Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αρμενία

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αρμενία το 2023;

Η χώρα της Αρμενίας είναι ένας μοναδικός προορισμός στα βουνά του Καυκάσου, με εντυπωσιακά τοπία και πλούσια ιστορική παράδοση. Λίγο λιγότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι  επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Οι περισσότεροι επισκέπτες στην Αρμενία σταματούν στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα, η οποία έχει ιστορικά ορόσημα όπως το μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μια πλούσια κουλτούρα καφέ.

Όταν εξερευνάτε την υπόλοιπη Αρμενία, μπορείτε να δείτε όμορφα τοπία όπως το άγριο δάσος του κρατικού καταφυγίου Shikahogh και τις μεταλλικές πηγές του εθνικού πάρκου Dilijan. Η ύπαιθρος είναι διάσπαρτη με σημαντικά ιστορικά ορόσημα, όπως τα μοναστήρια γύρω από τη λίμνη Sevan.

Η Αρμενία είναι ένα όμορφο και ικανοποιητικό μέρος για να επισκεφθείτε, αλλά ορισμένοι επισκέπτες ανησυχούν για την επίσκεψη λόγω ασφάλειας. Ειδικά μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν, ίσως αναρωτιέστε αν η χώρα εξακολουθεί να είναι ασφαλής για επίσκεψη.

Εδώ είναι η άποψή μας.

Διαβάστε επίσης:Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Αρμενία

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αρμενία το 2023;

Παλιό πλακόστρωτο δρόμο με εκκλησία στην ιστορική πόλη Gyumri για έναν οδηγό με τίτλο Is Armenia Safe to Visit

Ruslan Harutyunov/Shutterstock

Ναί. Η Αρμενία εξακολουθεί να είναι πολύ ασφαλής για επίσκεψη. Η χώρα έχει αρκετά χαμηλό επίπεδο εγκληματικότητας και το επίπεδο εγκληματικότητας που επηρεάζει τους τουρίστες είναι ακόμη χαμηλότερο. Η μόνη εξαίρεση είναι ότι θα πρέπει να αποφύγετε ορισμένες περιοχές που είναι ευαίσθητες γεωπολιτικά, όπως τα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι περισσότερες χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους ότι η Αρμενία είναι ασφαλής για επίσκεψη. Η αυστραλιανή κυβέρνηση  θέτει το μεγαλύτερο μέρος της Αρμενίας σε ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 1, λέγοντας στους πολίτες ότι χρειάζονται μόνο συνήθεις προφυλάξεις ασφαλείας, εκτός από ορισμένες περιοχές με αυξημένες απειλές.

Αυτές οι ταξιδιωτικές συμβουλές παραθέτουν μερικά κοινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι τουρίστες στην Αρμενία, όπως:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Διαρρήξεις οχημάτων
 • Διάρρηξη
 • Εμφύλια αναταραχή

Άλλες χώρες είναι πιο προσεκτικές σχετικά με τις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Αρμενία, ειδικά δεδομένων των πρόσφατων γεωπολιτικών γεγονότων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Αρμενία λόγω του κινδύνου ένοπλης σύγκρουσης.

Όλες οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να αποφεύγουν εντελώς τα ταξίδια σε ορισμένες περιοχές της Αρμενίας. Ο λόγος για τον οποίο ορισμένες περιοχές θεωρούνται πολύ επικίνδυνες για επίσκεψη οφείλεται στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ  ήταν ένας αρμενικός εθνοτικός θύλακας που περιβάλλεται από το Αζερμπαϊτζάν που αποσχίστηκε από την άλλη χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1990. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν άνοιξε ξανά τις εχθροπραξίες πάνω από τον θύλακα και κατέκτησε τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, όταν το Αζερμπαϊτζάν εισέβαλε πλήρως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και χιλιάδες Αρμένιοι εγκατέλειψαν την περιοχή. Αν και επισήμως κηρύχθηκε εκεχειρία, εξακολουθούν να υπάρχουν περιστασιακές εκρήξεις συνοριακών εχθροπραξιών.

Ορισμένοι Αρμένιοι φοβούνται επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει μια εισβολή στην ίδια την Αρμενία . Ενώ ο κίνδυνος είναι παρών, δεν είναι αναπόφευκτος και οι Αρμένιοι αξιωματούχοι ζητούν ηρεμία.

Προς το παρόν, είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Αρμενία καθώς ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης είναι χαμηλός. Η σύγκρουση έχει επηρεάσει την ασφάλεια της Αρμενίας, παρόλο που στην ίδια την Αρμενία σημειώθηκαν ελάχιστες μάχες.

Ο πρώην θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τα χερσαία σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ επικίνδυνα για να επισκεφθείτε. Υπάρχουν επίσης διαδηλώσεις στο Ερεβάν και σε άλλες μεγαλύτερες πόλεις, καθώς πολλοί άνθρωποι στην Αρμενία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν αντέδρασε σωστά κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι διαδηλώσεις μπορεί να μετατραπούν σε βίαιες με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε τυχόν διαδηλώσεις που συναντάτε ενώ βρίσκεστε στην Αρμενία.

Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να προσέξετε στην Αρμενία είναι οι φυσικές καταστροφές, ειδικά εάν σκοπεύετε να κάνετε πεζοπορία ή πεζοπορία. είναι σε ενεργή σεισμική ζώνη και έχει υψηλό κίνδυνο σεισμών.

Ερευνήστε τα πρωτόκολλα αντισεισμικής ασφάλειας πριν την επισκεφτείτε. Εάν πηγαίνετε κάπου απομακρυσμένο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης διάσωσης και πείτε σε κάποιον πού πηγαίνετε, ώστε να μπορεί να κανονίσει μια επιχείρηση διάσωσης εάν είναι απαραίτητο.

Έγκλημα στην Αρμενία

Για ένα κομμάτι σχετικά με το εάν η Αρμενία είναι ασφαλής για επίσκεψη, ένα σιντριβάνι και μια τεράστια σκάλα μπροστά από το άγαλμα στο Ερεβάν

ΕΡΕΒΑΝΗ, ΑΡΜΕΝΙΑ – 23 Ιουλίου 2018: Θέα του Cascade και της γιγαντιαίας σκάλας την ηλιόλουστη μέρα/Ruslan Harutyunov/Shutterstock

Η Αρμενία είναι μια χώρα με χαμηλό έως μεσαίο ποσοστό εγκληματικότητας. Τα πιο σοβαρά εγκληματικά περιστατικά δεν επηρεάζουν τους τουρίστες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εγκλήματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφτείτε τη χώρα.

Τα καλά νέα είναι ότι το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας είναι αρκετά χαμηλό. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι 2,19 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, που είναι ένα αρκετά χαμηλό ποσοστό.

Στην πραγματικότητα, αυτό το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι χαμηλότερο από ό,τι σε πολλές πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα χαμηλά ποσοστά ανθρωποκτονιών είναι συνήθως ενδεικτικά των χαμηλών ποσοστών βίαιης εγκληματικότητας συνολικά, κάτι που είναι καλό σημάδι.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, όπως το World Population Review, το ποσοστό εγκληματικότητας στην Αρμενία είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο με 22,79%. Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μάλιστα αναφερθεί σε αυτό το στατιστικό στοιχείο στις ομιλίες του.

Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν ότι το World Population Review δεν είναι πολύ αξιόπιστη πηγή. Άλλα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στην Αρμενία είναι πιο ανησυχητικά. Το 2022, το ποσοστό εγκληματικότητας αυξήθηκε κατά 24,2% . Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι τα σοβαρά εγκλήματα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο, αν και όλα τα είδη εγκλημάτων αυξήθηκαν εκείνη τη χρονιά.

Ωστόσο, μέρος αυτού οφειλόταν σε μια πρόσφατη αλλαγή στην αρμενική νομοθεσία, η οποία πρόσθεσε νέα αδικήματα στον ποινικό κώδικα. Τα περισσότερα αδικήματα, περίπου το 84%, είναι εγκλήματα χαμηλής έως μέσης βαρύτητας.

Αυτό περιλαμβάνει μικροκλοπές και κλοπές υπολογιστών, αν και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας μειώθηκαν συνολικά. Υπήρξε αύξηση της βίας και της ανθρωποκτονίας, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ήταν καταστάσεις όπου το θύμα και ο δράστης γνώριζαν ήδη ο ένας τον άλλον.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος , η Αρμενία έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή. Οι ομάδες τύπου μαφίας και τα εγκληματικά δίκτυα είναι αρκετά κοινά, και ορισμένα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να ελέγχουν de facto τμήματα του Ερεβάν ή ακόμη και να επηρεάζουν την κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτοί οι τύποι εγκληματικής δραστηριότητας σπάνια επηρεάζουν τον μέσο τουρίστα, εκτός εάν εμπλακείτε εσκεμμένα σε εγκληματική δραστηριότητα. Η Αρμενία έχει μέτριο ποσοστό εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας.

Για παράδειγμα, το ποσοστό διαρρήξεων είναι 115,2 περιστατικά ανά 100.000 άτομα . Οι μικροκλοπές και άλλα εγκλήματα ιδιοκτησίας είναι τα αδικήματα που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν οι τουρίστες.

Οι κοινωνικοί παράγοντες που ωθούν τους ανθρώπους προς αυτό το είδος εγκλήματος, όπως τα ποσοστά ανεργίας και η φτώχεια, είναι αρκετά υψηλοί και οι άνθρωποι μερικές φορές στρέφονται σε εγκλήματα ευκαιριών. Το εγκληματικό προφίλ της Αρμενίας έχει μικτά αποτελέσματα.

Ενώ ορισμένα στατιστικά στοιχεία δείχνουν το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, άλλα δείχνουν ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας. Οι τουρίστες δεν χρειάζεται να επαγρυπνούν, ειδικά σε περιοχές εκτός του Ερεβάν όπου το ποσοστό εγκληματικότητας είναι ακόμη χαμηλότερο, αλλά είναι καλό να λάβετε κάποιες προφυλάξεις για να προστατεύσετε την περιουσία σας.

Μικροκλοπή

Το έγκλημα που είναι πιο πιθανό να συναντήσουν οι τουρίστες στην Αρμενία είναι η μικροκλοπή. Εγκλήματα όπως πορτοφολάδες και αρπαγές τσαντών συμβαίνουν στο Ερεβάν και μερικές φορές σε άλλες μεγαλύτερες πόλεις και κωμοπόλεις.

Μερικές φορές οι τουρίστες γίνονται στόχος επειδή θεωρούνται πιο εύποροι από τους ντόπιους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τους πολίτες της για τον κίνδυνο κλοπής στην ταξιδιωτική της συμβουλή για την Αρμενία.

Αναφέρει ότι οι κλέφτες στοχεύουν άτομα που δείχνουν σημάδια ευμάρειας, η οποία μερικές φορές περιλαμβάνει και τουρίστες. Κλέφτες δραστηριοποιούνται σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, σε πολυσύχναστους δρόμους του Ερεβάν και σε τρένα υπεραστικών πόλεων, ειδικά σε αυτά που διασχίζουν τα γεωργιανά σύνορα.

Οι ταξιδιωτικές συμβουλές προσφέρουν προφυλάξεις για να μην πέσετε θύμα αυτού του είδους κλοπής, όπως:

 • Αποφυγή χρήσης ΑΤΜ μετά το σκοτάδι
 • Χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλή ΑΤΜ και φροντίζετε να καλύπτετε το PIN σας
 • Μην τοποθετείτε όλα τα τιμαλφή σας σε ένα μέρος, έτσι ώστε ακόμα κι αν συμβεί μια κλοπή, να μην είναι εντελώς καταστροφική
 • Τοποθετήστε εφεδρικές πιστωτικές κάρτες, μετρητά και το πραγματικό σας διαβατήριο στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας
 • Αποφυγή ενδείξεων ευμάρειας, όπως μεγάλες μπάλες μετρητών ή ακριβά κοσμήματα

Οι προφυλάξεις της κοινής λογικής που θα λάβατε οπουδήποτε αλλού είναι συνήθως αρκετές για να αποτρέψουν τους κλέφτες και στην Αρμενία. Τοποθετήστε τα τιμαλφή σας κάπου όπου ένας κλέφτης δεν μπορεί να τα βγάλει από την τσέπη σας χωρίς να το προσέξετε (αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πορτοφόλια ή τηλέφωνα στην πίσω τσέπη του παντελονιού σας).

Να είστε προσεκτικοί όταν οι άνθρωποι προσκρούουν εναντίον σας επανειλημμένα ή έρχονται κοντά σας στο δρόμο για να σας αποσπάσουν την προσοχή, καθώς αυτές είναι κοινές τακτικές πορτοφολιών.

Διάρρηξη

Ένα άλλο συνηθισμένο έγκλημα στην Αρμενία είναι η διάρρηξη. Αυτό το έγκλημα επηρεάζει κυρίως τους ντόπιους, αν και μπορεί να επηρεάσει και τους τουρίστες. Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί για τις διαρρήξεις στην ταξιδιωτική της συμβουλή για την Αρμενία.

Οι διαρρήξεις οχημάτων είναι πολύ συχνές και μερικές φορές στοχεύουν τουρίστες, καθώς οι κλέφτες τείνουν να χτυπούν αυτοκίνητα με πινακίδες ενοικίασης. Οι περισσότερες κλοπές γίνονται τη νύχτα, γι’ αυτό προσέξτε ιδιαίτερα πού παρκάρετε το αυτοκίνητό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιλέξτε ένα ασφαλές πάρκινγκ ή ένα γκαράζ στάθμευσης πάνω από το πάρκινγκ στο δρόμο, όταν είναι δυνατόν. Λάβετε προφυλάξεις για να αποτρέψετε τις διαρρήξεις οχημάτων όταν μπορείτε. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα στο αυτοκίνητό σας που θα προσελκύσει έναν κλέφτη.

Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε στο αυτοκίνητό σας αφύλακτα τιμαλφή, όπως το διαβατήριό σας, ακόμα κι αν βγαίνετε έξω για να αντλήσετε βενζίνη. Ποτέ μην αφήνετε τίποτα ορατό στο αυτοκίνητό σας που μπορεί να προσελκύσει έναν κλέφτη, ακόμα και μικρά πράγματα, όπως χαλαρά ρέστα.

Πάντα να κλειδώνετε τις πόρτες σας και να τυλίγετε τα παράθυρά σας. Οι διαρρήκτες μερικές φορές στοχεύουν εξοχικά σπίτια και ενοικιαζόμενα, γι’ αυτό φροντίστε να κλειδώσετε τις πόρτες σας.

Αποφυγή κακών περιοχών

Στην Αρμενία, θα πρέπει να αποφύγετε να πάτε σε απόσταση τριών μιλίων (πέντε χιλιομέτρων) από τα χερσαία σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν λόγω του κινδύνου συνοριακών συγκρούσεων. Αποφύγετε να ταξιδέψετε στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ λόγω συνεχιζόμενης βίας (το ταξίδι εκεί μπορεί να μην είναι καν δυνατό).

Άλλα μέρη της Αρμενίας διατρέχουν κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης, όπως:

 • Χωριό Yeraskh στο Αραράτ
 • Το ανατολικό τμήμα της περιοχής Tavush
 • Σιούνικ
 • Το ανατολικό τμήμα της περιοχής Gegharkunik
 • Γκόρις
 • Οταν

Ζητήστε συμβουλές από έναν ντόπιο εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε εκτός του Ερεβάν για να δείτε ποιες περιοχές είναι ασφαλείς. Το Ερεβάν έχει επίσης ορισμένες επισφαλείς γειτονιές, όπως το Davtashen, το Erebuni, το Arabkir και το Nubarashen. Αποφύγετε την εξερεύνηση άγνωστων περιοχών μετά το σκοτάδι.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ερείπια ναού Zvartnos στο Ερεβάν για ένα κομμάτι που απαντά στην ερώτηση Είναι η Αρμενία ασφαλής

MindStorm/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για την επίσκεψη στην Αρμενία:

 • Η Αρμενία έχει υψηλό ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Οι οδικές συνθήκες τείνουν να είναι κακές, ειδικά εκτός του Ερεβάν. Ενοικιάστε αυτοκίνητο και οδηγήστε μόνοι σας εάν είστε πολύ έμπειρος οδηγός. Μην οδηγείτε μετά το σκοτάδι.
 • Να είστε προσεκτικοί με τα touts. Οι πλανόδιοι πωλητές και οι άνθρωποι που πωλούν υπηρεσίες όπως περιηγήσεις μπορεί να είναι πολύ επιθετικοί στους δρόμους του Ερεβάν. Πες όχι και προχώρα. Εάν κάποιος προσπαθεί τόσο σκληρά για να σας κάνει να αγοράσετε κάτι, αυτό σημαίνει ότι τα δικά του πλεονεκτήματα δεν είναι σαφώς αρκετή για να πωλήσετε.
 • Τα χερσαία σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι κλειστά. Λάβετε αυτό υπόψη όταν σχεδιάζετε τα ταξίδια σας.
 • Η κλοπή στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι συχνή. Κλειδώνετε πάντα το διαμέρισμά σας σε τρένα και βεβαιωθείτε ότι τα υπάρχοντά σας αποθηκεύονται σε ασφαλή μέρη. Προσέχετε τις τσάντες σας όταν ταξιδεύετε με μικρά λεωφορεία.

Συχνές Ερωτήσεις

Εναέρια άποψη του Ερεβάν Αρμενία με το όρος Αραράτ σε απόσταση

Lusine/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες άλλες ερωτήσεις που συνήθως κάνουν οι άνθρωποι σχετικά με την ασφάλεια της Αρμενίας:

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Αρμενία τώρα;

Είναι ακόμα ασφαλές να ταξιδέψετε στην Αρμενία τώρα, παρά τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές της χώρας πρέπει να αποφευχθούν λόγω του κινδύνου ένοπλης σύγκρουσης.

Τι πρέπει να προσέχω στην Αρμενία;

Στην Αρμενία, προσέξτε τον κίνδυνο μικροκλοπών και άλλων μορφών εγκλήματος ιδιοκτησίας. Βεβαιωθείτε ότι τα τιμαλφή σας είναι ασφαλή όταν βρίσκεστε έξω.

Είναι το Ερεβάν ένα ασφαλές μέρος;

Το Ερεβάν είναι γενικά ένα ασφαλές μέρος. Ωστόσο, έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στην Αρμενία και είναι το μέρος της χώρας όπου γίνονται οι περισσότερες κλοπές, επομένως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν περπατάτε.

Είναι ασφαλές να πάτε στην Αρμενία το βράδυ;

Η απάντηση εξαρτάται από το πού βρίσκεστε. Ορισμένα μέρη του Ερεβάν είναι ασφαλή τη νύχτα και είναι ζωντανά μετά το σκοτάδι, ενώ άλλα πρέπει να αποφεύγονται μετά τη δύση του ηλίου. Σίγουρα δεν πρέπει να οδηγείτε στην Αρμενία τη νύχτα λόγω των κακών οδικών συνθηκών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της Αρμενίας;

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει κίνδυνος ένοπλης σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχει επίσης κίνδυνος σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών.

Λοιπόν, είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αρμενία;

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως οι εντάσεις με το γείτονά της Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία είναι ασφαλής για επίσκεψη. Απλώς αποφύγετε περιοχές κοντά στα σύνορα λόγω του κινδύνου ένοπλης σύγκρουσης και προσέξτε τα τιμαλφή σας.

Διαβάστε επίσης:Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Γουατεμάλα το 2023;

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αίγυπτο το 2023;

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Ουκρανία το 2023;

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια