Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Κόσοβο το 2023;

 ειδικά αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από την πεπατημένη και να πάνε κάπου που λίγοι άλλοι ταξιδιώτες έχουν πάει στο παρελθόν.

Αν και η τουριστική βιομηχανία του Κοσσυφοπεδίου είναι νέα, αναπτύσσεται, με αυξανόμενες διεθνείς αφίξεις επισκεπτών .

Υπάρχουν πολλά πράγματα να δείτε στη μικρή χώρα του Κοσόβου. Οι επισκέπτες της πρωτεύουσας, Πρίστινα, μπορούν να δουν τις κληρονομιές της γιουγκοσλαβικής και οθωμανικής ιστορίας, όπως η περίφημη Εθνική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Κοσσυφοπεδίου και η ακμάζουσα εναλλακτική σκηνή.

Άλλα δημοφιλή αξιοθέατα περιλαμβάνουν τα τραχιά τοπία των βουνών Bjeshkët e Sharrit και τα μεσαιωνικά ορθόδοξα μοναστήρια που είναι διάσπαρτα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Πριν επισκεφτείτε οποιαδήποτε νέα χώρα, πιθανότατα θέλετε να μάθετε εάν το ταξίδι σας θα είναι ασφαλές ή όχι. Οι πιθανοί επισκέπτες που γνωρίζουν λίγα πράγματα για την πρόσφατη ιστορία μπορεί να ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς γνωρίζουν ότι το Κοσσυφοπέδιο βυθίστηκε σε έναν βίαιο πόλεμο πριν από λιγότερο από 30 χρόνια.

Ταξιδιωτικός οδηγός, επίσκεψη στα Βαλκάνια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Αλλά μην ανησυχείτε — οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί εξέτασαν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια του ταξιδιού σας και συνέταξαν αυτόν τον αναλυτικό οδηγό ασφάλειας. Συνεχίστε να διαβάζετε και μετά ταξιδέψτε στο Κοσσυφοπέδιο με ηρεμία.

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Κοσσυφοπέδιο το 2023;

Παλιό σιντριβάνι με τον μιναρέ του Τεκκέ Τζαμί του Χαλβέτι που απεικονίζεται στο Πρίζρεν για ένα κομμάτι με τίτλο Είναι το Κόσοβο ασφαλές για επίσκεψη

MehmetO/Shutterstock

Ως επί το πλείστον, το Κόσοβο είναι ασφαλές για επίσκεψη. Η χώρα εξακολουθεί να έχει εθνοτικές εντάσεις που έχουν απομείνει από τη βάναυση πρόσφατη ιστορία της, και οι διαδηλώσεις μπορεί να γίνουν βίαιες ανά πάσα στιγμή, επομένως θα πρέπει να γνωρίζετε την πολιτική κατάσταση προτού φύγετε.

Το Κοσσυφοπέδιο υποφέρει από το έγκλημα, αλλά τα περισσότερα βίαια εγκλήματα πλήττουν μέλη ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και οι τουρίστες θα αντιμετωπίσουν μόνο ασήμαντα περιστατικά.

Οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να ταξιδέψουν στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά τους ενθαρρύνουν να είναι προσεκτικοί όταν πηγαίνουν.

Για παράδειγμα, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο ταξιδιωτικών συμβουλών Επιπέδου 2 . Η Νέα Ζηλανδία συμβουλεύει επίσης τους πολίτες της να είναι πιο προσεκτικοί στο Κοσσυφοπέδιο  και να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια σε ορισμένες περιοχές.

Τα πιο κοινά προβλήματα που αναφέρουν οι χώρες στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές είναι:

  • Εμφύλια αναταραχή
  • Τρομοκρατία
  • Εθνοτικές εντάσεις και βία με πολιτικά κίνητρα
  • Μικρό έγκλημα
  • Διαρρήξεις (κατοικίες και όχημα)
  • Οργανωμένο έγκλημα
  • Απάτη

Για να επισκεφθείτε το Κοσσυφοπέδιο, χρειάζεστε κάποιο υπόβαθρο για την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Το Κοσσυφοπέδιο ήταν μέρος της Σερβίας για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα και είναι η τοποθεσία πολλών τοποθεσιών από τη σερβική μεσαιωνική ιστορία, αλλά τώρα είναι κατά πλειοψηφία Αλβανοί.

Στη δεκαετία του 1980, η καταστολή στο Κοσσυφοπέδιο  αυξήθηκε καθώς οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου διαμαρτυρήθηκαν για να τους δοθεί καθεστώς πλήρους δημοκρατίας στη Γιουγκοσλαβία, όχι μόνο ως αυτόνομο τμήμα της Σερβίας.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο έγινε ακόμη χειρότερη. Ο δικτάτορας της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επέβαλε άμεσο έλεγχο στο Κοσσυφοπέδιο και κατέστειλε βίαια την ειρηνική αντίσταση, οδηγώντας σε ένοπλη αντίσταση των Κοσοβάρων.

Η σύγκρουση μεταξύ των ανταρτικών δυνάμεων του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) και των σερβικών στρατευμάτων διήρκεσε από το 1998 μέχρι τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999 και χαρακτηρίστηκε από ωμότητα και δολοφονίες αντίποινων. Ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα μεσολάβησαν για κατάπαυση του πυρός.

Μετά τον πόλεμο, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία του το 2008. Ωστόσο, αυτό δεν έλυσε όλα τα προβλήματα της χώρας.

Η Σερβία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και το θεωρεί επίσημα απλώς μια άλλη επαρχία της Σερβίας, αν και de facto, δεν έχει πλέον κανέναν έλεγχο.

Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία, αλλά η κατάσταση είναι στάσιμη εδώ και πολλά χρόνια. Το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να έχει μια αρκετά μεγάλη σερβική μειονότητα, κυρίως συγκεντρωμένη στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία δεν αναγνωρίζει την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι εντάσεις μεταξύ της σερβικής μειονότητας και της αλβανικής πλειοψηφίας είναι πανταχού παρούσες και μερικές φορές ξεσπούν σε καθαρή σύγκρουση, για παράδειγμα, το 2022, όταν οι Σέρβοι στο βορρά έστησαν οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για έναν νέο νόμο που ρυθμίζει τα έγγραφα ταυτότητας.

Εάν ταξιδεύετε σε περιοχές που έχουν βιώσει αυτού του είδους τις εθνοτικές συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια, να γνωρίζετε ότι οι εντάσεις μπορεί να φουντώσουν ανά πάσα στιγμή. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψής σας στο Κοσσυφοπέδιο, δεν θα επηρεαστείτε από τη σύγκρουση ως ξένος.

Ωστόσο, η γνώση του ιστορικού μπορεί να σας βοηθήσει όταν πρέπει να ταξιδέψετε σε όλη τη χώρα και να αντιμετωπίσετε γραφειοκρατικούς πονοκεφάλους που άλλες χώρες δεν χρειάζεται να βιώσουν (για παράδειγμα, σε συνοριακές διελεύσεις).

Έγκλημα στο Κοσσυφοπέδιο

Πέτρινος δρόμος στο κέντρο της πόλης του Κοσσυφοπεδίου που απεικονίζεται ανάμεσα σε μεγάλα κτίρια με γαλάζιο ουρανό

Πρίστινα, Κοσσυφοπέδιο – Ιούνιος 2022: Θέα στο κέντρο της πόλης της Πρίστινα στο κέντρο. Αστικό τοπίο της κεντρικής περιοχής της Πρίστινα, της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου/Uskarp/Shutterstock

Αν και θα πρέπει να γνωρίζετε την πρόσφατη ιστορία του Κοσσυφοπεδίου και τα τρέχοντα πολιτικά προβλήματα, αυτά είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν τη διαμονή σας παρά το έγκλημα.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει μέτριο ποσοστό εγκληματικότητας, όπως αρμόζει σε μια χώρα που εξακολουθεί να έχει αυξανόμενους πόνους. Αν και το πιο πιθανό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι η μικροκλοπή, μπορεί να αντιμετωπίσετε πιο βίαια εγκλήματα εάν βρεθείτε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας στο Κοσσυφοπέδιο είναι μέτριο. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2018, το ποσοστό ανθρωποκτονιών στο Κοσσυφοπέδιο είναι δύο περιστατικά ανά 100.000 άτομα .

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών μειώνεται σταθερά τη δεκαετία από την ανεξαρτησία, αν και τα ποσοστά άλλων βίαιων εγκλημάτων παραμένουν υψηλά. Πολλά περιστατικά βίαιης εγκληματικότητας στο Κοσσυφοπέδιο συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών , η δωροδοκία και η διαφθορά είναι ένα πανταχού παρόν μέρος της κοινωνίας του Κοσσυφοπεδίου, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να δράσουν οι εγκληματίες.

Σύμφωνα με το Marshall Center , το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα «καταφύγιο οργανωμένου εγκλήματος» χάρη στους αδύναμους θεσμούς του, τους κατεστραμμένους υπάρχοντες θεσμούς κατά τη μετάβασή του και την ιστορία του πολέμου.

Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στο Κοσσυφοπέδιο εμπλέκονται σε παράνομες συναλλαγές, όπως εμπορία ανθρώπων, ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο ναρκωτικών (κάποια στιγμή, ομάδες μαφίας του Κοσσυφοπεδίου ήταν πίσω από το τεράστιο 40% της ηρωίνης που έφτασε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική).

Τα περισσότερα βίαια περιστατικά που συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν μέρος πολέμων συμμοριών ή δραστηριοτήτων οργανωμένου εγκλήματος. Αν και αυτό σημαίνει ότι οι κανονικοί πολίτες σπάνια στοχοποιούνται για τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να αποφεύγετε περιοχές που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή δραστηριότητα οργανωμένου εγκλήματος λόγω του κινδύνου να πέσετε στα διασταυρούμενα πυρά.

Το έγκλημα ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της μικροκλοπής, είναι ένα πολύ πιο διαδεδομένο πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον Numbeo, το Κοσσυφοπέδιο βαθμολογείται με 41,55 στον συνολικό δείκτη εγκληματικότητας , που είναι μέτρια τιμή. Τα εγκλήματα για τα οποία οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο, εκτός από τη διαφθορά και τη δωροδοκία, είναι οι διαρρήξεις, οι διαρρήξεις οχημάτων, η κατάχρηση ναρκωτικών, η κλοπή και η ένοπλη ληστεία.

Μικροκλοπή

Το πιο πιθανό έγκλημα που θα συναντήσετε σε ένα ταξίδι στο Κοσσυφοπέδιο, όπως θα κάνατε σε ένα ταξίδι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, είναι η μικροκλοπή.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι μικροκλοπές είναι συχνές, ειδικά με τη μορφή πορτοφολάδων και αρπαγής τσάντας.

Οι πορτοφολάδες λειτουργούν σε πολυσύχναστες περιοχές και σε μέρη όπου ξέρουν ότι θα συναντήσουν ξένους τουρίστες, καθώς οι ξένοι έχουν συνήθως λιγότερα έξυπνα είδη δρόμου και ακριβότερα τιμαλφή από τους ντόπιους Κοσοβάρους.

Η ταξιδιωτική οδηγία της Αυστραλίας παραθέτει επίσης κοινές τοποθεσίες για πορτοφολάδες, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο της Πρίστινα, αγορές, λόμπι ξενοδοχείων και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι πορτοφολάδες συχνά λειτουργούν σε ομάδες και θα τακτοποιούνται σε μια αλυσίδα σε ένα λεωφορείο, με ένα άτομο να παίρνει το πορτοφόλι σας και μετά να το περνάει μέχρι το τέλος, ώστε να μην έχουν τα τιμαλφή σας στη διάθεσή τους μέχρι να τους αντιμετωπίσετε.

Οι βασικές προφυλάξεις είναι συνήθως αρκετές για να αποτρέψουν τους πορτοφολάδες του Κοσσυφοπεδίου. Κρατήστε τα τιμαλφή σας σε ασφαλές μέρος, όπως μια εσωτερική τσέπη για σακάκι, μπροστινή τσέπη παντελονιού ή θήκη της τσάντας σας με φερμουάρ.

Προσπαθήστε να μην παίρνετε πολλά τιμαλφή μαζί σας όταν είστε έξω – να έχετε μόνο αρκετά μετρητά στη διάθεσή σας για την ημέρα και να έχετε μια φωτοτυπία της ταυτότητάς σας αντί για την πραγματική προσφορά.

Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την ομορφιά του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να μην γνωρίζετε το περιβάλλον σας και να μην παρατηρήσετε εάν κάποιος φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για την τσάντα σας. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γύρω από τα ΑΤΜ.

Οι πορτοφολάδες συχνά στοχεύουν αλλοδαπούς αφού φύγουν από τα ΑΤΜ, καθώς γνωρίζουν ότι θα κουβαλούν μετρητά.

Η απάτη στα ΑΤΜ, όπως τα skimmers με κάρτες, είναι επίσης συχνή, γι’ αυτό λάβετε προφυλάξεις όπως η χρήση ΑΤΜ μόνο σε ασφαλείς τοποθεσίες και η κάλυψη του πληκτρολογίου με το χέρι σας για να αποτρέψετε κάποιον να δει το PIN σας.

[tp_widget][/tp_widget]

Διαρρήξεις

Εκτός από το μικροέγκλημα του δρόμου, μια άλλη κοινή μορφή κλοπής στο Κοσσυφοπέδιο είναι η διάρρηξη. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί για την επικράτηση των παραβιάσεων οχημάτων.

Οι εγκληματίες συχνά στοχεύουν πολυτελή οχήματα ή τετρακίνητα, καθώς υποθέτουν ότι ανήκουν σε πλούσιους ανθρώπους.

Εάν νοικιάζετε αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο είναι μέτριο και δεν έχει πολλά ορατά αυτοκόλλητα ενοικίασης. Να σταθμεύετε πάντα σε ασφαλές μέρος και να κλειδώνετε τις πόρτες. Μην αφήνετε τιμαλφή στο όχημά σας, ειδικά όχι σε εμφανές σημείο.

Οι διαρρήξεις σε κατοικίες είναι επίσης συχνές και μπορεί να επηρεάσουν εξοχικά σπίτια, δωμάτια ξενοδοχείων ή Airbnbs όπου διαμένουν τουρίστες, σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία της καναδικής κυβέρνησης .

Πάντα να ρωτάτε τον οικοδεσπότη σας για την ασφάλεια όταν κάνετε κράτηση καταλυμάτων για το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών στοιχείων εγκληματικότητας για τη γειτονιά. Προσέξτε να κλειδώνετε τις πόρτες και να κλείνετε τα παράθυρα στα καταλύματά σας όποτε φεύγετε για την ημέρα.

Αποφυγή κακών περιοχών

Η παραγκούπολη στην Πρίστινα απεικονίζεται για έναν οδηγό για το αν είναι ασφαλές ή όχι το Κοσσυφοπέδιο για επίσκεψη με γκρίζα σύννεφα από πάνω

Πρίστινα, Κοσσυφοπέδιο – 2013: Κτίρια και δρόμοι του Κοσσυφοπεδίου/Christopher Bobyn/Shutterstock

Το να προσέχετε πού ταξιδεύετε στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να σας προστατεύσει από οποιονδήποτε κίνδυνο. Οι περισσότερες χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένων της Βόρειας Μιτρόβιτσα, του Λεπόσαβιτς, του Ζούμπιν Ποτόκ και του Ζβετσάν.

Αυτοί οι δήμοι είναι κατά πλειοψηφία Σέρβοι και συχνά βιώνουν εθνοτικές εντάσεις και βίαιες πολιτικές αναταραχές.

Να είστε προσεκτικοί όταν ταξιδεύετε κοντά στα σερβικά σύνορα, στα αλβανικά σύνορα, στα βουνά και στο πέρασμα Dulje. Αυτές οι περιοχές έχουν ακόμη πολλές ακαθόριστες νάρκες ξηράς . Παραμείνετε μόνο σε καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη κατά την επίσκεψή σας στο Κοσσυφοπέδιο:

  • Το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα, ενώ η Σερβία όχι. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις συνοριακές διελεύσεις επειδή οι τρεις πρώτες χώρες θα σφραγίσουν το διαβατήριό σας σαν να πρόκειται για διεθνή συνοριακή διάβαση, ενώ η Σερβία όχι, καθώς αντιμετωπίζει τα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας ως εσωτερικά σύνορα. Εάν προσπαθήσετε να εισέλθετε στη Σερβία με σφραγίδα διαβατηρίου του Κοσσυφοπεδίου, μπορεί να σας αρνηθούν την είσοδο επειδή εισέλθετε σε μια «παράνομη» συνοριακή διάβαση, επομένως το πιο ασφαλές στοίχημα είναι να βγείτε από το Κοσσυφοπέδιο με τον ίδιο τρόπο που ήρθατε.
  • Οι εορταστικοί πυροβολισμοί είναι συνηθισμένοι στο Κοσσυφοπέδιο σε περιπτώσεις όπως οι γάμοι, οπότε μην φοβάστε αν ακούσετε πυροβολισμούς—απλώς προσπαθήστε να μην σας πιάσουν στη μέση.
  • Αν και δεν υπήρξαν πολλές πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώθηκε αύξηση των απειλών για βόμβες, ειδικά γύρω από σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων. Παρακολουθήστε τις τοπικές ειδήσεις πριν και κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ο Ismail Qemal Bej Vlora απεικονίζεται με ροζ λουλούδια μπροστά από το αθλητικό συγκρότημα

Andrii Lutsyk/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να μάθετε πριν επισκεφτείτε το Κοσσυφοπέδιο:

Είναι καλό το Κοσσυφοπέδιο για τους τουρίστες;

Το Κοσσυφοπέδιο είναι καλύτερος προορισμός για έναν έμπειρο ταξιδιώτη παρά για έναν αρχάριο τουρίστα, καθώς η τουριστική υποδομή είναι ακόμα εκκολαπτόμενη. Μπορεί να μην υπάρχουν τόσα πολλά αξιοθέατα ή επιλογές καταλυμάτων, αλλά η εμπειρία σας από την επίσκεψη θα είναι σίγουρα μοναδική.

Είναι ασφαλές το Κόσοβο από τη Σερβία;

Από την κατάπαυση του πυρός του 1999, δεν υπήρξε καμία άμεση σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Αν και η Σερβία μπλοκάρει το Κοσσυφοπέδιο με άλλους τρόπους, για παράδειγμα, με την απόκρυψη της διπλωματικής αναγνώρισης, αυτές οι ενέργειες είναι απίθανο να επηρεάσουν τους τουρίστες.

Είναι ασφαλές να οδηγείς μέσω του Κοσόβου;

Θα πρέπει να οδηγείτε μέσω του Κοσσυφοπεδίου μόνο εάν είστε ασφαλής οδηγός με αυτοπεποίθηση. Η ποιότητα των δρόμων είναι κακή, ειδικά εκτός των μεγάλων πόλεων, αφού η ανοικοδόμησή τους δεν ήταν προτεραιότητα (ή δυνατότητα) για την κυβέρνηση που δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον, οι Κοσοβάροι οδηγοί τείνουν να έχουν χαλαρή στάση απέναντι στην ασφάλεια.

Σερβία: Τα καλύτερα αξιοθέατα για μια αξέχαστη εμπειρία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Γιατί επισκέπτονται τουρίστες το Κόσοβο;

Αν και η επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο συνοδεύεται από τις προκλήσεις της, είναι επίσης πολύ ικανοποιητική. Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό σταυροδρόμι, με τα μεσαιωνικά ορθόδοξα απομεινάρια να συναντούν ίχνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, η κουλτούρα είναι φιλόξενη, το φαγητό είναι νόστιμο και οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ για τους ξένους.

Είναι το Κόσοβο ασφαλές για τις γυναίκες ταξιδιώτες;

Ως επί το πλείστον, το Κοσσυφοπέδιο είναι ασφαλές για τις γυναίκες ταξιδιώτες. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσετε παρενόχληση στους δρόμους, όπως το cat calling, που δυστυχώς είναι συνηθισμένο στις βαλκανικές χώρες.

Λοιπόν, είναι ασφαλές για επίσκεψη το Κοσσυφοπέδιο;

Ως επί το πλείστον, το Κόσοβο είναι ασφαλές για επίσκεψη. Αν και η χώρα είχε μια ταραχώδη πρόσφατη ιστορία και εξακολουθεί να επιλύει πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από τη σύγκρουσή της με τη Σερβία, οι περισσότερες επισκέψεις στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα.

Θα πρέπει να ενημερώνεστε για τις τοπικές ειδήσεις και να αποφεύγετε περιοχές που είναι γνωστό ότι έχουν εθνοτικές εντάσεις, αλλά εκτός αυτού, η πολιτική κατάσταση δεν πρέπει να σας επηρεάσει ως ξένο. Οι πορτοφολάδες είναι μια άλλη ιστορία, οπότε φροντίστε να κρατάτε σταθερά τα υπάρχοντά σας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κοσσυφοπέδιο με ασφάλεια λαμβάνοντας τις σωστές προφυλάξεις, αλλά γιατί να το ρισκάρετε όταν πρόκειται για τόσες άλλες μοναδικές και ιστορικά πλούσιες χώρες για επίσκεψη; Ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, σας ευχόμαστε χαρούμενα και ασφαλή ταξίδια!

[tp_widget][/tp_widget]

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια