Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Κίεβο το 2023;

Το πανέμορφο Κίεβο, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, βρισκόταν σε λίστες με κρυμμένα πετράδια στην Ευρώπη για πολύ καιρό. Οι επισκέπτες που τολμούσαν σε αυτό το ανατολικό άκρο της ευρωπαϊκής ηπείρου ανταμείφθηκαν με αιώνες ιστορίας σε μια πολυσύχναστη σύγχρονη πόλη.

Οι καταπληκτικές τοποθεσίες στο Κίεβο περιλαμβάνουν τη Λαύρα του Κιέβου Pechersk, μια τεράστια Ορθόδοξη Χριστιανική τοποθεσία που περιλαμβάνει εκκλησίες, μοναστήρια και πολλά άλλα, το μνημείο της πατρίδας και τον πολυσύχναστο δρόμο του Khreshchatyk.

Εκτός από την ιστορία και τους ορθόδοξους ιερούς τόπους, το Κίεβο φιλοξενεί επίσης μια ακμάζουσα underground σκηνή techno, μια εκκολαπτόμενη σκηνή γαστρονομίας που ανασκευάζει την παραδοσιακή ουκρανική κουζίνα και άφθονη διασκέδαση σε προσιτή τιμή.

Το Κίεβο πιθανότατα θα ήταν στη λίστα ταξιδιών όλων αν δεν ανησυχούσαν για την ασφάλεια. Πολλοί επισκέπτες ανησυχούν εάν είναι ασφαλές να ταξιδέψουν στο Κίεβο, ειδικά δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία.

Αλλά μην ανησυχείτε — οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί έχουν δημιουργήσει έναν οδηγό που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν το να πάτε στο Κίεβο είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Συνεχίστε να διαβάζετε για λεπτομερείς πληροφορίες ασφάλειας σχετικά με αυτήν την πόλη. Αφήστε μας να γίνουμε ο οδηγός σας!

[tp_price_calendar_month_shortcodes origin=”ATH” destination=”IEV”]

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Κίεβο το 2023;

KYIV, ΟΥΚΡΑΝΙΑ – 25 Φεβρουαρίου 2022: Πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ένα κτίριο κατοικιών που καταστράφηκε από εχθρικό αεροσκάφος στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο/Drop of Light/Shutterstock

Αυτή τη στιγμή, το Κίεβο είναι εξαιρετικά επισφαλές για επίσκεψη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε οποιοδήποτε μέρος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.

Το Κίεβο, η πόλη είχε πάντα κάποιο έγκλημα, καθώς είναι μια μεγάλη πόλη, αλλά το έγκλημα είναι το λιγότερο από τις ανησυχίες σας όταν υπάρχει η πιθανότητα να βομβαρδίσετε ανά πάσα στιγμή.

Όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου είναι σχεδόν ενοποιημένες όσον αφορά τις ταξιδιωτικές συμβουλές τους για την Ουκρανία — μην πάτε. Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τη χώρα της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας Ταξιδιωτικής Συμβουλευτικής Επιπέδου Τέσσερα , ζητώντας ακόμη και στους πολίτες να συντάξουν μια διαθήκη πριν την επίσκεψη.

Όλες οι άλλες κυβερνήσεις συμφωνούν. Λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, τα ταξίδια σε οποιαδήποτε περιοχή της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, δεν είναι ασφαλή. Το Κίεβο ήταν μια ασφαλής πόλη για να ταξιδέψεις μόλις πριν από λίγα χρόνια, αλλά δυστυχώς ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα.

Υπήρξε μια μικρής κλίμακας σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο στο Donbass το 2014, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της βίας περιορίστηκε στην ανατολική περιοχή της χώρας.

Όλα άλλαξαν στις 24 Φεβρουαρίου 2022 , όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ήταν στην πραγματικότητα μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Η εισβολή απείλησε αμέσως το Κίεβο, με τους Ρώσους να καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο Antonov έξω από την πόλη και κάποιους να μάχονται φτάνοντας στα προάστια. Η πρωτεύουσα βομβαρδίστηκε σφοδρά και οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν σε μερικές από τις γειτονιές πριν απωθηθούν.

Είναι αλήθεια ότι οι σκληρότερες μάχες έχουν περιοριστεί στα ανατολικά και νότια τμήματα της Ουκρανίας, ειδικά μετά την αρχική ρωσική εισβολή στις αρχές του 2022.

Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν τακτικά επιθέσεις σε όλες τις ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Η καναδική κυβέρνηση  λέει στους πολίτες της ότι στις 10 Οκτωβρίου 2022, η ρωσική κυβέρνηση εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις σε όλες τις ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Ακόμα κι αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το Κίεβο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ευχάριστο θα είναι το ταξίδι σας. Πρώτα απ ‘όλα, είναι αδύνατο να πετάξετε στο Κίεβο, καθώς όλες οι μη στρατιωτικές αεροπορικές υπηρεσίες είναι κλειστές στην Ουκρανία λόγω κινδύνου, επομένως θα πρέπει να περάσετε σε δυτικά χερσαία σύνορα και να ταξιδέψετε από ξηρά.

Όλη η Ουκρανία είναι υπό στρατιωτικό νόμο, το Κίεβο είναι υπό απαγόρευση κυκλοφορίας , όπως και η υπόλοιπη χώρα. Εξακολουθούν να υπάρχουν τακτικές απειλές για βομβαρδισμούς και αεροπορικές σειρήνες.

Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν τις υποδομές της πόλης, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν ρεύμα, ζεστό νερό και θέρμανση τακτικά. Μπορεί να ακούσετε διαφορετικές συμβουλές ανάλογα με το ποιον ρωτάτε.

Υπάρχουν ορισμένες ταξιδιωτικές εταιρείες, όπως το Visit Ukraine Today, που θέλουν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επισκέπτονται πόλεις όπως το Κίεβο για να κερδίσουν την εκτίμηση για όσα περνούν οι Ουκρανοί.

Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια κανενός και ότι θα προτιμούσαν οι ξένοι να επισκεφθούν την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, όταν είναι ασφαλής. Υπάρχει επίσης το ερώτημα σε ποιον θα μπορούσατε να απευθυνθείτε εάν συμβεί κάτι κατά την επίσκεψή σας.

Ο πόλεμος έχει αποδεκατίσει πολλές ζωτικές υποδομές του Κιέβου, όπως:

  • Νοσοκομεία
  • Μεταφορά
  • Ηλεκτρική ενέργεια
  • Πρεσβείες

Οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις έχουν κλείσει τις πρεσβείες τους στο Κίεβο, επομένως δεν μπορούσατε να επικοινωνήσετε με την κυβέρνησή σας για βοήθεια. Επιπλέον, οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη είναι ήδη αδύνατες όταν πρόκειται για τη διαχείριση μιας πόλης σε πόλεμο, επομένως δεν θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν πολύ.

Έγκλημα στο Κίεβο

Λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχιζόμενο πόλεμο, το έγκλημα στο Κίεβο είναι ίσως το λιγότερο από τις ανησυχίες σας. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε τουλάχιστον πιθανά προβλήματα εγκληματικότητας στην πόλη.

Τα στατιστικά στοιχεία για το βίαιο έγκλημα στο Κίεβο ήταν μέτρια, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μια πόλη πολλών εκατομμυρίων κατοίκων. Συνολικά, η Ουκρανία είχε χαμηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών πριν από τον πόλεμο, με 6 περιστατικά ανά 100.000 άτομα .

Σύμφωνα με ορισμένα στατιστικά στοιχεία, το Κίεβο βλέπει περίπου 100 περιστατικά ανθρωποκτονιών ετησίως, το οποίο είναι χαμηλό για μια πόλη σχεδόν 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το μικροέγκλημα ήταν πολύ πιο συνηθισμένο στο Κίεβο από το βίαιο έγκλημα.

Σύμφωνα με τον δείκτη εγκληματικότητας του Numbeo, η βαθμολογία εγκληματικότητας του Κιέβου ήταν 48,38 στα 100 , που είναι μέτρια βαθμολογία. Τα περισσότερα από τα εγκλήματα με τα οποία οι άνθρωποι ανέφεραν ότι είχαν πρόβλημα ήταν μικροεγκλήματα ιδιοκτησίας, όπως διαρρήξεις, κλοπές οχημάτων και κλοπές.

Το Κίεβο έχει επίσης πρόβλημα με το οργανωμένο έγκλημα. Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες στις ταξιδιωτικές της συμβουλές για σποραδικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκινήτων ή απειλές για βόμβες στο Κίεβο, που συχνά συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος , η Ουκρανία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα χειρότερα ποσοστά οργανωμένου εγκλήματος. Ισχυρές ομάδες της ουκρανικής μαφίας βρίσκονται πίσω από εγκλήματα που κυμαίνονται από την εμπορία ανθρώπων έως τη διακίνηση όπλων.

Ωστόσο, οι δραστηριότητες της μαφίας σχεδόν ποτέ δεν επηρεάζουν τους απλούς ξένους επισκέπτες. Φυσικά, οι περισσότερες πληροφορίες για το έγκλημα στο Κίεβο προέρχονται από πριν από τον πόλεμο. Από τον πόλεμο, ήταν δύσκολο να ληφθούν ακριβή στατιστικά στοιχεία για το έγκλημα.

Η ουκρανική κυβέρνηση  λέει ότι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί από την έναρξη του πολέμου, ιδίως οι ληστείες και οι κλοπές, λόγω της φυγής πολλών Ουκρανών από τη χώρα και του αυστηρού στρατιωτικού νόμου, συμπεριλαμβανομένων των απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πόλεις όπως το Κίεβο.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να συγκεντρώσει στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος, γι’ αυτό να έχετε υπόψη σας αυτές τις πληροφορίες. Επίσης, δεν ωφελεί να ανησυχείτε μήπως κλέψουν το πορτοφόλι σας όταν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, δηλαδή ένας συνεχιζόμενος πόλεμος.

Πορτοφολάδες

Πριν από τον πόλεμο, οι πορτοφολάδες ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα που αντιμετώπιζαν οι επισκέπτες όταν επισκέπτονταν το Κίεβο. Η αυστραλιανή κυβέρνηση  εξακολουθεί να περιλαμβάνει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με πορτοφολάδες στην ταξιδιωτική της συμβουλή.

Τα περιστατικά συμβαίνουν συχνότερα στο κέντρο του Κιέβου, το οποίο περιλαμβάνει τους περισσότερους από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους και τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Το σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας στο Κίεβο, ειδικά το μετρό, είναι επίσης δημοφιλές στους πορτοφολάδες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι συχνά υπερπλήρη, δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι πορτοφολάδες. Οι ίδιες προφυλάξεις που σας προστατεύουν από πορτοφολάδες οπουδήποτε στον κόσμο θα λειτουργήσουν και στο Κίεβο.

Προσπαθήστε να μην κάνετε τον εαυτό σας στόχο με το να αναβοσβήνει γύρω από τα τιμαλφή σας ή να μοιάζει με τουρίστα. Τοποθετήστε τα τιμαλφή σας σε μια μπροστινή τσέπη ή σε μια τσάντα που σφραγίζεται εύκολα. Να προσέχετε πάντα τα τιμαλφή σας, κατά προτίμηση ένα χέρι — τσάντες συμπλέκτη κοντά στο σώμα σας.

Οι απάτες που στοχεύουν τουρίστες είναι επίσης συχνές στο Κίεβο. Μια συνηθισμένη απάτη είναι η « απάτη με πορτοφόλι », όπου οι περαστικοί ρίχνουν ένα πορτοφόλι περιμένοντας ένα ανυποψίαστο θύμα να προσπαθήσει να το επιστρέψει.

Στη συνέχεια θα κατηγορήσουν το άτομο ότι τους έκλεψε και θα απαιτήσουν πληρωμή ή να δουν το πορτοφόλι σας για απόδειξη (φυσικά, μετά κλέψουν τα χρήματά σας). Οι διαδικτυακές απάτες, ειδικά οι ερωτικές απάτες, είναι επίσης συχνές.

Οι απάτες με ATM και πιστωτικές κάρτες είναι επίσης συχνές, αν και μειώνονται καθώς και οι Ουκρανοί απομακρύνονται από τη χρήση μετρητών. Χρησιμοποιείτε ΑΤΜ μόνο σε τραπεζικά γραφεία και άλλες αξιόπιστες επιχειρήσεις και μην αφήνετε ποτέ κάποιον να φύγει με την πιστωτική σας κάρτα όταν πληρώνετε σε ένα κατάστημα.

Ληστεία

Τα περισσότερα περιστατικά κλοπής στο Κίεβο είναι μη βίαια, αλλά υπάρχουν συχνά περιπτώσεις κλοπών και ληστειών, ειδικά μετά το σκοτάδι. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε επίσης τους πολίτες σχετικά με την απειλή από αιχμηρά ποτά στα νυχτερινά κέντρα.

Στη συνέχεια, οι δράστες εκμεταλλεύονταν τα ναρκωτικά θύματά τους για να τα ληστέψουν ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, να τα επιτεθούν σεξουαλικά. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να πέσετε θύμα κλοπής είναι να αποφύγετε περιοχές που αντιμετωπίζουν συχνά αυτά τα προβλήματα.

Αποφύγετε να περπατάτε γύρω από το Κίεβο τη νύχτα, εκτός από φωτεινούς δρόμους με μεγάλη κίνηση. Εάν επιστρέφετε στο κατάλυμά σας μετά το σκοτάδι, πάρτε ταξί αντί για δημόσια μέσα μεταφοράς, καθώς το μετρό είναι μια συχνή τοποθεσία για κλοπές.

Φυσικά, οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές είναι πλέον αμφισβητήσιμες καθώς το Κίεβο βρίσκεται υπό στρατιωτική απαγόρευση κυκλοφορίας. Δεδομένου ότι οι περισσότερες κλοπές στην πόλη έγιναν μετά το σκοτάδι, είναι λιγότερο συχνές τώρα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν τη νύχτα.

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Kilauea το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Αποφυγή κακών περιοχών

Όπως κάθε μεγάλη πόλη, το Κίεβο έχει μερικές γειτονιές που είναι λιγότερο ασφαλείς από άλλες. Ορισμένα από τα βόρεια προάστια του Κιέβου επλήγησαν περισσότερο από τον πόλεμο. Αυτές περιλαμβάνουν τις πόλεις Bucha, Irpin, Hostomel και Vorzel.

Αποφύγετε να πηγαίνετε σε αυτές τις πόλεις λόγω υπολειμμάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών διαταγμάτων που δεν έχουν εκραγεί. Το κέντρο της πόλης, δηλαδή η Πλατεία Ανεξαρτησίας και η οδός Khreshchatyk, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για πορτοφολάδες. Θα πρέπει ακόμα να τα επισκεφτείτε, απλά έχετε κατά νου την ασφάλειά σας.

Ορισμένες γειτονιές στα περίχωρα, όπως η Troyeshchyna, το Lisovy και το Obolon, έχουν τη φήμη ότι είναι θορυβώδεις, αλλά ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν αξιοθέατα εκεί για ξένους, επομένως είναι απίθανο να είστε εκεί.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αγγλία το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες άλλες συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επισκέπτεστε το Κίεβο:

  • Εάν είστε άνδρας Ουκρανός πολίτης, ακόμη και αν είστε διπλής υπηκοότητας, ενδέχεται να μην σας επιτραπεί να φύγετε από το Κίεβο λόγω της συνεχιζόμενης εντολής στρατολόγησης για Ουκρανούς άνδρες στρατιωτικής ηλικίας. Αποφύγετε να πάτε στο Κίεβο εάν υπάρχει πιθανότητα στρατολόγησης.
  • Δυστυχώς, το Κίεβο είναι μια κοινή τοποθεσία για εγκλήματα μίσους κατά των έγχρωμων ανθρώπων, ειδικά των ανθρώπων αφρικανικής και νοτιοασιατικής καταγωγής. Ο πόλεμος δεν το άλλαξε αυτό καθώς οι ξένοι φοιτητές ανέφεραν κακή μεταχείριση όταν προσπάθησαν να ξεφύγουν από το Κίεβο.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητά σας , καθώς τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας είναι συχνά.
  • Αποφύγετε πολυσύχναστους χώρους ή μεγάλες συγκεντρώσεις, ειδικά όταν βλέπετε άτομα με στρατιωτικό εξοπλισμό. Δεν θέλετε να πιαστείτε στα διασταυρούμενα πυρά για κάτι που δεν καταλαβαίνετε.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές άλλες ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με την επίσκεψη στο Κίεβο:

Αξίζει να επισκεφτείτε το Κίεβο Ουκρανία;

Κανονικά, το Κίεβο θα άξιζε οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Έχει εκατοντάδες χρόνια ιστορίας που μπορείτε να δείτε στην εκπληκτική αρχιτεκτονική και τα μουσεία.

Και υπάρχει επίσης μια ακμάζουσα εναλλακτική πολιτιστική σκηνή που σφύζει από νέους. Ωστόσο, δεν αξίζει να το επισκεφτείτε από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, καθώς τα αξιοθέατα δεν αξίζει να ρισκάρετε τη ζωή σας για να τα δείτε.

Ταξιδιωτικός οδηγός, επίσκεψη στα Βαλκάνια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι ασφαλές να περπατάς στο Κίεβο τη νύχτα;

Πριν από τον πόλεμο, μπορούσατε να περπατήσετε με ασφάλεια στο Κίεβο τη νύχτα, αν κολλούσατε σε φωτεινούς δρόμους με μεγάλη κίνηση και αποφεύγατε το μετρό. Τώρα, είναι παράνομο να περπατάς στο Κίεβο τη νύχτα λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψεις πάνω από την Ουκρανία;

Δεν είναι ασφαλές να ταξιδεύεις στη ξηρά στην Ουκρανία, αν και ορισμένες περιοχές στα δυτικά της χώρας είναι ως επί το πλείστον ασφαλείς από βομβαρδισμούς. Η κατάσταση ασφαλείας είναι ασταθής λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και ακόμη και μέρη που προηγουμένως θεωρούνταν ασφαλή θα μπορούσαν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Ρώμη το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ποιο είναι το πιο ασφαλές μέρος στην Ουκρανία;

Αυτήν τη στιγμή, τα πιο ασφαλή μέρη στην Ουκρανία είναι πόλεις της δυτικής περιοχής, όπως το Lvov και το Chernivtsi. Το Κίεβο δεν είναι ασφαλές καθώς είναι πιο κοντά στην πρώτη γραμμή και είναι συχνός στόχος ρωσικών βομβαρδισμών αφού είναι η πρωτεύουσα.

Είναι το Κίεβο μια πόλη που μπορεί να περπατήσει;

Κανονικά, το Κίεβο είναι μια πόλη με τα πόδια. Τώρα, πρέπει να προσέχετε την πιθανότητα να χτυπήσει μια σειρήνα αεροπορικής επιδρομής καθώς περπατάτε.

Λοιπόν, πρέπει να ταξιδέψετε στο Κίεβο;

Το Κίεβο είναι μια όμορφη πόλη, αλλά αυτή τη στιγμή, δεν είναι ασφαλές να επισκεφθείτε. Η κύρια απειλή δεν είναι το έγκλημα αλλά ο συνεχιζόμενος πόλεμος, δηλαδή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αποθηκεύστε τα σχέδιά σας για να επισκεφθείτε το Κίεβο για όταν τελειώσει ο πόλεμος. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια