Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Σενεγάλη το 2023;

Η Σενεγάλη είναι ένα στολίδι μιας χώρας στις ακτές της Δυτικής Αφρικής. Η Σενεγάλη δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες  κάθε χρόνο και το τουριστικό της προφίλ αυξάνεται σταθερά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο όμορφη είναι η χώρα.

Η Σενεγάλη έχει όμορφη φύση και είναι ένα πολύτιμο σπίτι για την άγρια ​​ζωή, συμπεριλαμβανομένων των αποδημητικών πουλιών που μπορείτε να παρατηρήσετε στο Εθνικό Καταφύγιο Πτηνών Djoudj.

Πολλοί άνθρωποι έρχονται στη Σενεγάλη για να αποτίσουν τα σέβη τους σε μουσεία όπως το House of Slaves στα εκατομμύρια των ανθρώπων που απήχθησαν και σκοτώθηκαν από το δουλεμπόριο και για να τιμήσουν την ανθεκτικότητα των απογόνων τους που μνημονεύονται στο Μνημείο της Αφρικανικής Αναγέννησης.

Η πρωτεύουσα Ντακάρ έχει επίσης μια ζωντανή κουλτούρα με μια ανερχόμενη τέχνη, τη μόδα και τη μαγειρική σκηνή. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να δείτε στη Σενεγάλη που θα έπρεπε να είναι στη λίστα για όποιον ενδιαφέρεται να επισκεφτεί την Αφρική.

Ωστόσο, πριν επισκεφτείτε οποιοδήποτε άγνωστο μέρος, θα πρέπει να σκεφτείτε τις πρακτικές ανησυχίες της μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής σας ασφάλειας. Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί έχουν κάνει τη σκληρή δουλειά για εσάς. Αφήστε μας να γίνουμε ο οδηγός σας!

Διαβάστε επίσης:Οι πιο επικίνδυνες χώρες στην Αφρική

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Σενεγάλη;

Ναί. Η Σενεγάλη είναι ως επί το πλείστον ασφαλής για επίσκεψη, αν και ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποιες προφυλάξεις όσο βρίσκεστε εκεί. Τα ποσοστά μικροεγκληματικότητας είναι υψηλά και οι κλοπές μερικές φορές γίνονται βίαιες.

Ωστόσο, τα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων που απευθύνονται σε αλλοδαπούς, τρομοκρατικές επιθέσεις και πολιτική βία είναι χαμηλά. Οι ταξιδιωτικές συμβουλές για τη Σενεγάλη διαφέρουν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών, συνήθως λίγο επιφυλακτικό, έχει απλώς τη Σενεγάλη υπό ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 1  (που είναι χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι είναι πιο ασφαλείς από τη Σενεγάλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας).

Άλλες κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι πιο προσεκτικοί όταν επισκέπτονται τη χώρα.

Για παράδειγμα, ο Καναδάς συμβουλεύει τους πολίτες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη Σενεγάλη λόγω των αυξημένων επιπέδων εγκληματικότητας. Οι εγκληματίες συχνά στοχεύουν ξένους επειδή υποθέτουν ότι οι ξένοι επισκέπτες στη Σενεγάλη είναι πιθανώς πιο προσοδοφόροι στόχοι από τους ντόπιους.

Τα κοινά εγκλήματα περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Απάτη
 • Απάτη
 • Ενοπλη ληστεία
 • Διάρρηξη
 • Ληστές αυτοκινητοδρόμων
 • Απαγωγή

Αν και η πολιτική κατάσταση της Σενεγάλης είναι ως επί το πλείστον σταθερή, ειδικά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, μερικές φορές εμφανίζονται διαμαρτυρίες. Πρόσφατα, οι Σενεγαλέζοι διαμαρτυρήθηκαν για αυτό που πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως απόπειρα αρπαγής της εξουσίας από τον σημερινό πρόεδρο και καταστολή της αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλώσεις μερικές φορές γίνονται βίαιες, ειδικά όταν η αστυνομία κινείται εναντίον διαδηλωτών, οπότε αν δείτε πλήθος να συγκεντρώνεται στο Ντακάρ ή σε άλλη πόλη, απομακρυνθείτε και φτάστε σε ασφαλές σημείο.

Η Σενεγάλη φιλοξενεί επίσης το μακροβιότερο αυτονομιστικό κίνημα στην Αφρική, που βρίσκεται στη νότια περιοχή του Casamance , η οποία είναι σχεδόν εντελώς χωρισμένη από την υπόλοιπη Σενεγάλη από την Γκάμπια.

Η σύγκρουση που βράζει έχει επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και σημαίνει ότι η περιοχή καλύπτεται από νάρκες ξηράς. Η Σενεγάλη έχει επίσης την ατυχή τύχη να περιβάλλεται από γείτονες που δεν έχουν τη σχετική σταθερότητα της χώρας.

Η γειτονική Γουινέα-Μπισάου υποφέρει από δεκαετίες πολιτικής καταστολής και φτωχοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί εκτοπισμένοι στα σύνορα Σενεγάλης-Γουινέας.

Το Μάλι (και σε μικρότερο βαθμό η Μαυριτανία) έχει υψηλά επίπεδα τρομοκρατίας και εξέγερσης, που κατά καιρούς αιμορραγεί στα σύνορα. Οι αρχές της Σενεγάλης εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν αυτά τα ζητήματα να επηρεάσουν τη χώρα τους, αλλά είναι δύσκολο να γίνει σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Αν και θα πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους και την πολιτική και περιφερειακή κατάσταση, το ταξίδι στη Σενεγάλη είναι ως επί το πλείστον ασφαλές και μια εξαιρετική εμπειρία για όποιον έχει έστω και λίγο ταξίδι.

Έγκλημα στη Σενεγάλη

Η Σενεγάλη έχει μέτριο ποσοστό βίαιων εγκλημάτων και αυξημένο ποσοστό εγκληματικότητας κατά της ιδιοκτησίας. Παρόλο που δεν είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο με κανέναν τρόπο, θα πρέπει να κρατάτε τη νοημοσύνη σας (και τα τιμαλφή σας) για εσάς καθώς μετακινείστε στη χώρα.

Τα ακριβή στατιστικά στοιχεία για το έγκλημα δεν είναι πάντα η πιο εύκολη πηγή για τη Σενεγάλη (η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει καν μια αξία στο αρχείο για το ποσοστό ανθρωποκτονιών).

Σύμφωνα με τα δεδομένα Open Data for Africa από το 2015, η Σενεγάλη υπέστη 1.105 ανθρωποκτονίες  εκείνη τη χρονιά, που σημαίνει ότι το ποσοστό ανθρωποκτονιών ήταν 7,4 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Αυτό είναι υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά μόνο ελαφρώς.

Τα καλά νέα είναι ότι το ποσοστό ανθρωποκτονιών μειώνεται αργά αλλά σταθερά την τελευταία δεκαετία. Τα αρχεία για άλλες μορφές βίαιων εγκλημάτων, όπως η επίθεση, ο βιασμός και η απαγωγή, είναι άνιση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Numbeo, η Σενεγάλη βαθμολογείται με 38,66  στον δείκτη εγκληματικότητας όταν πρόκειται για βίαιο έγκλημα, που σημαίνει ότι υπάρχει χαμηλό επίπεδο βίαιου εγκλήματος (ή τουλάχιστον η αντίληψη ότι υπάρχει χαμηλό επίπεδο).

Το έγκλημα ιδιοκτησίας είναι μια διαφορετική ιστορία. Το επίσημο ποσοστό ληστειών είναι 16,5 περιστατικά ανά 100.000 άτομα . Μια διαφορετική πηγή αναφέρει το ποσοστό κλοπής σε 12 περιστατικά ανά 100.000 άτομα .

Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτεροι. Ανέκδοτα στοιχεία αναφέρουν υψηλά επίπεδα όλων των μορφών κλοπής, συμπεριλαμβανομένων πορτοφολάδων, αρπαγής τσάντας, κλοπής μηχανοκίνητου οχήματος και κλοπής από το πίσω μέρος μιας μοτοσικλέτας, ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως το Ντακάρ.

Πολλές κλοπές δεν καταγγέλλονται επειδή οι άνθρωποι έχουν χαμηλή πίστη σε στελέχη της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, λόγω υψηλών επιπέδων διαφθοράς και δωροδοκίας.

Η παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος στη Σενεγάλη δεν είναι πολύ διαδεδομένη, αλλά τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος βρίσκονται πίσω από πολλά από τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας. Για παράδειγμα, τα παιδιά ζητιάνους που χειρίζονται επιθετικά και μερικές φορές ακόμη και πορτοφολάδες είναι συχνά θύματα εμπορίας ανθρώπων .

Πολλοί ξένοι εγκληματίες χρησιμοποιούν τη Σενεγάλη ως βάση για τις επιχειρήσεις τους, μαζί με τη συνεργασία διεφθαρμένων τοπικών παραγόντων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του οργανωμένου εγκλήματος στη Σενεγάλη δεν επηρεάζει τους επισκέπτες.

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα που πρέπει να γνωρίζετε όταν επισκέπτεστε τη Σενεγάλη είναι σίγουρα η μικροκλοπή. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τους πολίτες της ότι οι μικροκλοπές είναι συνηθισμένες σε όλη τη Σενεγάλη, ειδικά στο Ντακάρ.

Στην πρωτεύουσα, οι πορτοφολάδες συχνά στοχεύουν περιοχές που γνωρίζουν ότι είναι δημοφιλείς στους τουρίστες, όπως το νησί Gorée, η Place de l’Indépendence και η Western Corniche.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όπου κι αν πάτε στη Σενεγάλη. Η επίγνωση της κατάστασης είναι ο καλύτερος φίλος σας όταν πρόκειται για την αποφυγή μικροκλοπών. Βεβαιωθείτε ότι κολλάτε σε δρόμους με καλή κυκλοφορία με πολλούς περαστικούς που μπορεί να σας βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ειδικά μετά το σκοτάδι.

Βεβαιωθείτε ότι δεν βγάζετε το τηλέφωνό σας ή άλλα τιμαλφή σε άγνωστη περιοχή (ή σχεδόν οπουδήποτε στο Ντακάρ). Τραβήξτε φωτογραφίες ή αναζητήστε οδηγίες και, στη συνέχεια, επιστρέψτε γρήγορα το τηλέφωνό σας στην μπροστινή τσέπη ή στην τσάντα με φερμουάρ.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν περπατάτε σε πολυσύχναστους δρόμους. Το Dakar έχει πολλούς ληστές που λειτουργούν από την πλάτη μοτοσικλετών ή σκούτερ, αρπάζοντας τσάντες και άλλα τιμαλφή από τους πεζούς.

Κρατήστε τα τιμαλφή σας στο πλάι του σώματός σας που είναι στραμμένο μακριά από την κυκλοφορία. Να κρατάτε πάντα σταθερά τα τιμαλφή σας. Εάν μπορείτε, αφήστε τιμαλφή στα κατάλυμά σας σε ένα ασφαλές χρηματοκιβώτιο δωματίου (και επιλέξτε ένα ξενοδοχείο με μεγάλη ασφάλεια).

Εκτός από την άμεση κλοπή, μερικοί άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να σας εκμεταλλευτούν με απάτες. Να είστε προσεκτικοί στις αγορές, ειδικά με γκισέ που αλλάζουν χρήματα, καθώς συχνά προσπαθούν να περάσουν πλαστά χαρτονομίσματα.

Οι αγορές του δρόμου φιλοξενούν επίσης μια άλλη δημοφιλή απάτη, την απάτη με έβενο, όπου οι πωλητές ισχυρίζονται ότι προσφέρουν πολύτιμο έβενο, αλλά το προϊόν τους είναι πραγματικά βαμμένο ξύλο.

Η Σενεγάλη γίνεται επίσης ένα από τα παγκόσμια κέντρα διαδικτυακών απατών, οπότε να είστε προσεκτικοί εάν έρχεστε στη Σενεγάλη για να συναντήσετε έναν διαδικτυακό γνωστό ή είστε σε επαφή με κάποιον που ισχυρίζεται ότι έχει έδρα στη χώρα.

Συνήθεις απάτες είναι άτομα που παρουσιάζονται ως ρομαντικοί σύντροφοι, πιθανοί επιχειρηματικοί συνεργάτες ή άτομα που αναζητούν απελπισμένα χρήματα.

Τρομοκρατία

Πολλοί επισκέπτες στη Σενεγάλη ανησυχούν για την τρομοκρατία. Κάποιοι ανησυχούν επειδή είναι ενημερωμένοι για την περιοχή και γνωρίζουν ότι η Σενεγάλη συνορεύει με τουλάχιστον δύο χώρες με προβλήματα με την τρομοκρατία, το Μάλι και τη Μαυριτανία.

Άλλοι ανησυχούν λόγω στερεοτύπων – το μόνο που ξέρουν είναι ότι η Σενεγάλη είναι μια χώρα με πλειοψηφία μουσουλμάνων. Η συμβουλή της καναδικής κυβέρνησης μπορεί να καθησυχάσει τους φόβους σας για την τρομοκρατία.

Αναφέρει ότι η Σενεγάλη δεν έχει υποστεί πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο, λόγω της περιφερειακής αστάθειας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προειδοποιεί τους πολίτες της που επισκέπτονται τη Σενεγάλη να είναι σε εγρήγορση και να κατευθύνονται προς την ασφάλεια όταν αισθάνονται κίνδυνο σε δημόσιο χώρο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος τρομοκρατίας σε απομακρυσμένες περιοχές της Σενεγάλης που συνορεύουν με το Μάλι και τη Μαυριτανία, ειδικά στην περιοχή μεταξύ των πόλεων Podor και Kedira.

Τα σύνορα σε αυτήν την περιοχή είναι πορώδη και δεν αποτελούν αντικείμενο καλής εμπορίας, επομένως υπάρχει εύλογη υποψία ότι μαχητές με έδρα το Σαχέλ περνούν στη Σενεγάλη. Επιπλέον, ορισμένες τρομοκρατικές ομάδες στο Μάλι, όπως το JNIM, έχουν ανακοινώσει ότι ενδέχεται να στοχοποιήσουν τη Σενεγάλη λόγω της συνεργασίας της Σενεγάλης με τις ειρηνευτικές δυνάμεις στο Μάλι.

Ο κίνδυνος απαγωγής από μαχητές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν Δυτικούς ως ομήρους είναι υψηλός σε απομακρυσμένες περιοχές. Ποτέ μην ταξιδεύετε μόνοι σας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αποφυγή κακών περιοχών

Ορισμένες περιοχές της Σενεγάλης δεν είναι ασφαλείς για ταξίδια. Οι περισσότερες κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Casamance, τη νότια περιοχή της Σενεγάλης με ένα συνεχιζόμενο αυτονομιστικό κίνημα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση  λέει στους πολίτες της ότι ορισμένα μέρη αυτής της περιοχής είναι ασφαλή, δηλαδή οι πόλεις Cap Skirring και Ziguinchor. Ωστόσο, αποφύγετε όλα τα εκτός από τα απαραίτητα ταξίδια στην υπόλοιπη περιοχή λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης χαμηλού επιπέδου και του υψηλού κινδύνου ναρκών ξηράς (οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν σήμανση).

Αποφύγετε να ταξιδεύετε προς τα βόρεια και τα ανατολικά, ειδικά τις παραμεθόριες περιοχές του Μάλι και της Μαυριτανίας. Υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών ομάδων να έρθουν πέρα ​​από τα σύνορα, και η εμβέλεια της επιβολής του νόμου σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή είναι στην καλύτερη περίπτωση ανώμαλη.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς κατευθύνεστε στη Σενεγάλη:

 • Οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις φτάνουν στη Σενεγάλη αργά το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες, επομένως να είστε προετοιμασμένοι για jet lag και εξάντληση—καθώς και για τη συντριβή των οδηγών ταξί. Προκανονίστε τη μεταφορά σας από το αεροδρόμιο αν είναι δυνατόν και βεβαιωθείτε ότι έχετε επιβεβαιώσει την ταυτότητα του ατόμου που σας παραλαμβάνει πριν μπείτε σε άγνωστα οχήματα.
 • Όταν ταξιδεύετε μεταξύ πόλεων, προσπαθήστε να πάρετε έναν αξιόπιστο ιδιώτη οδηγό, εάν είναι δυνατόν ή να πάρετε ένα ταξί στη δεύτερη θέση, καθώς τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι αργά και αναξιόπιστα. Ταξιδέψτε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η ληστεία σε αυτοκινητόδρομο είναι συνηθισμένη.
 • Οι χειριστές είναι συχνά επιθετικοί στην προσπάθειά τους να πάρουν χρήματα από εσάς, γι’ αυτό εξασκηθείτε να λέτε όχι και να αγνοείτε την προσοχή τους (ενώ κρατάτε σταθερά το πορτοφόλι σας).
 • Η Σενεγάλη είναι μουσουλμανική χώρα, αλλά ο ενδυματολογικός κώδικας είναι πιο χαλαρός από ό,τι σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Εξακολουθείτε να θέλετε να φοράτε μακριά, φαρδιά ρούχα για να σας προστατεύουν από τον ήλιο.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να απαντηθούν σχετικά με τη Σενεγάλη:

Είναι η Σενεγάλη ασφαλής για τις γυναίκες τουρίστες;

Ναι, η Σενεγάλη είναι γενικά ασφαλής για τις γυναίκες τουρίστες. Ωστόσο, τα επίπεδα παρενόχλησης στο δρόμο είναι υψηλά, επομένως μπορεί να αντιμετωπίσετε άβολες καταστάσεις ενώ βρίσκεστε στην πόλη.

Μπορείτε να πιείτε αλκοόλ στη Σενεγάλη;

Αν και η Σενεγάλη είναι μουσουλμανική χώρα, το αλκοόλ εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο και μπορείτε να το προμηθευτείτε στα περισσότερα εστιατόρια στο Ντακάρ (υπάρχουν ακόμη και μπαρ και ζυθοποιίες). Ωστόσο, η δημόσια μέθη αποδοκιμάζεται έντονα.

Είναι η Σενεγάλη φιλική χώρα;

Η Σενεγάλη έχει τη φήμη μιας πολύ φιλικής χώρας. Η έννοια της «τερανγκα», που μεταφράζεται σε φιλοξενία, είναι πολύ σημαντική στην τοπική κουλτούρα.

Είναι η Σενεγάλη ένα καλό μέρος για να πάτε;

Ναι, η Σενεγάλη είναι ένα υπέροχο μέρος για να πάτε! Είναι μια σχετικά ασφαλής χώρα με πολλά αξιοθέατα να προσφέρει. Επιπλέον, δεν είναι ακόμα στο ραντάρ πολλών τουριστών, ώστε να αποφύγετε τον συνωστισμό καθώς εξερευνάτε τις καλύτερες περιοχές.

Μπορώ να φορέσω σορτς στη Σενεγάλη;

Παρόλο που η Σενεγάλη έχει λιγότερο συντηρητικό ενδυματολογικό κώδικα από τις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, τα σορτς εξακολουθούν να είναι αποκρουστικά – τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Δεν είναι παράνομο να φοράτε σορτς, αλλά είναι απογοητευτικό και δεν θα μπορείτε να επισκεφτείτε τζαμιά και άλλους θρησκευτικούς χώρους.

Λοιπόν, είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στη Σενεγάλη;

Η Σενεγάλη είναι ασφαλής για επίσκεψη, αρκεί να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις. Διατηρήστε σταθερά τα τιμαλφή σας ανά πάσα στιγμή, κάντε την έρευνά σας όταν μετακινείστε στη χώρα και επιλέξτε μόνο αξιόπιστες μεθόδους μεταφοράς και θα περάσετε υπέροχα στη Σενεγάλη. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια