει να ταξιδέψετε στη Γουιάνα;

Είναι πιθανό να έρθετε στη Γουιάνα και να περάσετε καλά, ειδικά όταν βγαίνετε στη φύση. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή για το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού σας, ειδικά όταν βρίσκεστε στο Georgetown. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια