Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Kilauea το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια

Το αρχιπέλαγος της Χαβάης έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των ηφαιστείων. Τα νησιά στην πραγματικότητα σχηματίστηκαν χάρη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Πολλά από αυτά τα ηφαίστεια εξακολουθούν να είναι ενεργά και όχι μόνο αλλάζουν το τοπίο της Χαβάης, αλλά προσφέρουν και θεαματικές παραστάσεις στους επισκέπτες.

Ένα από τα πιο διάσημα ηφαίστεια της Χαβάης είναι το Κιλαουέα στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης. Το Kilauea εξακολουθεί να είναι ένα ενεργό ηφαίστειο και ένα από τα κύρια αξιοθέατα του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων της Χαβάης.

Τολμηροί επισκέπτες έρχονται να κάνουν πεζοπορία και να δουν ένα ενεργό ηφαίστειο, ενώ η τοποθεσία είναι σημαντική για τους ιθαγενείς της Χαβάης που τη βλέπουν ως το σπίτι της θεάς Πελέ.

Ωστόσο, μπορεί να έχετε κάποιες ανησυχίες σχετικά με την επίσκεψη σε ένα ηφαίστειο, ειδικά ένα με τακτικές εκρήξεις. Υπάρχουν επίσης άλλες ανησυχίες για την ασφάλεια που μπορεί να έχετε σχετικά με την περιοχή, όπως το έγκλημα.

Αλλά μην ανησυχείτε — οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί έφτιαξαν αυτόν τον οδηγό ασφάλειας που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν το ταξίδι για να δείτε την Κιλαουέα είναι αρκετά ασφαλές. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Kilauea το 2023;

Η ασφάλεια της επίσκεψης στην περιοχή γύρω από το Kilauea εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του ηφαιστείου. Εφόσον ελέγξετε εκ των προτέρων, μπορείτε να επισκεφθείτε με ασφάλεια.

Υπάρχουν και άλλες ανησυχίες όταν επισκέπτεστε την περιοχή γύρω από την Kilauea, όπως η εγκληματικότητα στην κοντινή πόλη Volcano. Προφανώς, το πρωταρχικό μέλημα όταν επισκέπτεστε την Κιλαουέα ή οποιοδήποτε άλλο ενεργό ηφαίστειο είναι το ίδιο το ηφαίστειο.

Kilauea

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις είναι απρόβλεπτες και επικίνδυνες. Οι ροές λάβας είναι μοιραία καυτές, αλλά υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, όπως πετώντας βράχοι και δηλητηριώδη αέρια.

Ωστόσο, πολλοί από τους κινδύνους των περισσότερων ηφαιστειακών εκρήξεων δεν είναι παρόντες στην Κιλαουέα λόγω του τύπου ηφαιστειακής δραστηριότητας που δημιουργεί το βουνό. Κιλαουέα είναι ένα ηφαίστειο ασπίδαςκαι ενώ ορισμένες από τις εκρήξεις του είναι εκρηκτικές, οι περισσότερες είναι διαχυτικές.

Επί του παρόντος, το ηφαίστειο βρίσκεται σε περίοδο διάχυσης, πράγμα που σημαίνει ότι αντί για βίαιες εκρήξεις, η λάβα ρέει σε αργό αλλά σταθερό ρυθμό έξω από το ηφαίστειο.

Η λάβα είναι επικίνδυνη, αλλά αυτές οι εκρήξεις είναι πιο εύκολο να προβλεφθούν και να παρατηρηθούν με ασφάλεια, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις ροές λάβας. Το Kilauea πιθανότατα θα εισέλθει σύντομα σε έναν εκρηκτικό κύκλο έκρηξης, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι ακόμα εκεί.

Το ηφαίστειο χαρακτηρίζεται από συνεχή ηφαιστειακή δραστηριότητα, με ορισμένες εκρήξεις να διαρκούν δεκαετίες. Υπήρξαν καταστάσεις όπου οι ροές λάβας απείλησαν ανθρώπους ή υποδομές.

Κατά την έκρηξη του 2018, οι ροές λάβας φαινόταν σαν να έφταναν σε έναν σημαντικό νησιωτικό αυτοκινητόδρομο, αλλά η κίνηση της λάβας κράτησε μέρες, δίνοντας στους ανθρώπους αρκετό χρόνο για να μετακινηθούν. Εφόσον κάνετε τη σωστή έρευνα, η επίσκεψη στο ηφαίστειο Kilauea είναι απολύτως ασφαλής.

Πριν επισκεφτείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την κατάσταση του ηφαιστείου σε ένα αξιόπιστο ιστότοπος όπως το USGS. Η πιο πρόσφατη έκρηξη στην Κιλαουέα έληξε στις 7 Μαρτίου 2023, μετά από 61 ημέρες.

Οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν πότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ηφαιστειακής δραστηριότητας και δημοσιεύουν τέτοιες ενημερώσεις στις ιστοσελίδες τους. Κάθε φορά που πηγαίνετε στη φύση, πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις.

Αυτό ισχύει επίσης όταν θέλετε να επισκεφτείτε ένα εθνικό πάρκο που περιέχει ενεργά ηφαίστεια, όπως το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης, στο οποίο βρίσκεται η Κιλαουέα. Το πάρκο έχει χρήσιμες συμβουλές ασφάλειας για τους επισκέπτες όταν βρίσκεστε επισκεφθείτε την ιστοσελίδαοπότε φροντίστε να τους ακολουθήσετε.

Οι αρχές του πάρκου είναι επιμελείς όσον αφορά την ασφάλεια των επισκεπτών και αποκλείουν κάθε περιοχή όπου πιστεύουν ότι οι επισκέπτες θα κινδυνεύσουν να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης.

Κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα εθνικό πάρκο, θα πρέπει να ακολουθείτε σημαδεμένα μονοπάτια, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γύρω από την Κιλαουέα, καθώς η γη γύρω από τα ενεργά ηφαίστεια μπορεί να είναι ασταθής.

Κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, το ηφαιστειακό αέριο είναι στην πραγματικότητα πιο επικίνδυνο από τη λάβα, επομένως μην το επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια μιας ενεργού έκρηξης εάν κάποιος στο πάρτι σας είναι ηλικιωμένος, βρέφος ή υποφέρει από αναπνευστικά προβλήματα.

Αντί να κάνουν πεζοπορία στην Kilauea, πολλοί επισκέπτες θέλουν να επωφεληθούν από τους δρόμους μέσα στο πάρκο για να δουν τα ηφαίστεια από την άνεση των αυτοκινήτων τους. Βεβαιωθείτε ότι οδηγείτε προσεκτικά και αργά, καθώς οι δρόμοι είναι συχνά στενοί και πρέπει να το μοιραστείτε με άλλους χρήστες του πάρκου.

Συχνά υπάρχει μποτιλιάρισμα σε δημοφιλή σημεία θέασης και χώρους στάθμευσης. Μπορεί να μην περιμένετε να σας ληστέψουν σε ένα απομακρυσμένο φυσικό θαύμα όπως το Kilauea, αλλά θα εκπλαγείτε! Πολλά εθνικά πάρκα παλεύουν με μικρό έγκλημα και το Εθνικό Πάρκο Volcano δεν διαφέρει.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε την κατάσταση της εγκληματικότητας στη γειτονική πόλη Volcano, την οποία πολλοί επισκέπτες χρησιμοποιούν ως βάση για να εξερευνήσουν την Kilauea και τα άλλα θαύματα του Εθνικού Πάρκου Volcanoes.

Τα βίαια εγκλήματα είναι ανύπαρκτα, αλλά συμβαίνουν εγκλήματα ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Πορτοφολάδες
  • Διαρρήξεις οχημάτων
  • Κλοπή οχήματος
  • Διαρρήξεις καταλυμάτων

Έγκλημα στην Κιλαουέα

Το έγκλημα δεν είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν επισκέπτεστε ένα εθνικό πάρκο και δεν είναι η πιο κοινή πρόκληση ασφάλειας (η πολύ μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τη φύση, όπως εξετάσαμε παραπάνω).

Ωστόσο, τα εθνικά πάρκα είναι συχνά πρωταρχικοί στόχοι για τους κλέφτες. Τα εθνικά πάρκα προσελκύουν πολλούς επισκέπτες που απογοητεύουν όταν βρίσκονται στη φύση, ένα τέλειο μέρος για κλέφτες.

Τα πάρκα είναι επίσης τεράστιες γεωγραφικές περιοχές με κακή κάλυψη επιβολής του νόμου, ένα πρόβλημα που έχουν επισημάνει οι δικαστικές αρχές για δεκαετίες. Το Εθνικό Πάρκο Volcanoes, όπου βρίσκεται η Kilauea, δεν έχει πολλές άθλιες ιστορίες.

Υπήρξαν ανθρωποκτονίες στο πάρκο πριν, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ωστόσο, όπως σε κάθε άλλο πολυσύχναστο μέρος, υπάρχει η πιθανότητα μικροαδικημάτων. Ενώ ορισμένοι εγκληματίες αποθαρρύνονται από το τέλος εισόδου, άλλοι μπορεί να το δουν ως ένα χαμηλό εμπόδιο σε μια δυνητικά προσοδοφόρα ημέρα πληρωμής.

Επιπλέον, υπάρχουν περιοχές του πάρκου που είναι πριν από την έκδοση εισιτηρίων, όπως ορισμένοι χώροι στάθμευσης, που είναι ευάλωτοι σε εγκληματίες. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστείτε κάπου για ύπνο όταν επισκέπτεστε την Kilauea.

Οι περισσότεροι επισκέπτες του ηφαιστείου μένουν τη νύχτα στη γραφική πόλη Volcano. Το ηφαίστειο έχει σχετικά υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας ιδιοκτησίας, σε 25,39 περιστατικά ανά 1.000 κατοίκους.

Το πιο κοινό είδος εγκλήματος είναι η κλοπή οχημάτων, η οποία αποτελεί περίπου το 64% του συνολικού ποσοστού εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας. Το ελαφρώς αυξημένο ποσοστό εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας επίσης δεν λέει την πλήρη ιστορία.

Δεδομένου ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας υπολογίζονται ανά 1.000 άτομα, τα μέρη με χαμηλό πληθυσμό, όπως το Ηφαίστειο, φαίνεται να έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας ακόμη και όταν υπάρχουν μόνο λίγα περιστατικά. Επιπλέον, πολλά περιστατικά αφορούν πολίτες εκτός πόλης, οι οποίοι είναι είτε τα θύματα είτε οι εγκληματίες.

Επίσης, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για την προσωπική σας ασφάλεια όταν μένετε κοντά στο Kilauea.

Το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας στο Ηφαίστειο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Όταν επισκέπτεστε την Kilauea, δεν πρέπει να αποφεύγετε όλες τις προφυλάξεις για την ιδιοκτησία της μεγάλης πόλης σας, αλλά η ζωή και η ασφάλειά σας πιθανότατα δεν θα απειληθούν.

Διαρρήξεις οχημάτων

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα που βιώνουν οι επισκέπτες του Kilauea είναι οι διαρρήξεις οχημάτων. Οι εγκληματίες στοχεύουν συχνά τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα καθώς πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να περιέχουν τιμαλφή μέσα στο αυτοκίνητο.

Υπήρξαν περιπτώσεις σταθμοφυλάκων σύλληψη εγκληματιών για διάρρηξη οχημάτων στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης. Μερικές βασικές προφυλάξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε να γίνετε θύμα διάρρηξης οχήματος.

Όταν παρκάρετε το αυτοκίνητό σας μπροστά από τα καταλύματά σας ή στο χώρο στάθμευσης του εθνικού πάρκου, βεβαιωθείτε ότι είναι κλειδωμένο και ότι τα παράθυρα είναι κλειστά.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ανόητη συμβουλή, αλλά θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι ξεχνούν να το κάνουν, κάνοντας τα αυτοκίνητά τους έναν τέλειο στόχο για κλέφτες. Όταν επισκέπτεστε το εθνικό πάρκο, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τιμαλφή στο αυτοκίνητό σας.

Πολλοί επισκέπτες σταματούν στο πάρκο πριν κάνουν check-in στα καταλύματά τους και αφήνουν τις αποσκευές τους στο πορτ-μπαγκάζ, γι’ αυτό και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είναι τόσο επικερδής στόχος για τους κλέφτες. Ποτέ μην παρκάρετε κάπου με τις αποσκευές σας στο πορτ-μπαγκάζ.

Είτε ελέγξτε πρώτα τα καταλύματά σας και αφήστε τα αντικείμενά σας εκεί είτε επισκεφτείτε αξιοθέατα όπως σημεία επιφυλακής όπου δεν χρειάζεται να αφήσετε το αυτοκίνητό σας για να δείτε τα πάντα. Μην αφήνετε ποτέ αντικείμενα αξίας όπως πορτοφόλια στο αυτοκίνητό σας καθώς πεζοπορείτε.

Tαξιδιωτικοί προορισμοί για το 2022 σε άνοδο(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Κλοπή οχήματος

Ένας πραγματικά τολμηρός κλέφτης μπορεί να μπει στον πειρασμό να απομακρυνθεί με το αυτοκίνητό σας ενώ εξερευνάτε την Kilauea και το υπόλοιπο Εθνικό Πάρκο Volcanoes.

Ενώ τα περιστατικά κλοπής οχημάτων από το ίδιο το πάρκο είναι σπάνια, υπήρξε ένα υψηλού προφίλ περιστατικό το 2017 όταν οι κλέφτες έκλεψαν αυτοκίνητα δασοφύλακα από το πάρκο.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν παρκάρετε μπροστά από τα καταλύματά σας στην πόλη Volcano, καθώς η κλοπή οχημάτων είναι το πιο κοινό έγκλημα ιδιοκτησίας στην περιοχή. Μερικές βασικές προφυλάξεις είναι συνήθως αρκετές για να αποτρέψουν πιθανούς κλέφτες.

Φροντίστε να κλειδώσετε το αυτοκίνητό σας και να κλείσετε όλα τα παράθυρα.

Δεδομένου ότι το Volcano είναι μια τόσο μικρή πόλη, πολλοί επισκέπτες και κάτοικοι τόσο εύκολα νανουρίζονται σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Εάν τα καταλύματά σας προσφέρουν ιδιωτικό γκαράζ ή δρόμο, επωφεληθείτε από αυτό, καθώς είναι ένα ασφαλέστερο μέρος για να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας.

Ταξιδιωτικός οδηγός Χαβάης(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Αποφυγή κακών περιοχών

Δεν υπάρχουν πραγματικά κακές περιοχές που πρέπει να αποφύγετε γύρω από την Kilauea, καθώς η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο είναι τόσο ασφαλής. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τοποθεσίες γύρω από το Εθνικό Πάρκο Hawai’i Volcanoes που έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας και όπου ίσως θέλετε να είστε πιο προσεκτικοί με την ιδιοκτησία σας.

Πολλοί επισκέπτες συνδυάζουν μια επίσκεψη στην Kilauea με μια στάση στους καταρράκτες Akaka, πιο κοντά στο Hilo, αλλά η περιοχή γύρω από τους καταρράκτες έχει υψηλότερα επίπεδα κλοπής οχημάτων και διαρρήξεων, σύμφωνα με φόρουμ.

Οι χώροι στάθμευσης είναι επίσης τοποθεσίες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παραβιάσεις οχημάτων.

5 ταξιδιωτικές συμβουλές για τις Μαλδίβες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν προγραμματίσετε το ταξίδι σας(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επισκέπτεστε την Kilauea:

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής και τις ώρες επίσκεψης στο πάρκο. Είναι πολύ δημοφιλές στους επισκέπτες και μερικές φορές οι δασοφύλακες πρέπει να κλείσουν δημοφιλείς θέσεις, επειδή η συμφόρηση φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Ελάτε όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στην ημέρα για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε την καλύτερη δυνατή θέα της Κιλαουέα.
  • Αν κάνετε πεζοπορία στην κορυφή της Κιλαουέα, φέρτε στρώσεις! Ο κρατήρας δεν είναι τόσο ψηλός όσο άλλα βουνά στη Χαβάη, αλλά η θερμοκρασία εξακολουθεί να πέφτει σε αυτό το υψηλότερο υψόμετρο.
  • Ελέγχετε πάντα τον ιστότοπο της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου για τυχόν κλείσιμο. Οι ροές λάβας μπορούν να ξεκινήσουν ξανά ανά πάσα στιγμή και μερικές φορές κατευθύνονται προς μια κατεύθυνση που η υπηρεσία του πάρκου κρίνει ότι είναι επικίνδυνη για τους επισκέπτες. Μερικές φορές, οι ευκαιρίες προβολής απλώς δεν είναι δυνατές επειδή δεν υπάρχει τρόπος να προσεγγίσετε με ασφάλεια την Kilauea και δεν θέλετε να ταξιδέψετε στο πάρκο και μετά να απογοητευτείτε.
  • Η πεζοπορία στα χωράφια λάβας δεν σας αφήνει πολλές ευκαιρίες για σκιά, και οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν! Το πάρκο συνιστά να μεταφέρετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερού ανά άτομο για να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που έχουν κάνει άλλοι επισκέπτες στην Κιλαουέα:

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του Kilauea;

Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότερες εκρήξεις στο Kilauea είναι διάχυτες. Προφανώς θέλετε να αποφύγετε τις ροές λάβας που είναι αρκετά ζεστές για να κάψουν οτιδήποτε αγγίζουν, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα τοξικά ηφαιστειακά αέρια. Φέρτε αναπνευστική προστασία εάν επισκέπτεστε κατά τη διάρκεια έκρηξης.

Ποιο είναι το πιο ασφαλές μέρος στη Χαβάη μακριά από ηφαίστεια;

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς τα ηφαίστεια, το να μείνετε στη βόρεια πλευρά του Μεγάλου Νησιού της Χαβάης είναι ίσως το καλύτερο στοίχημά σας. Αυτό σας βάζει στην άλλη πλευρά της ηφαιστειακής δραστηριότητας του νησιού από την τεράστια Mauna Kea και το βουνό θα είναι μια επαρκής ασπίδα.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης;

Ναι, είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης. Ακόμη και όταν συμβεί μια ηφαιστειακή έκρηξη, μπορείτε να κολλήσετε σε μέρη του νησιού που είναι πιο μακριά, όπως η βόρεια ακτή.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στη Χαβάη κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης;

Ακόμη και όταν συμβαίνει μια ηφαιστειακή έκρηξη, είναι συνήθως ασφαλές να ταξιδέψετε στη Χαβάη. Για κάθε περίπτωση, ελέγξτε τις ταξιδιωτικές συμβουλές πριν πάτε.

Πόσοι άνθρωποι πέθαναν στην έκρηξη του Κιλαουέα;

Σύμφωνα με το USGS, το Kilauea είναι το το πιο θανατηφόρο ηφαίστειο της χώρας και έχει σκοτώσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ανθρώπους σε όλη την ιστορία. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ο πιο πρόσφατος θάνατος που προκλήθηκε από το ηφαίστειο ήταν το 1993.

Λοιπόν, πρέπει να ταξιδέψετε για να δείτε την Κιλαουέα;

Το Kilauea είναι απολύτως ασφαλές για επίσκεψη παρά το γεγονός ότι είναι ένα ενεργό ηφαίστειο. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες του τμήματος πάρκου και ίσως μην αφήσετε αντικείμενα αξίας στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας όταν επισκέπτεστε. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια