Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Ομάν το 2023;

Η χώρα του Ομάν, που βρίσκεται στην Αραβική Χερσόνησο, έχει πολλά κρυμμένα πετράδια να προσφέρει στους ταξιδιώτες που τολμούν εκεί. Μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα  το επισκέπτονται κάθε χρόνο, αλλά όσοι το επισκέπτονται εντυπωσιάζονται από τη φιλοξενία και τη ζωντανή κουλτούρα που πρέπει να δουν.

Η τοποθεσία του Ομάν σημαίνει ότι έχει εκπληκτικά τοπία στην έρημο και οάσεις, τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε σε αξιοθέατα όπως το Wadi Shab ή το Wahiba Sands, ένας δημοφιλής προορισμός στην έρημο.

Η ιστορία της χώρας χρονολογείται από αιώνες και μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το ρόλο της χώρας ως εμπορικού σταθμού σε αξιοθέατα όπως το οχυρό Nizwa ή ένα κατάλυμα σε ένα παραδοσιακό χωριό με λάσπη.

Μια ματιά στις εκπληκτικές φωτογραφίες από το Ομάν είναι συνήθως αρκετή για να θελήσετε να κλείσετε ένα ταξίδι εκεί. Ωστόσο, πριν πάτε σε οποιοδήποτε νέο μέρος, ειδικά σε έναν προορισμό για τον οποίο δεν γνωρίζετε πολλά, καλό είναι να σκεφτείτε πρακτικά ζητήματα όπως η ασφάλεια.

Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί συνθέτουν αυτόν τον οδηγό για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν το Ομάν είναι ένας ασφαλής προορισμός για να ταξιδέψετε ή όχι. Συνεχίστε να διαβάζετε για τις πιο πρόσφατες ενημερωμένες συμβουλές σχετικά με την επίσκεψη στο Ομάν!

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Ομάν το 2023;

Ναί. Το Ομάν είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για επίσκεψη και πιθανώς ένα από τα ασφαλέστερα στη Μέση Ανατολή. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλό και ο πολιτισμός είναι φιλόξενος στους τουρίστες.

Ωστόσο, οι νόμοι εδώ τείνουν να είναι αυστηροί, οπότε φροντίστε να τους ακολουθήσετε, καθώς οι τιμωρίες είναι αυστηρές σε αυτή την παραδοσιακή χώρα. Για μια εικόνα του πόσο ασφαλές μπορεί να είναι το Ομάν, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εξετάσετε διάφορες ταξιδιωτικές συμβουλές.

Οι περισσότερες χώρες είναι χαλαρές σχετικά με τις συμβουλές τους, απλώς λένε στους ταξιδιώτες να είναι πιο προσεκτικοί.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το Ομάν στο πλαίσιο ταξιδιωτικών συμβουλών επιπέδου 2 , η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από τις περισσότερες άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή η προειδοποίηση επαναλαμβάνεται και από άλλες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία .

Τα πιο κοινά προβλήματα για τα οποία προειδοποιούν οι χώρες στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για το Ομάν είναι:

  • Τρομοκρατία
  • Εμφύλια αναταραχή
  • Ένοπλες συγκρούσεις
  • Μικροκλοπή
  • Σεξουαλική επίθεση

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα προβλήματα δεν είναι εγγενή στο Ομάν. Αν και το Ομάν είναι μια πολύ ασφαλής χώρα, έχει την ατυχία να βρίσκεται σε μια επικίνδυνη γειτονιά.

Συνορεύει με την Υεμένη, όπου υπάρχει ένας συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος  για σχεδόν μια δεκαετία που κλιμακώνεται σε βία. Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των αρχών του Ομάν, η βία μερικές φορές διαχέεται στα σύνορα, επηρεάζοντας την ασφάλεια των ανθρώπων εντός του Ομάν.

Η Μέση Ανατολή είναι συχνά πηγή διπλωματικής έντασης, με ανταγωνισμό για την εξουσία μεταξύ τοπικών αντιπάλων όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (και οι δύο γείτονες του Ομάν) καθώς και ξένες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ομάν κατάφερε να αποφύγει μεγάλο μέρος της αναταραχής στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες διατηρώντας μια σταθερή ουδετερότητα, αλλά οι περιφερειακές εξελίξεις μερικές φορές επηρεάζουν την κατάσταση ασφάλειας στη χώρα και μπορούν να προκαλέσουν διαδηλώσεις που μετατρέπονται σε βίαιες.

Παρακολουθήστε προσεκτικά τις ειδήσεις πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Η περιφερειακή αντίληψη επηρεάζει συχνά και την αντίληψη του Ομάν. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν την τρομοκρατία ως λόγο για τον οποίο πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επισκέπτεστε.

Ωστόσο, η τρομοκρατία είναι εξαιρετικά σπάνια στο Ομάν και η επίσημη ταξιδιωτική οδηγία του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρει ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να αποκλειστεί στο Ομάν επίσης δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε ένα πρόσφατο παράδειγμα τρομοκρατικής επίθεσης.

Εδώ, η περιφερειακή αντίληψη της Μέσης Ανατολής ως εστία τρομοκρατών επηρεάζει την αντίληψη του Ομάν περισσότερο από την πραγματικότητα οποιασδήποτε τρομοκρατικής δραστηριότητας.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέχετε όταν επισκέπτεστε είναι να ακολουθείτε τους τοπικούς νόμους. Το Ομάν είναι μια χώρα υπό αυστηρή μοναρχία που ακολουθεί τον ισλαμικό νόμο.

Οι ενέργειες που μπορεί να είναι ήσσονος σημασίας στη χώρα σας τιμωρούνται αυστηρά στο Ομάν. Διαβάστε προσεκτικά τους τοπικούς νόμους και βεβαιωθείτε ότι δεν θα βρεθείτε κατά λάθος στη λάθος πλευρά των αρχών του Ομάν.

Έγκλημα στο Ομάν

Φωτογραφία ενός θυμιατηρίου στο δρόμο για το Μουσκάτ

Baiju Jose/Shutterstock

Κάθε φορά που ταξιδεύετε, πιθανότατα ξοδεύετε πολύ χρόνο ανησυχώντας για το έγκλημα. Άλλωστε, όλοι έχουν ακούσει ιστορίες τρόμου για ταξιδιώτες που πηγαίνουν στο εξωτερικό, έχασαν στη συνέχεια τα πορτοφόλια τους ή συναντούσαν μια πολύ χειρότερη μοίρα, όπως π.χ. το θύμα ενός βίαιου εγκλήματος.

Ο κίνδυνος να γίνει θύμα εγκλήματος βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού ενός ταξιδιώτη. Ωστόσο, αυτός είναι ένας κίνδυνος για τον οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ στο Ομάν.

Το ποσοστό εγκληματικότητας σε αυτή τη χώρα είναι περίφημα χαμηλό. Τόσο τα βίαια εγκλήματα όσο και τα εγκλήματα ιδιοκτησίας είναι πολύ σπάνια. Το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας στο Ομάν είναι πολύ, πολύ χαμηλό. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν υπήρξαν ανθρωποκτονίες σε ολόκληρο το έτος 2020.

Σε άλλα χρόνια, το ποσοστό ανθρωποκτονιών κυμαίνεται μεταξύ 0 και 1 περιστατικού ανά 100.000 άτομα, συνήθως στο χαμηλό άκρο της κλίμακας. Για παράδειγμα, το 2018, το ποσοστό ανθρωποκτονιών ήταν 0,27 περιστατικά ανά 100.000 άτομα .

Το ποσοστό εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας είναι επίσης πολύ χαμηλό, καθιστώντας το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας πολύ χαμηλό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Εγκλήματος, το Ομάν έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας  στον κόσμο, καταλαμβάνοντας το 19,7% στον δείκτη εγκληματικότητας του ιστότοπου.

Η εικόνα για το έγκλημα στο Ομάν γίνεται ακόμη πιο αισιόδοξη (για τους πολίτες, όχι για τους εγκληματίες). Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές εγκληματικότητας του Ομάν, το ποσοστό εγκληματικότητας μειώθηκε κατά 14% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα αφορούσαν οικονομικά, αποτελώντας το 32,2% του συνόλου των εγκλημάτων. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το Ομάν έχει τόσο χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας.

Το κοινωνικό προφίλ της χώρας βοηθά. Το Ομάν είναι μια μέτρια πλούσια χώρα χάρη στα αποθέματα πετρελαίου της και αυτός ο πλούτος κατανέμεται αρκετά ομοιόμορφα μεταξύ των πολιτών του, δημιουργώντας έναν οικονομικά ομοιογενή πληθυσμό.

Το Ομάν έχει επίσης έναν πολύ αυστηρό ποινικό κώδικα, ο οποίος λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι πιθανών παραβιάσεων του νόμου. Ενώ το έγκλημα σίγουρα συμβαίνει στο Ομάν, δεν συμβαίνει αρκετά συχνά ώστε οι επισκέπτες να βρίσκονται σε υψηλή εγρήγορση.

Εν ολίγοις, μπορείτε να απολαύσετε το ταξίδι σας στο Ομάν με ήσυχο το μυαλό σας ότι είναι απίθανο να πέσετε θύμα εγκλήματος.

Μικροκλοπή

Αγορά στο Souq of Nizwa, που απεικονίζεται για ένα κομμάτι σχετικά με το αν το Ομάν είναι ασφαλές ή όχι, με πήλινα αγγεία και λάμπες έξω από την αγορά

Nicola Messana Φωτογραφίες/Shutterstock

Όπως και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, μικροκλοπές μπορεί να συμβούν στο Ομάν. Είναι πολύ σπάνιο, τόσο πολύ που οι Ομάνοι συχνά αφήνουν τα τιμαλφή και τα ακριβά ρούχα τους αφύλακτα δημόσια, αλλά αξίζει να ληφθούν προφυλάξεις.

Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αν και το έγκλημα είναι σπάνιο, οι ληστείες συμβαίνουν μερικές φορές, επομένως είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι. Οι περισσότερες μορφές κλοπής είναι μικροσκοπικές και μη βίαιες, όπως πορτοφολάδες ή κλοπές οχημάτων.

Συνήθως, οι κλέφτες απλώς εκμεταλλεύονται την πολύ χαλαρή στάση των ντόπιων απέναντι στην ασφάλεια. Παρόλο που οι ντόπιοι συχνά αφήνουν τιμαλφή αφύλακτα, δεν θέλετε να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους, καθώς οι κλέφτες συχνά στοχεύουν τουρίστες για τα εγκλήματά τους.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας το πορτοφόλι, το πορτοφόλι και άλλα πολύτιμα αντικείμενα όπου κι αν πάτε. Κλειδώστε το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και προσπαθήστε να μην αφήνετε τιμαλφή αφύλακτα και έξω στο ύπαιθρο.

Οι πορτοφολάδες είναι σπάνιοι στο Ομάν, αλλά συμβαίνει μερικές φορές. Οι πορτοφολάδες συχνά στοχεύουν τουρίστες σε πολυσύχναστες τοποθεσίες δημοφιλείς στους τουρίστες, όπως παζάρια ή άλλα αξιοθέατα.

Δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς σε επιφυλακή όπως σε πολλές άλλες πόλεις της Μέσης Ανατολής (ή της Ευρώπης), αλλά η βασική επίγνωση του περιβάλλοντός σας βοηθάει πολύ να παραμείνετε ασφαλείς.

Βεβαιωθείτε ότι τα τιμαλφή σας βρίσκονται σε μια ασφαλή τσέπη ή τσάντα και αυτό πιθανότατα θα είναι αρκετό για να αποτρέψει έναν πορτοφολέα.

Σεξουαλική επίθεση

Το βίαιο έγκλημα είναι σπάνιο στο Ομάν, αλλά συμβαίνει. Δυστυχώς, ένα από τα βίαια εγκλήματα που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν ορισμένοι τουρίστες είναι η σεξουαλική επίθεση.

Αν και τα ποσοστά είναι χαμηλά, οι γυναίκες ταξιδιώτες στο Ομάν έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού στο παρελθόν, σύμφωνα με την επίσημη προειδοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο .

Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν οι γυναίκες ταξιδεύουν τη νύχτα, γι’ αυτό προσπαθήστε να παραμείνετε στο κατάλυμά σας μετά το σκοτάδι, ειδικά αν ταξιδεύετε μόνοι σας. Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης συχνά επανατραυματίζονται από το πολύ συντηρητικό νομικό σύστημα του Ομάν.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση  προειδοποιεί ότι ταξιδιώτες έχουν τεθεί υπό κράτηση στο παρελθόν όταν προσπαθούσαν να αναφέρουν σεξουαλική επίθεση. Το βάρος της απόδειξης φέρει το θύμα για να αποδείξει ότι το σεξ δεν ήταν συναινετικό αντί για τον δράστη, και τα θύματα συχνά κατηγορούνται για εξωσυζυγική σεξουαλική επαφή, η οποία είναι παράνομη στο Ομάν.

Δεδομένου ότι το σύστημα του Ομάν είναι τόσο εχθρικό προς τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης, το πραγματικό ποσοστό αυτού του εγκλήματος μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από τα αναφερόμενα στατιστικά στοιχεία.

Εάν είστε γυναίκα που ταξιδεύετε στο Ομάν, λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να αποφύγετε μια κατάσταση όπως αυτή. Φροντίστε να επιλέξετε ένα ασφαλές κατάλυμα και να είστε προσεκτικοί στο να εμπιστεύεστε νέες γνωριμίες.

Οι επιθέσεις συμβαίνουν συχνά σε ταξιδιώτες που κατασκηνώνουν στην έρημο και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές, οπότε να είστε προσεκτικοί αν πηγαίνετε για κάμπινγκ. Μείνετε σε ένα καθορισμένο κάμπινγκ ή πηγαίνετε με μια μεγάλη ομάδα αντί να είστε μόνοι ή με μερικούς φίλους.

Αποφυγή κακών περιοχών

Τουρίστες που περπατούν στο Muttrah Souq στο Μουσκάτ για ένα κομμάτι με τίτλο Is Oman Safe to Visit

Τουρίστες στο Muttrah souq. Παλιά αραβική αγορά. Ομάν, Μουσκάτ. 21 Φεβρουαρίου 2023/Caroline Ericson/Shutterstock

Το μεγαλύτερο μέρος του Ομάν είναι ασφαλές, αλλά υπάρχουν μερικές περιοχές όπου πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποφύγετε να επισκεφθείτε τις (όπως σε ορισμένες επικίνδυνες περιοχές σε άλλες χώρες), αλλά μάλλον να είστε προσεκτικοί.

Είναι η Νορβηγία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Να είστε προσεκτικοί όταν κατασκηνώνετε στην έρημο, που είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα μεταξύ των ταξιδιωτών, καθώς είναι πραγματικά απομακρυσμένη.

Δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από την ιατρική βοήθεια χωρίς να λάβετε βοήθεια εάν συμβεί κάτι, και επίσης να έχετε κατά νου ότι η επιβολή του νόμου συχνά δεν μπορεί να σας βοηθήσει εκεί.

Να είστε προσεκτικοί σε πολυσύχναστες περιοχές όπως το Muttrah Souk, καθώς αυτά είναι τα λίγα μέρη όπου μπορεί να συμβεί πορτοφολάδες. Μην ταξιδεύετε κοντά στα σύνορα με την Υεμένη, καθώς οι μάχες από την Υεμένη μερικές φορές μεταφέρονται στο Ομάν.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Γραφική θέα της όασης Wadi Bani Khalid στο Ομάν

Wadi Bani Khalid, Ομάν – 12 Φεβρουαρίου 2020: Άποψη της όασης Wadi Bani Khalid στην έρημο στο Σουλτανάτο του Ομάν/Elesi/Shutterstock

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την Ισπανία το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφάλειας που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ταξιδεύετε στο Ομάν:

  • Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Ομάν και μερικές φορές τιμωρείται με θάνατο. Οι LGBT ταξιδιώτες θα πρέπει είτε να είναι προσεκτικοί με τη δημόσια στοργή στο Ομάν είτε να παραιτηθούν από τα ταξίδια εάν δεν αισθάνονται άνετα με τον κίνδυνο.
  • Υπάρχουν κανόνες και για την ετεροφυλοφιλική συμπεριφορά. Το εξωσυζυγικό σεξ είναι παράνομο στο Ομάν, και ενώ τα καταλύματα και οι αρχές σας δεν μπορούν να σας ζητήσουν την οικογενειακή σας κατάσταση, δεν θα πρέπει να διαφημίζετε το γεγονός ότι δεν είστε παντρεμένοι. Αποφύγετε τις δημόσιες επιδείξεις στοργής, καθώς αυτές είναι πολύ απογοητευμένες.
  • Οι οδηγοί συχνά οδηγούν γρήγορα στο Ομάν, ειδικά έξω από το Μουσκάτ, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν διασχίζετε το δρόμο.
  • Το Ομάν έχει αυστηρούς νόμους και κοινωνικούς κανόνες γύρω από την ευγενική συμπεριφορά. Μην προσβάλλετε τη βασιλική οικογένεια του Ομάν ή τη θρησκεία του Ισλάμ και αποφύγετε συμπεριφορές όπως βρισιές ή αγενείς χειρονομίες δημόσια.

Συχνές Ερωτήσεις

Προσεγμένο ξύλινο σκάφος που ταξιδεύει στα φιόρδ στο Musandam Ομάν

Robert Haandrikman/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί επίσης να θέλετε να κάνετε σχετικά με την επίσκεψη στο Ομάν:

Συμβουλές από έναν επαγγελματία ταξιδιώτη(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι το Ομάν ασφαλές για τις κυρίες;

Το Ομάν είναι ως επί το πλείστον ασφαλές για τις γυναίκες και το (αναφερόμενο) ποσοστό βίας λόγω φύλου και σεξουαλικής παρενόχλησης στο δρόμο είναι πολύ χαμηλό. Πολλές γυναίκες ταξιδιώτες αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς εδώ από ό,τι σε άλλες γειτονικές χώρες. Ωστόσο, οι κοινωνικοί κανόνες για τις γυναίκες είναι αυστηροί και επηρεάζουν την απάντηση του νομικού συστήματος σε εγκλήματα όπως η σεξουαλική επίθεση.

Είναι επικίνδυνο να ταξιδέψεις στο Ομάν;

Αν και το Ομάν βρίσκεται σε μια δύσκολη γειτονιά του κόσμου, ας πούμε έτσι, δεν είναι καθόλου επικίνδυνο να ταξιδέψεις εδώ. Οι κίνδυνοι προβλημάτων από το έγκλημα έως τις ένοπλες συγκρούσεις είναι πολύ χαμηλοί.

Είναι ασφαλές για επίσκεψη στα Φίτζι το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Μπορείτε να πιείτε αλκοόλ στο Ομάν;

Μπορείτε να πιείτε αλκοόλ στο Ομάν, αλλά είναι πολύ αυστηρά ρυθμισμένο. Οι αλλοδαποί μπορούν να πίνουν αλκοόλ μόνο στα λίγα μέρη που επιτρέπεται να το πουλήσουν, όπως ξενοδοχεία, αλλά είναι παράνομο να πίνουν δημόσια ή να πίνουν δημόσια.

Είναι το Ομάν φθηνό ή ακριβό;

Το Ομάν είναι μια ακριβή χώρα για επίσκεψη. Τα ξενοδοχεία είναι συνήθως ακριβά και η μετακίνηση στη χώρα είναι ακριβή, καθώς υπάρχουν λίγα μέσα μαζικής μεταφοράς, επομένως οι επισκέπτες πρέπει συχνά να νοικιάσουν οδηγούς ή να νοικιάσουν τα δικά τους αυτοκίνητα.

Πρέπει να φοράω χιτζάμπ στο Ομάν;

Δεν χρειάζεται να φοράτε χιτζάμπ στο Ομάν εκτός και αν επισκέπτεστε ένα τζαμί. Απλώς φροντίστε να ντύνεστε σεμνά καλύπτοντας τους ώμους, τα πόδια και το ντεκολτέ.

Λοιπόν, είναι το Ομάν ασφαλές για επίσκεψη;

Το Ομάν είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για επίσκεψη, ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στη Μέση Ανατολή. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τους αυστηρούς τοπικούς νόμους για να εξασφαλίσετε μια καλή στιγμή. Τι περιμένετε λοιπόν – κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια